Autor Wątek: urządzamy się - czyli co i jak aby miło w domku było  (Przeczytany 2288929 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Anjuschka

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: urządzamy się - czyli co i jak aby miło w domku było
« Odpowiedź #5490 dnia: 15 Kwietnia 2012, 10:51 »
Dziewczyny, Kasia nie pracuje w branży ślubnej, więc wydaje mi się, że link można podać tutaj: KLIK

No chyba, że Kasia nie chce, aby był publicznie na forum, to go usunę.

Offline ziomaleczka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 12.09.2009
« Odpowiedź #5491 dnia: 15 Kwietnia 2012, 11:19 »
Ja tez poprosze adres stronki na pw :) Koniecznie!

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #5492 dnia: 15 Kwietnia 2012, 12:01 »
ziomaleczka , wystarczy kliknąć w "KLIK" u góry

Offline ziomaleczka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5493 dnia: 15 Kwietnia 2012, 14:56 »
Wyslalam posta zanim pojawil sie KLIK :) Albo w podobnym czasie, bo widzialam tylko posta Mariolki. Zobacze na kompie bo na ta chwile jestem na komie :)

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #5494 dnia: 15 Kwietnia 2012, 15:31 »
Link może zostać ale zaznaczam że nic nie dodawałam od ponad 1,5 roku, więc projekty świeżością nie grzeszą. W swoim archiwum mam wiele fajniejsze. Niestety czasu na wstawienie brak. Męża chciałam wykorzystać to mnie olał ;)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline ziomaleczka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5495 dnia: 15 Kwietnia 2012, 16:08 »
kjp jestem pod wrażeniem... :)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #5497 dnia: 15 Kwietnia 2012, 17:46 »
Daruda mi się podoba ta 1 ... reszta jakoś do mnie nie przemawia...

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #5498 dnia: 15 Kwietnia 2012, 17:53 »
kjp jestem pod wrażeniem... :)
ja też...

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #5499 dnia: 15 Kwietnia 2012, 18:57 »
gabiś ja tak raczej wkleiłam sprzedawców i ich towary,nie koniecznie mi chodziło o ten główny wzór;-) mi najbardziej chyba podobają się drzewa, lataqwce,dmuchawce wiatr , podobają mi się te kotki na schody albo pelikany.....czy takie bajery trudno nakleić???? czy trzeba mieć anielską cierpliwość??

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #5500 dnia: 15 Kwietnia 2012, 19:25 »
Ja tez KJP...

A tam jest błąd - kuchAnia, zamiast kuchnia.

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5501 dnia: 21 Kwietnia 2012, 17:14 »
Witam dziewczynki,mam takie pytanko,a nawet pewnie wiele pytań i chciałabym Waszych porad;-) Kupiliśmy dom i co teraz????hihiih z jednej strony cieszy mnei jego urządzanie,a z drugiej przeraża,więc sukcesywnie będę prosiła właśnie o Wasze rady......pierwsze co ,to jutro wybieramy kafle do: łazienek,kuchni z jadalnią i holu ,prawdopodobnie będzie to coś w ten deseń- chodzi mi o hol i kuchnię:
http://www.tilecentre.ie/en/FloorTiles.aspx?categoryid=8&productid=43
Laval,czy Travertine Marbel ,ściana ta przy schodach może: dusted plum :  http://www.dulux.ie/servlet/ColourAvailabilityHandler?name=dusted_plum, czy satire : http://www.dulux.ie/servlet/ColourAvailabilityHandler?name=satire i do tego jakieś jasne odpowiedniki na ścianę z drugiej strony schodów i teraz tak; Jakie by musiały być fugi????? białe odpadają.ale np czy jakieś szarości będą ok???? czy jak??? bo taki szary jasny jakiś to chyba średnio by pasował do ścian, gdzie jasna byłaby: jakaś o: tak jak tu jest soft stone : http://www.dulux.co.uk/colour/mulberry_burst
co myślicie help plisssssssssssss
I jesli taka fuga będzie w holu to w kuchni tez musi być??? kuchnię planujemy w jakimś pomarańczu czy zieleni....

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5502 dnia: 21 Kwietnia 2012, 18:30 »
Daria kiedyś gdzieś słyszałam, że pomarańczowy wzmaga apetyt, a w zielonej kuchni lepiej się trawi  ;D ;D ;D

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5503 dnia: 21 Kwietnia 2012, 21:05 »
czyli jak???pomarańczowo - zielona???hihihi

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5504 dnia: 30 Kwietnia 2012, 00:33 »
Z doświadczenia - podłoga w kuchni na wysoki połysk nie jest dobrym rozwiązaniem, chyba że będziesz cały czas na ścierce.
Nie polecam też białych/kremowych fug, szybko tracą kolor mimo impregnatu.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #5505 dnia: 30 Kwietnia 2012, 07:50 »
Zgadzam sie, nam właśnie doradzono żeby nie brać jasnych fug do bardzo jasnych płytek, wybraliśmy ciemno-szare i bardzo się cieszę z tego wyboru :)

Offline Precelek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2011
« Odpowiedź #5506 dnia: 4 Maja 2012, 22:06 »
Mam pytanko dotyczące sprzętów w kuchni.

jak myślicie, jak macie w domach - czy kuchenka i piecyk do zabudowy musza być koniecznie tej samej firmy ?
Nie podobają mi się obydwa chyba z żadnej firmy,  a jak już mi się podobają to mają cenę zaporową.
Oba sprzęty nie będą ze sobą ściśle sąsiadować, każde jest na innej ścianie, dlatego tak się zastanwiam.

i jeszcze jakie firmy polecacie płyt gazowych ? Mastercook, Aroston? czy może jeszcze cos innego?
Kiedyś dużo rzeczy było Mastercooka, obecnie widzę, ze ładnie wyglądają i mają fajne ceny. Co się u Was w kuchni sprawdza?

Never run faster than your guardian angel can fly ....

Offline Zoya

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2010 r.
« Odpowiedź #5507 dnia: 4 Maja 2012, 23:15 »
Precious, ja jednak pozostalabym przy sprzetach jednej firmy... chybaze maja podobną obudowe. Ale to tylko moje zdanie ;)
Miałam ten sam problem, bardzo podobaly mi sie czarne sprzety boscha, ale mikrofala kosztowala cos okolo 2 tys, wiec to lekka przesada... Rozważalam tez mikrofale schowaną w szafce, ale ostatecznie wzielam wszystko samsunga...
Jesli chodzi o plyty to ja mam aristona i jestem zadowolona. Kolezanka ma whirpoola i tez chwali. Z masterem nie mialam do czynienia.

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5508 dnia: 4 Maja 2012, 23:44 »
Jolu właśnie u nas wszystko idzie pod zabudowę, także widoczny będzie tylko okap, płyta gazowa i piecyk.  na jednym blacie będzie płyta a w słupku prostopadle piecyk.

Kurczę nic mi się nie podoba z tych sparowanych.

A jeśli chodzi o lodówkę duża jest różnica między klasą A i A+ ? jakie w ogóle macie doświadczenie w tych klasach oszczędności energii? NIe bardzo umiem sie po tym poruszać.

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5509 dnia: 4 Maja 2012, 23:54 »
ja bardzooooooooo  w temacie;-) dziś wybraliśmy sprzęty do naszej kuchni;-) tez chcieliśmy wszystko jednej formy,ale nie było to możliwe, bo albo cena ,albo wizualnie nam nie odpowiadały,więc zdecydowaliśmy się na lodówkę Whirlpool, pralkę,płytę i zmywarkę Zanusssi, piekarnik Age , mamy nadzieję,że wsio do siebie będzie wyglądało ok;-) i równie dobrze nam służyły,bo cena jaka wyszła trochę powalająca;-) na resztę sprzętów się nie decydowaliśmy, wyczyścimy wszystkie nasze- frytkownica,mikrofala,tostery zostają jak na razie;-)

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5510 dnia: 4 Maja 2012, 23:59 »
My mikrofali też nie kupujemy, bo ja nie uważam takich rzeczy za bardzo, wiec jakaś oszczędnośc jest.
Lodówkę, pralkę i zmwyarkę czaję się na Aristona HotPointa, chociaż rozważam też zmywarke Beko.  (Lodówka i zmywarka pod zabudowę).
Piecyk chcę Electroluxa, bo ma najwięcej blach i miałam już  z nim do czynienia i bez zastrzeżeń.

Zostaje okap (ale firmy okapowe sa różne różniste) będziemy sugerować się ceną, ale widzę, że poniżej tysiąca będzie cieżko. No i ta  nieszczęsna płyta. Nie mam pomysłu, jak mi odpowiada cena to design taki jakiś do kitu, a czasem jak design ładny to cena chora, bo ejdnak 1000 czy 1200zł za płytę gazową to trochę dużo.

Daruda a jak z tymi klasami oszczędności energii - dowiedzieliście sie coś mądrego czy m możesz się podzielić ?

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5511 dnia: 5 Maja 2012, 00:03 »
mamy A+ tzn lodówka taka jest i pralka, w sumie na resztę nie patrzyłam;-) najważniejsza była lodówka i pralka dla mnie;-)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #5512 dnia: 5 Maja 2012, 08:11 »
jak myślicie, jak macie w domach - czy kuchenka i piecyk do zabudowy musza być koniecznie tej samej firmy ?

i tak i nie...
W moim mieszkaniu miałam wszystko Amici...
Teraz w krzysiowym, gdzie mieszkamy mamy misz-masz - okap Teka, płyta Ariston (szklana gazowa), piekarnik Bosch (na słupku daleko od płyty), zmywarka Ariston (ale cała zabudowana i nic nie widać).
Płyta jest czarna...okap i piekarnik srebrne - linia kolorystyczna i stylowa kuchni zachowana - nie widać, że każdy sprzęt jest innego producenta.
Natomiast następną kuchnię planuję zabudować Boschem lub Siemensem, ale tam będzie inny układ sprzętów, również inne wyposażenie (pod zabudowę mikrofala, piekarnik, ekspres do kawy i wszystko obok siebie)  i żeby mi pasowało do koncepcji wystroju musi mieć jedną linię.

Zatem Precious to zależy i nie ma jednej odpowiedzi.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5513 dnia: 5 Maja 2012, 11:05 »
Dzięki za odpowiedź :)

Liliann a jak oceniasz sprzęty Amici i płytę Aristona?
O Amice słyszałam tak różne opinie, patrząc na ceny to mają faktycznie mocno konkurencyjne, designem też jakoś bardzo nie odbiegają, ale nie wiem jak się sprawują w praktyce.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5514 dnia: 5 Maja 2012, 11:47 »
Amike kupowałam min ze względów ekonomicznych - to było ok 9 lat temu, moje pierwsze mieszkanie, pierwsza zawrotna pensja, które nie dosięgała 1000zł  ;D

- piekarnik elektryczny pod zabudowę z rożnem

- płyta szklana gazowa

Powiem jedno, mając obecnie piekarnik Boscha nie mam najmniejszego złudzenia, że mam lepszy sprzęt. Komfort użytkowania taki sam.
Jak sprzedawałam mieszkanie, to wyposażenie kuchni było jednym z atutów który miało wpływ na decyzję (kupcami było młode małżeństwo tuz po studiach) ... a sprzedawałam całe 5 dni.

Płytę Aristona mam takową

nie narzekam...większej różnicy co do Amici nie widzę, tyle, że ma bajeranckie ustawienie palników, które zawsze mi się podobało, ale kiedy urządzałam swoje pierwsze mieszkanie, to ta płyta była niestety dla mnie za droga.

Tyle, że wiesz...tytanem kuchni to ja nie jestem... w piekarniku piekę właściwie tylko mięso - ciast, ciasteczek i innych wypieków nie robię.

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5515 dnia: 5 Maja 2012, 11:58 »
Liliann ze mnie też żaden kucharz :P takie podstawowe rzeczy robię plus na święta pierniczki, ale to myslę, ze każdy piecyk wytrzyma.
Własnie w tym aristonie zakochałam :) Wygląd mi sie bardzo podoba, a dodatkowo jak ma jakieś bajery to tym lepiej :)
A co tam można w tym gazie ustawiać?
Dotychczas miałam płyte ceramiczna, ale teraz niestety nie da się takiej podłączyć, wiec szukam czegoś fajnego do gazu.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5516 dnia: 5 Maja 2012, 12:08 »
heeeee na Amice to ja jeszcze kucharzyłam, teraz po prostu mam inne aktywności i prowadzenie domu w szerokim tego słowa rozumieniu rzuciłam bez żalu...

hmmm na tej płycie włączam gaz i tyle, nie wiem co by tam jeszcze można...
przed chwilą gotowała się biała kiełbasa - myślę, że dobrze się ugotowała, bo Ewka wcięła całą... ;D ;D

— Richard M. Devos

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5517 dnia: 5 Maja 2012, 12:23 »
chyba Cię zle zroumiałam :P bajeranckie ustawienie palników myślałam, że chodzi o ustawienia płomienia :P  ale już wiem  o co chodziło :D :) 
czyli białą sie da ugotowac :P

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5518 dnia: 5 Maja 2012, 13:19 »
bajeranckie...w sensie, że nie w nudny oklepany kwadrat... ;D
przy małym dziecku to nie jest głupie...bo aż trzy palniki są "bardziej z tyłu"
— Richard M. Devos

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #5519 dnia: 5 Maja 2012, 13:24 »
Ja z kolei słyszałam, że nie powinno się brać wszystkich sprzętów od jednego producenta, bo to, że jest dobry w robieniu lodówek nie znaczy, że równie rewelacyjnie sobie radzi z robieniem pralek... Najlepiej popytać i poczytać i wybrać najlepsze sprzęty bez względu na firmę.

Ja też jestem zakochana w Aristonie, szczególnie w płycie indukcyjnej, bo posiada funkcję Booster, która moim zdaniem jest niezbędna :)