NO i właśnie

tak myślałam, że tak napiszecie - ale czemu ja to napisałam? Już tłumaczę.
U nas przed weselem był ten sam problem i pytanie - jakie butle stawiać i czy się wygazują czy też nie jeśli będą w dzbankach. W końcu zdecydowaliśmy się na dzbanki - wiedząc, że do dzbanka wejdzie litr (czyli to tylko 4 szklanki). Na stolik 8 osobowy okrągły były postawione: sok, woda z mięta i cytryną, pepsi w dzbanku i sprite. Wszystko schodizło na pniu, bo ludzie jak mieli pustą szkłankę to sobie dolewali i wygazowwyało sie im bezpośrendio w szklance, kelnerzy na bieżąco zabierali dzbanki do kuchni i dopełniali napojami. Inną rzeczą jest, że wielokrotnie otwierana i zakręcana butelka, również wygazowuje picie, zwłaszcza te 2l butle ( nie braliśmy pod uwagę litrowych, gdyż znacznie przedrażało nam to koszt napojów).
Na następny dzień, nawet pani zajmująca się naszym weselem na tej sali, powiedziała, że nie sądziła, że to tak fajnie wyjdzie i że o wiele lepiej wygląda niż stojące na stołach plastiki.
Piszę Wam coś co się u nas sprawdziło, zapewne, jeśli byłyby dwa dzbanki pepsi na stole, to jeden by się wygazował, może przy prostokątnych stołach, przy innym rozmieszczeniu dzbanków, to się inaczej rozkłada - nie wiem.
Dzielę się doświadczeniem, może którejś się przyda, a co jest niezaprzeczalne - wygląda to bardziej elegancko niż plastik.