Autor Wątek: Nasza data 07.07.2012 :)  (Przeczytany 29674 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mkarolinka

• Chuck Norris
Odp: Nasza data 07.07.2012 :)
« Odpowiedź #210 dnia: 7 Lutego 2012, 13:14 »
Ja też nie wierzę w to co Ci złotnik powiedział. Białe złoto musi się różnić od żółtego. Ja noszę dwa pierścionki zaręczynowe - białe złoto i platyna, a obrączkę mam zwykłą złotą, one nawet po ciemku da się odróżnić. Musisz walczyć o swoje, bo obrączka to na całe życie.

Offline Mania82
  • zapaleniec
  • data ślubu: 07.07.2012
« Odpowiedź #211 dnia: 7 Lutego 2012, 17:31 »
No i byłam u złotnika, na szczęście pan mnie dobrze potraktował, nie miał pretensji, ze np. u niego nie zamawiałam. Gosc w sumie chyba trudni się jedynie naprawami i na specjalne zamówienie. Ale fachowiec w koncu, patrzy na wyrób innym okiem niż ja. Przyznał, ze jest to białe złoto, ale pewnie z mala domieszką niklu lub palladu, dlatego ma odcień żółtawy-o wiele rózniacy się od próbnika. Powiedział, ze można je porodować, beda białe, ale wiadomo rod się sciera. Jednak przyznał, ze białe złoto moze być białe bez rodowania, o ile dobrze zrobi sie domieszkę zoltego z niklem lub palladem. Bardziej niż kolor przeszkadzała mu tutaj jakość wykonania. Tez to zauwazyłam, choc mi jak wiadomo o kolor bardziej chodzi, ale jak reklamowac i sie czepiać to sie czepiać na całego. Wykonczenie tego rowka z zółtego złota, jest kiepskie, widac jak to maszyna robiła i nie zostalo to wykończone ręcznie. scianki rowka sa chropowate ( jakby znaki po narzedziu do obrabiania) , powiedział, ze moge reklamować, choc pewnie z kolorem bedzie ciezko coś wywalczyć.
Zadzwoniłam do K. opowiedziałam, ten szybko chciał numer do naszego złotnika. Zadzwonił i wiem tylko ( bo jeszcze K. nie ma), ze niby jutro mam przywiezc obraczki do reklamacji, a niby białe zloto taki kolor ma - powtorzył to samo co mi pan złotnik. Powiedział, ze jak przyniose mu białe złoto, ktore jest białe to odda nam pieniądze :P
Ja wciąz sie upieram przy swoim- po co robią próbnik, na którym białe złoto jest koloru srebrnego, szarego? a pozniej wyrób gotowy jest zółty?!
ehhhh... musze skads wykombinować białe zloto nierodowane, zeby pokazać panu dla przykladu.

Offline przyszlazona
  • uzależniony
  • SPRZEDAM FIGURKĘ NA TORT I PODUSZKĘ NA OBRĄCZKI
« Odpowiedź #212 dnia: 7 Lutego 2012, 17:39 »
ja mam pierscionek zareczynowy z bialego zlota i nie jest "zolty" tylko czy rodowany hmmm tego nie wiem,po czym to poznac?

Offline Mania82
  • zapaleniec
« Odpowiedź #213 dnia: 7 Lutego 2012, 17:45 »
Ja tez pewnie nierozpoznam, czy to rodowane czy nie, ponoć wiekszość białego złota jest rodowana, dlatego jest takie białe i świecące. Rod ponoć z czasem sie wyciera.

Offline przyszlazona
  • uzależniony
« Odpowiedź #214 dnia: 7 Lutego 2012, 17:46 »
hmmm to nie wiem,ja mam juz ponad 2 lata i sie nic nie wytarlo... kurcze az sie boje u niego zamawiac...

Offline Mania82
  • zapaleniec
« Odpowiedź #215 dnia: 7 Lutego 2012, 18:05 »
Przyszłazona, Sylwusia jest zadowolona, wiec nie wiem sama... ja nic nie chce Cie absolutnie zrażać, moze taki model trafiam :)

Offline przyszlazona
  • uzależniony
« Odpowiedź #216 dnia: 7 Lutego 2012, 18:18 »
mam nadzieje, ze uda Ci sie cos z tym zlotnikiem zalatwic i bedzie dobrze i licze,ze z moimi bedzie ok heh :)

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #217 dnia: 7 Lutego 2012, 22:11 »
Mania o tym orodowaniu doczytalam.. faktycznie nawet te z apartu sie wycieraja.. co do wykonczenia.. ja moje tez obejrzalam i u mnie na szczescie jest ok...  wspolczucia ze ci z nimi nei wyszlo..a le na szcescie masz duzo zcasu do slubu i mozesz reklamowac ;p

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #218 dnia: 8 Lutego 2012, 11:10 »
Trzeba o swoje walczyc! Obraczki na cale zycie, masz je nosic i za kazdym razem gdy spojrzysz usmiechac sie :D

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #219 dnia: 8 Lutego 2012, 12:29 »
dokladnie... walcz kochana albo... oddaj do rodowania ;p na koszt pana lobody hyh

Offline Mania82
  • zapaleniec
« Odpowiedź #220 dnia: 8 Lutego 2012, 14:11 »
dzięki :) po pracy jade do reklamacji- kolejny raz! Dam znać pozniej.

Offline Mania82
  • zapaleniec
« Odpowiedź #221 dnia: 8 Lutego 2012, 21:21 »
Obrączki były i już nie ma... to tyle w temacie, bo juz nawet nie chce mi się mówić, pisac...
Jest mi jakoś źle, chyba damy na wstrzymanie narazie... za jakiś czas zaczniemy sie ponownie rozgladac, musimy ochłonąc troszke...

Offline anka332

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009-09-05
« Odpowiedź #222 dnia: 8 Lutego 2012, 21:27 »
bedziecie miec niedlugo swoje wymarzone, a nie wymarzone przez jubilera. 
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #223 dnia: 8 Lutego 2012, 23:29 »
Mania dobrze sie stalo! zamowicie u kogos innego i na pewno bedziesz badziej zadowolona a to najwaznijesze!
byly jakies zale, pretensje afery????? czy obylo sie na spokojnie bez awanti?

Offline przyszlazona
  • uzależniony
« Odpowiedź #224 dnia: 8 Lutego 2012, 23:33 »
wlasnie...jak to zrobilas?? i rowniez uwazam,ze dobrze sie stalo-klient nasz pan i jak to tyle kosztuje to powinno byc warte swojej ceny i powinnas byc zadowolona w 100% - moj kolega polecil mi pana nawrockiego na krzywoustego jakby co :)

Offline Mania82
  • zapaleniec
« Odpowiedź #225 dnia: 8 Lutego 2012, 23:52 »
było spokojnie... dogadaliśmy się jakoś. Dlatego nie mam zamiaru pisać jakiś negatywnych opinii, aczkolwiek fakt, ze jestem niezadowolna jest i dobrze wiecie.  Ale kazdy ma swoje odczucia, swoj gust itp. , wiec przyszłażono nie będę Cie ani zniechęcać ani polecać :) Tak tez powiedziałam panu mistrzowi, że ja tez przyszłam z polecenia i słyszałam wiele pozytywnych opini, znam osoby, które są zadowolone (myślalam o Sylwusi) jednak ja nie jestem. A dla mnie jest ważne, tak jak któraś z Was wcześniej pisała, zebym z uśmiechem patrzyła na nie, a nie wspominała, ze mi cos tam nie pasowało.
Mam już pewną wiedzę na temat białego złota. 99 % białego złota w Polsce to stop złota z niklem, ktory albo jest poddawany rodowaniu i jest biały, lub ma słomkowy kolor. ten 1% a moze nawet i mniej to złoto palladowe.
"białe złoto palladowe, przez jubilerów zwane szlachetnym. Ta nobilitująca nazwa jest uprawniona, gdyż  złoto palladowe ma zdecydowanie bielszą barwę przypominającą platynę i dlatego nie wymaga rodowania. Z tego powodu lepiej kontrastuje z żółtym złotem. Białe złoto palladowe, w przeciwieństwie do tradycyjnie stosowanego w Polsce złota niklowego, nie uczula, czyli jest - nawet dla osób ze skłonnością do alergii - całkowicie bezpieczne.powszechnie sprzedawana złota biżuteria próby 585 zawiera czystego złota 58,5%. Pozostałe 41,5% stanowią kombinacje metali takich jak: srebro i miedź ( tzw. żółte złoto), srebro i nikiel (tzw. białe złoto), srebro i pallad (tzw. białe złoto palladowe). Pallad jest siedemnastokrotnie droższy od srebra."

Wniosek z tego taki, że moje byłe obrączki :) na próbniku były porodowane, a w rzeczywistosci wykonane z białego złota niklowego nierodowane.
Wierzę, że znajdę te ze złota palladowego, jestem dobrej myśli, troszke mi sie humor poprawił :)
Sylwusia, a ten złotnik na Wyszynskiego to jest Sklep Jubilersko-Zegarmistrzowski ul. Wyszyńskiego 8 ? Wiem, że oni pracują z producentem obraczek z białego złota palladowego.

Offline przyszlazona
  • uzależniony
« Odpowiedź #226 dnia: 8 Lutego 2012, 23:59 »
pozytywne jest to,ze przyjal reklamacje,a ktos inny mogl sie wypiac,a to rowniez bardzo wazne, te informacje o zlocie,ktore napisalas sa bardzo cenne-na pewno o nich wspomne decydujac sie na obraczki :)

zycze powodzenia w szukaniu obraczek i 3mam kciuki by byly idealne :) a na pewno beda !

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #227 dnia: 9 Lutego 2012, 02:15 »
Mania obok jest mini warzywniak. i masz obok siebie sklep z bizu i obok masz pracownie zlotnicza... ja mowie o pracowni jak cos hyhy

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #228 dnia: 9 Lutego 2012, 08:18 »
dobrze ze je przyjeli, apropo nawrockiego na krzywoustego saintmichele ma z tamtad obraczki i jest zadowolona, mowila ze ma taki wybor az oczy wychodza :O ;)

Offline nusiak
  • maniak
  • data ślubu: 07.07.2012r.
« Odpowiedź #229 dnia: 9 Lutego 2012, 10:10 »
My też zdecydowaliśmy się na Marka Nawrockiego, chcemy do końca lutego złożyć zamówienie:). Jak dla mnie konkretny facet, widać że się zna na tym co robi, wybór duży ale doradzić też potrafi:). To moje zdanie i nasze obrączki będą na pewno od niego:D
Mania nic nie dzieje się bez przyczyny, więc głowa do góry...będziecie mieć tak śliczne obrączki, że z radością będziesz na nie spoglądała codziennie:)
[/url]  [/url]

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #230 dnia: 10 Lutego 2012, 09:19 »
3 zadowolone jednego weekendu z obraczek to za duzo ;). Teraz na spokojnie, sie nie pali, cos mi sie wydaje Mania, ze juz identycznego wzoru nie zrobisz.. Czy jednak taki sam ?

Offline Mania82
  • zapaleniec
« Odpowiedź #231 dnia: 10 Lutego 2012, 10:38 »
hehe Pandi, dzisiaj całą noc mi sie śnilo białe złoto palladowe :)  Identyczny wzór na pewno nie, ale obstajemy przy łączonym, jednak chce zobaczyc gdzies na zywo jak wyglada białe złoto palladowe. Wszędzie śa tylko wzorniki, ja już sie na wzornikach nadziałam :)mamy czas.

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #232 dnia: 10 Lutego 2012, 10:52 »
Moze jakis jubiler bedzie robil podobne obraczki na zamowienie i pokaze wam :).

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #233 dnia: 10 Lutego 2012, 13:26 »
haha Mania na dzien dobry mow- WSZYSTKO TYLKO NIE WZORNIKI hahaha ;p chyba ze pokaza ci na pierscionkch a nie na obraczkach ;p

Offline Mania82
  • zapaleniec
« Odpowiedź #234 dnia: 10 Lutego 2012, 14:27 »
Byłam Sylwusia, wczoraj na Wyszyńskiego, bo wiem, że oni pracują na białym złocie palladowym- tzn. wspolpracują z producentem. Widziałam u Pani na palcu jej obraczkę, łączoną porównywałam ze wzornikiem nie wygladała źle. Było widać wyraźną róznice, ale nie wiem czy  mogę wierzyć, ze to było zloto palladowe.  Hehe, ale bede teraz podejrzliwa :)
Ale wiesz co Sylwusia, ja juz nie wiem, czy u tego "naszego" byłąm bo jak jechałam pozniej samochodem odwrociłam glowe i widziałam ze tam jeden koło drugiego jest ? ja byłam u tego blizej drogi, nie blizej przedszkola.

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #235 dnia: 10 Lutego 2012, 15:51 »
ten blize przedszkola..ja o nim  mowie ;D
u niego zbyt wiele wzorow nie obejrzysz bo on wyciagfa katalogi znanych jubilerow i kaze wybierac mowiaz ze zrobi wsyztsko coc hcesz ;D
ale takich gootwych obraczek nei ma chyba ;p

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #236 dnia: 11 Lutego 2012, 08:32 »
na żywca :P. inaczej ani rusz

Offline Mania82
  • zapaleniec
« Odpowiedź #237 dnia: 18 Lutego 2012, 22:12 »
Dziewczyny, zamówiliśmy ponownie obrączki :) Nie będę opowiadać o tym zawiele, bo nie chce zapeszac :) W kazdym razie, pan poznał jakie mieliśmy przejścia z poprzednimi i powiedział, ze zrobi te które zamawiamy, jak nam sie cos nie bedzie podobać, to zrobi inne ;] normalnie podejscie do klienta bombowe :) Mam nadzieje jednak, ze będzie ok i nic nie bedzie trzeba kombinować :)
Ogólnie to jakoś w tyle ze ślubnymi rzeczami jestem,... Ponad 2 tyg. temu zamówiłam próbki zaproszeń i oczywiscie co? dalej ich nie mam, w ogole nie zostały wysłane jak sie okazało po wielu moich pytaniach. Poprosilam o zwrot pieniedzy, bo finalnych zaproszeń i tak u nich nie kupię- zbyt duze ryzyko, jak probek przez 2 tyg. nie udało im sie wysłac ;/
Za około miesiac mam zapowiedziane oddanie mieszkania ;] z tym, ze są juz 2 miesiace do tyłu, wiec nie wiem czy sie w kolejnym podawanym terminie zmieszcza. Jutro jade z wizytacja :D A my z K. już meble zamawiamy, kurcze koszty koszty koszty... ale net ratuje czasem portfel :) Dzis tez upatrzyliśmy sobie jedne mebelki do salonu, w sklepie ok 4100 zl/ w necie 3500 z dostawa gratis ;] Oczywiscie sklep mial tez ceny producenta i ok wszystko sie zgadza, ale sklep inetrnetowy ma akurat promocje do wtorku bez Vat no i chyba zamówimy... Najlepsze jest to, ze powiedzieliśmy sobie, ze salon meblujemy na koncu jak juz bedziemy mieszkac, grunt zeby kuchnia i sypialnia była, a my do salonu juz prawie wsio mamy ;D Kanapa zamowiona 2 tyg. temu + ewentualnie te mebelki - gorzej jak nie bedzie ich jeszcze gdzie wstawic :D

Takze dzieje się u mnie niekoniecznie w kierunku ślubnym, jeszcze ta podyplomowka sie chyba na poczatku marca zacznie, wiec... :D Szał :D Ale damy rade jakos :) nie ?

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #238 dnia: 18 Lutego 2012, 22:18 »
Mania od kilku dni mysle co u ciebie bo cos zaprzestalas pisanie ;p
fajnie ze obraczki zmaowione? takie jak wtedy czy poodobne? czy calkiem inne ;p
i mieszkanko... kochana super sprawa ;] to tez poniekad sprawa slubna hehe zeby meic co ze soba zrobic po slubie hehehe
ja jestem an etapie suzkania ale ceny!!!!!!!!!!!!! przerazajace!

Offline Mania82
  • zapaleniec
« Odpowiedź #239 dnia: 18 Lutego 2012, 22:29 »
Sylwusiu,
Wzór obrączek inny, ale tez z przewagą białego złota :) Ale narazie nie wklejam zdjecia, wybaczcie- po tamtych przejsciach poprostu nie chce zapeszać i tak miałam stresa zamawiając je. Wkleję jak juz bede je miala na zywo :) za miesiac...
Kurcze musze te zaproszenia jakies wnalezc, czas ucieka... A ja oczywiscie wybredna jestem, bo nie chce z kokardkami, tasiemkami.