Autor Wątek: Nowoczesna antykoncepcja dla kobiet  (Przeczytany 273900 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pigwa
  • użytkownik
  • **
Odp: Nowoczesna antykoncepcja dla kobiet
« Odpowiedź #150 dnia: 12 Lutego 2009, 19:07 »
przeciez przy LD tez musisz systematycznie mierzyc. te  komputerki to zwykle termometry, ktore same licza wyzsze tepki. niestety slono kosztuja. Czlowiek jest w stanie sam zinterpretowac wykres, to jest proste, tylko trzeba zaopatrzyc sie w dobra ksiazke, np. J. Rötzer no i ODPOWIEDNI termometr :)

Offline martusia83

• uzależniony
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #151 dnia: 12 Lutego 2009, 22:07 »
No jaki wstyd zaś ortografia jak zwykle jestem z nia na bakier :oops:

Mierzenia to ja sie boje najmniej, wlaczam budzik mierze i juz. Ale same mierzenie nie wystarczy
A moze boje sie, ze nie bede umiala zinterpretowac wskazowek, ktore wysyla mi moje cialo lub je zle odczytam a LD robi to sam 

Offline alex

• entuzjasta
  • Aniołek październik 2008
  • data ślubu: 3 WRZESIEŃ '05
« Odpowiedź #152 dnia: 13 Lutego 2009, 10:00 »
no LC jest tu o wiele wygodniejszy od zwykłego termometru nie trza nić kreślić ani wyliczać tylko hop sensor do dzioba 30 sekund i po sprawie albo czerwone albo zielone :)) i wszytko wiadomo

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #153 dnia: 13 Lutego 2009, 13:26 »
niby prosto ale cena koszmarna ;/ szkoda bo sama bym się pokusiła

Offline alex

• entuzjasta
« Odpowiedź #154 dnia: 16 Lutego 2009, 11:41 »
Ewelina_Michał
no cena na początku przeraża, ale pomyśl że to kupujesz raz a potem już nie trzeba w tę dziedzinę życia juz inwestować :)
przy moim wcześniejszym tabletkowaniu opłacało się zmienić metodę zabezpieczenia

Offline katasha7

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #155 dnia: 18 Lutego 2009, 19:46 »
No cena jest rzeczywiście strasznie wysoka ale przyznam się że ona mnie właściwie przekonała bo zazwyczaj coś co jest dobre i działa to jest drogie niestety, ktos kto to wymyślił zrobił niezły interes:P

Offline alex

• entuzjasta
« Odpowiedź #156 dnia: 19 Lutego 2009, 11:20 »
hmm katasha7 a wiesz że chyba masz rację. jak coś jest jakoś takie mocno tanie to dla mnie podejrzane i już nie raz się przekonałam że mam rację.

Offline pigwa
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #157 dnia: 21 Lutego 2009, 18:20 »
to jest tak prosty algorytm, zasad nauczy sie dziecko, wiec zrobienie tego termometr nie jest az takie trudne. tymbardziej, ze to tylko dziala na zasadzie metody termicznej... dlatego cena nie ma sie tez co sugerowac ;) no i pokazuja za dlugi okres plodny czesto.

Offline katasha7

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #158 dnia: 23 Lutego 2009, 15:36 »
No wiesz ja juz nie jestem dzieckiem a jakoś nie mam pojecia jak można to zrobić samemu ale nie ważne.
czemu zbyt długi okres płodny pokazuje??? ja się nie znam na tych naturalnych metodach ale myslałam że tak ok 10 dni to kobita ma zawsze dni płodne myle się??

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #159 dnia: 23 Lutego 2009, 15:37 »
mylisz...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline katasha7

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #160 dnia: 23 Lutego 2009, 15:48 »
no to jak stosujecie NPR to ile macie dni płodnych???
sory za głupie pytania ale ja w tym temacie jestem ciemna:P

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #161 dnia: 23 Lutego 2009, 15:57 »
to zależy od czasu stosowania NPR

jeśli chodzi o LC to opiera się tylko na pomiarach temperatury, zatem można go porównać do metody termicznej, a nie do objawowo- termicznej

a zatem

Metoda termiczna ścisła ogranicza się do korzystania z pomiarów p.t.c. i pozwala jedynie na rozpoznanie okresu niepłodności poowulacyjnej niezależnie od długości cyklu. Rozpoczyna się on 4 dnia znamiennie podwyższonej p.t.c., tzn. podwyższonej co najmniej o 0.2° C przez cztery kolejne dni w porównaniu z dniami poprzedzającymi.

Metoda termiczna rozszerzona, oprócz rozpoznawania niepłodności poowulacyjnej (jw.), uwzględnia wyznaczanie okresu niepłodności przedowulacyjnej na podstawie znajomości czasu trwania co najmniej 6-12 poprzednich cykli lub fazy niskiej temperatury.

a zatem jak widzisz ilość dni płodnych/niepołodnych zależy min od czas stosowania metody, długości cyklu  - na początku są to tylko dni po skotu temp, wówczas tych płodnych jest dużo więcej jak 10;
LC też się bedzie tego powoli uczył...
im więcej cykli mu "wprowadzisz" tym będzie mądrzejszy i dopuści Ci do "obrotu" więcej dni

dlatego wyższość ma metoda objawowo termiczna, ale tego też należy sie nauczyć i to też zajmuje czas;
przede wszyskim określenie okresu niepłodności przedowulacyjnej
ale tańsza od LC jest...zdecydowanie  ;D
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Arfa
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 19.09.09
« Odpowiedź #162 dnia: 24 Lutego 2009, 01:40 »
Nie wiem jak Wy, moje drogie Panie, ale na Waszych obrazkach sporo małych dzieci, to chyba nie jest dobry argument do stosowania takiej metody antykoncepcji - bo zdaje się, że właśnie o tym jest ten wątek.  Ja od kilku lat stosuję Mirenę i jestem zachwycona.  Nie tylko jest niezawodna, to jeszcze praktycznie nie miewam miesiączek - a co za tym idzie, mogę zupełnie beztrosko planować urlop i nie zastanawiać się, czy przypadkiem nie wypada on w te trudne dla kobiety dni.  Więcej na ten temat na hxxp:
  Serdecznie pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2009, 09:21 wysłana przez Maja »

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #163 dnia: 24 Lutego 2009, 07:32 »
Arfa ja od około poł roku wykorzystuję metodę objawowo termiczna i powiem Ci, że to mi wiele dało. Widzę, kiedy dzieje się coś nie tak. Nie stosuje jej stricte jako metody antykoncepcyjnej... pośrednio... w "bezpieczne dni" szalejemy bez skrępowania, w dni potencjalnie płodne, jesli mamy ochotę na przytulanie używamy dodatkowych zabezpieczeń. Obecnie staramy się o dziecko i npr baaaaardzo pomaga mi wstrzelić się właśnie w te kluczowe dni. To że wiele dziewuszek na forum ma dzieciaczki nie znaczy, że zawiodła je ta metoda... wręcz odwrotnie...wiele dziewczyn w tym wątku właśnie ta metodę wykorzystało jako pomocną przy staraniu się o potomka.
Arfa dodatkowo mam wrażenie, że twój post tutaj to tylko reklama  ::)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #164 dnia: 24 Lutego 2009, 09:22 »
Arfa widać, że znasz tylko ten wątek, skoro piszesz

na Waszych obrazkach sporo małych dzieci, to chyba nie jest dobry argument do stosowania takiej metody antykoncepcji

dzięki NPR wiele dziewczyn z forum zaplanowało swoje dzieci właśnie - przy inych metodach po prostu się nie da ale jak chcesz argument niedzieciaty to masz mnie  ;D 5 lat NPR i potomka nie mam.
Bedzie jak przyjdzie czas ;)

Offline katasha7

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #165 dnia: 24 Lutego 2009, 10:40 »
Mi tam te 10 dni na razie i tak wystarczają ciesze sie przede wszystkim że juz sie nie truje tabsami, nad spirala wczesniej tez się zastanawiałam ale ona przeciez też ma hormony a pozatym ja się bym bała jej założenia:P

Co do npr to poprostu bałam się, że nie sprostam i się nie nauczę tego wszystkiego dlatego wiem że Lady comp jest drogi ale cóż wolałm kupić go niż np spiralę czy cos innego

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #166 dnia: 24 Lutego 2009, 15:57 »
Arfa moja córka nie jest wpadką NPRu
jest zaplanowanym i chcianym dzieckiem...

czasem dorasta się do myśli o rodzicielstwie i śwadomie je planuje również przy pomocy NPR

a reklama wkładek nie jest tu naprawdę nikomu potrzebna....wystarczy sobie wklikać w google..
— Richard M. Devos

Offline katasha7

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #167 dnia: 24 Lutego 2009, 19:53 »
Arfa Dla mnie to przegiecie juz nie mówię o tej wypowiedzi o dzieciach bo to poniżej pasa było. Ale też bym nie chciała nie mieć wogóle okresu bo jak wtedy rozpoznać ewentualna ciążę. więc twoja reklama jakoś chyba nie zachęciła nikogo

Offline Arfa
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 19.09.09
« Odpowiedź #168 dnia: 26 Lutego 2009, 15:38 »
Przepraszam, jeśli dotknęła kogoś moja wypowiedź.  Nie napisałam mojej wypowiedzi z zamiarem zareklamowania produktu, ale jedynie wyraziłam moją opinię na temat nowoczesnej antykoncepcji.  Dla mnie to ogromna wygoda, ale nie każdy musi mieć dokładnie to samo zdanie na ten temat.  Co do dzieci, to mam jedno i bardzo się cieszę że jest- i nie była to "wpadka".  Przed wkładką musiałam się jednak bardzo pilnować, a teraz o antykoncepcji nie muszę myśleć wcale.  Być może któregoś dnia zapragnę kolejnego dziecka, to przecież nic nie stoi na przeszkodzie żeby w świadomy sposób wkładkę usunąć.  Pozdrawiam wszystkie panie.

Offline alex

• entuzjasta
« Odpowiedź #169 dnia: 27 Lutego 2009, 11:36 »
hmm nie wiem czy wkładka szczególnie ta z hormonami jest taka świetna. Moja koleżanka po urodzeniu dziecka (rok po) założyła mirenę właśnie i po 2 latach nagle okazało się że ma policystyczne jajniki i teraz lekarz dokoptował jej jeszcze tabletki anty!!!

lila a mi kompki podaje zielone także przed owu i po niej ofkors. Widać że bestia uczyła się pilnie :))

Offline katasha7

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #170 dnia: 27 Lutego 2009, 13:37 »
alex czyli co ona bierze teraz tabletki i ma też wkładkę
dwa naraz???

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #171 dnia: 27 Lutego 2009, 13:44 »
Alex, ale Ty już jakiś czas stosujesz to się maszynka naumiała
nie?
— Richard M. Devos

Offline kamyczek

• maniak
  • data ślubu: 28.12.2006
« Odpowiedź #172 dnia: 27 Lutego 2009, 14:35 »
podczytuję sobie co tutaj piszecie, ale nie jestem jeszcze przekonana do metod naturalnych.
Mam mieszane uczucia. Moja mama stosowała NPR zawsze. Ma dwie planowane córki i ...nieplanowanego syna, którego urodziła koło 40. Wiele wiele lat metoda jej nie zawodziła, ale... zdarzył się wypadek.
(wiem, że właściwie przy żadnej metodzie nie ma 100proc. pewności)

Mimo wszystko zainteresowana jestem. Nie mierzyłam nigdy temperatury, ale swoją owulację wyczuwam.  Nie na tyle jednak, żeby nie korzystać z innych zabezpieczeń. Może nadszedł czas na uważniejszą obserwację.
ANCYMONEK :)

Offline katasha7

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #173 dnia: 27 Lutego 2009, 14:47 »
Tak jak mówisz nie ma 100% metody ale dla mnie wszystko lepsze niż tabletki:P Więc obserwacja jak najbardziej jeszcze nikomu to przecież nie zaszkodziło.
 Masz fajnie bo przynajmiej mama ci może wszystko wytłumaczyć ja nie miałam takiej okazji w sumie to żadna z moich koleżanek nie stosuje NPR a na naukach przedmałżeńskich niewiele można się dowiedzieć dlatego ja bezpieczniej wolałam zainwestować w lady comp.

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #174 dnia: 2 Marca 2009, 09:31 »
A co myślicie o plastrach? Polecacie czy odradzacie?

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #175 dnia: 2 Marca 2009, 09:43 »
Ja używałam plastrów ale bardzo krótko ::) przy mojej alergii to nie było dobre rozwiązanie

Offline alex

• entuzjasta
« Odpowiedź #176 dnia: 2 Marca 2009, 15:54 »
ano maszynka naumiała się lili bo ona uczy sie przez początkowe 3 cykle

katasha7 ano bierze i tabsy i ma spiralę z hormonami, maskar jakaś konkretna........

plastry raz że uczulają co wrażliwsze osoby a dwa jak ktoś ma dość hormonów lub źle reaguje na nie to żadna zamiana w stosunku  do tabletek. Po za tym okropnie to wygląda IMHO szczególnie latem.

Offline katasha7

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #177 dnia: 3 Marca 2009, 15:36 »
też kiedys zastanawiałam się nad plastrami ale to przecież tez hormony więc dałam sobie spokój

Alex ja już tez uzywam 3 cykl to chyba już w następnym powinien mój lady comp chodzić jak w zegarku.
Ale i tak czytałam że podczas nauki powinno się mieć duzo żółtych lampek a ja nie miałam ich zbyt wiele może 3 podczas cyklu fakt na początku czerwonych było duzo ale tez nie az tak strasznie. Czy to normalne???

Offline alex

• entuzjasta
« Odpowiedź #178 dnia: 26 Marca 2009, 12:02 »
wiesz co ja już nie pamiętam jak to było z tymi pomarańczowymi na początku
pamiętam tylko ze z każdym cyklem miałam więcej zielonego  ;D

ale teraz to to zielone mnie tylko wnerwia i czekam na czerwone hihihi

Offline katasha7

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #179 dnia: 3 Kwietnia 2009, 11:27 »
No tak jak się starasz o dzidzię to fakt ale ja na razie nie planuję dlatego mnie czerwone wkurza.

A wogóle powiem wam że na ostatniej wizycie mój lekarz powiedział że już ma 3 pacjentki które stosuja te urządzenia i że widzi że się nieźle sprawdzają