Autor Wątek: Urlop macierzyński i wychowawczy  (Przeczytany 195269 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ada1988

• Chuck Norris
Odp: Urlop macierzyński i wychowawczy
« Odpowiedź #570 dnia: 6 Kwietnia 2011, 20:47 »
Ada, a dlaczego ty nie jestes na wychowawczym...tylko na zasiłku? chyba, że tak wolałaś...to ok

bo mi nie przedłużył umowy prezes...

Offline madziulka1021

• entuzjasta
  • data ślubu: 17.10.2009r.
« Odpowiedź #571 dnia: 13 Kwietnia 2011, 16:51 »
Dziewczyny , czy każdemu należy się dodatkowo 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego  ??? koleżanka która urodziła w listopadzie 2010 powiedziała że w pracy kazali jej złożyć podanie o tydzień dodatkowego urlopu, a ja mam złożyć o 2 tyg.  ::)

Offline żonka

• maniak
  • data ślubu: 20.09.2008
« Odpowiedź #572 dnia: 13 Kwietnia 2011, 16:56 »
Z tego co się orientuję, to należy się każdemu, ale musisz wystąpić do pracodawcy z podaniem żeby ci te dwa tygodnie dodatkowe udzielił. Chyba nie ma prawa się nie zgodzić, ale dodatkową papierologię trzeba przeprowadzić.  ;)

Offline _kasiek_
  • uzależniony
  • data ślubu: 4sierpień2007
« Odpowiedź #573 dnia: 13 Kwietnia 2011, 19:52 »
tak - każdemu należą się dwa tygodnie i trzeba złożyć o to podanie chyba dwa tygodnie (chyba :?:) przed planowanym końcem tego podstawowego macierzyńskiego.....

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #574 dnia: 13 Kwietnia 2011, 21:57 »
A to zus placi jak dotychczas? Super bo mi wyjazd na urlop zaczynal sie dwa dni przed koncem macierzynskiego i myslalam ze urlop bede musiala wykorzystac.

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #575 dnia: 13 Kwietnia 2011, 22:31 »
Tak płaci zus.
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #576 dnia: 28 Kwietnia 2011, 15:16 »
Jezeli w pensji mamy oprócz wynagrodzenia premię, która jest stala wypłacana ale na zasadach uznaniowych to wtedy tez nie wlicza się jej do podstawy wyliczania sredniego wynagrodzenia.

Do wynagrodzenia wlicza się WSZYSTKO - premie również. Zmiana już była dawno temu - ok.5 lat, albo i lepiej. Tylko że często kadrowe i księgowe o tym nie wiedzą. Nawet się składało pisma do ZUS o korektę i wypłatę świadczenia za poprzednie lata.

Chodziło o to że:
- podstawa była powiedzmy 1000 zł
- premia 2000 zl
razem - 3000 zł
Księgowa podawala do ZUS że zarabiamy 1000 zł. I od tego ZUS wyliczał L4 i macierzyńskie. A powinna podać 3000zł! Widzicie różnicę? A jak ktoś chorował całą ciążę plus macierzyńskie?
No i składało się nowe wyliczenia z firmy i ZUS obliczał ponownie i kaskę płacił. I np. dziecko ma 2 lata a tu kaska za macierzyńskie! Jakie to były miłe niespodzianki :-)
Czy moja firma może się nie zgodzić na udzielenie mi wychowawczego? Czy to z automatu przysługuje tak jak macierzyński, że jak złożę pismo to urlop mam na pewno ???

ZAWSZE pracodawca musi sie zgodzić (musisz tylko zachować terminy o których było wcześniej). NIGDY nie ma prawa odmówić.
a ja z tego co wiem to pracodawca ma prawo nie wyrazic zgody na wychowawczy (ale moge sie mylic!)

j/w NIEPRAWDA

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #577 dnia: 28 Kwietnia 2011, 15:55 »
a ja mam pytanie, przed ciaza pracowalam 3 miesiace na najnizszej krajowej, potem aneks do umowy, zmiana stanowiska i podwyzszenie pensji i tak do momentu zajscia w ciaze, w formularzu Z3 mam wpisane zarobki z poszczegolnych miesiecy poczawszy od tej nizszej kwoty i z tego zus wyliczyl srednią, jak się ma to do tego że można na miesiąc przed L4 zmienić wynagrodzenie i zus będzie płacił tak jak w tym ostatnim miesiącu??

A jeszcze pytanko, może któraś wie jak wypełnić Z3 do macierzyńskiego??

Offline ikusia
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 31-05-2008
« Odpowiedź #578 dnia: 3 Maja 2011, 21:22 »
zus wyplaci ci macierzynski wg pensji po podwyzce jezeli za tym poszlo zwiekszenie etatu, przynajmniej ja znam tylko taką mozliwosc. Moge pomoc przy wypelnieniu z-3
Ikusia

Offline ikusia
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 31-05-2008
« Odpowiedź #579 dnia: 3 Maja 2011, 21:30 »
[
Jezeli w pensji mamy oprócz wynagrodzenia premię, która jest stala wypłacana ale na zasadach uznaniowych to wtedy tez nie wlicza się jej do podstawy wyliczania sredniego wynagrodzenia.

Do wynagrodzenia wlicza się WSZYSTKO - premie również. Zmiana już była dawno temu - ok.5 lat, albo i lepiej. Tylko że często kadrowe i księgowe o tym nie wiedzą. Nawet się składało pisma do ZUS o korektę i wypłatę świadczenia za poprzednie lata.

Chodziło o to że:
- podstawa była powiedzmy 1000 zł
- premia 2000 zl
razem - 3000 zł
Księgowa podawala do ZUS że zarabiamy 1000 zł. I od tego ZUS wyliczał L4 i macierzyńskie. A powinna podać 3000zł! Widzicie różnicę? A jak ktoś chorował całą ciążę plus macierzyńskie?
No i składało się nowe wyliczenia z firmy i ZUS obliczał ponownie i kaskę płacił. I np. dziecko ma 2 lata a tu kaska za macierzyńskie! Jakie to były miłe niespodzianki :-)

Czyli wg ciebie jak ktos otrzymuje raz w roku premie swiateczną to ją tez bierze sie pod uwage przy okresleniu przecietnego wynagrodzenia??

Ikusia

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #580 dnia: 4 Maja 2011, 12:44 »
zwiększenia etatu nie było, więc już wszystko jasne. Wyślę Ci na priv info do Z3, będę wdzięczna za pomoc :)

Offline monijane

• maniak
  • data ślubu: 29.08.2009
« Odpowiedź #581 dnia: 6 Maja 2011, 20:05 »
Mam pytanie, bo ja za bardzo się już w tym wszytskim zamotałam. Chodzi mi o urlop tacierzyński.

Długość tego urlopu zależy od tego, w którym roku urodziło się dziecko, prawda? Czyli dla 2011 jest to tydzień.
Moje Szczęścia :-)
On 2011
Ona 2015
On 2017

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #582 dnia: 6 Maja 2011, 20:46 »
Dla 2010 jest tydzień, dla 2011 powinny być dwa

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #583 dnia: 6 Maja 2011, 21:05 »
A 2 nie jest od 2012? Mowimy o tacierzynskim...

Offline _kasiek_
  • uzależniony
« Odpowiedź #584 dnia: 6 Maja 2011, 21:47 »
z tego co pamiętam to dwa jest od 2012r.

Offline masumi85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #585 dnia: 7 Maja 2011, 20:26 »
tak 2 tygodnie jest jest od 2012 roku

Offline Pisklak

• forumowicz
  • data ślubu: 2009 r.
« Odpowiedź #586 dnia: 15 Maja 2011, 16:02 »
Dziewczyny mam pytanie. Jak się ma urlop wychowawczy (który jest bezpłatny) i w trakcie niego zajdzie się w ciąże, to można przerwać ten urlop i  iść na L4 i potem na macierzyńskie (tak żeby mieć pieniążki)? Sytuacja dotyczy umowy na stałe.
"Tam, gdzie jest wielka miłość zawsze zdarzają się cuda"

Aleksandra & Natalia

Offline _kasiek_
  • uzależniony
« Odpowiedź #587 dnia: 15 Maja 2011, 17:01 »
już tu kiedyś było takie pytanie i odpowiedz padła, że TAK :)

Offline masumi85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #588 dnia: 15 Maja 2011, 20:05 »
Tak, ja byłam w takiej sytuacji. Przerwałam wychowawczy i poszłam na L4. Z tym, że musisz naisac pismo że przerywasz urlop wychowawczy z dniem takim a takim i ze od nastepnego dnia idziesz na zwolnienie z powodu ciąży. Najlepiej jak coś wpisac, ze masz ciąże zagrozona, bo pracodawca moze Ci powiedziec, ze  i tak siedzisz w domu to niby nie musisz isc na zwolnienie.

Offline aeniołek

• Chuck Norris
  • R+R+M+M = A :-)
  • data ślubu: 6.02.10
« Odpowiedź #589 dnia: 15 Maja 2011, 20:29 »
1.A co w sytuacji kiedy się jest na macierzyńskim i się zachodzi w ciąże? Lepiej nie mówić do konca macierzyńskiego, jeśli ciąża jest wczesna, a po skończeniu macierzyńskiego normalnie l4? A jeśli ciąże widać to co- można przerwać macierzyński i iść na l4?
2.Co w sytuacji kiedy nie dostaje się przedłużenia umowy, a w tym dniu jest się już w ciąży? Można przy okazji jak szef daje ustanie stosunku pracy dać papierek o ciąży i z automatu przedłużą umowę do dnia porodu?
3.Czy jak się jest na wychowawczym, umowa na stale to ma się prawo do macierzyskiego normalnie?
4. A jeśli ma się umowę tylko do dnia porodu to jest coś takiego jak zasiłek macierzyński po i komu przysługuje?

Dużo tego  8)

Offline masumi85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #590 dnia: 16 Maja 2011, 08:36 »
odp na 3.
Tak po wychowawczym normalnie należy się macierzyński przy kolejnej ciąży.

Odp na 4.
Macierzyński należy się każdej kobiecie, która uodzila dziecko. jeśli jest umowa na czas określony do dnia porodu to i tak kążda kobieta dostanie macierzyński, a po macierzyńskim nie jest juz pracownikiem i nie należy sie urlop wychowawczy.

jeśli chodzi o pyt.1
Wydaje mi się, że najlepiej od razu po macierzyńskim dać zwolnienie na nową ciąże. Nie ma sensu przerywać macierzyńskiego. bo też jest 100 % płatny, a nikt juz nie wykorzystanych dni nie odda.

Offline aeniołek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #591 dnia: 16 Maja 2011, 08:41 »
Dzięki za odpowiedzi!  :-*

Offline aeniołek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #592 dnia: 16 Maja 2011, 08:42 »
Jeszcze mam pytanie o zaległy urlop. Mam z racji pobytu w ciąży na l4 zaległego urlopu z zeszłego roku chyba 17dni. Czy muszę go wykorzystać od razu po skończeniu macierzyńskiego? Od razu całość w ciągu?

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #593 dnia: 16 Maja 2011, 08:46 »
Tak, ja byłam w takiej sytuacji. Przerwałam wychowawczy i poszłam na L4. Z tym, że musisz naisac pismo że przerywasz urlop wychowawczy z dniem takim a takim i ze od nastepnego dnia idziesz na zwolnienie z powodu ciąży. Najlepiej jak coś wpisac, ze masz ciąże zagrozona, bo pracodawca moze Ci powiedziec, ze  i tak siedzisz w domu to niby nie musisz isc na zwolnienie.

Nie do konca tak jest..Otóz z dniem konca url.wychowawczego(obojetnie czy wypisanego w czesciach czy odrazu do konca)kobieta ma obowiązek stawic sie w dniu następnym w swoim stanowisku pracy-wcale nie musi wysylac pism itp(owe stanowisko przynajmniej teoretycznie winno byc dlaniej przygotowane,w mysl tego iz konczy sie jej url.wychowawczy) i moze ww dniu nawet nie osobiscie ale przez poczte,męza  przeslac zwolnienie l4 od lekarza ginekologa.Prosciej mówiąc,np 22.05 konczy sie wypisany url,23.05 pojawia sie(lub osoba upowazniona) w pracy przedkaldając pracodawcy zwolnienie l4.Jako ze jest pełnoprawnym pracownikiem od tego dnia na nowo (jak w pierwszej ciąży) naliczane będą jej wszystkie swiadczenia.
Poinstruowano mnie tak w PIPIe oraz ZUSie.
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline aeniołek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #594 dnia: 16 Maja 2011, 08:57 »
Mi chodzi jeszcze o dwie sytuacje albo
1. gdy bezposrednio po macierzyńskim wraca i przedkłada papierek o kolejnej ciąży + l4 (czy tak można)
2. czeka do końca umowy pracując po macierzyńskim (jakiś tydzień, dwa bo tak akurat niedługo po koncu macierzynskiego konczy się też umowa) i w dniu końca umowy przedkłada papierek)- czy wtedy jak zostanie do dnia porodu pracownikiem to przysługuje jej też zasiłek macierzyński po porodzie=wygaszeniu umowy.
I co z zapisem (w przypadku kolejnego przedłużenia), że w dniu końca umowy pracownica zatrudniona na czas określony musi być w ciąży powyżej 3m?

Co do wychowawczego to się już zorientowałam.

Offline _kasiek_
  • uzależniony
« Odpowiedź #595 dnia: 16 Maja 2011, 09:54 »
Jeszcze mam pytanie o zaległy urlop. Mam z racji pobytu w ciąży na l4 zaległego urlopu z zeszłego roku chyba 17dni. Czy muszę go wykorzystać od razu po skończeniu macierzyńskiego? Od razu całość w ciągu?

raczej musisz wykorzystać zaległy urlop.....w każdym razie ja tak miałam. Bo jakby nie było powinnaś go wykorzystać do końca pierwszego kwartału, no ale z racji że wtedy nie pracowałaś powinnaś to zrobić jak najszybciej. No chyba, że pracodawca pozwoli ci inaczej ale jeśli byłaby jakaś kontrola w pracy to on wtedy płaci kary za niewykorzystane urlopy pracowników.

Asiu - czyżbyś planowała kolejną ciążę od razu :?: bo tak wypytujesz o te możliwości.....

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
  • data ślubu: 03.10.2009
« Odpowiedź #596 dnia: 16 Maja 2011, 12:11 »
po macierzyńskim ja wykorzystuję urlopy zaległe i dopiero będzie wychowawczy

Offline Pisklak

• forumowicz
  • data ślubu: 2009 r.
« Odpowiedź #597 dnia: 16 Maja 2011, 13:16 »
ja również dziękuję za odpowiedzi i wyjaśnienia  :-*
"Tam, gdzie jest wielka miłość zawsze zdarzają się cuda"

Aleksandra & Natalia

Offline masumi85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #598 dnia: 16 Maja 2011, 13:26 »
Tete masz rację, ale to co napisałam tyczy sie powrotu do pracy po skończonym urlopie wychowawczym. A przerwanie urlopu wychowawczego wcześniej niz ktos napisał we wniosku o udzielenie takiego urlopu to troszeczke co innego. Jak sie przerywa to z jakiegos powodu i trzeba 2 tygodnie wcześniej napisac pismo o przerwanie tego urlopu.
W każdym bądz razie ja mialam wypisany wniosek na rok, a przerwałam urlop po 2 miesiącach bo zaszłam w ciąże. Wychowawczy mialam nie płatny, a l4 jest płatne więc dla mnie było jasne, że wole iśc na l4 i mieć kase :-)

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #599 dnia: 16 Maja 2011, 14:14 »
Masumi -tak -w tym wypadku ok.
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.