..
Mam działalność gospodarczą i jestem w ciąży.
Trzeba być ubezpieczonym przez 90 dni, żeby chorobowe i macierzyńskie.
Jeśli nie ma się ciągłości w ubezpieczeniu przez 12 miesięcy, wtedy biorą średnią z ostatnich miesięcy i odejmują odpowiednio, bodajże 13,71% (jako wyrównanie, za to, że nie jest się ubezpieczony cały rok).
Pytanie tylko, czy ta decyzja oznacza, że podstawa Ubezp. społeczne nie musi być równa chorobowemu. Bo jak ja się ubezpieczam i podnosiłam składki, to musiałam mieć do ostatniej deklaracji(czyli za marzec) równa kwotę deklarowaną na US i chorobowego.
W sumie za US i chorobowe od deklarowanej kwoty odporwadza się składkę w wysokości 30%. Czyli jeśli jest tak jak było US= chorobowe, to 30% z 8000zł = 2400 + ubezp. zdrowotne + FP = prawie 3tys.
3 tys * 3 m-c(minimum) = 9000 do zapłaty
a dostanie się:
8000-13,71%(to wyrównanie) = 6903,2 - 18% (podatek) = 5660 zł/mc
Należy pamiętać, że na macierzyńskim należy płacic ubezpieczenie zdrowotne (obniżone: 233 zł/mc)
5660-230= 5430 m/c (na rękę)
5430* 4,5mc = blisko 24500zł
24500- włożone 9000 na składki = 15500zł
I to jest suma całego macierzyńskiego, dzieląc przez 4,5m-c macierzyńskiego wychodzi 3440 zł/m-c.
Tyle się dostanie, jeśli odejmie się koszty poniesione wcześniej.
No i należy pamiętać, że to jest optymistyczna wersja - czyli placimy składki TYLKO 3 miesiące(socjal-minimum).
A warto ubezpieczyć się wcześniej, bo jeśli poród będzie wcześniejszy(i nie odprowadzimy składek przez pełne 3 m-c), to nie wiem, czy macierzyńskie w przypadku działalności się należy...