Autor Wątek: Urlop macierzyński i wychowawczy  (Przeczytany 195921 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Urlop macierzyński i wychowawczy
« Odpowiedź #450 dnia: 22 Kwietnia 2010, 08:56 »
...spokojnie możesz wykorzystać zaległy urlop wypoczynkowy po zakończonym macierzyńskim...
nikt Ci nie będzie robił trudności...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #451 dnia: 22 Kwietnia 2010, 14:14 »
Wniosek (pisemny) o dodatkowy urlop macierzyński (te 2 tygodnie) należy złożyć najpóźniej na 7 dni przed jego rozpoczęciem.

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #452 dnia: 22 Kwietnia 2010, 22:26 »
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #453 dnia: 22 Kwietnia 2010, 22:27 »
pytanie jaka jest ta maksymalna stawka i jak długo trzeba ją płacić...

warto wiedzieć, a nóż się przyda...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline masumi85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #454 dnia: 22 Kwietnia 2010, 22:32 »
No wlaśnie tego w artykule niestety nie podali, a szkoda :-(
Może jest na forum dziewczyna, która prowadzi własna firme i sie orientuje w wysokościach składek.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #455 dnia: 22 Kwietnia 2010, 22:51 »
Ubezpieczenie chorobowe jest ubezpieczeniem dobrowolnym. Warto opłacić niewielką składkę, gdyż w razie choroby umożliwia to zwolnienie ze składek zus, a także gwarantuje zasiłek chorobowy. Wymagany jest jednak 6-miesięczny okres opłacania składek przed uzyskaniem prawa do zasiłku. W razie opłacenia składki po terminie ubezpieczenie zostanie zerwane, a prawa utracone, jednak można poprosić jednorazowo ZUS o przywrócenie terminu opłacenia składki w sytuacjach uzasadnionych.

w przypadku zasiłku chorobowego płacić trzeba 6 miesięcy...myślę, że przy macierzyńskim jest podobnie...

Podstawa maksymalna dla przedsiębiorców

Miesięcznie:
250% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w poprzednim kwartale (kwotę tę ustala się miesięcznie poczynając od trzeciego miesiąca kwartału kalendarzowego na okres 3 miesięcy na podstawie przeciętnego wynagrodzenia z poprzedniego kwartału, ogłaszanego dla celów emerytalnych)..

wygląda na to, że ów maksymalny limit wynosi w okrsie III-V.2010 -    8.109,00 zł

Dużo...
pozostaje pytanie jak długo trza to płacić i przeliczyć,czy to się opłaca...
Ja bym pogadała z księgowym

o ile się gdzieś nie walnęłam w kwocie ....to nie moja działka i szukam na szybko...
— Richard M. Devos

Offline masumi85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #456 dnia: 22 Kwietnia 2010, 22:53 »
Ja w to "bawić" sie nie będę, bo już niedługo rodze. Ale może ktos z takiego sposobu skorzysta i akurat jemu będzie to sie opłacało.
Warto zawsze takie rzeczy wiedzieć.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #457 dnia: 22 Kwietnia 2010, 22:55 »
wysoce prawdopodobnym jest, że o ile zdecyduję się na drugie dziecko, to będę wówczas na działalności gospodarczej...
może się przydać w przyszłości...
— Richard M. Devos

Offline masumi85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #458 dnia: 22 Kwietnia 2010, 22:57 »
Pewnie, jesli bedziesz miala okazje to trzeba korzystać. Nasze Państwo nie zabardzo dba o polityke prorodzinna, więc jeśli mozna to czemu nie :-)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #459 dnia: 22 Kwietnia 2010, 22:59 »
tym bardziej jak wszystko jest zgodne z prawem...
w końcu najpierw trzeba zapłacić...żeby potem dostać...
— Richard M. Devos

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
« Odpowiedź #460 dnia: 23 Kwietnia 2010, 08:15 »
..

Mam działalność gospodarczą i jestem w ciąży.
Trzeba być ubezpieczonym przez 90 dni, żeby chorobowe i macierzyńskie.
Jeśli nie ma się ciągłości w ubezpieczeniu przez 12 miesięcy, wtedy biorą średnią z ostatnich miesięcy i odejmują odpowiednio, bodajże 13,71% (jako wyrównanie, za to, że nie jest się ubezpieczony cały rok).
Pytanie tylko, czy ta decyzja oznacza, że podstawa Ubezp. społeczne nie musi być równa chorobowemu. Bo jak ja się ubezpieczam i podnosiłam składki, to musiałam mieć do ostatniej deklaracji(czyli za marzec) równa kwotę deklarowaną na US i chorobowego.
W sumie za US i chorobowe od deklarowanej kwoty odporwadza się składkę w wysokości 30%. Czyli jeśli jest tak jak było US= chorobowe, to 30% z 8000zł = 2400 + ubezp. zdrowotne + FP = prawie 3tys.
3 tys * 3 m-c(minimum) = 9000 do zapłaty
a dostanie się:
8000-13,71%(to wyrównanie) = 6903,2 - 18% (podatek) = 5660 zł/mc
Należy pamiętać, że na macierzyńskim należy płacic ubezpieczenie zdrowotne (obniżone: 233 zł/mc)
5660-230= 5430 m/c (na rękę)
5430* 4,5mc = blisko 24500zł
24500- włożone 9000 na składki = 15500zł
I to jest suma całego macierzyńskiego, dzieląc przez 4,5m-c macierzyńskiego wychodzi 3440 zł/m-c.
Tyle się dostanie, jeśli odejmie się koszty poniesione wcześniej.
No i należy pamiętać, że to jest optymistyczna wersja - czyli placimy składki TYLKO 3 miesiące(socjal-minimum).
A warto ubezpieczyć się wcześniej, bo jeśli poród będzie wcześniejszy(i nie odprowadzimy składek przez pełne 3 m-c), to nie wiem, czy macierzyńskie w przypadku działalności się należy...

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #461 dnia: 23 Kwietnia 2010, 08:53 »
Przed chwilą mówili o tym macierzyńskim dla właścicielek firm w DDTVN.

Tylko tam mówili, że to tyczy się tylko kobiet takich, które nie pracowały wcześniej i na końcówce ciąży zakładają firmę, gdzie deklarują kwotę ubezpieczenia. Niestety Pan nie powiedział, ile trzeba płacić tego ZUSu, jednakże na pewno nie będzie to 6 tys.
Kobiety, które pracowały wcześniej na umowę o pracę i założyły firmę, będą miały wyliczone tak jak się liczy - czyli dochody z ostatnich 12 miesięcy.

Także Lila, musiałabyś wcześniej nie pracować.

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #462 dnia: 23 Kwietnia 2010, 10:39 »
dziewczyny - zajrzyjcie do przepisów i przeczytajcie artykuł DOKŁADNIE :-) Artykuł dotyczy tylko nowej firmy!

gdy zakładasz firmę - wybierasz lub nie chorobowe. Jeśli wybierasz - to płacisz składkę - min.48 zł miesięcznie, a max 8109 zł * 0,0245 = 198,6705
Gdy płacisz składkę maksymalną - wtedy  Ci wyjdzie macierzyński prawie 5700 zł.
I tu - nie jest wymagany czas płacenia składki - wystarczy jeden raz zapłacić, czyli żadne tam obowiązkowe okresy 90 dni czy inne...

przykład - zakładamy firmę w 7 miesiącu ciąży, płacimy 1 lub 2 składki (zależy od terminu porodu), bierzemy macierzyński i zamykamy firmę.
I to jest zgodne z prawem. I to jest nic nowego - tak było zawsze. Dobra księgowa zawsze młodej dziewczynie (która planuje dziecko) doradzi, aby przy otwieraniu firmy wybrała chorobowe jako dodatkowe ubezpieczenie, i to maksymalne.

Natomiast, gdy już firmę się prowadzi - wtedy średnia z ostatnich 12 miesięcy lub - jeśli nie ma tylu miesięcy - z tych co są ( np. z ostatnich 7). Co po przeliczeniu daje informację, że wtedy też warto...

Gdy się planuje dziecko i ma się dg wtedy opłaca się płacić tę składkę, nawet wtedy gdy się jeszcze nie jest w ciąży...

Jak już będzie uzasadnienie - wtedy warto sobie je zachować :-)

Offline aeniołek

• Chuck Norris
  • R+R+M+M = A :-)
  • data ślubu: 6.02.10
« Odpowiedź #463 dnia: 23 Kwietnia 2010, 11:42 »
Być może i my będziemy otwierać działalność w przyszłym roku jak będę w ciąży. Czyli dobrze zrozumiałam, że wystarczy otworzyć działalność w 7-8 miesiącu ciąży- przez 1-2 miesiace płacić 198zł?? i zamknąć po wzięciu macierzyńskiego, wówczas miesięcznie będzie 5700zł do łapsi???

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #464 dnia: 23 Kwietnia 2010, 12:03 »
Natomiast, gdy już firmę się prowadzi - wtedy średnia z ostatnich 12 miesięcy lub - jeśli nie ma tylu miesięcy - z tych co są ( np. z ostatnich 7). Co po przeliczeniu daje informację, że wtedy też warto...

Gdy się planuje dziecko i ma się dg wtedy opłaca się płacić tę składkę, nawet wtedy gdy się jeszcze nie jest w ciąży...

o i to może być dla mnie istotne...
— Richard M. Devos

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #465 dnia: 23 Kwietnia 2010, 12:13 »
Nieeee, trzeba przecież zapłacić 30% od ubezpieczenia społecznego i chorobowego plus zawsze fundusz pracy....

Qrcze...to byłoby zbyt proste....200 zeta miesięcznie i 6 tysięcy do kielni? Bzdura jak dla mnie.....

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #466 dnia: 23 Kwietnia 2010, 12:34 »
Kaha tak czy siak trzeba to skonsultować ze swoim księgowym...ja mam bardzo dobrego w tym fachu znajomego. Bez jego rady i tak nic bym nie robiła.
Na rozliczeniach księgowych to się znam powierzchownie...
— Richard M. Devos

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #467 dnia: 23 Kwietnia 2010, 15:35 »
Być może i my będziemy otwierać działalność w przyszłym roku jak będę w ciąży. Czyli dobrze zrozumiałam, że wystarczy otworzyć działalność w 7-8 miesiącu ciąży- przez 1-2 miesiace płacić 198zł?? i zamknąć po wzięciu macierzyńskiego, wówczas miesięcznie będzie 5700zł do łapsi???

taaaak, a później zamknąć lub zmniejszyć składkę lub z niej zrezygnować w ogóle :-)

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #468 dnia: 23 Kwietnia 2010, 15:46 »
Nieeee, trzeba przecież zapłacić 30% od ubezpieczenia społecznego i chorobowego plus zawsze fundusz pracy....

Qrcze...to byłoby zbyt proste....200 zeta miesięcznie i 6 tysięcy do kielni? Bzdura jak dla mnie.....

mówimy o dodatkowym, dobrowolnym ubezpieczeniu chorobowym, a nie o pozostałych składkach należnych; co jest oczywiste.

można płacić pełny ZUS - 834 zł lub "promocyjny" (2 lata od otwarcia dg - ale trzeba spełnić kilka warunków) ok.270zł

to nie bzdura - to umiejętność korzystania z przepisów;

popatrz - jakie to proste.
Przez ostatnie 12 miesięcy odprowadzałaś składkę w ten sposób, że:
- 11 miesięcy - brak składek (bo nie pracowałaś)
- ostatni, 12 miesiąc (obliczeniowy dla ZUS do wypłaty świadczenia) - odprowadziłaś składkę chorobową z dg w maksymalnej wysokości (199zł).
ZUS wylicza średnią z ostatnich 12 miesięcy. A zatem w tym przypadku z 1 miesiąca!!! (Jakbyś płaciła przez 3 miesiące to z ostatnich 3 miesięcy). I stąd się bierze maksymalna kwota świadczenia w wysokości prawie 5700zł.
Prawda, że proste? :-)
a do macierzyńskiego nie ma wymagań co do czasu opłacania składek :-)

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #469 dnia: 23 Kwietnia 2010, 16:03 »
No to teraz skończy się moda na zwolnienia lekarskie "na ciążę" a zacznie się zakładanie firm w okolicach 6 miesiąca ciąży. Piękna sprawa. Zus padnie na pysk hehehehe.

No dobrze, ja płaciłam zawsze "duży ZUS"...i co...dostawałam coś kole 1200 zł na macierzyńskim, więc nie wozumiem....wytłumacz proszę.

Poczekaj...czyli gdybym dodatkowo płaciła jeszcze to 199 zł na chorobowe - tak?
Przepraszam za upierdliwość, ale zaintrygował mnie temat....

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #470 dnia: 23 Kwietnia 2010, 16:10 »
Bo pewnie składkę chorobową płaciłaś tę najmniejszą - a nie największą. To jest składka dobrowolna.
Czyli płacisz zdrowotne (z dobrowolnym chorobowym), społeczne i fundusz pracy. Tak mi się wydaje.
Tylko jeszcze trzeba pamiętać, aby płatność była w terminie.

Ja zaszłam w ciąże na niskim zusie - tylko jeden miesiąc zapłaciłam duży i poszłam akurat na zwolnienie. Na zwolnieniu i później macierzyńskim płaciłam zus zdrowotny 244 zł, a dostawałam ok 260. Czyli miałam tylko 20 zł. Masakra... Gdyby nie to, że działalność nadal działała (bo zatrudniłam pracownika), to z tych 20 zł ciężko byłoby wyżyć (przy zamkniętej lub zawieszonej działalności).

Tak, dodatkowo te 199zł.

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #471 dnia: 23 Kwietnia 2010, 16:46 »
Tak, Anjuschka ma rację.
Chorobowe to składka dobrowolna,  jej wysokość to 2,45%. Tyle że max kwota od jakiej liczymy wynosi - 8109 zł, stąd się bierze te 199 zł;

Bo na dg są 3 rodzaje wysokości płatności:
- zus pełny - te ponad 800 zł,
- zus "mały", "promocyjny" - płacą te osoby które zakładają nową działalność gospodarczą (przez 2 lata - niecałe 300 zł)
- tylko zdrowotne - gdy ktoś pracuje na umowę o pracę (nieważna wysokość etatu) i płaci składki od co najmniej średniej krajowej.

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #472 dnia: 23 Kwietnia 2010, 16:50 »
Płaciłam 9% od podstawy.

Ok, jestem po rozmowie ze znajomą z ZUSu.

W szoku była, że o tym wiem....potwierdza, że dopóki nie zmienią się przepisy przedsiębiorcze matki mogą robić taki manewr. Muszą liczyć się jednak z kontrolami z ZUSu i ewentualnymi sprawami w sądzie. Dwa tygodnie temu Sąd Najwyższy stwierdził jednak, że póki nie zmienią się przepisy ZUS nie może kwestionować zmiany wysokości składki chorobowej przez ciężarną. Tak więc ciężarówki do dzieła ;D

Kobieta w ciąży może założyć firmę i ustalić maksymalną kwotę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne. ZUS nie może zmienić jej wysokości, nawet jeśli firma przynosi straty.
Ubezpieczona, lekarz stomatolog, wcześniej zatrudniona na etacie, w październiku 2006 r. otworzyła prywatny gabinet dentystyczny. Zwolniła się z pracy i zgłosiła się do ZUS do obowiązkowego ubezpieczenia społecznego (emerytalnego, rentowego i wypadkowego). Przystąpiła też do ubezpieczenia chorobowego, które dla przedsiębiorców jest dobrowolne. A podstawę wymiaru składek na te ubezpieczenia ustaliła w maksymalnej kwocie 6 tys. zł (250 proc. przeciętnej płacy). Gdy zakładała firmę, była już w zaawansowanej ciąży.

Dwa miesiące od rozpoczęcia prowadzenia działalności przebywała na zwolnieniu lekarskim i korzystała z wypłacanego przez ZUS zasiłku chorobowego. W styczniu 2007 r. urodziła dziecko i przebywała do maja 2007 r. na zasiłku macierzyńskim. Ten był obliczany od maksymalnej podstawy wymiaru. Otrzymywała więc z ZUS prawie 6 tys. zł miesięcznie. Później ubezpieczona, z kończącym się urlopem macierzyńskim, obniżyła do minimum wymiar składek (do 60 proc. przeciętnej pensji).

ZUS po dokonanej kontroli uznał, że ubezpieczona podwyższyła wymiar składek na ubezpieczenie wyłącznie po to, aby otrzymywać wyższy zasiłek macierzyński. Podkreślił też, że nie powinna podwyższać składek, bo w tym samym czasie wykazywała straty. W efekcie ZUS odmówił ubezpieczonej przyjęcia deklarowanej podstawy wynoszącej 6 tys. zł i sam obniżył ją do 60 proc. średniej płacy od dnia założenia firmy. To oznaczałoby, że ubezpieczona nie miałaby też prawa do wysokiego zasiłku.

Od decyzji ZUS ubezpieczona odwołała się do sądu I instancji, który nie uwzględnił jej żądania. Wniosła więc sprawę do sądu II instancji. Ten uznał, że ZUS nie może ingerować w ustalenie podstawy wymiaru deklarowanych przez ubezpieczonego składek. Sąd zmienił więc decyzję ZUS.

ZUS skargę kasacyjną wniósł do Sądu Najwyższego. Ten wystąpił z pytaniem prawnym do poszerzonego jego składu z pytaniem, czy ZUS może kwestionować rzetelność zadeklarowanych składek na ubezpieczenie społeczne przez osobę prowadzącą firmę. Sąd Najwyższy w składzie siedmiu sędziów uznał, że ZUS nie może zakwestionować zadeklarowanej przez osobę prowadzącą firmę kwoty podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne. Miał jednak wątpliwości, czy praktyka, którą oceniał, powinna mieć miejsce. O jego wyroku zdecydował raczej brak przepisów uprawniających ZUS do podważania podstawy wymiaru składek, a nie to, że zgodził się z postępowaniem ubezpieczonej.

Sygn. akt II UZP 1/10
OPINIA

Anita Bogumił
adwokat

W związku z wyrokiem SN ustawodawca powinien pomyśleć o nowelizacji przepisów. Takie zwiększanie wysokości składek do maksimum, w celu otrzymania wyższego zasiłku, a następnie ich obniżanie, może stać się teraz zjawiskiem powszechnym. Może prowadzić to do poważnych nadużyć, których obecnie ZUS nie może nawet legalnie zakwestionować. Dobrowolność wymiaru składek ubezpieczenia chorobowego nie powinna stwarzać możliwości wyłudzania od ZUS wyższych świadczeń.

Artur Radwan
Dziennik. Gazeta Prawna

To teraz mam pytanie, jak się ma zwiększenie składki chorobowej w stosunku do zwykłego zwolnienia lekarskiego kobiety, która w ciąży nie jest, ale zachorowała, dostała zwolnienie ...powiedzmy na 7 dni...albo zachorowało jej dziecko i nie może pracować przez np. 14 dni ?

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #473 dnia: 26 Czerwca 2010, 20:07 »
jak płacisz zdrowotne to w zależności od wysokości Twojej składki masz płacone L4 czy macierzyński.
I to z jakiego powodu je masz,nie ma znaczenia.

Offline ikusia
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 31-05-2008
« Odpowiedź #474 dnia: 13 Lipca 2010, 14:43 »
a ja czegos nie rozumiem.... Przeciez przy dobrowolnych ubezpieczeniach chorobowych - a takie jest w przypadku prowadzenia dzialalnosci gospodarczej - obowiazuje cos takiego jak karencja?! chyba ze cos zmienilo?!
Ikusia

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #475 dnia: 30 Sierpnia 2010, 11:15 »
Karencja jest przy L4; przy macierzyńskim karencji nie ma;

Trzeba tylko pilnować, aby faktycznie prowadzić dg,bo...
Jeśli kobieta założyła dg, zapłaciła składkę, nic nie zafakturował (wcześniej czy później), i pobrała zasiłek macierzyński to jest wyłudzenie.
Natomiast jeśli prowadzi dg faktycznie - wszystko jest zgodnie z prawem.

Wyliczamy składkę chorobową jako średnią z ostatnich 12 miesięcy. Jeśli nie ma 12 - to tyle ile jest.
Jeśli płaciła wcześniej chorobowe od najniższej,a chce zasiłek macierzyński wysoki, to trzeba przerwać chorobowe na miesiąc, i złożyć nową deklarację z nową wysokością składki. Wtedy nie liczy się średniej, bo nie ma ciągłości.
I tak to się kręci.
Na preferencyjnym ZUS też można to zrobić. Zmienić - wtedy gdy jest potrzeba - na wyższą składkę, a później wrócić na preferencyjny ZUS (np. po urodzeniu dziecka).

Jednak aby dostać ten wysoki ZUS należy zapłacić wszystkie należne składki od max kwoty. Czyli wychodzi coś ok.2700 za miesiąc.

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #476 dnia: 18 Września 2010, 09:50 »
Mam umowę na czas określony  do 2012. Czy z powiadomieniem oracodawcy o ciąży mam czekać do skończenia 3 miesiąca?
Czy można wcześniej, bez obaw zwolnienia?
On 2011
Ona 2013

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
« Odpowiedź #477 dnia: 18 Września 2010, 11:04 »
Można wcześniej bez obaw zwolnienia, skończony 3 miesiąc nie ma nic do rzeczy, źle zinterpretowałaś przepis Kodeksu Pracy

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #478 dnia: 18 Września 2010, 18:05 »
od chwili zapłodnienia jestes chroniona :)

Offline MagdaMa

• zapaleniec
« Odpowiedź #479 dnia: 18 Września 2010, 22:40 »
okres 3 miesięcy księżycowych (nie kalendarzowych!) nie ma tu znaczenia.
Jesteś chroniona od 1 dnia ciąży.