No właśnie aniula, też liczyłam na to, że będziemy mieć jedną spowiedz (bo razem mieszkamy). Ale ksiądż się niedopytywał, a ja w dowodzie mam inny aders zameldowania niż Darek (co mam nadzieję, że się zmieni po ślubie

). Może i by się dopytywał czy nie mieszkaliśmy razem ale już wiedział, że studiowaliśmy w innych miastach.
ale wtedy do slubu żadnych grzeszków
ale jest jeszcze druga spowiedź, na dzień, dwa przed ślubem ...
słyszałam, że się płaci a nam ksiądz nic nie mówił.
To już zależy od parafii i od księdza. Tylko jak pobieralam Metrykę chrztu, to ksiądz nas wyganiał i machając ręką mówił "idźcie dzieci, idźcie.. jeszcze będziecie mieć inne wydatki" ale z dobrego serca, że po stąpił tak jak ppowinien daliśmy 20 zł ofiary. Z kolei jak Darek pobierał Metrykę chrztu to ksiądz od razu powiedział dwa dokumenty (bo był też wpis o bierzmowaniu) po 15 zł to 30 zł. Natomiast zarówno w tej parafi w której odbędzie się ślub, jak również w parafii pana młodego księża powiedzieli nam "swoje" cenniki, czyli ile co będzie kosztować... I tak:
* zapowiedzi po 100 zł (u panny młodej i u pana młodego), czyli w sumie 200 zł;
* świadectwo zapowiedzi od pana młodego to tzw. pół mszy ślubnej (w tej parafi to) 150 zł;
Do tych wydadków dochodzi jeszcze msza żlubna, kościelny, organista , nio i ja chciałambym jakąś dobrą śpiewaczkę, która zaśpiewałaby po łacienie (moje marzenie) ale co z tej śpiewaczki wyjdźie to nie mam pojęcia.