Autor Wątek: Mariolka - kolejna szczęśliwa mamusia  (Przeczytany 802741 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
Odp: Mariolka - kolejna szczęśliwa mamusia
« Odpowiedź #2490 dnia: 2 Stycznia 2008, 09:19 »
Kochana wyszczuplałas na buzi   :o az Ci zazdtroszcze  :P  :P  :P  :P  :P
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline topyciu

• uzależniony
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #2491 dnia: 2 Stycznia 2008, 10:41 »
Mariolka wyglądasz super  :Uu: :Uu: :Uu: :Uu: :Uu: :Uu: :Uu: :Uu:
A tak w ogóle to musimy się koniecznie spotkać to Ci wytłumaczę jak bardzo łatwo można zmieniać rozmiary zdjęć całe serie za jednym kliknięciem myszy do formatu jaki tylko chcesz.

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #2492 dnia: 2 Stycznia 2008, 10:44 »
Mariolka ty laska normalnie jestes ze hej!!!  Moja Zosia jest pod wrazeniem!!!! A mnie zatkalo!

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
« Odpowiedź #2493 dnia: 2 Stycznia 2008, 12:02 »
Ślicznie wygladasz !!! ale już nic nie piszę bo znów mi się dostanie...
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #2494 dnia: 2 Stycznia 2008, 16:45 »
ej laski!wy sobie jaja robicie z tymi komplementami?Bo ja nie wiem co powiedzieć? Ja sie wogóle nie pozwalam fotografować, a jak sie komuś to uda to zaraz kasuje. To jest zdjęcie z serii mojej siostry, które mi pstryknęła w 1-szy dzień świąt.Reszta paskudna. Zawsze jakąs głupią minę trzasnę.
tomek napewno was odwiedzimy,ale teraz sie pochorowałam i w tym tygodniu mam full wizyt u specjalistów z Marcelem. 3 dni pod rząd i łaże taka chora z nim. Ale co zrobić jak na badanie słuchu w szpitalu czekałam kilka miesiecy?przecież nie odwołam...
A tak wogóle to dzisiaj psycholog myślała,ze Marcelek jest conajmniej 3-latkiem.Jak zaczeła gadać o przedszkolu, a ja mówię,że on jest za mały na przedszkole,bo nie ma 2 lat.To powiedziała,ze chyba żartuję,że to jest tyle młodsze dziecko.Bo on jest dosyć duży, i taki poważny...Nie skojarzyła z datą urodzenia w pierwszej chwili.
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2495 dnia: 2 Stycznia 2008, 17:11 »
Ty matka zdrowiej raz dwa :)

a jakie badania jeszcze robiłaś ?

Widzisz jakiego masz DUZEGO synka :)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2496 dnia: 2 Stycznia 2008, 18:00 »
Ty matka zdrowiej raz dwa :)

a jakie badania jeszcze robiłaś ?

Widzisz jakiego masz DUZEGO synka :)
dzisiaj byłam w Ośrodku wczesnej Interwencji u logopedy i psychologa. jutro idę do logopedy u mnie w przychodni, a pojutrze na badanie słuchu do szpitala. na razie tyle z badań.

fakt-synka mam dużego.
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2497 dnia: 2 Stycznia 2008, 18:56 »
no i co powiedzieli ci specjalisci?

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2498 dnia: 2 Stycznia 2008, 19:20 »
no i co powiedzieli ci specjalisci?
w sumie nic.
logopeda sugeruje zaburzenia integracji sensorycznej9chyba kiedyś o tym w moim wątku wspominała Rybka...?)-o tym decydowałoby piszczenie, obwąchiwanie.
Ale tak do końca nie agadza sie z tym psycholog(bo nie wykazuje większości cech sugerujących to).Bardzo źle sie umówiłam godzinowo, bo w czasie planowej drzemki Małego.Więc był rozdrażniony(bo usnął w autobusie, a ja go obudziłam przed wizytą).Wić był zmęczony i rozdrażniony potem.I sporo nawet ryczał i babka go wkurzała jak do niego gadała(u logopedy)-gadał do niej tylko nie,nie i kręcił głową.Bo nie chciał,żeby wogóle do niego gadała.Stwierdziła,że on potrzebuje silnych bodźców o czym świadczy wydawanie głośnyc dźwięków i tego,ze lubi odgłosy pralki, odkurzacza itp. Stwierdziła,ze w sumie u niego nie można mówić o zaburzeniach mowy, bo nie ma jednoznacznej ramy czasowej na to, kiedy dziecko ma mówić.Bo pojedyńcze słowa są i melodyka jest. Fakt,że nie układa zdań, czyli nie mówi mama daj itp. Następnym razem na wizycie(też prosiła o ranne godziny, bo w południe nie można z nim pracować.bo jest zmęczony i zły), logopeda pokaże mi jak z nim ćwiczyć.Na razie mam mówić prostymi zdaniami.Za dużo gadam do niego. Mam mówić krótkie zdania i akcentować i przedłużać samogłoski
Po godzinie miałam wizytę u psychologa, ale od razu uprzedziłam,że jest rozdrażniony i senny.I powiedziała babka,ze tylko wywiad zrobimy i dokumentację.Ale Marcelowi u psychologa się znowu polepszyło i był happy i chetny do zabawy. Bo tam było kopanie piłki, układanie piramidy, oglądanie ksiażeczek itp. Dużo nie stwierdziła.Chce go zobaczyć ponownie pod koniec miesiaca w godzinach rannych. Nie odbiega on za bardzo od innych dzieci.Wydawała mu polecenia, ale stwierdziła,ze nie wie czy mu się udaje wziac dobrą zabawkę czy naprawdę rozumie co sie mówi.Cięzko coś ocenić u tak małego dziecka bo cięzko z mową i on wszystkich poleceń nie rozumie.Np. kopnij piłkę. Musiałam też mówić,że nie zna takiej zabawy, bo w domu rzucamy piłką, a nie pozwalam kopać jej. I Mały jak dostał piłkę to rzucał do rąk. Więc psycholog prosiła, aby mówić jeśli Mały nie zna zabaw ani takich czynności... Na następnej wizycie u psycholog zbadany będzie dokładnie,dzisiaj tylko dokumentacja i obserwacja. Ale nie było nic niepokojącego...

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2499 dnia: 2 Stycznia 2008, 19:42 »
no dobra-to lecimy z koksem:
cześć ciocie

a co to tak pięknie pachnie?...chyba pierogi...?

prezenty, prezenty...!!!

tak ślicznie bawiłem sie z kuzynem Kubusiem:

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2500 dnia: 2 Stycznia 2008, 20:07 »
Śliczny chłopczyk no i śliczna Mamusia, fajnie wyglądasz!!!!

A co do psychologa to się nie bardzo znam...

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2501 dnia: 2 Stycznia 2008, 20:56 »
W zyciu bym nie myslała ze mozna za duzo gadac do dziecka ...
zawsze wydawało mi sie odwrotnie... ze im wiecej tym lepiej...

wiem ze chodzi o "rozmowe" niz mowienie" ale jakos tak ...

MATKO JAKI MARCEL JEST DUZY :)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2502 dnia: 2 Stycznia 2008, 22:15 »

no ja tez tak myślałam
ale dzisiaj niezależnie zupełnie zwróciła mi uwagę i logopeda i psycholog,że gadam za dużo. Ze mają to być krótkie przekazy. a nie trajkotanie
sama zgłupiałam już...No ale skoro tak mówią.Mały ma mieć jasny krótki przekaz.żeby coś z tego zrozumiał. i mam akcentować i przeciągać. nie oko a oooko. rozumiecie mnie...?

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2503 dnia: 2 Stycznia 2008, 22:22 »
 ::) aha... no ja tak MNIE WIECEJ mowie ale starałam sie zawsze wyrazniej a
nie zwracałam uwagi na akcent :)
dawaj jeszcze jakies newsy :)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2504 dnia: 2 Stycznia 2008, 22:26 »
::) aha... no ja tak MNIE WIECEJ mowie ale starałam sie zawsze wyrazniej a
nie zwracałam uwagi na akcent :)
dawaj jeszcze jakies newsy :)

Marta więcej newsów brak.nic sie nie dzieje. a co u ciebie?nic nie piszesz o sobie...i przyślij mi jakieś zdjecia Ninki, bo ja zapomniałam jak wygląda juz

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2505 dnia: 2 Stycznia 2008, 22:44 »
wysłałam Ci maila :P

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2506 dnia: 2 Stycznia 2008, 23:00 »
dzięki.piekne zdjecia.

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2507 dnia: 2 Stycznia 2008, 23:13 »

no ja tez tak myślałam
ale dzisiaj niezależnie zupełnie zwróciła mi uwagę i logopeda i psycholog,że gadam za dużo. Ze mają to być krótkie przekazy. a nie trajkotanie
sama zgłupiałam już...No ale skoro tak mówią.Mały ma mieć jasny krótki przekaz.żeby coś z tego zrozumiał. i mam akcentować i przeciągać. nie oko a oooko. rozumiecie mnie...?

Hmmmm, a może po prostu chodzi o to, że malec i tak nie skupi sie na tym wszystkim i jest w stanie wyłapać kilka pierwszych słów...dlatego mówi sie krótko i zwięźle do dziecka...

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2508 dnia: 3 Stycznia 2008, 09:54 »
o to chodzi...

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2509 dnia: 3 Stycznia 2008, 10:22 »
marta a ja aja ????????

no i widzisz nie odstaje od innych dziecie bo to zdolny mlody mezczyzna ktory poprostu czasem juz nie moze sie przebic przez trajkotanie matki  ;D ;D ;D
on jak kazdy facet woli wtedy milczec  ;D

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Wercia

• Chuck Norris
  • K & M- 10 lat minęło...:))
  • data ślubu: [
« Odpowiedź #2510 dnia: 4 Stycznia 2008, 17:03 »
 :szczeka: :szczeka: :szczeka: :szczeka: Mariolka ślicznie wyglądasz... i widac że schudłaś
Ja mam postanowienie żeby do maja schudnąc parę kilo ;D ciekawe czy mi sie uda :P
Marcelek bardzo sie zmienił na twarzy :D wydoroślał przystojniak :D
fajną ma minkę na pierwszym zdjęciu :D

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2511 dnia: 4 Stycznia 2008, 18:20 »
dzięki Wercia.Jetsem dzisiaj mega wkurw...a.Bo byłam z Małym w szpitalu na tym badaniu słuchu.Czekałam na nie prawie 3 miesiace. No i trzeba powtórzyć.Bo Marcel tak wył,że nie mozna było go zbadać.Tak się wyrywał i zasłaniał uszy,ze masakra.A przy tym badanu pownna być cisza. Na jakieśtam 4 odruchy miał 2, co mogłoby oznaczac pozostałośc po infekcji ucha. No ale najlepsze to,że babka do mnie:To musimy powtórzyć badanie i umówić sie ponownie".Ja:dobrze. A ona wyskakuje do mnie z terminem na MARZEC!!! A przecież Ja skierowanie mam od października, czekałam do stycznia na badanie i co?mam znowu czekać sobie do marca?Bez tego badania nie można ruszyć dalej u logopedy.Bo logopeda chce wiedzieć na czym stoi.Czy Mały dobrze słyszy, bo to podstawa,zeby coś zacząć dalej.To samo u psychologa.Specjalnie babka umówiła się ze mną po badaniu audiologicznym a tu lipa.Wszystko mi popsuło się.Ale jakoś babka w tym szpitalu umówiła mnie na 30 stycznia na ponowne badanie. Ja dzisiaj poleciałam do pediatry po skierowanie do laryngologa,żeby sprawdzić uszy.Czy on tak wył,bo go uszy bolą?czy po prostu nie chciał tego badania? No ale nie jest powiedziane,że 30 stycznia będzie lepiej...i co? Badanie jest nie do wykonania?Co mnie to obchodzi?Mi jest potrzebne. Kuźwa... dzisiaj pediatra powiedziała,że moze mi przepisać dla Marcela na to badanie leki uspokajajęce.chyba to będzie koniecznośc.

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #2512 dnia: 4 Stycznia 2008, 21:54 »
Mariolka wyglądasz zajeb...ście  :szczeka:
A Marcel w nowej fryzurce wygląda tak łobuzersko. Duży z niego chłopak.
Nie zazdroszczę tego latania po lekarzach, ale żeby to chociaż dało jakieś wyniki, żebyś wreszcie się dowiedziała czy coś dolega Marcelowi czy jest wszystko ok. A o terminach to już nawet szkoda wspominać.
Mariola zdrówka ci życzę.

A teraz do Martyxyz:
Marioli to wysłałaś a mi nic, a już cię 2 razy prosiłam  :obrazony: :obrazony: :obrazony:

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #2513 dnia: 5 Stycznia 2008, 10:48 »
Mariola z tego co piszesz to psycholog ma sporo racji, bo zachowania i rozwoj Marcel ciagle miescza sie w normach wiec ciezko jest zalozyc ze cos jest nie tak.

Mowienie do dziecka prostymi i krotkimi zdaniami to podstawa w tego rozowju bo
1. dziecko w wieku Marcela nie kojarzy wilu slow. Zamiasta powiedziec:
 - Marcel prosze cie zabierz swoje zabawki i idz sie pobawic w swoim pokoju bo mama teraz gotuje obiad trzeba do dziecka powiedziec:
- Marcel idz pobawic sie do swojego pokoju.

Nie istotna jest tresc w tej chwili tylko zasada...

A tak szczerze to wygladasz ZAJE...SCIE! A Marcel to juz normalnie taki facet ze sie zakochac mozna!!!!!!!!

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2514 dnia: 5 Stycznia 2008, 10:57 »
A tak szczerze to wygladasz ZAJE...SCIE!

No własnie, zapomniałam kiedyś o tym napisać... podziwiam Cie za silną wolę!

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2515 dnia: 5 Stycznia 2008, 10:58 »
ja wiem, wiem...
Ale co zrobić jak jakoś tak bezwiednie buduję długie zdania.Staram sie mówić krótko. staram się...
W sumie po wizycie u psychologa(mimo,że nie był jeszzce dokładnie zbadany.następnym razem będzie), to jestem spokojna.Bo Marcel chętnie się bawił, układał piramidki i zabawki.Rzucał piłką i wyciągał ręce do psycholog,aby go wzięła na ręce.Mimo,że obca kobieta.jakos mu podpasowała. Bo schowała na szafkę zabawkę, która mu sie spodobała i chciał,żeby mu ją dała. Brała do ręki 2 zabawki(misia i samochód) i mówiła :WEŹ AUTO.marcel początkowo wyciagał równocześnie 2 ręce do obu zabawek.Ale potem wział samochód.Ale psycholog mói,że niewiadomo czy udało mu się czy naprawdę zrozumiał.Za krótko byliśmy w gabinecie, bo zanim dokumenty wypełniliśmy i wywiad to zaraz godzina minęła. Mówiłą,ze ciężka jest praca z takim małym dzieckiem, kiedy są problemy z mową ,bo nie wiemy czy on rozumie co sie mówi i dlatego niektórych rzeczy nie wykonuje. No i nie mieliśmy badania słuchu, czyli 100% pewności,że wszystko słyszy.
A tak szczerze to wygladasz ZAJE...SCIE!

No własnie, zapomniałam kiedyś o tym napisać... podziwiam Cie za silną wolę!
dzięki dziewczyny za komplementy,ale pamiętajcie,że ja przytyłam w ciazy prawie 30 kg. I to co zgubiłam to kropla w morzu.I tak z przodu wagi mam jeszcze 8.

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #2516 dnia: 6 Stycznia 2008, 19:41 »
Mariola ale jesli to psycholog ktora zna sie na dzieciach to jej wystarczy kilka minut zeby zauwazyc czy dzieje sie cos powaznego czy nie.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2517 dnia: 7 Stycznia 2008, 10:16 »
wiem,wiem.Ja juz jestem spokojna.Zresztą jak zjawiłam sie w Ośrodku Wczesnej Interwencji z marcelem, to każda z tych pań sie dziwi, czemu tam trafiliśmy. Bo opóźnienia mowy, to nic poważnego, a tymbardziej u chłopczyka,który nie skończył 2 lat.Lagopeda powiedziała,że w tym wieku ujawniaja sie cechy autyzmu i tzreba obserwować czy postępują.
Zapytałam p.psycholog czy on mógłby mieć autyzm?na co przewróciła oczami i zapytała się mnie, kto mi to powiedział?Tak wiec jestem spokojna.A chyba sie zna, skoro pracuje w takim ośrodku i ma do czynienia z dziećmi autystycznymi...
niech juz będzie wiosna.Bo dosyć mam tej zimy...

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2518 dnia: 7 Stycznia 2008, 10:23 »
Zapytałam p.psycholog czy on mógłby mieć autyzm?na co przewróciła oczami i zapytała się mnie, kto mi to powiedział?Tak wiec jestem spokojna.

No i miodzio! :-)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2519 dnia: 7 Stycznia 2008, 10:27 »
ja jak tam chodzę, to od razu sie tłumaczę, czemu tam jestem(że od sierpnia tak to wolno idzie,że kolejki itp),Bo wyglądam na matkę,która chodzi do specjalistów ze zdrwoym dzieckiem.serio!tak na mnie patrzą...