Autor Wątek: Mariolka - kolejna szczęśliwa mamusia  (Przeczytany 808936 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline asiek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2004
Odp: Mariolka - kolejna szczęśliwa mamusia
« Odpowiedź #2160 dnia: 26 Października 2007, 21:11 »
Mariolu- czyli właściwie na razie masz Marcelka masować i ciałko i buźkę-jak się da.
A jakas kolejna kontrola?
Bo właściwie medyczne aspekty (no jeszcze to badanie we śnie) sa chyba raczej odrzucone.

Czyli dalsza obsewacja i obserwacja.

Trzymam kciuki za powodzenie w dalszych badaniach i obserwacjach
Pozdrowionka!

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #2161 dnia: 26 Października 2007, 21:14 »
Mariolka główne cechy nadwrażliwości na dotyk to:

Dziecko sprzeciwia się dotykaniu

Dziecko negatywnie reaguje na dotyk ubrania przylegającego do ciała i krępującego ruchy
Dziecko nie lubi być przytulane
Dziecko nie lubi być przykryte
Dziecko preferuje miękkie, pluszowe zabawki
Dziecko lubi się samo głaskać lub łaskotać

Chcesz mojej szczerej rady? Zastanowiła bym się POWAŻNIE nad dogoterapią, to bardzo skuteczna metoda przy łamaniu bariery dotyku. Przeprowadzana fachowo ma genialne efekty.
Może pomyśłcie o tym z Markiem, albo zadzwoń do tej fundacji:

Fundacja Dogtor
TRÓJMIASTO
tel. komórkowy 0 692 566 755,
e-mail: terapiadogtor@wp.pl, www: www.dogtor.iq.pl

Powiedz jakie masz rozpoznanie, i zapytaj czy oni nie mogliby spotkać się z Tobą i Marcelem. Możę 2-3 razy by wystarczyły?

Offline asiek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2162 dnia: 26 Października 2007, 22:31 »
Rybko, a Metoda Ruchu Rozwijającego Weroniki Sherborne???
W dobrym kierunku myślę?? Jestem po kursach tej metody i prowadzę zajęcia z dzieciakami ta metodą.I skojarzyłam teraz jak napisałas to.

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #2163 dnia: 26 Października 2007, 22:36 »
Asiu myśłisz odpowiednio ale tę metodę stosuje się u dzieci w wieku 3-6, nie wiem czy Marcel nie jest za mały na to jeszcze. Bo metoda Sherborne to trochę jak trening interpersonalny polegający na baraszkowaniu :)

Offline asiek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2164 dnia: 26 Października 2007, 22:38 »
Faktycznie- masz rację - w wieku przedszkolnym raczej się ją stosuje.
Ale Mariola raczej zadzwoni tam,gdzie pisałaś.To świetny pomysł.

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #2165 dnia: 26 Października 2007, 22:42 »
Asiu nie wiem czy mam rację, porpostu możńa się upewnić gdzieś czy ktoś ją stosował przy małym dziecku.

Co do psów to wiem doskonale że sprawdzają się znakomicie. Mam koleżankę w toruniu która ma psa do dogoterapii w domu, cudowne stworzonko :)

Offline asiek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2166 dnia: 26 Października 2007, 22:49 »
No to Mariola ma punkty zaczepienia :)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #2167 dnia: 26 Października 2007, 23:28 »
nic nie rozumiem z tego co piszecie?
może coś wiecej będę wiedziała po wizycie w Ośrodku wczesnej Interwencji?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #2168 dnia: 26 Października 2007, 23:34 »
Mariola czego nie rozumiesz? ja ci wytłumacze.

Offline asiek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2169 dnia: 26 Października 2007, 23:41 »
Mariolu kochana,podpowiadamy Ci,jakimi sposobami można jeszcze oprócz masażu bawić się ruchem i ciałem wspólnie z dzieckiem.Aby pokonać tę barierę, o jakiej pisałaś. Ale Rybka lepiej Ci wszystko wytłumaczy na pewno

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2170 dnia: 27 Października 2007, 08:25 »
Faktycznie- masz rację - w wieku przedszkolnym raczej się ją stosuje.
Ale Mariola raczej zadzwoni tam,gdzie pisałaś.To świetny pomysł.
czytałam ta stronke, którą podesłała mi Rybka i faktycznie zapisy na ta terapię są dla dzieci od 4 lat. Napisze do nich maila i opiszę o problemach Marcela.Ja dokładnie diagnozy jeszcze nie mam.Bo o tej nadwrażliwości na dotyk sugerowała mi logopeda.Ale powiedziała,że więcej sie dowiem po wizycie w Ośrodku Wczesnej Interwencji.Wyników medycznych Asiu jeszcze nie mam, bo EEG jeszcze nie zrobione, wyników na obecnośc pasożytów rózwniez jeszcze nie mam. Poza tym pediatra stwierdziła,że Marcel jest alergikiem i ma alergię pokarmowa, co widać na ciele. A ja sama sie zastanawiam, czy on przypadkiem nie ma AZS?Czym to się objawia?Martaxyz11 chyba twoja Ninka to ma?Bo Marcel ma tak wysuszoną skórę na całym ciele,że jest strasznie szorstka jak papier i z tego wysuszenia aż się robią takie placki ze strupem. Zwykłe nawilżanie, typu oliwka wogóle nie wystarcza.Muszę kupować w aptece kremy z emolientami i mocznikiem.Teraz kupiłam Emolium.

Dzięki dziewczyny.. :-[
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #2171 dnia: 27 Października 2007, 08:31 »
Mariolka to on ma AZS na 90 %, wiem bo Ksia ma do dziś i to co opisujesz to mi właśnie na ZAS wygląda. Sucha bardzo skóra, plamki czasem blade czasem zaognione ale łuszczące się. Ale że pediatra nic wcześniej nie powiedziała???? Emulsja Emoulium jest super, oliwkę odstaw bo zatyka pory i nie nawilża! Ja smaruję Kasie emolium 2x dziennie, skóra jest zupełnie inna!

Wiesz, terazpia z psami często jest stosowana u mniejszych dzieci, myślę że w ośrodku wczesnej interwencji dopytaj co oni sądzą o tym. Dobrze że wiesz żę w trójmieście jest taka fundacja z psami, może się przydać.

Jesteśmy z Tobą kochana!

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2172 dnia: 27 Października 2007, 08:47 »
no niestety SUCHE PLAMY to AZS i jak sie drapie nie spi w nocy to niestety witamy w kubie :( :( :(
dziwie sie ze tak jak mowi rybka pediatra nie zwróciła uwagi na jego skóre ?
bo to widac od razu...

Powoli... Poczekaj na wyniki,,, Dawaj Ojtaltum do kąpieli... no i trzeba by pomyslec OD kiedy ma taką skóre...
tylko jak on juz jadł wszystko to ciezko zgadnąc CO ?...
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2173 dnia: 27 Października 2007, 09:10 »
jak wiecei zmieniałam pediatrę, bo wczesniejsza to tak wszystko w pośpiechu,że czasemnie zdejmowałam Małemu do badania nawet body, to nie widziała.A ta skóra nie jest zawsze taka.Czasem te objawy są łagodniejsze i tak nie widac. A tymbardziej jak nie rozbieram zupełnie dziecka.Wiadomo jaki pospiech w przychodnmi, kiedy full dzieci w poczekalni.A zresztą przez Marcela czasem połowę zapomnę sie zapytać, bp gania jak wariat.
po tym jak poczytałam o nadwrażliwości na dotyk, to powiem szczerze,że mi to wszystko nawet pasuje do Marcela.to jeszcze znalazłam o senzoryzmach, co pasuje do Marcela:

Dotyk
Nadwrażliwość:
Dziecko sprzeciwia się dotykaniu
Dziecko negatywnie reaguje na dotyk ubrania przylegającego do ciała i krępującego ruchy
Dziecko preferuje miękkie, pluszowe zabawki
Dziecko nie lubi być przytulane
Dziecko nie lubi być przykryte
Dziecko nie reaguje na ból( no nie że całkowicie)-to dziwne-bo to jest cecha niedowrazliwości, ale Marcel nie zapłacze jak dostanie klapsa, tylko się cieszy. I nawet łezka nie poleci.To samo po łapkach.sąsiadka sie dziwiła,ze jak coś broił i dałam mu po łapkach, to on sie cieszy i będzie jeszcze bardziej tak robił.A ona powiedziała,ze jej córeczka dawno by się juz rozpłakała. Tak samo np. podchodzi mi Marcel do piekarnika gorącego.Ja mówię,że nie wolnio,że gorące,że to si i dotykam jego paluszkiem tak szybko.A on co?stanie i przyłoży ręce do gorącego piekarnika.Im częsciej powiem,ze nie wolno, to on tyle razy rękę całą przyłoży do piekarnika... ??? :o

WĘCH

Dziecko łatwo się dławi
Dziecko poszukuje silnych wrażeń zapachowych
Dziecko obwąchuje przedmioty i ludzi

SŁUCH

Niedowrażliwość

Dziecko często krzyczy, trzaska drzwiami, ostukuje twarde powierzchnie
Dziecko przykłada ucho do wibrujących powierzchni
Dziecko lubi przysłuchiwać się włączonym maszynom - pralka, zmywarka, odkurzacz
Dziecko lubi spuszczać wodę w toalecie i odkręcać krany
Dziecko otwiera i zamyka drzwi z różną siłą
Dziecko lubi bawić się dźwiękowymi zabawkami
Dziecko lubi tłok i gwar uliczny

SMAK

I. Nadwrażliwość
Dziecko wypluwa pokarmy
Dziecko nie lubi próbować nowych potraw
Dziecko sprawia problemy przy karmieniu

DZIECI UNIKAJĄCE WRAŻEŃ SENSORYCZNYCH

Niektóre dzieci/osoby z Zaburzeniami Przetwarzania Sensorycznego nadmiernie reagują na stymulację. Ich układ nerwowy odczuwa zwykłe doznania sensoryczne jako bardzo intensywne, w efekcie czego czują się stale bombardowane przez odbierane bodźce.

Stan taki nazywa się ‘obronnością sensoryczną’. Najczęstszą wówczas reakcją na bodźce jest reakcja „walki lub ucieczki” mająca na celu uniknięcie lub znaczne ograniczenie ilości bodźców. W efekcie „przeciążenia” układu nerwowego dzieci mogą również reagować agresją. Zaburzenie to może występować w obrębie każdego ze zmysłów.

Dzieci takie mogą;

Reagować na dotyk agresją lub wycofaniem się
Bać się wysokości i ruchu, lub odczuwać mdłości w wyniku niewielkiego ruchu bądź wysokości
Niechętnie ryzykować oraz próbować nowych rzeczy
Czuć duży dyskomfort w zatłoczonych miejscach
Jeść mało zróżnicowane jedzenie i/lub mieć dużą wrażliwość na zapachy
Być nadmiernie pobudzone i aktywne

Dzieci te mogą mieć zdiagnozowaną nadwrażliwość sensoryczną.

A poza tym to jestem wkurzona na starego.On nic nie rozumie.Uważa,że ja się nadmiernie przejmuję,że wymyślam choroby Małemu,że on jest całkowicie zdrowy. Że co z tego,że nie mówi?że się nauczy.Że on po prostu nie lubi byc dotykany i to dobrze. i to normalne.I po co chodze po lekarzach jak on jest zdrowy?I że mku coś znajdą zaraz.I wymyślą.Jak znajdę coś w necie i pasuje mi to do Marcela.To on na odwrót powie,że to wszystko nie pasuje. I jakbym z takim poszła do gabinetu i odpowiadała na pytania lekarki tak jak jest, to on by to przedstawił calkowicie na odwrót.Że lakarka by pomyslała,że ma do czynienia z wariatami. ::)

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #2174 dnia: 27 Października 2007, 09:31 »
Mariolka prawda jest taka że nie czytaj ZA DUŻO.

A męża ole, powiedz mu że jeśli dla niego Marcel jest zdrowy to ok, ale TO NIE ON spędza z nim dni i WIDZI jak się dziecko zachowuje!  I że zamiast MTV to powinien z dzieckiem w BERKA się pobawićżeby energię stracił.

A z pediatrą to nie skomentuję. Powinnaś chodzić do takiego gdzie masz czas o wszystkim porozmawiać. A nie martwić się kolejką za drzwiami. A jak jest Marek to poszłabym do pediaty SAMA!

Offline asiek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2175 dnia: 27 Października 2007, 09:38 »
Mariolu, szkoda,że nie masz wsparcia w Marku.Ale wydaje mi się,że on po prostu trochę się boi,że możesz mieć rację i że ciężko mu się pogodzić z tym,co mówisz. A przecież wiemy,że Twoje podejrzenia wcale nie musza się sprawdzić!!
Myślę,że spokojną rozmowa i troską o Marcela dotrzesz do Marka.

A co do AZS, to Miłęk też ma od niedawna stwierdzone AZS.Moja pediatra sugerowała od sporego czasu to,ale niedawno(jak poszłam do dermatologa ze sópką Miłka z podejrzeniem grzybicy) to lekarka stwierdziła,że to AZS. No i też ma skórę taką szorstką (nie na całym ciele owszem) ale ma placki zaczerwienione,czasem bardziej,czasem mniej, pojawiają się w miejscach najczęściej - w zgięciach łokci, pod kolankami.MIłek ma na udach jeszcze,na łydkach i właśnie plamkę jedną na stópce, wokół 2 palów.
No i zalecenia lekarki sa takie:
 - kąpiel w oilatum albo balneum (ja używam Balneum)
- smarowanie ciałka 2x dziennie jakimś balsamem - np emolium, elobase,atoderm,czy baneum balsam jakiś (w zależności od ceny i wydajności) ja używam emolium emulsję
- a na plamki te czerwone mam 2 maści - jedna jest na plamki na twarzy,szyi,ramionkach (wszystkie wokół główki) - ELIDEL  - to jest droga maść,ale nie zawiera sterydów i można nią smarować codziennie bez przerw
a druga maść to LOCOID - maść ze sterydami,którą nalezy smarowac plamki i przerywać np co 2 dni na 2 dni. Podobno może ona odbarwiac skórę,więc za częstoo nie stosować jej.

No i jeszcze kazała nam,jak Miłek ma spore plamki i zaognione podawać mu dziennie 5 kropel zyrtecu. Żeby było śmiesznie - nei wiem,czy to ma znaczenie hihi,ale często jak dostaje zyrtec wieczorem,przed kaszką too śpi do rana  :D

Mariolu - jestem z Wami myślami i wierzę,że wszystko się wyjaśni w Ośrodku.Ale ja na Twoim miejscu poprosiłabym Marka,żeby wziął wolne na ten dzień, bo ktoś musi się zająć Marcelkiem np na korytarzu,a Ty spokojnie musisz porozmawiać z lekarzem.Wiem,że to ważne, bo trudno jednej osobie z dzieckiem na ręku,albo wokół nogi czy stołu jeszze słuchać i zapamiętać.A ja zazwyczaj,jak jestem sama w gabinecie (tak jedt najczęściej) to proszę lekarkę,aby mii WSZYSTKO ROZPISAŁA. I nawet się nie krzywią za bardzo.

Pozdrawiamy i ściskamyu mocno!

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2176 dnia: 27 Października 2007, 13:27 »
Popieram Cie Mariola. Jak Ty czegos nie dopilujesz to bedzie na ZŁA MATKE tak ?

Kiedy maja byc wyniki ?

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2177 dnia: 27 Października 2007, 16:27 »
wyniki będą:
EEG -we wtorek
Kał na obecność pasożytów_odbiorę we wtorek, bo to na tej samej ulicy, co EEG(więc jak bedę szła na badania, to po drodze zajdę)

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2178 dnia: 27 Października 2007, 16:47 »
no to do wtorku czekamy.

Offline asiek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2179 dnia: 27 Października 2007, 20:28 »
Mariolu,to kał na obecność lamblii?? Jeśłi tak to powinno sie zrobić 3 razy( co tydzień).
czekamy na wyniki

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #2180 dnia: 28 Października 2007, 21:21 »
Ło matko tyle sie dzieje u Ciebie....
Zobaczymy co we wtorek bedzie  wynikami .

PS. krzesełko juz sobie załatwiłam :) Tesciowa kupi :)

Podpowiedz co jeszcze godnego uwagi :)
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2181 dnia: 30 Października 2007, 14:42 »
Jak wyniki ?

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2182 dnia: 30 Października 2007, 16:18 »
cześć!
my juz po badaniu.
WYniki z EEG bedą za kilka dni.Bo badanie wykonuje pielęgniarka, a opisać musi lekarz.
Jakoś badanie przezyliśmy.A ciezko było.Mały się wystraszy i bardzo płakał.Jak już miał nałożone to na głowę, to płakał i patzrył na mnie błagalnym wzrokiem.Ale po jakimś czasie płaczu w końcu usnął.Nie na długo, bo na jakięs 20 min.Ale do badania wystarczyło...

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2183 dnia: 30 Października 2007, 19:26 »
Oj biedny malcec ! Tyle musi teraz przejsc ....no i ty też !
Czekamy z niecierpliwoscia na wyniki .
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Kasia-Wrocław

• uzależniony
  • data ślubu: 16.06.2007
« Odpowiedź #2184 dnia: 31 Października 2007, 09:55 »
Mariolu, najważniejsze, że udało mu się usnąć! Jakby mu się tam podobało, to pewnie nie zmrużyłby oka :)

Offline rajdowka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2185 dnia: 31 Października 2007, 15:40 »
Biedactwo... tulam bardzo mocno Ciebie i Marcelka :przytul: :przytul: :przytul:  i trzymam kciuki, zeby wszystko bylo dobrze.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2186 dnia: 31 Października 2007, 23:52 »
A co tu tak pusto ?  ::)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2187 dnia: 1 Listopada 2007, 16:24 »
jakoś ostatnio nie mam weny. A poza tym mam dużo spraw do załatwienia zwiazanych z MAłym.Ciągle jakieś wizyty u lekarzy itp. A tak poza tym nic sie u nas nie dzieje.kompletnie nic.To czym mam was zanudzać...?

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #2188 dnia: 1 Listopada 2007, 17:46 »
Mariolka współczuję tej bieganiny....

Pozdrowienia od Oliwki dla Marcelka :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline jagodka24

• Chuck Norris