jak wiecei zmieniałam pediatrę, bo wczesniejsza to tak wszystko w pośpiechu,że czasemnie zdejmowałam Małemu do badania nawet body, to nie widziała.A ta skóra nie jest zawsze taka.Czasem te objawy są łagodniejsze i tak nie widac. A tymbardziej jak nie rozbieram zupełnie dziecka.Wiadomo jaki pospiech w przychodnmi, kiedy full dzieci w poczekalni.A zresztą przez Marcela czasem połowę zapomnę sie zapytać, bp gania jak wariat.
po tym jak poczytałam o nadwrażliwości na dotyk, to powiem szczerze,że mi to wszystko nawet pasuje do Marcela.to jeszcze znalazłam o senzoryzmach, co pasuje do Marcela:
Dotyk
Nadwrażliwość:
Dziecko sprzeciwia się dotykaniu
Dziecko negatywnie reaguje na dotyk ubrania przylegającego do ciała i krępującego ruchy
Dziecko preferuje miękkie, pluszowe zabawki
Dziecko nie lubi być przytulane
Dziecko nie lubi być przykryte
Dziecko nie reaguje na ból( no nie że całkowicie)-to dziwne-bo to jest cecha niedowrazliwości, ale Marcel nie zapłacze jak dostanie klapsa, tylko się cieszy. I nawet łezka nie poleci.To samo po łapkach.sąsiadka sie dziwiła,ze jak coś broił i dałam mu po łapkach, to on sie cieszy i będzie jeszcze bardziej tak robił.A ona powiedziała,ze jej córeczka dawno by się juz rozpłakała. Tak samo np. podchodzi mi Marcel do piekarnika gorącego.Ja mówię,że nie wolnio,że gorące,że to si i dotykam jego paluszkiem tak szybko.A on co?stanie i przyłoży ręce do gorącego piekarnika.Im częsciej powiem,ze nie wolno, to on tyle razy rękę całą przyłoży do piekarnika...

WĘCH
Dziecko łatwo się dławi
Dziecko poszukuje silnych wrażeń zapachowych
Dziecko obwąchuje przedmioty i ludzi
SŁUCH
Niedowrażliwość
Dziecko często krzyczy, trzaska drzwiami, ostukuje twarde powierzchnie
Dziecko przykłada ucho do wibrujących powierzchni
Dziecko lubi przysłuchiwać się włączonym maszynom - pralka, zmywarka, odkurzacz
Dziecko lubi spuszczać wodę w toalecie i odkręcać krany
Dziecko otwiera i zamyka drzwi z różną siłą
Dziecko lubi bawić się dźwiękowymi zabawkami
Dziecko lubi tłok i gwar uliczny
SMAK
I. Nadwrażliwość
Dziecko wypluwa pokarmy
Dziecko nie lubi próbować nowych potraw
Dziecko sprawia problemy przy karmieniu
DZIECI UNIKAJĄCE WRAŻEŃ SENSORYCZNYCH
Niektóre dzieci/osoby z Zaburzeniami Przetwarzania Sensorycznego nadmiernie reagują na stymulację. Ich układ nerwowy odczuwa zwykłe doznania sensoryczne jako bardzo intensywne, w efekcie czego czują się stale bombardowane przez odbierane bodźce.
Stan taki nazywa się ‘obronnością sensoryczną’. Najczęstszą wówczas reakcją na bodźce jest reakcja „walki lub ucieczki” mająca na celu uniknięcie lub znaczne ograniczenie ilości bodźców. W efekcie „przeciążenia” układu nerwowego dzieci mogą również reagować agresją. Zaburzenie to może występować w obrębie każdego ze zmysłów.
Dzieci takie mogą;
Reagować na dotyk agresją lub wycofaniem się
Bać się wysokości i ruchu, lub odczuwać mdłości w wyniku niewielkiego ruchu bądź wysokości
Niechętnie ryzykować oraz próbować nowych rzeczy
Czuć duży dyskomfort w zatłoczonych miejscach
Jeść mało zróżnicowane jedzenie i/lub mieć dużą wrażliwość na zapachy
Być nadmiernie pobudzone i aktywne
Dzieci te mogą mieć zdiagnozowaną nadwrażliwość sensoryczną.
A poza tym to jestem wkurzona na starego.On nic nie rozumie.Uważa,że ja się nadmiernie przejmuję,że wymyślam choroby Małemu,że on jest całkowicie zdrowy. Że co z tego,że nie mówi?że się nauczy.Że on po prostu nie lubi byc dotykany i to dobrze. i to normalne.I po co chodze po lekarzach jak on jest zdrowy?I że mku coś znajdą zaraz.I wymyślą.Jak znajdę coś w necie i pasuje mi to do Marcela.To on na odwrót powie,że to wszystko nie pasuje. I jakbym z takim poszła do gabinetu i odpowiadała na pytania lekarki tak jak jest, to on by to przedstawił calkowicie na odwrót.Że lakarka by pomyslała,że ma do czynienia z wariatami.