Autor Wątek: Kiedy przymierzać? Kiedy kupić?  (Przeczytany 6345 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline inqa
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 17.09.2011
Kiedy przymierzać? Kiedy kupić?
« dnia: 16 Listopada 2010, 23:08 »
Mam do Was pytanie.  Nasz ślub dopiero we wrześniu, ale wszyscy mi mówią, że należy już rozglądać się za suknią.  Jestem trochę sceptyczna, ponieważ chciałabym do tego czasu zgubić jeszcze kilka dobrych kilogramów.  Już mam za sobą 10 kg w dół :) Nie wiem czy to nie za wcześnie.  Koleżanki straszą mnie, że potem może być urwanie głowy i nawarstwiający się stres.  A Wy jak radzicie?

Offline Myszuś

• zapaleniec
  • data ślubu: 30.04.2011
Odp: Kiedy przymierzać? Kiedy kupić?
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Listopada 2010, 08:26 »
hej
ja mam ślub w kwietniu a suknie miałam kupioną już w lipcu. moim zdaniem koleżanki dobrze tobie radzą ponieważ wybranie sukni może się udać w 2 dni ale może też trwać bardzo długo. pamiętaj też że na suknie przeważnie czeka się 2 - 3 miesięcy..... tym bardziej w głównym sezonie ślubnym (czerwiec - wrzesień)
a to że chcesz schudnąć jeszcze wcale w tym nie przeszkadza  ;) ponieważ przymiarki robi się jakies 2 miesiące wcześniej a przerobić na mniejszy rozmiar zawsze można  :) więc jeszcze spokojnie możesz schudnąć i suknie będzie super pasowała
wybierz sie najlepiej niedługo do salonu i poinformuj sie tam - tym bardziej że teraz już są wyprzedaże  ;)

Offline badgirl86
  • forumowicz
  • data ślubu: 27 sierpnia 2011
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Listopada 2010, 12:56 »
Mam podobny problem. Ja ślub mam pod koniec października i również walczę ze zbędnymi kilogramami (na razie idzie mi to jednak bardzo powoli, ale nie mam jakiejś specjalnie dużej nadwagi). I też zastanawiam się kiedy będzie odpowiednia pora na rozglądanie się za suknią. Nie wiem jeszcze czy będę kupować, szyć u krawcowej czy może wypożyczać. Powiem szczerze, że trochę się boję tych poszukiwań, bo na razie nie mam jakiegoś wymarzonego modelu i obawiam się, że jak to ja na wszystko będę wybrzydzać i kręcić nosem;)

Wiadomo, że suknie można sobie po zakupie spokojnie zwęzić, ale pytanie czy nie zmienia to jakoś za bardzo jej fasonu? W sensie czy będzie ona tak samo pasować do figury nieco innej niż w dniu zakupu? Ogólnie ja słyszałam, że zwykle dziewczyny zaczynają polowanie na suknie mniej więcej pół roku przed ślubem.

Offline inqa
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Listopada 2010, 17:53 »
chciałabym pokazać Wam modele, nad którymi się zastanawiam i prosić o konstruktywną krytykę.  W której mi najlepiej? jestem niska i jak widać. . .  przy kości.  Z góry dziękuję za pomoc.

Offline Isabel
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 03.09.2011
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Listopada 2010, 11:04 »
nie widzę obrazka :( co do kupna sukni, ja mam  ślub we wrześniu, chciałam wybrać sie na kupno sukni tak w lutym, ale że była akurat moja kuzynka w Polsce, to poszłyśmy razem popatrzeć w salonach w jakim fasonie, bedzie mi dobrze, nie chciałam kupować od razu sukni, ale dziewczyny już w drugim salonie, przymierzyałam suknię w której się bezgranicznie zakchałam! I musiałam ją kupić! Także już mam:) Teraz ten okres październikowo- listopadowy jest dobry ze względu na wyprzedaże:) Myślę, że tak 6 miesięcy przed ślubem to jeszcze dobry termin, na kupowanie sukni ślubnej, choć np. przy wypożyczaniu można jeszcze wcześniej zacząć szukać, bo często jest tak, że już termin upatrzonej sukni jest zajęty. Ale jest tyle salonów, tyle pięnych sukien, że w każdym terminie myślę, że się coś znajdzie, chyba że się jest bardzo, bardzo wybrednym ;p

Offline anullali

• uzależniony
  • data ślubu: 10.09.2011
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Listopada 2010, 12:30 »
ja tez tak mialam,ze sie zakochalam w sukience na ponad rok przed slubem... i tez mialam sie tylko zorientowac, co i jak... i mnie sieklo:) bylam z mama i obie sie poplakalysmy:) a co do odkladania na pozniej to bym odradzala... bylam swiadkowa raz u kolezanki,której kiecka z fabryki przyszla 2 dni przed slubem... i trzeba bylo jeszcze zrobic poprawki... wiec lepiej sobie zaoszczedzic stresu. kupowanie wczesniej ma tez swoja zalete,ze masz jeden wydatek z glowy. a co do odchudzania to i tak typ sylwetki zostaje ten sam... wiec po schudnieciu jeszcze kilku kilogramow bedzie trzeba najwyzej zwezic w talii sukienke. wiec jak macie dziewczyny czas i mozliwosc idzcie szukac kiecki szybko. pozdrawiam

Offline inqa
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Grudnia 2010, 20:41 »
hxxp: vlep. pl/t36mvr. jpg  Jak Wam się podoba taka suknia?

Offline anullali

• uzależniony
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Grudnia 2010, 10:18 »
cudna... uwielbiam takie zakladki, plisy czy jak takie cos sie nazywa:) ale naprawde sliczna

Offline Isabel
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Grudnia 2010, 18:37 »
mnie akurat nie zachwyca, ale każdy ma inny gust ;) a mierzyłaś ?

Offline karol-ina

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Grudnia 2010, 11:15 »
Też chorowałam na taki fason byłam pewna że to ta jedyna chodziłam mierzyłam i... kupiłam zupełnie inną bo jak ją założyłam to poczułam to magiczne COŚ  ;D więc mierz dziewczyno ile wlezie  ;)

Offline anullali

• uzależniony
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Grudnia 2010, 14:01 »
dokładnie! mierzyć! i nie ma co oglądać tych sukienek w necie bo to zpełnie co innego. wyłapywać tylko cechy, które się podobają, żeby kobietom w salonach dać jakieś wytyczne;D

Offline inqa
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 8 Stycznia 2011, 09:02 »
Przymierzyłam, zakochałam się i kupiłam.  Chciałam tylko zapytać Was czy ładna :) Bo ja chyba piękniejszej nie widziałam :)

Offline madziaw

• bywalec
  • data ślubu: 02-07-2011
« Odpowiedź #12 dnia: 8 Stycznia 2011, 09:37 »
A mnie kupno sukienki zajęło jeden dzień, a wybrałam pierwszą przymierzoną sukienkę. Zakochałam sie po jej przymierzeniu, później każda kolejna przymierzona była na NIE. Więc wychodzę z założenia, że po co mam jeździć, szukać i przymierzać setkę innych skoro ta mi się podoba i zapewne wrócę i tak do tej pierwszej, jest piękna więc biorę, proste. Zamówiłam wcześniej bo mnie również wszyscy straszyli że to już pora a prawda taka, że wcale nie pali się z tą sukienką bo ściąganie miary mam dopiero w marcu, a na początku czerwca mam już gotową do odbioru, czyli prawda taka że na uszycie sukienki 4 m-ce zupełnie wystarczą, poza tym masz pewnośc że będziesz 100% pewna wyboru, a nie będziesz się zastanawiała przez prawie rok czy to oby na pewno ta sukienka, czy moze wybrać inną, ja np teraz mam dylemat czy wybrać z trenem czy bez, gdybym miała mniej czasu to bym szybko podjęła decyzję a teraz codziennie się nad tym zastanawiam. Poza tym waga też będzie raczej unormowana, nie sądzę żeby dużo się zmieniło w ciagu 3-4 m-cy, a przeciez nie jedna dziewczyna przed ślubem jest w ciaży i szyje sukienkę na szybko i da sie to załatwic także zdecydowanie jestem za kupowaniem sukienek max 6 m-cy przed ślubem, ale to oczywiście każdego indywidualna sprawda i każdy robi po swojemu.

Offline smiechaffka
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 14.08.2011
« Odpowiedź #13 dnia: 9 Stycznia 2011, 17:23 »
Z tego co się orientuję to na sukienkę trzeba czekać ok 5 miesięcy.

Offline anullali

• uzależniony
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Stycznia 2011, 08:50 »
inqa to pokazuj:) zreszta na pewno ładna:)

Offline korda.kasiorek

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Stycznia 2011, 12:01 »
ja też mam z tym nie lada problem... nie wiem kiedy kupić suknię. Ślub planujemy na lipiec 2012.
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2011, 16:46 wysłana przez Sylvi »

Offline badgirl86
  • forumowicz
  • data ślubu: 27 sierpnia 2011
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Stycznia 2011, 12:25 »
Sorry, ale dla mnie nonsensem jest kupować suknie biorąc głównie pod uwagę to czy jest modna czy nie. Ważne, żeby moja suknia mi się podobała, żebym czuła się i wyglądała w niej jak najlepiej. Nie zamierzam na przykład wskakiwać w czerwoną suknię ślubną zamiast białej, dlatego że czerwień jest akurat na topie. Poza tym myślę, że klasyka zawsze jest modna, a trendy nie zmieniają się tutaj aż tak diametralnie.

Offline inqa
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Stycznia 2011, 12:28 »
hxxp: www. galasuknieslubne. pl/sdry11. html#
to moja Gala Ruth.  Wiem, że taką właśnie chciałam.  I szczerze mówiąc mam w nosie co będzie modne.  Ważne, że się w niej dobrze czuję.  No i pięknie wyszczupla :)

Offline anullali

• uzależniony
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Stycznia 2011, 14:01 »
bardzo ładna :) i na pewno bedzie modna  ;D

Offline inqa
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Stycznia 2011, 20:27 »
Dziękuję :) Zapewne nie będę wyglądała tak ładnie jak modelka, bo jestem niska (160), ale mam nadzieję, że tragedii nie będzie.  Przygotowuję się już od maja i udalo mi się już 13 kilo zrzucić. . .  Jeszcze 10 i będę laska :D

Offline anullali

• uzależniony
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Stycznia 2011, 09:34 »
ja też walczę z brzuchem :D  to trzymam kciuki:) za Ciebie i za siebie:]

Offline karolina5600

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 06.2012
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Lutego 2011, 17:15 »
inqa Ty masz 160 cm ja mam 153  ;) Ja już mam swoją wymarzoną, pierwszą mierzyłam i postanowione, zaliczka wpłacona. Miarę muszę dać pół roku przed ślubem. Miesiąc przed przymiarka, ewentualna poprawka i 2 tygodnie przed ostateczna przymiarka  ;D Moja suknia

[...] miłość trzeba budować, odkryć ją to za mało.
— Paulo Coelho
Czarownica z Portobello

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Czerwca 2011, 11:39 »
Piękna :-) Ja jeszcze całkiem niezdecydowana jestem.
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline Lilea_com
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 4 Lipca 2011, 17:20 »
Suknia na zdjęciu wygląda bajkowo. Skoro ją wybrałaś spodziewam się, że w rzeczywistości też. Gratuluję zatem wyboru. Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 10 Lipca 2011, 14:09 wysłana przez asia »

Offline Buuuś

• zapaleniec
  • data ślubu: 07.07.2012
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Sierpnia 2011, 12:31 »
karolina5600 no ja też sobie własnie tą sukienkę upatrzyłam  ;D
uwielbiam to podkreślenie biustu, obniżoną takę (która moim zdaniem ładnie wyszczupla i wydłuża sylwetke :) no i tak koronka... śliczna :D a co śmieszniejsze ja do niedawna nie przepadałam za koronka  :D

Offline Koozaa

• entuzjasta
  • data ślubu: 30.05.2013 ( Boże Ciało)
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Stycznia 2012, 10:32 »
No to ja odgrzebie, wczoraj, byłam z moją wesołą gromadką (mamita, świadkowa, szwagierka) w trzech salonach , no i w trzecim (NOVIA) ostatnia suknia ją przymierzyłam była piękna ... ehhhh . Ale że do ślubu jeszcze 1,5 roku, to wiem że nie mogę jej teraz kupić. Poza tym suknia jest z kolekcji 2012 więc liczę że (jeśli nie znajdę innej która mnie powali na kolana) pod koniec roku powinna być tańsza

a oto i ona

hxxp://www. suknieslubne-novia. pl/suknie/ja/8609-1. jpg

Autentycznie kochający człowiek musi wiedzieć, że świat nie ma jednego centrum lecz dwa

Offline katjuniek
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Stycznia 2012, 11:11 »
Koooza, suknia na prawdę bardzo piękna, jeżeli zaś chodzi o salon novia to faktycznie pod koniec roku kolekcja może być znacznie  tańsza.  W zeszłym roku zakochałam się w sukni san patrick canarias i kiedy mierzyłam ją w grudniu była już o połowę tańsza (choć ostatecznie zdecydowałam się na coś zupełnie innego:)  odnośnie wyprzedaży, należy brać pod uwagę to, że suknię ktoś kupi, a przeceny obejmują chyba tylko suknie już uszyte znajdujące się w salonie.  Myślę jednak, że warto zaryzykować i ewentualnie poczekać do grudnia, bo zamówić  po regularnej cenie można zawsze o ile czas szycia nie jest zbyt długi oczywiście:)

Offline Koozaa

• entuzjasta
  • data ślubu: 30.05.2013 ( Boże Ciało)
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Stycznia 2012, 12:07 »
no właśnie.. nam co prawda właśnie zaczęła krążyć nad głową wizja zmiany daty ślubu... ale ehh szkoda gadać, jakoś za 2 tygodnie jade oglądać suknie w CMŚ na Kaszubskiej :D

Autentycznie kochający człowiek musi wiedzieć, że świat nie ma jednego centrum lecz dwa