Witam!

Jasne proszę.

Im nas więcej tym weselej.
Hotel za poprawiny chce normalną cenę wynajmu sali, menu itd. nasza opcja była tańsza. Jednak chodzi tutaj o względy rodzinne nie finansowe, jak pisałam.

Nie porzucamy polskich tradycji, jednak nie ograniczamy się tylko do nich. Ja uważam, że styl ślubu powinien być związany ze stylem PM, tym jakie życie prowadzą, jakie mają pasje itd. Wydaje mi się, że to wszystko w tej naszej wizji jest. Ale oczywiście każda z nas jest inna, więc i poglądy na to jak swój ślub zorganizować są inne i to jest fajne.
Tak jestem pewna, że goście się odnajdą w tym świecie.

Tak jak pisałam przeważająca część naszych gości to nasi przyjaciele, znamy ich na codzień, wiemy jakie mają zwyczają, co lubią, co jedzą, gdzie bywają itd. Nie jest tak, że nagle podajemy gościom np. sushi a połowa z nich nigdy nie widziała czegoś takiego na oczy a druga próbowała i nie lubi. Żeby daleko nie szukać na ostatnim sylwestrze mieliśmy i tradycyjne potrawy i sushi i owoce morza i inne "dziwne" rzeczy i obyło się bez takich sensacji, dlatego mam nadzieje, że i u nas będzie spokojnie.

Jak już jesteśmy przy temacie jedzenia, to pokaże Wam mój następny pomysł a mianowicie bufet herbaciano - kawowy. Wśród naszych gości dużo jest kawoszy a i znajdą się tacy, którzy mają dość specyficzne nawyki żywieniowe i piją np. tylko białą herbatę. Dlatego zaczęliśmy się rozglądać za kimś kto mógłby stworzyć jakiś fajny bufecik, kiedy spotkałam się z panią, która ten bufecik dla nas zorganizuje to byłam absolutnie "kupiona". Dawno nie widziałam takiej pasji w pracy.
Chcemy żeby bufet nawiązywał do klimatu baśniowego Alicji w Krainie Czarów. Nasza tablica inspiracji:

Na bufecie będą parzyło się w imbryczkach(takich motylkowych jak w prawym górnym rogu), oprócz tego z reszty herbat zrobimy ekspresówki, które będą wystawione i podpisane. No i oczywiście ekspresy do kawy itd. Do dekoracji użyjemy oprócz kwiatów też produktów, które będziemy podawać gościom a więc ustawimy wysypaną herbatkę w takich czarkach(pani specjalnie znalazła nam pod kolor przewodni) oraz np. konfiturki itd.
Dla wytrwałych zamieszczam pełną rozpiskę.

Powiedzcie czy wszystko jest?
Herbaty 1 Assam Dagapur
Herbata doskonałej jakości, pochodząca z drugich zbiorów (lipiec-wrzesień). Starannie zwinięte brunatne liście z dodatkiem złotych tipsów dają napar o bogatym, dojrzałym smaku, mocny i intensywny, z lekko cierpkim akcentem i delikatną nutą korzenno-orzechową. Polecana smakoszom wyrazistych herbat. Świetnie smakuje z cukrem trzcinowym, mlekiem lub śmietanką, miodem, konfiturami, syropem owocowym.
2 Kenia Marinyn 
Wyśmienitej jakości herbata o pięknych listkach z licznymi złocistymi pączkami. Po zaparzeniu dają niezwykle ciekawy napar o zachwycającej złocisto-bursztynowej barwą i wyjątkowej klarownością. Harmonia esencjonalności, aksamitności i winno-owocowego bukietu to wyjątkowe atuty tej herbaty. Cytrusowa nuta wyczuwalna przy degustacji zasługuje na szczególną uwagę.
3 Darjeeling Peach Tindharia 
Wyjątkowa czarna herbata z Tindharii, małej wioski położonej w zachodniej części Bengalu. Peach Tindharia to wyjątkowy rarytas wśród darjeeling. Herbata o klarownym, delikatnym naparze i ciemnobursztynowym kolorze. Największym atutem tej herbaty jest bukiet aromatyczny - rozbudowany, o charakterystycznym niespotykanym wcześniej, naturalnym posmaku brzoskwini. Polecana jako herbata poranna, jak i całodzienna.
4 China Yin Zhen White Jasmin 
Najcenniejsza biała herbata (Bai-cha) na świecie. Zbierana wyłącznie ręcznie, uznawana jest za najbardziej kosztowną herbatę w produkcji na świecie. Pojedyncze, nierozwinięte jeszcze, flesze zostały wzbogacone świeżym jaśminem. Napar niezwykle delikatny, odświeżający z elegancką goryczką. Wyczuwalny, znikający po jakimś czasie, posmak słodkości. Herbata o intensywanej aromatyczności jaśminu. Polecana w szczególności w okresie letnim, ze względu na właściwości odświeżające oraz obniżające wewnetrzną temperaturę ludzkiego ciała.
5 Green Palace Needle
Ciekawa propozycja dla miłośników zielonych klasycznych herbat pochodzących z Państwa Środka. Długie połyskujące listki po zaparzeniu dają napar o świeżym smaku i orzeźwiającej nucie. Pełen bukiet aromatyczny i zbalansowana moc sprawiają, że wyśmienicie nadaje się jako herbata degustowana po posiłkach przez cały dzień.
6 Japan Bancha Goji
Zielona herbata o delikatnym smaku wzbogacona owocami goji i płatkami róży o niezwykle świeżym owocowym aromacie. Polecana wszystkim miłośnikom zielonej herbaty, jak i osobom rozpoczynającym przygodę z tą grupą herbat.
7 Japan Genmaicha
Nadal mało znana herbata poza Japonią. Nazwa oznacza herbatę ryżową. Jest produkowana z większych listków Bancha i 50% preparowanego ryżu i prażonej kukurydzy. Napar w smaku przypomina najdelikatniejszą Bancha. Słodka nuta orzechowo-karmelowa sprawia, iż degustacja jest prawdziwą przyjemnością. Z powodu niskiej zawartości teiny Genmaicha może być spożywana przez cały dzień. Świetnie gasi pragnienie, jest doskonałym dodatkiem do ciężkostrawnych posiłków. Smaczna zarówno na zimno jak i na gorąco.
8 Sencha Imbir Cytryna
Interesująca kompozycja łącząca zdrowotną moc korzenia imbiru, orzeźwienie zielonej herbaty i posmak cytrusów. Świetnie smakuje z dodatkiem plasterka cytryny bądź pomarańczy. Imbir jest jedną z najstarszych w medycynie ludowej roślin leczniczych.
9 Malinowa
Chińska czarna herbata z dodatkiem cząstek owoców maliny i truskawki, hibiskusem oraz płatkami bławatka.
10 Paris 
Pełna kolorów i smaków kompozycja stworzona na bazie chińskiej herbaty. Połączenie zapachu kwiatów i owoców wraz z płatkami róży, chabru, liśćmi jeżyn i kawałkami malin sprawia, iż smak naparu pozostaje na długo w pamięci. Doskonale pobudza zmysły o każdej porze dnia.

Herbata chińska o wspaniałym aromacie mandarynki z dodatkiem skórki pomarańczowej i płatków róży.
17 Czarne Winogrona
Herbata chińska z dodatkiem hibiskusa, rodzynek, głogu, o aromacie ciemnych winogron.
18 Sjesta
Połączenie rumianku i mięty pieprzowej gwarantuje korzystny wpływ na pracę przewodu pokarmowego, a lawenda stymuluje wydzielanie soków trawiennych.Trawa cytrynowa wraz z wyciągiem z cytryny pozostawia przyjemny, orzeźwiający posmak w ustach.
19 Jeżynowy Ogród
Niezwykle urozmaicona mieszanka owoców jeżyn, malin, jabłek, poziomek, truskawek, hibiskusa i głogu. Kandyzowane owoce ananasa, papai i mango dopełniają całości. Napar zachwyca wysoką aromatycznością i fantastycznym smakiem. Wyśmienita na letnie dni.
20 Bora Bora
Wyśmienita propozycja dla miłośników owocowych smaków. Połączenie cząstek malin, truskawek i jabłek wsparte egzotyczną papają oraz rodzynkami daje niezwykle ciekawy smak. Całość dopełnia czerwona porzeczka i czarny bez. Płatki słonecznika i bławatka dodają uroku tej kompozycji.
21 Mango & Sorbet
Owocowa kompozycja stworzona z myślą o upalnych, letnich dniach. Bogactwo rozmaitych owoców tworzy ożywczy napar, który gasi pragnienie i dodaje energii. Mango i ananas to główne składniki mieszanki. Dodatek skórki pomarańczy, cząstek jabłka i listków jeżyny wzbogaca smak i nadaje kompozycji ciekawego bukietu aromatycznego.
KAWY 1 Espresso Don Vito Moc * * * * Kwaskowość *
Jest specjalną kompozycją wysokiej jakości ziaren arabiki brazylijskiej, afrykańskiej oraz azjatyckiej. Jej smak charakteryzuje się silną i nieporównywalną kombinacją słodyczy i przypraw. Mocniej palone ziarno idealnie nadaje się pod mocne espresso oraz może stanowić produkt wyjściowy do parzenia kawy cappuccino lub latte macchiato.
2 Brazylia Carmo Kawa pochodząca z górskiego regionu Mantiqueira, co oznacza "region, gdzie chmury się kładą". Dokładnie w centrum regionu znajduje się farma Santa Lucia, która produkuję najwyższej jakości kawę, za co została nagrodzona "Cup of Excellence" w 2009 r. Ta wyjątkowa kawa o aromatycznym i delikatnym smaku zawiera szczyptę kwaskowości i słodycz czekolady. Perfekcyjne wypalanie sprawiło, że kawa ta, jest prawdziwym smakołykiem.
3 Cuba Turquino Moc * * * Kwaskowość * *
Jest to najlepsza kubańska kawa o czystym smaku i średniej mocy, charakteryzująca się niższą kwasowością. Smak i aromat Turquino jest porównywany przez znawców do Blue Mountain z Jamajki. Doskonale wyważony, nieco korzenny bukiet zapada na długo w pamięci.
4 Nikaragua Maragogype Moc * * Kwaskowość * *
Niezwykłej klasy kawa pochodząca z Nikaragui, gdzie dojrzewają imponującej wielkości ziarna, zwane "elephant", czyli słoniowe, gdyż są o 2/3 większe od tradycyjnych ziaren arabiki. Kawa charakteryzuje się wyważonym smakiem, miękkim zapachem z przyjemnym, słodkim akcentem. Subtelny aromat zachwyci każdego smakosza.
5 Kolumbia La Ceiba (bezkofeinowa) Moc * * * Kwaskowość * * *
Świetna kolumbijska kawa, która wzrasta w górach ocienionych przez liście drzewa Ceiba. Lekko owocowy, bogaty smak z nutą kwaskowości zachwyca i inspiruje.
6 Czekolada & Truskawka Idealna propozycja dla wielbicieli czekolady i truskawki. Pachnące ziarna arabiki połączone z czekoladą i truskawką tworzą wyśmienity duet smakowy.
7 Turecki Miód Wspaniała, aromatyczna kawa deserowa o przyjemnym miodowym aromacie.Idealna z odrobiną cukru trzcinowego, który świetnie podkreśla miodowy charakter, nie zagłuszając smaku. Filiżanka tej kawy uprzyjemni każdą porę dnia
8 Irish Cream Amatorom kawy po irlandzku polecamy kawę o lekko kremowym smaku i intensywnym aromacie whisky. Smakuje nie tylko prawdziwym mężczyznom.
9 Chili & Czekolada Przyjemny, słodki aromat czekolady rewelacyjnie komponuje się z ostrym smakiem chili, który długo utrzymuje się w ustach. Kawa konkretna i zdecydowana, im chłodniejsza, tym smak chili bardziej wyczuwalny.
10 Latte Macchiato Propozycja dla miłośników łagodnej kawy z dużą ilością mleka. Nuta czekolady doskonale podkreśla smak i aromat naparu. Mrożona jest idealną propozycją na letnie, gorące dni. Krzepi i dodaje sił.
Dodatki do herbat i kaw1 Konfitury Cytryny z Wanilią
2 Konfitury Wiśnie z kawą, kakao i wanilią
3 Konfitury Maliny z likierem
4 Syrop z pigwy
5 Syrop Melisa z cytryną
6 Syrop do kawy Biała Czekolada
7 Cytryny, limonki świeże
8 Mleko
9 Cukier cynamonowy
10 Cukier amaretto
11 Cukier wiśniowy
12 Cukier trzcinowy w kostkach
13 Cukier biały w kostkach Brydżowy
14 Słodzik
I jak?