Autor Wątek: po raz 2 będę mamą - jak to było a jak jest  (Przeczytany 28206 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline madziulek

• Chuck Norris
po raz 2 będę mamą - jak to było a jak jest
« dnia: 26 Grudnia 2009, 17:50 »
Kochane foremki mam pytanie do tych które po raz 2 zostaną mamusiami :) :dzidzia: :dzidzia:
Jak różni się ciąża 2 od 1?? czy miałyście/macie inne objawy? czy zupełnie inaczej sie czujecie? ???
czy jeśli miałyście w pierwszej ciąży dziewczynke/chłopca a teraz spodziewacie sie pociechy innej  płci to ma jakieś znaczenie? czy z tego powodu towarzyszą wam inne objawy odczucia?

otwieram nowy wątek i zachęcam do pisania :)
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
Odp: po raz 2 będę mamą - jak to było a jak jest
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Grudnia 2009, 18:37 »
taki watek już jest :)
kurcze nie mogę znaleźć  ::)
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Grudnia 2009, 18:39 »
ten wątek miał tytuł "Będę po raz drugi przeżywać cud narodzin " albo jakoś tak...
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Grudnia 2009, 18:40 »
tak , tak  :)
Czyli zupełnie inny temat :D
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Grudnia 2009, 19:38 »
tak tamten watek ma zupełnie inny temat chodzi tam o sam poród :) a mnie chodzi o samopoczucie jakies objawy czy każda ciąża zawsze jest zupełnie inna czy sa takie dziewczyny, które zupełnie tak samo wszystko przeszły ..;)
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Grudnia 2009, 20:55 »
Madziulek czyżby druga ciąża się szykowała?  ;D
Chętnie podczytam ten wątek... może w niedalekiej przyszłości będę mogła się w nim bardziej udzielać?  :D

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Grudnia 2009, 20:56 »
dziubasku nie śledzisz "staranek" ?  ;D

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Grudnia 2009, 20:58 »
śledzę po cichaczu ;) ale jeszcze nie zapisałam się ponownie do "klubu" ;)

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Grudnia 2009, 20:59 »

zaczynamy staranka :)

Wiesz dziubasku zawsze możesz sie zapisac :) Kiedyś wkońcu zaczniesz , prawda ?:)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Grudnia 2009, 22:03 »
a to przegapiłam :) Madziulku 3mam za Was kciuki :)

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Grudnia 2009, 23:23 »
ja powiem szczerze że ta ciąża dużo nie rózni się od poprzedniej
jeśli już to tylko na plus
zero absolutne zero mdłości wymiotów (z jagoda mdłosci były)
samopoczucie od początku takie samo tzn baaaaaardzo dużo spania na które nie było czasu
teraz śmigam jak mały helikopter chociaż wolałabym sobie troszke poodpoczywać :) bo juz potem nie będę miała okazji  ;D

no i nie ukrywajmy ale mnie sie "przeżywa" drugą ciąze
już sie tak z sobą nie cackasz  ;) nie ma czasu na odpoczynek
czasem jak mam zabiegany dzien to dopiero wieczorem sie zastanawiam czy mała sie ruszała

aha no i nagminnie zapominam brac wszelkich witamin  ;D

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Grudnia 2009, 23:26 »
Masz rację druga ciąża już tak nie kręci  :P
Robi sie mało zdjęc , człowiek tak się nie jara , nie przezywa ...

Ja w pierwszej ciąży z Dominikiem od 5 miesiaca nie mogłam już pracowac ponieważ była to ciąża zagrozona . Leżałam pare razy w szpitalu .
A teraz to po prostu rewelacja ! Przez całą ciąże czułam się rewelacyjnie , no wiadomo że pod koniec to już bolały pachwiny itd , ale ogólnie miałąm mega powera:)
Dzień przed CC przenosiłam łóżka z moim tatą i przemeblowąłam sypialnie :)
Pracowałam do konca

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Grudnia 2009, 10:24 »
Ja czułam się zupełnie inaczej w drugiej ciąży. Z Szymkiem miałam mega mdlości i wymioty, ale z Olą to juz MASAKRA!!! No i miałam też plamienia na początku. Nie jakieś straszne ale jednak były i musiałam przez jakiś czas brac duphaston i coś tam jeszcze. Potem na połówkowym okazało się że mialam malo wód płodowych, szpital 3 dni, a potem usg co tydzien i strach co tam się okaże. Byle dotrzymać do 34tc. Udało się i urodziłam 34t5d.

Prawdą jest że w drugiej ciąży już się tak ze sobą nie cackałam, jest starsze dziecko które potrzebuje uwagi i opieki. Nie mozna się położyc kiedy się chce itp. No i już się wie co Cię czeka, jak będzie cięzko chodzić, schylić się... Wolę byc ałkiem sprawna  :P

Tą ciążę wynagrodzil mi expresowy poród SN o którym tak marzylam (hehehe jak to smiesznie brzmi :P) i grzeczniutka córeczka, bez kolek. Szymek miał kolki i na początku sporo marudził. No i jeśli chodzi o karmienie piersią to przy synku miałam mega proanione brodawki, strasznie bolały mnie piersi, a Ola od razu zassala jak należy i nie mam na razie żadnego problemu z laktacją. Mieszkamy teraz sami i to też może mieć jakiś wpływ, bo czasem jest tak że Ola wisi cały dzien na cycku, ale ja nie widze problemu, podaję Jej pierś kiedy tylko chce, a gdybyśmy mieszkali z tesciami to pewnie już bym podała butlę, za namową teściowej - tak własnie było z Szymkiem.

Jeśli chodzi o płeć to my po prostu chcieliśmy dziecko, obojętnie jakiej płci, bo na to wpływu i tak nie mieliśmy. Ale jak okazało się że będzie córcia to cieszylismy się nieziemsko :) Kuba zawsze marzył o córeczce :) Mi całą radość z oczekiwania na dziecko przysłaniał strach, czy na pewno urodzi się zdrowe...

Dlatego świadomie nie zdecydujemy się na trzecie, choć kiedyś zawsze chceiliśmy trójeczke. Ale za bardzo się boimy. Zresztą przy dwójce jest co robić, nie ma co ukrywać  :P

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Grudnia 2009, 15:50 »
anulka ale ty za wcześnie jestes po porodzie. Za dużo masz obowiązków. Poczekacie parę lat to zobaczysz.
Mnie się zawsze marzyła trójka bąbli, a mojemu męzowi parka. Teraz jak oswaja się z myślą posiadania trzeciej baby w domu to jest bardziej przychylny do trójki. Ale ja o trzecim zacznę myśleć gdzieś tak za 5-6 lat...tak na stare lata, gdy te dwie córcie będą odchowane z pieluch i będa się mogły same zająć oraz mi niejednokrotnie pomóc.

jestem po raz drugi w ciązy z dziewczynką. Ta ciąża jest trochę podobna do pierwszej ale też i różna. W obu miałam plamienie, a wpierwszej z tego względu wylądowałam w szpitalu, brałam dupphaston, w drugiej plamki były brunatnoczerwone albo może śluz był tak zabarwiony i stało się to po tym jak niosłam rozwrzeszczaną młodą na rękch do domu....
W drugiej ciąży bolli mnie krzyż. Od samego początku daje mi się we znaki, ostatnio coś przycichł. Ale bóle krzyża to był pierwszy objaw ciązy.
Mdłości. W pierwszej były, całodniowe, przechodzące. W drugiej całodniowe, nasilające się na maksa wieczorem. W drugiej ciąży mdłości miałam wieksze i były sobie dłużej.....
Spanie. W pierwszej notoryczne. W drugiej - nie bardzo. Mało śpię. Już mam problemy z zaśnięciem, jak się nawet na siusiu obudzę. Boję się, w myśl przesądom, że druga córcia będzie z tych mało spiących. A to nie dobrze, jak się ma w domu 3-latka.
Apetyt, mam. Niestety spory. Smakowo trochę inny. W pierwszej objadałam się nabiałem, nie mogłam patrzeć ,wachać wedlin sklepowych, mięso jadła wybiórczo i nie wszystko. Tradycyjny schabowy mi śmierdział. smakowała mi tylko wołowina, w jakiejkolwiek postaci, oraz mięsa pieczone.  Teraz mam problem z jedzeniem nabiału (po mleku mam mdłości choć mi smakuje), za to miecho wcinam aż miło. Wolę zjeśc plasteek wedliny sklepowej niż jogurt. Z tąd kwaśna mina mojego gina.
Słodycze wcinam aczokwiek od maja (a aszłam w ciążę w lipcu) nuli mnie po bardzo słodkim. Więc jem słodkie, czekoladę gorzką ale wybiórczo. Teraz kocham śledzie po kaszubsku . W ciąży z Zu jadłam je niestety tylko oczami (kupowałam, a potem wywalałam popsute z lodówki do kosza).
Teraz jestem większa, niż w tych samych tygodniach w ciązy z Zu. Tak na oko objętościowow czyli obwodowo. Nie wiem jak kilogramy ale i tak za dużo mi się tyje.
Wydaje mi się, że wiecej jem jak w ciązy z Zu i bede miec problemy po ciąży z powrotem do dawnej figury.
W pierwszej ciąży miałam mega problemy z załatwianiem się. teraz też mam ale są one duuużo mniejsze i do ogarnięcia.

Niestety nie skupiam się tak bardzo na sobie i tej ciązy bo jest w d omu dziecko, które wymaga "roboty i zainteresowania". już się tye nie odpoczywa.

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Grudnia 2009, 18:13 »
dziubasku :) ;) tak zachęcamy do staraczków podczytywania :)

Elu Ty masz wszystko obstukane wiesz co i gdzie ;) podziwiam :)

fajnie dziewczyny że tak opowiadacie o swoich przeżyciach ...jednak każda ciąża choś troszkę podobna to różni sie od drugiej ale tak jak wszystkie piszecie ciężko skupić się na sobie mając już dzieciątko w domu pierwsza ciąża to wsłuchiwanie sie w ciało, w siebie a z drugą to już zupełnie inaczej mając dwu czu trzylatka w domu :)

no to sie pochwale że nam Mikołaj na świeta przyniósł II :) to dopiero początek ... więc narazie nie bedę sie ja rozpisywać :) na początku stycznia mam wizyte :) więc napisze więcej :)

póki co zupełnie inaczej sie czuje niż z Kubą , ale i tą ciąże zaczełam przeziebieniem , z kubą było tak samo ale to akurat to raczej zrządzenie losu :)
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline madi_001

• entuzjasta
  • data ślubu: 2 wrzesień 2006
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Grudnia 2009, 21:20 »
to i ja dołączę po dość sporej nieobecności na forum  :D

u mnie druga ciąża od samego początku inna pod każdym względem.
W pierwszej problemy z brzuszkiem zaczęły się w 5 miesiącu ciąży a kręgosłup pobolał dopiero jak urósł dość spory brzuszek, w trzecim trymestrze dołączyła cholestaza. A teraz SZOK od pierwszych tygodni ciąży miałam okropne bóle głowy szczególnie wieczorem, potem dołączył ból krzyża utrzymujący się po dzisiejszy dzień (zdarzają się dni kiedy nie mogę przejść nawet jednego kroku), od paru dni pobolewa też brzuszek wieczorami, mam od lekarza nakazany oszczędzający tryb życia (przy Jasiu  ;) ) bo jeszcze mam nisko ułożone łożysko a na koniec do tego wszystkiego anemia od 10 tygodnia. Jeśli chodzi o mój przypadek druga ciąża poszła totalnie w złą stronę.... ach ale czekam cierpliwie na poprawienie wyników i nastroju.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Grudnia 2009, 21:29 »
Gratuluję :) Ja mam nadzieję, że za kilka m-y dołączę do wątku:)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Grudnia 2009, 21:33 »
O! Super Martyna :)

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Grudnia 2009, 21:58 »
madziulek, gratulacje!
martyna...gratuluję decyzji i trzymam kciuki.
Ja sobie wymyśliłam ok 5 letnią różnicę wieku więc jeszcze nie dołączę do "klubu" ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Grudnia 2009, 21:59 »
też bym chciała:)
Gratulacje dziewczyny.
Będę podczytywać jak najczęściej.

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Grudnia 2009, 10:44 »
martyna to czekamy :)

madi życzymy zdrówka i dobrych wyników :)
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline madi_001

• entuzjasta
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Grudnia 2009, 10:56 »
madziulek dziękuję

a dziś urządzam powolne sprzątanie po świętach - miałam mały zjazd rodzinki u siebie więc teraz 2 dni to będzie porządków  :P

czy któraś z was miała nisko położone łożysko?? podobno nie powinnam czuć ruchów dziecka a ja czuje  ??? fakt że bardzo nisko w podbrzuszu ale czuje  ;)

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Grudnia 2009, 14:29 »
Gratuluję podwójnym mamusiom i dołączam jako podczytywacz, bo jeszcze jestem zbyt świeżo po atrakcjach połogowych. ;) Chociaż mój Małż twierdzi, że takie nam fajne pierwsze dziecię wyszło, że w ogóle to chciałby mieć siódemkę :bredzisz: i od razu "popracować" nad drugim. ;D

PS.
Elu super zdjęcie w avatarku
:brawo:
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Grudnia 2009, 22:35 »
No to i ja się wypowiem....ciąża druga planowana tak jak pierwsza i tak samo "wycelowana" za pierwszym razem. Czy jest inna?Oczywiście ale mentalnie nie fizycznie, bo fizycznie czuję się tak samo świetnie, mdłości takie same w I i II, teraz tylko kręgosłup bardziej mi dokucza, ale to też pewnie dlatego, że nie mam tyle czasu na odpoczynek co w ciąży z Polą. W ciąży z Polą od 28t.c. zaczęły się lekkie problemy i skończyło się fenaterolem, zobaczymy jak będzie tym razem, mam nadzieję, że leki mnie ominą. Za to psychicznie mam lekkie jazdy, teraz co prawda wrzuciłam na luz, ale było naprawdę kiepsko, a to ospa, a to toksoplazmoza, listerioza itd. W końcu chyba "hormony" mi odpuściły bo jakoś tematy chorobowe w ciąży "zlewam" ostatnio, uważam oczywiście aby się czymś nie zarazić ale nie jest to już "sensem mojego życia":). Ostatnio rozmawiałam na ten temat z pediatrą Poli i ona powiedziała, że mnie rozumie bo sama miała tak samo przy drugim dziecku, to podobno doświadczenie i większa świadomość tak działa na ciężarne, całe szczęście jak widać na forum dotyka to jednostki :).
Poza tym dużo szybciej i intensywniej czuję ruchy maleństwa, no i sama ciąża mija mi dużo dużo szybciej, a w sumie szkoda bo w pierwszej było super bo wszystko było "po raz pierwszy", teraz natomiast mam świadomość, że to już ostatni raz jestem w ciąży....

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Grudnia 2009, 23:58 »
a ja nie chcialabym ostatni raz byc w ciązy
jestem drugi raz i mam nadzieje że nie ostatni

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Grudnia 2009, 15:38 »
Agata ja teżbym nie chciała, ale póki co ekonomia mnie przerasta.....zobaczymy co będzie za kilka lat....

Offline madi_001

• entuzjasta
« Odpowiedź #26 dnia: 8 Lutego 2010, 09:44 »
jestem po kolejnej wizycie i lekarz stwierdził że nisko położone łożysko to jednak przodujące łożysko brzeżne  mam nadzieję że do 28 tygodnia podniesie się i wróci do normy bo chciałabym urodzić naturalnie.... ach...

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #27 dnia: 1 Marca 2010, 22:46 »
To i ja sie dołączam do podczytywania przynajmniej jak narazie  ;) bo tez myslę o roznicy 4,5 lat między dzieciaczkami  ;D

Offline madi_001

• entuzjasta
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Marca 2010, 18:39 »
długo się nie odzywałam bo problemy się nie kończą z jednych wchodzę w drugie  :'(
łożysko podniesione  :D coś pozytywnego ale niestety wróciła cholestaza......
i nabawiłam się grzybicy  :'( :'( jak doszło do tego nie wiem przecież człowiek dba o higienę >:(

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Marca 2010, 19:35 »
O kurde, to faktycznie masa problemow... A na kiedy masz termin?

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Marca 2010, 19:41 »
madi spokojnie z tą grzybicą, pewne dostałaś jakieś globulki, które sprawę załatwią w ciąży to często się zdarza

Offline madi_001

• entuzjasta
« Odpowiedź #31 dnia: 25 Marca 2010, 10:10 »
~anulka~ termin mam na drugą połowę czerwca jednak nastawiam się psychicznie na nieco wcześniej a mianowicie na 38tydzień więc. Muszę zmienić szuwaczka bo prawidłowo jestem 28 tygodniu dziecko jest bardzo duże lekarz mówi że wygląda na 30/31 tygodni więc mam nadzieję że rozwija się prawidłowo i będzie silne  ;)

Nika dostałam antybiotyk - natamycynę i do posmarowania w przypadku świądu pimafukort 

ach z grzybica mam nadzieję że poradzę sobie jednak najbardziej przeraża mnie fakt cholestazy, teraz wyniki mam przekroczone jednak wynik jest dwucyfrow, lekarz powiedział że w momencie przekroczenia 100 weźmie mnie na oddział jeśli płukanki i leki nie pomogą to będę przewieziona na szczecin bo tam jest oddział intensywnej terapii noworodków. od szczecina mieszkam 200km więc kawał drogi  :( mam nadzieję że do tego nie dojdzie MUSZĘ myśleć pozytywnie!!!!

swędzenie robi się coraz silniejsze ale nie wiem czy to nie z nerwów...

a macie jakieś przykłady diety wątrobowej?? w necie szukałam info ale znalazłam parę sprzecznych informacji chleb ciemy/pszenny czerstwy, owoce gotowane pieczone, surowe ale bez skórki itd.

Offline ewelinkas

• zapaleniec
  • Żoną być ...
  • data ślubu: 12 07 2008
« Odpowiedź #32 dnia: 25 Marca 2010, 16:36 »
MADI_001 pytam tylko z ciekawości, cukier miałaś dobry?
Z dietą niestety nie pomoge  :-\

Offline gagatka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #33 dnia: 25 Marca 2010, 18:23 »
swędzenie robi się coraz silniejsze ale nie wiem czy to nie z nerwów...

a macie jakieś przykłady diety wątrobowej?? w necie szukałam info ale znalazłam parę sprzecznych informacji chleb ciemy/pszenny czerstwy, owoce gotowane pieczone, surowe ale bez skórki itd.
Też miałam podejrzenie cholestazy, to swędzenie mnie dobijało! >:( O dietę możesz zapytać
Oponkę. 3mam kciuki, żeby wszystko było ok. :przytul:
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline madi_001

• entuzjasta
« Odpowiedź #34 dnia: 25 Marca 2010, 21:28 »
ewelinkas tak cukier od początku mam dobry po obciążeniu również  ;)

gagatka dziękuję za podpowiedź

Offline madi_001

• entuzjasta
« Odpowiedź #35 dnia: 1 Kwietnia 2010, 09:18 »
niestety moje wyniki prób wątrobowych wzrosły o 200 :o alat i o 100 aspat  :o nie ma na co czekać :-[ dziś popołudniu mam sądny dzień idę do szpitala na szczegółowe badania oceny płodu i będziemy podejmować decyzję co dalej  :-\

no właśnie co dalej............

wizja wcześniactwa naszej malutkiej chyba jest dość bliska - żeby tylko była silna

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #36 dnia: 1 Kwietnia 2010, 18:57 »
Madi... przykro mi... Trzymam kciuki za Was!!! Oby wszystko było dobrze!!!

Offline madi_001

• entuzjasta
« Odpowiedź #37 dnia: 2 Kwietnia 2010, 12:26 »
dostałam leki essentiale forte 3x1 i urospol 2x1 dał mi tydzień na poprawę jeśli jej nie będzie to powrót na szczegółowe badania wątroby, jeśli swędzenie będzie się utrzymywać zostanę na oddziale na dodatkowe kroplówki tak aby wypłukać nadmiar enzymów

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #38 dnia: 2 Kwietnia 2010, 13:06 »
madi jak na razie to dobre wieści. trzymam kciuki aby nastąpiła poprawa i aby mała jeszcze trochę posiedziała u Ciebie w brzuszku. A macie dla niej wybrane imię ?

Offline madi_001

• entuzjasta
« Odpowiedź #39 dnia: 2 Kwietnia 2010, 16:51 »
dziękuję

imienia jeszcze nie mamy - tym razem wybiera tatuś - bo ja wybierałam dla synka więc nadal czekam.. powiedział że dowiem się w dniu narodzin :D

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #40 dnia: 27 Sierpnia 2010, 20:34 »
Madi_001 co u Was? Odezwij się czasem!!!

Offline madi_001

• entuzjasta
« Odpowiedź #41 dnia: 21 Września 2010, 12:04 »
jestem w domku i późno do was piszę ale......

2 czerwca urodziłam w 36tygodniu zdrowego synka 3580g ;D

było okropnie i bardzo groźnie ale udało się  ;D

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #42 dnia: 21 Września 2010, 13:34 »
Suuuuper :) Strasznie się cieszę :) I jaki duży jak na 36tc :) A zaskoczona byłas ze drugi synek? Bo pisałas ze bedzie córcia :)

Offline madi_001

• entuzjasta
« Odpowiedź #43 dnia: 21 Września 2010, 13:56 »
fakt duży jak nie wiem co sami lekarze byli zdziwieniu  :P
udało mi się naturalnie po oksytocynie - choć byłam przygotowana na cesarkę bo szkoda czasu było, jednak postanowili że dadzą mi kroplówkę - szczegółów nie chce pisać bo nie chce straszyć tych ciężarówek które po raz pierwszy mają rodzić  :P

powiem szczerze że o drugim synku dowiedziałam się przed porodem podczas kolejnych z rzędu usg - chciałam mieć to już za sobą i modliłam się o zdrowe i żywe dziecko więc płeć nie była już tak istotna.

teraz z perspektywy czasu cieszę się że to chłopiec - mają wspólny pokój który zaaranżowałam im na sportowo/wyścigowo i zygazkowo z bajki Cars więc nie będzie kłótni lalek z samochodami  ;D

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #44 dnia: 8 Grudnia 2010, 23:19 »
To ja podnoszę temat :)

Jak na razie druga ciąża to prawie zero objawów - ale na pewno powiększenie piersi (tak jak w pierwszej).
Pewnie niedługo dojdzie zgaga. Chociaż mogłaby mnie ominąć tym razem.
A tak poza tym super. Wydaje mi się, że w pierwszej ciąży byłam bardziej senna - ale teraz nie mam czasu na tyle spania.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #45 dnia: 9 Grudnia 2010, 12:53 »
Dwie ciąże za mną. Dwie zupełnie różne, a owocem jest dwóch chłopców ;) Do licha ze wszystkimi przesądami :P
Z Nikosiem miałam problemy z kręgosłupem, a poza tym czułam się bardzo dobrze. Niestety musiałam mieć cc ze względu na rwę kulszową. Z Kajtusiem kręgosłup świetnie się sprawował, ale wymioty trzymały mnie do 30 tygodnia ciąży :) Tym razem udało się urodzić naturalnie.
A teraz? Mam niespełna 2latka i niespełna 2 miesięczniaka w domu. Jest fajnie. Ogarnęliśmy się, zorganizowaliśmy i już nie jest to wszystko takie przerażające. Pierwszy miesiąc nie był łatwy, to fakt... ale teraz mam wrażenie, że z dnia na dzień będzie lepiej :)
Gdybym teraz miała decydować o drugiej ciąży to przesunęłabym ją troszkę do przodu- tak aby rodzić na wiosnę/lato, aby Nikodem był ciut bardziej samodzielny, bo tak naprawdę to on teraz wymaga dużo wiecej uwagi, zainteresowania niż maluszek.

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 7.07.2007
« Odpowiedź #46 dnia: 9 Grudnia 2010, 13:34 »
Aniu ale z tego planowania na wiosne mogłoby nic nie wyjść  ;)
więc tak jak jest, jest najlepiej  ;D

u mnie dwie ciąże całkiem inne...
pierwsza bezproblemowa od początku do końca...całę 9 miechów w pracy...zero wymiotów, jakichkolwiek dolegliwości...sielanka...
druga ciąża od początku sielanką nie była i nie jest do teraz...no ale co się dziwić, psychicznie do bani wiec i fizycznie nie może byc dobrze...co w duszy to w ciele... ::)
ale jest taki paradoks w tym wszytskim...druga ciąża jest dla mnie mimo wszystko bardziej przeżywana...hmmm...nie zrozumcie mnie źle, po prostu bardziej doceniam to, że w niej w ogóle jestem...to jakis mega cud!
i każdy kopniak, każde przeciągnięcie się maleństwa wywołuje u mnie w sekunde  taki uśmiech  ;D cokolowiek by się nie działo...
całe szczęście że Go mam  :Serduszka:

Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #47 dnia: 14 Grudnia 2010, 14:47 »
u nas podobnie :) każda ciąża zupełnie inna a też mam dwóch synków :)
pierwsza ciąża bez żadnych objawów poprostu przechodziłam sobie 40 tygodni no tyle że miałam cukrzyce ciążową, druga ciąża od poczatku zupelnie inna z mega mdlościami i zgagą od samego początku do samego końca.... tak jak Dziubasku piszesz do licha z tymi przesadami ;P

teraz Kubiś ma prawie 3,5 latka a Szymuś 3 miesiace .... pierwszy miesiąc byl cięzki tym bardziej ze przez pierwsze tyg ciągle plakałam i dopiero dziś moge powiedziec chyba przed samą sobą że dopadł mnie baby blues... ale na szczęście w porę się otrząsnęłam i teraz już tylko ciesze się podwójnym macierzyństwem :D czasem jest mega cięzko ... ale warto ...

i wiecie co?? jak zostaje sama z szymkiem a kuba jest w przedszkolu to mam wrazenie ze mi sie nudzi poprostu :) hehehe naprawde :)
teraz już szymek gaworzy i sie śmieje a jego ulubionym domownikiem jest właśnie starszy brat :) który wszędzie go ciaga na leżaczku za sobą :)

fajne te moje brzdące :D a w domu słychać już dwoje dzieci i jest wesoło

przed nami pierwsze Święta w czwórke .... już sie nie moge doczekać
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline nataliaxp
  • ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #48 dnia: 20 Grudnia 2010, 11:49 »
I przede mna kolejna ciaza ....  ;D

U mnie to dopiero poczatek ale juz jest podobna do poprzedniej z małymi roznicami ... mdłości jak przy pierwszej ciazy z tym ze tym razem duzo szybciej ale za to bez wymiotow (narazie)  :P

Zobaczymy jak bedzie dalejj  ;)

Offline magda19285

• uzależniony
  • data ślubu: 01.10.2010
« Odpowiedź #49 dnia: 20 Grudnia 2010, 14:03 »
Ja w 1 ciazy czulam sie swietnie , nie wymiotowalam , nie mialam mdlosci jak bym w ciazy nie byla  ;D

A teraz w 2 ciazy , od ok tyg mam ciagle mdlosci , wymioty tez sa ...fatalne uczucie i te zawirowania w glowie ...

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #50 dnia: 20 Grudnia 2010, 16:01 »
U mnie ciąże chyba objawowo są podobne. Ale to dopiero początek.

Offline nataliaxp
  • ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #51 dnia: 20 Grudnia 2010, 22:53 »
Magda ... mamy identyczny wiek ciąży  ;D ;D

Offline magda19285

• uzależniony
  • data ślubu: 01.10.2010
« Odpowiedź #52 dnia: 21 Grudnia 2010, 11:11 »
Natalia - no prosze jak sie zlozylo  ;D

Offline Olka1983
  • uzależniony
  • data ślubu: 11.07.2009
« Odpowiedź #53 dnia: 5 Stycznia 2011, 14:42 »
u mnie poki co podobnie, tylko ze mdlosci  i wymioty zaczely sie o 2 tygodnie wczesniej, ale mam nadzieje ze sie juz skonczyly, muli mnie jeszcze czasem ale odpukac.... od dobrego tygodnia juz bez wymiotow ;d  no i tak jak przy pierwszej ciazy brak apetytu i spadek wagi;p oby apetyt zaczal wracac bo jedzenie chleba z serem przez ponad 4 tygodnie zaczyna sie robic meczace ;) przez ten czas zjadlam tylko troche ryby w wigilie;p

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #54 dnia: 5 Stycznia 2011, 17:15 »
U mnie nadal bardzo identycznie jak przy pierwszej ciąży. Czuję się tak samo. Tyle, że ja inaczej podchodzę do tej ciąży :)Bardzo lightowo.

Offline nataliaxp
  • ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #55 dnia: 19 Stycznia 2011, 21:10 »
Ja przed ta ciaza myslalam ze jej planowanie i przebieg tez bedzie lightowy - nic bardziej mylnego - mialam takie samo parcie jak na pierwsza ciaze i tak samo sie stresuje czy wszytsko gra ... no jest mała roznica przy ciazy z Zuzia nic nie dzwigałam a teraz codziennie prawie 10 kilowego klocuszka  ;D

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #56 dnia: 19 Stycznia 2011, 21:57 »
Z tym dźwiganiem to mam to samo - ale tego nie da się uniknąć, już się tym nie stresuję. Gorzej z moją mamą, która panikuje na każdym kroku.

W pierwszej ciąży odliczałam tygodnie, teraz zerknę na suwak i dziwię się, że to już drugi trymestr.

Offline toscansun

• maniak
  • data ślubu: 31.05.2008
« Odpowiedź #57 dnia: 20 Stycznia 2011, 00:26 »
I ja też dźwigam, ale już prawie 12kg ;)

A na ostatnim usg moja szyjka dłuuuga, ma prawie 6 cm, w ciąży z Hanią na tym samym etapie było coś koło 4 cm  ::)
Hania 24.11.2009 r.    Klara 26.04.2011 r.    Gabrysia 25.02.2014 r.

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #58 dnia: 20 Stycznia 2011, 15:16 »
Ja dźwigam ponad 12kg, ale to i tak dużo za dużo.

Toscanun - a szybciej u Ciebie było widać brzuch? Jest większy niż w pierwszej ciąży na tym etapie? Ciekawa jestem, czy wielkość brzucha będzie porównywalna do tego, z pierwszej ciąży.

A jak Hania reaguje na brzuch? Wie, że jest tam dzidzia? Rozumie?

Offline toscansun

• maniak
  • data ślubu: 31.05.2008
« Odpowiedź #59 dnia: 20 Stycznia 2011, 16:43 »
Aniu, brzuch było widać myślę,że mniej więcej w tym samym czasie,ale jest duuuużo większy niż na tym samym etapie w ciąży z Hanią! Niektórzy myślę, że ja rodzę niebawem ::)

A Hani staram się tłumaczyć, że w brzuszku jest dzidziuś...potem gdy się jej pytam "gdzie jest dzidzia" podchodzi do mnie, podnosi bluzkę i głaszcze po brzuchu :D cudna jest,ale nie wiem na ile to jest "świadome" :)
Hania 24.11.2009 r.    Klara 26.04.2011 r.    Gabrysia 25.02.2014 r.

Offline 01bonita

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 2012
« Odpowiedź #60 dnia: 26 Stycznia 2011, 19:10 »
Narazie zaczynam jakoś funkcjonować na forum, długi czas raczej podczytywałam.

Też jestem po raz drugi w ciąży, termin na czerwiec/lipiec

z córką przechodziłam na początku katusze, 3 miesiace dzień w dzień wymioty  :'(

tym razem jest całkiem inaczej mdli mnie ale wymiotów nie ma (pare razy tylko sie zdarzylo)

jeszcze nie znam płci ale już za miesiąc!!

no i druga to była totalna wpadka, planowałam drugiego dzidziusia za rok.

:)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #61 dnia: 27 Stycznia 2011, 13:23 »
a ile lat/ miesięcy ma Twoja córeczka?

Offline 01bonita

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 2012
« Odpowiedź #62 dnia: 27 Stycznia 2011, 16:38 »
córeczka- Laura ma rok i dwa miesiące  :)

Offline nataliaxp
  • ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #63 dnia: 23 Lipca 2011, 21:51 »
Już tak blisko do momentu gdy zostanę mamą dwójki dzieci ... rany  ;D ;D

Z relacji jak było a jak jest .... nie wiem kiedy minęła ta ciąża ... przecież ja zaraz na porodówkę będe leciała  :glupek:
Poprzednia ciąża płynęła niczyć strumyk a ta niczym wodospad  ;D

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #64 dnia: 24 Lipca 2011, 09:25 »
A my już w domu z dwójką dzieci. I nie jest tak źle, jak myślałam, chociaż czasami zadaję sobie pytanie - w co ja najlepszego się wpakowałam :)

Jednak synek jest zupełnie inny od siostrzyczki, jak miała tyle co on. Zobaczymy, czy tak pozostanie (oby, bo on jest o 100 razy spokojniejszy niż ona).

Offline nataliaxp
  • ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #65 dnia: 25 Lipca 2011, 09:34 »
W takim razie życzę dużo dużo spokoju i opanowaniu przy dwójcę bąblów  ;D

PS U mnie Zuzanka była mega spokojna ... to już mam się bac humorów Nikodema ?  :P :P ??? ??? heheheeh

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #66 dnia: 25 Lipca 2011, 10:18 »
Na pewno mogę napisać, że do drugiego dziecka ma się zupełnie inne podejście. Nie ma tego strachu. W moim przypadku, ten spokój spowodował, że nie mam żadnych problemów z karmieniem (z Paulą była wojna i wieczna walka o złapanie cyca).
Pewnie synek wyczuwa nas spokój względem siebie, także na razie tylko je, śpi i robi kupę i siku :)
Siostra przy nim krzyczy, zagląda, szturcha kołyskę - a on nadal śpi :)
Paula była wychowywana raczej w ciszy.

Pierwszy miesiąc życia Pauli spędziłam uwiązana do niej, wiecznie z cyckiem na wierzchu, to teraz karmię 15 minut (średnio co 2h), odkładam małego do kołyski i zajmuję się, czym mam się zająć. Nie do pomyślenia takie coś z Paulą :)

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 7.07.2007
« Odpowiedź #67 dnia: 25 Lipca 2011, 10:47 »
mam identyczne doświadczenia  ;)
przy Adrianie nie wiedziałm nie raz jak sie nazywam...
z kolei przy Dawidzie mogę chate wysprzątać, obiad ugotować, pobawić sie z Adikiem i całe mnóstwo innych rzeczy. Ma tak regularne drzemki i długie zarazem, że nie raz mi się nudzi  :P

Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline nataliaxp
  • ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #68 dnia: 25 Lipca 2011, 10:55 »
Ten spokj wyczuwam już przy ciąży. Przy pierwszej ciąży każde mały bólik, każde zakłucie przyprawiało mnie o lęk. Teraz jest zupełnie inaczej. Wiem co mnie może marwtić a co jest naturalne. I podejrzewam, że tak samo będzie już jak malutki będzie z nami. Ciekawe jak będzie z karmieniem. Zuzke karmiłam zaledwie 2 m-ce - i ona sie denerwowała przy jedzeniu i ja. Oby teraz było lepiej. Kiedy spała też było cicho bo nie miał kto głośno się zachowywać no a teraz ... hoo hoo ... współczuje Nikodemowi  ;D ;D heheheh
Wszytsko się okaże "w praniu" i to całkiem niedługo  ;D

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #69 dnia: 26 Lipca 2011, 22:20 »
potwierdzam słowa podwójnych mam- drugie dziecko to zupełnie inna bajka ;)

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #70 dnia: 27 Lipca 2011, 07:30 »
potwierdzam słowa podwójnych mam- drugie dziecko to zupełnie inna bajka ;)
ale gdzie tkwi najwieksza róznica?w podejsciu?w logistyce opanowanej do perfekcji?szczerze...boje sie.Wielu rzeczy sie boje..czy nie sfiksuje na punkcie cycka (jak poprzednio) czy umiejetnie podziele moja uwage i troske miedzy dwójke...
Zgadzam sie z natalią-teraz ta ciąża leci mi szybciej..czasem mam wyrzyty sumienia-ze nie poswiecam mlodszemu ;D ;Dtyle uwagi w ciąży co Maii...nie robie zdjec,nie analizuje wszystkiego-zwyczajnie czasobrak na calej linij :-\ :-\poczawszy od 3latki obok a skonczywszy na wlasnym interesie i wykanaczaniu domu ::)
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #71 dnia: 27 Lipca 2011, 08:41 »
Tete bo juz wszystko wiesz, poznałas na własnej skórze :) Jest tki spokój psychiczny :) No i drugie dziecko które tez wymaga uwagi i nie masz czasu za bardzo sie nad tym młodszym rozczulac.

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #72 dnia: 27 Lipca 2011, 10:22 »
Jeżeli chodzi o ciążę, tą przechodzę inaczej, mega silne mdłości plus wymioty, których nie było w pierwszej ciąży, do tego ogólnie kiepskie samopoczucie

A co do reszty mam podobne obawy jak tete. Ja nie mam rodzeństwa, mój mąż też nie, nie wiem jak to jest z dwóką dzieciaków :) Boję się, ze jedno będę bardziej faworyzowac, ze nie będę umiała podzielic sprawiedliwie swojego czasu. Już teraz staram się jakby "wynagrodzic"  młodej to, ze czasami nie mam sił się nią zaopiekowac, rozpieszczam ją aż do nieprzyzwoitości ;)

Szczerze mówiąc jestem przerażona jak to będzie, kiedy urodzę

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #73 dnia: 27 Lipca 2011, 19:27 »
Ja to odczuwam tak, że nie jest to sytuacja nowa, zupełnie nieznana. owszem- będzie drugie dziecko, będzie trzeba zająć się dwoma maluchami, ale sam noworodek nie jest już przerażający. znasz się już na pielęgnacji, przewijaniu, wiesz jak się kąpie... wiesz, że może boleć brzuszek, ze może pojawić się trądzik niemowlęcy, szybciej uczysz się rozpoznawania potrzeb dzidziusia... Ba! to starsze dziecko zdaje się być ciągle większą niewiadomą ;) U siebie widzę także różnicę w podejściu, nie fisiuje na punkcie Kajtka, nie robię rabanu jak babcia da mu do polizania truskawkę (przy Nikodemie prawie ją pobiłam :P ), czy nie umieram na atak serca jak w wieku 5 misięcy zastałam go z lizakiem w buzi, bo brat był na tyle miły, że go poczęstował ;) łatwiej mi także (paradoksalnie, bo w końcu teraz jest dwójka!) przerwać schemat i zorganizować spontaniczną wycieczkę/ wyjście itp. i nie martwię się na zapas jak będzie wyglądała reszta dnia/nocka bo coś tam się poprzestawiało.  Sprawę ułatwia mi fakt, że Kajtuś jest wdzięcznym, "grzecznym" bobaskiem. I teraz nie wiem, czy jest taki, bo ja jestem wyluzowana i się nad nim nie trzęsę, czy tak poprostu ma. Myślę, że coś jest w tym powiedzeniu, że drugie dziecko jest nagrodą za pierwsze- myślę, że większość mam jednak luzuje przy drugiej pociesze, a w związku z tym dziecko jest spokojniejsze...Nie da się ukryć, że początek nie jest łatwy, wymaga ogromnej organizacji, synchronizacji i do tego wszystkiego trzeba zrobić tak, aby pierworodny(a) jaknajmniej poczuł(a) się odtrącony. To trudne, ale da się zrobić. Ja myślę, że odetchnęłam tak ok 8 mca życia Kajtka... poczułam, że to jest już czas kiedy zaczynam spijać śmietankę i naprawdę cieszyć się, że tak szybko zdecydowaliśmy się na drugie dziecko :)

Offline Gemini
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #74 dnia: 27 Lipca 2011, 21:40 »
le ja w ogóle nie boję się opieki nad noworodkiem, ja jestem przerażona jak dam radę z dwójką

Mam wyrzuty sumienia już w tej chwili, bo praktycznie nie myślę o drugim dziecku w tej chwili, nie rozglądam się za każda pierdołą, nie myślę o kompletowaniu wyprawki, ot będzie to co mam, jak mi czegoś braknie kupię później, nie mam czasu roztrząsac się nad sobą jak to w pierwszej ciąży, nie mam czasu myślec, ze nie wolno mi dźwigac, kiedy czasami muszę ponosic starsze

I już mam wrazenie, ze jakoś " zaniedbuję" to drugie

Po prostu boję się, ze nie będę umiała im obydwojgu poświęcic swojego czasu tak, zeby jedno nie było pokrzywdzone

A do tego niesamowiecie boję się, ze będę kochała drugie mniej niż Darię, bo w tej chwili wydaje mi się, ze bardziej już kochac nie można :-[

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #75 dnia: 27 Lipca 2011, 22:09 »
Gem, naprawdę wiem co czujesz...rozumiem Twoje rozterki, bo nie tak dawno je przeżywałam.
Napiszę Ci szczerze, że wyrzutów sumienia pozbyłam się na dobre jakieś 3-4 miesiące po porodzie.
Najpierw dokuczało mi to, że drugi brzuszek nie traktowałam nawet w ułamku tak j"dobrze" ak będąc w ciąży z Nikosiem. Ba... ja do końca nie potrafiłam sobie uzmysłowić, ze mieszka w nim mój drugo syn  ::) Abstrakcja... już nie wspomnę, że absurdalne wydawało mi się to, ze mogę kogoś pokochać tak jak Nikodema....choć wszystkie znaki na niebie i zmiemi o tym wspominały ;) Później jak urodziłam i okazało się, że w moim sercu nagle zrobiło się duuuużo więcej miejsca przyszedł czas na wyrzuty sumienia względem nikosia... że paradoksalnie DAJĄC mu brata, ZABRAŁAM mu siebie. Męczyło mnie to okrutnie... w połączeniu z hormonami po porodzie wiele łez mnie to kosztowało. Nagle moje malutkie, niespełna 2 letnie dziecko musiało nauczyć się mną dzielić, wiecznie czekać, nagle być cierpliwym... to było trudne doświadczenie. Ale tak gdzie po 3 miesiącu zauważyłam, że Nikodem zapomina jak to było przed urodzinami brata, że w ogóle był kiedyś sam i miał nas tylko dla siebie. Nagle wszystkie czynności, wyjścia musiały być z uczestnictwem malucha. Doszło do tego, ze chcąc go zabrać na zajęcia z rytmiki, mając załatwioną opiekę babci do Kajtusia i tak musiałam brać go ze sobą, bo Nikodem nie chciał się z nim rozstawać ;) Wraz z tym jak Kajtulek stawał się co raz bardziej kontaktowy uczucie między chłopakami rosło i choć nie obyło się bez ran wojennych, guzów, zadrpań i ugryzień to jednak widzę, że obaj dla siebie zrobiliby niemal wszystko. Rano jak tylko Nikodem usłyszy Kajtusia leci się przywitać, włazi mu do łóżeczka i się tulą... mówie Ci jaki to jest widok... serce mi się dosłownie rozpływa! Albo jak mi dziiś mój tato opowiadał jak Nikodem przeżywał, że Kajtuś nie poszedł z nimi pożeglować, że jak dziadek obiecywał mu, że w weekend też pożeglują to kazał obiecać, ze wezmą też malucha ;) takie drobiazgi, ale to wszystko swiadczy o tym jak dużo emocji, uczuć dał mubrat. Nie wspomnę o ile "bogatszy" jest Kajtek... jaki drugi 8-9 miesięczniak bawi się w piaskownicy, zjeżdża ze ślizgawek, ma całą tonę resoraków, ciuchci i innych "męskich" zabawek? ;)
Będzie dobrze, zobaczysz :)

Offline Gemini
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #76 dnia: 27 Lipca 2011, 22:19 »
Dziękuję Ci Dziubasku za te słowa, tego mi potrzeba :)

O to jeszcze jedna z różnic moich obu ciąż, w tej mam takie wahania nastroju, ze samą mnie to denerwuje, od euforii po czarną rozpacz ;)

Ja żałuję bardzo, ze nie zdecydowaliśmy się na drugie dziecko rok wcześniej, Daria byłaby mniejsza i własnie zapomniałaby szybko jak to było gdy była sama, teraz jest już coraz bardziej świadoma, a jak się mały urodzi, to będzie miała już 3 lata, więc będzie już rozumiała sporo. Bardzo się boję tej zazdrości o której tyle słyszę

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #77 dnia: 27 Lipca 2011, 23:07 »
Mi się wydaje, że zazdrość jest zawsze... niezależnie od wieku. 1,5-2 letnie dziecko nie potrafi tego nazwać, ale to widać w zachowaniu... do tej pory bywa, że Nikodem każe odłożyć Kajtka np na podłogę i sam włazi na kolana i się tuli. Starsze dziecko już pewne spawy zwerbalizuje co z drugiej strony będzie bardziej czytelne i łatwiej będzie wielu sytuacjom zaradzić. To że Daria będzie miała 3 latka może działaś jak najbedziej na plus- będziesz mogła jej wiele sspraw wytłumaczyć. Nikodem 9 miesięcy temu był jeszcze niekumaty, nie ogarniał większości tego co się dzieje i później działał instynktowanie np podchodząc do kołyski i waląc Kajtusia w główkę  ::)
Gwarantuje Ci także, że Daria zapomni, że była jedynaczką :) może nie po 3 miesiącach, a po pół roku... roku... ale napewno :)

Offline Gemini
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #78 dnia: 27 Lipca 2011, 23:21 »
Oj mam nadzieję, ze tak będzie

Dodatkowo od września Daria idzie do przedszkola, zastanawiam się, czy nie za dużo tych zmian na raz :-\ no, ale szkoda mi odpuszczac przedszkola, skoro się dostała ;)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #79 dnia: 28 Lipca 2011, 06:08 »
od września do stycznia kupe czasu! napewno świetnie się zaakliwatyzuje... cholernie zazdroszczę tego przedszkola!

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #80 dnia: 28 Lipca 2011, 08:41 »
Ja jestem teraz na etapie, że bardziej wolę zajmować się Tomkiem, niż Paulą. Spokojniejszy jest i mniej uciążliwy :) Co nie znaczy, że Paulą się nie zajmuje i nie przytulam itp.  Co prawda Młody za dużo mnie nie potrzebuje, jedynie cyca na 15-20 minut co 2-3h, potem idzie spać, ale Paula tak mnie ostatnio denerwuje (Piotrka zresztą też), że wymiękamy czasami. Bunt dwulatka na całego. Pokazuje swój charakterek i musimy czasem na nią warknąć, bo inaczej nie reaguje.

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #81 dnia: 28 Lipca 2011, 09:46 »
Dziubasku-dzieki za Twoja odpowiedz-przywraca nadzieje ;) ;) ;) ;)
Mlodziez od wrzesnia do przedszkola idzie,ale jako ze Mlody/a urodzi sie na początku grudnia-postanowilam Maii zafundowac ferie ;D ;D ;D ;D ;D ;Di nie bede zaraz po powrocie ze szpitala puszczac jej do przedszkola-coby sie nie poczula odrzucona...Na ten moment WIELKAAAAAAAAAA niechec do rodzenstwa("niech ono wcale z tego brzucha nie wychodzi" ::) ::) ::) ::)) ustępuje powoli ciekawosci(ale entuzjazmu nie widze jeszcze)..zobaczymy jak bedzie potem.Jakos tak sie to poukladalo ze sie zbiegnie i pojscie do przedszkola i przeprowadzka do wlasnego domu i narodziny dziecka..duzo tego-mam nadzieje ze nie za duzo.
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline nataliaxp
  • ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #82 dnia: 28 Lipca 2011, 13:03 »
My z mężem też mamy obawy, że Zuzka poczuje się odtrącona. Wiem, żę postaramy sie ze wszytskich sił aby tak nie było ale tak jak pisze Dziubasek takiemu maluchowi nie wytłumaczy się, że jak braciszek dostanie "amu" to wtedy się pobawimy.
I to dzieleni matczynej miłości na dwojga - kurcze wydaje się niemożliwe  ::)
Ale jesteśmy pełni nadzieji, że będzie dobrze - musi być !!
Co do ciąży to u nas też jest mniej zdjęć, mniej męża rozmów z małym ... czas leci jak szalony, Zuzanka coraz bardziej zajmująca.

Pociesza mnie w tym wszytskim to, że nie jesteśmy odosobnieni w tych wszystkich odczuciach !!

Dobrze, że mamy taka Panią Dziubaskową co nas podtrzyma na duchu  ;D

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2009
« Odpowiedź #83 dnia: 13 Sierpnia 2011, 10:56 »
A ja tylko dodam, że Dziubasek ma 100% racji. Miałam te same rozterki co Wy, a się okazuje że da się wszystko zgrać :) Maxa nie odciągnę od Leonka. Razem ze mną przewija, kąpie, karmi i nie da się absolutnie odciągnąć od młodszego brata ;) Dla mnie to duże ułatwienie, bo mam dwójkę na oku i nie martwię, co Max tym razem ciekawego wymyślił ;) A jak Leoś płacze to wiecie co Max robi? Bierze mnie za rękę i ciągnie do Leonka bo chce go utulić! I ja nie ważne co robię muszę rzucać wszystko i iść na rozkaz Maxa do Leosia. Aha i Max doskonale wie, że sam nie może Leonka bez nadzoru (nie wie jeszcze kiedy robi coś za mocno) głaskać dotykać czy bawić się z małym.
A najpiękniejsze jest to, jak Max wyciąga rączki i czasem wręcz awanturuje się, aby Leosia na rękach potrzymać- no rozpływam się wtedy. Max dostaje Leonka na rączki, robi mu cacy, daje buzi... Wtedy czuję, że cały świat mam w zasięgu ręki a moje szczęście to dwójka  tych brzdąców :Serduszka:
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline gagatka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #84 dnia: 21 Sierpnia 2011, 14:28 »
Mi się wydaje, że zazdrość jest zawsze... niezależnie od wieku. 1,5-2 letnie dziecko nie potrafi tego nazwać, ale to widać w zachowaniu...
U nas jest tak, że Łucja migiem przybiega i tuli się do mojej nogi jak trzymam dziecko któryś znajomych na rękach. Teraz jest na etapie powtarzania "to moja mama", nawet jak G. mnie obejmuje czy przytula.
Jeszcze za bardzo nie rozumie, co oznacza, że nie wolno mamie skakać po brzuchu, bo dzidzia jest w środku, ale głaszcze go i całuje tak jak Tatuś. :)
Moja druga ciąża też różni się od pierwszej - wtedy pracowałam na etacie, w biurze robiłam dosłownie wszystko i nie mogłam wyjść nawet zrobić badania w labie czy do lekarza do przyszpitalnej poradni patologii ciąży (pracowałam od 9:00 do 17:00). Dlatego prawie od razu poszłam na zwolnienie. Teraz będąc na działalności nadal pracuję, ok. 6-8 godzin dziennie, czuję się nieźle i jakoś nie "celebruję" specjalnie mego stanu. Może jak pójdę już na zwolnienie to będę miała na to więcej czasu ;)

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #85 dnia: 11 Października 2011, 15:12 »
Jeżeli o mnie chodzi to ta ciąża póki co różni się tym,że ta rozpoczęła się od okropnych mdłości i złego samopoczucia,czego nie doznałam w pierwszej ciąży.Na szczęście powoli wszystko przechodzi i wracam do żywych. Tą ciążą stresuję się bardziej niż poprzednią,ale to pewnie wynika z tego,jakie problemy były z Zuzią ,a które wyszły w 28 tyg i z jej operacją po porodzie - chyba oszaleję do tego czasu.Przed każdą wizytą jestem kłębkiem nerwów, ale mam nadzieję,że tym razem będzie dobrze.

Moja Zuzia codziennie pyta kiedy dzidziuś się urodzi, mówi,że będzie go tulić,lulać, wozić i że go kocha.To takie słodkie. Póki co zajmuje się swoimi lalami,ale czuję,że po porodzie bardzo szybko będzie chciała opiekować się maleństwem.
Póki co również nie wyobrażam sobie jak to będzie jak młode do nas dołączy, bo Zuzia jest moją małą córeczką i całym światem,ale pewnie szybko przywykniemy do bycia we czworo  :)

Offline aadaa

• Ada
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06/09/2008
« Odpowiedź #86 dnia: 10 Listopada 2011, 10:01 »
Dołączam do grona podczytujących.
Ta ciąża choć to dopiero początek jest inna. Teraz miałam plamienia i mam mega mdłości. Wtedy puszczałam pawie i chyba to było lepsze niż teraz to męczenie. Jeszcze nie " ogarniam" tego, że jestem w drugiej ciąży po prostu nie mam na to czasu.
Piszecie, że drugi dziecko jest spokojniejsze a co w przypadku gdy pierwsze było spokojne? Mam się szykować na mega przewrót? ehhh ... ja tak nie chcę. 
B .: 02/06-2010    K.: 20/06-2012

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #87 dnia: 10 Listopada 2011, 10:10 »
Ada ja w sumie do tej pory jeszcze nie wierzę, że będzie drugi bobas :) hehehe, objawy ciążowe są, ale sam fakt że będzie maluch w domu jeszcze do tej pory do mnie nie dotarł :) Cieszę się bardzo i nie mogę się doczekać. Nie odczuwam żadnego przerażenia - wręcz spokój i wiem, że sobie poradzimy :)
Ja słyszałam wersję że jak drugie dziecko jest przeciwieństwem pierwszego ;)

Offline nataliaxp
  • ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #88 dnia: 10 Listopada 2011, 12:29 »
U mnie zarówno Zuzanka był spokojnym bobaskiem jak i Nikodem jest spokojny  ;)
Teraz Zuzka jest szaloną i do tego słodziutką córeczką, której wszedzie jest pełno a Nikoś robi się coraz bardziej komunikatywny  ;D

... nie zamieniłabym obecnych chwil na jakiekolwiek inne  ;)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #89 dnia: 10 Listopada 2011, 12:39 »
No u mnie są przeciwieństwa... choć nie jest tak, że jedno jest beee, a drugie super ;)
Nikodem miał długo koszmarne nocki- Kajtuś śpi jak suseł
Nikoś dostał zabki w 5 mcu, Kajtek może pochwalić się tylko jednym który wylazł 2 dni po skończonym roczku
Nikoś w dzień od początku był super-ekstra, zero marudzenia, Kajtek dopóki nie usiadł był marudą do potęgi.
Nikodem był bardzo spokojnym niemowlęciem, długo się skupiał, bawił jedną zabawką, Kajtuś to nerwus, dość szybko się złości, ale jak się cieszy to też całym sobą ;)
Nikodem na początku postawił na rozwój fizyczny i był bardzo ruchliwy, Kajtuś stawia na rozwój umysłowy, a fizycznie idzie wolniej.
Każdy ma swoje zalety i wady ;) a różnorodność jest fajna! Można odkrywać macierzyństwo na nowo ;)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #90 dnia: 10 Listopada 2011, 18:44 »
U nas tez przeciwienstwa - Ola spokojna, Szymon szybszy od wiatru  :P

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #91 dnia: 14 Listopada 2011, 11:33 »
u mnie tez róne laski
jagoda oaza spokoju ,majka straszny przeciąg

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #92 dnia: 14 Listopada 2011, 21:22 »
To ja już się boję :) Pati była mega aniołkiem i choć teraz pokazuje fochy nie mogę złego słowa powiedzieć, spokojna, mądra, rozumna.... tym bardziej, że mnie tu organizm coś na chłopaka podpowiada :)

Offline gagatka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #93 dnia: 17 Listopada 2011, 21:14 »
Elcik, też się tego obawiam - Łucja też jest mądra, grzeczna (no poza okresowymi atakami buntu ;) a najwyższy wymiar kary to dla Niej stanie w kącie (płacze, ale dzielnie stoi ;) Ciekawe jak będzie z Syniem...

Offline DLis
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #94 dnia: 14 Kwietnia 2021, 13:16 »
U nas także jedna córka spokojna i usłuchana, zaś druga nie słucha i szybsza jest od nas starych :D