Masło czosnkowe robię do pieczywa na grilla.
ostatnio u nas hitem jest chlebek odrywamy z pasta slonecznikowa
PrZepis na tm
Składniki
650 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
3 ¼ łyżeczki soli
100 g mąki żytniej
120 g oleju rzepakowego
10 g miodu, płynnego
20 g drożdży świeżych, pokruszonych
450 g wody
4 łyżki słonecznika łuskanego
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku, suszonego
1 łyżeczka cząbru, suszonego
1 łyżeczka bazylii, suszonej
Sposób przygotowania
Do naczynia miksującego wsypać mąkę pszenną, 2 łyżeczki soli i mąkę żytnią, dodać 20 g oleju, miód, drożdże i wodę, wyrobić 6 min/. W tym czasie natłuścić olejem dużą miskę i formę keksową (30 x 12 x 10 cm). Wyrobione ciasto przełożyć do miski, uformować kulę, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić na ok. 45 min do wyrośnięcia. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
Na suchej rozgrzanej patelni uprażyć słonecznik, do momentu aż lekko się zarumieni, odstawić do ostudzenia.
Do naczynia miksującego włożyć uprażony słonecznik, dodać czosnek, tymianek, cząber, bazylię i pozostałe 1¼ łyżki soli, rozdrobnić 5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać pozostałe 100 g oleju, wymieszać 1 min/obr. 4. Pastę ziołową przełożyć do miseczki.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, krótko zagnieść, następnie rozwałkować w prostokąt (ok. 30 x 44 cm, grubość 5 mm). Na rozwałkowane ciasto nałożyć nadzienie słonecznikowo-ziołowe, pokroić wzdłuż dłuższego boku na 6 pasów o równej grubości. Następnie pokroić wzdłuż krótkiego boku na 3 pasy, tworząc w rezultacie 18 kawałków ciasta. Każdy złożyć na pół, układać we wcześniej przygotowanej formie łączeniem do dołu. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
Piec 25-30 min (200°C). Po upieczeniu odstawić na kratkę do studzenia. Podawać z dodatkiem masła, hummusu, past lub grillowanych mięs.