Autor Wątek: Czy za orkiestrę i kamerzystę płaci się 100%???  (Przeczytany 32403 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline margeritta

• forumowicz
  • data ślubu: 19 czerwca 2010
Odp: Czy za orkiestrę i kamerzystę płaci się 100%???
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Lutego 2009, 12:56 »
Jak podpisywaliśmy ostanio umowę z zespołem to w tej umowie zastrzeżony jest tylko obiad dal orkiesty. Pan, z którym rozmawialiśmy powiedział nam wyraźnie że nie chcą na stole żadnych sałatek, śledzików, ciast itp. Ale wydaje mi się, że przynajmniej jeszcze z jeden ciepły posiłek zamówimy, choć ja obstaję przy pełnej wersji przynajmniej ciepłych posiłów. Ale jak już będzie bliżej przyjęcia to raz jeszcze go zapytam.

url=http://slub-wesele.pl/suwaczki][/url]

Offline obserwator
  • maniak
  • data ślubu: trochę czasu minęło
« Odpowiedź #31 dnia: 6 Marca 2009, 09:14 »
Pan z orkiestry nie chce żadnych posiłków, oprócz obiadu. Ciekawe? . Zapytaj  go co będzie po północy.  Może zabierze ze sobą kanapki i termos z herbatą? . To byłby obciach :D Tak naprawdę to myślę, że ładuje Ci takie farmazony dla picu bo doskonale wie, że nikt tak nie zrobi i przynajmniej ciepłe posiłki i napoje będą zamówione dla nich. :)

Offline margeritta

• forumowicz
« Odpowiedź #32 dnia: 6 Marca 2009, 23:42 »
obserwator - niewykluczone. Tak czy inaczej nie zamierzam zespołu zostawiać bez jedzenia, a tym bardziej bez picia przez całą noc.  ;)

Offline ska
  • forumowicz
  • data ślubu: 25-04-2009
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Marca 2009, 11:41 »
U mnie się płaci- decyzja lokalu, a najlepsze jest to, że uw umowie z dj mam zapis że musze mu zagwarantować jedzenie, chociaż, wiem, że jest w pracy, ale jak ma być nie zadowolony- wiadomo Polak głodny to zły  :hahaha: więc dam i niech wszyscy będą zadowoleni

Offline mk.mika
  • maniak
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Marca 2009, 11:44 »
My płacimy za zespół oraz fotografa 50% jeżeli chodzi o posiłki, dostają to samo co jedzą goście.

Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline ajka85

• entuzjasta
  • Miłość, miłości jakże pięne bramy
  • data ślubu: 21.08.2010
« Odpowiedź #35 dnia: 12 Marca 2009, 09:04 »
ja tez place za obsluge 50% i maja dokladnie to samo co gosci( no oprocz alkoholu, dostana MOZE tylko symbolicznie)

Offline michasia

• forumowicz
  • data ślubu: 30.05.2009
« Odpowiedź #36 dnia: 12 Marca 2009, 14:54 »
trochę głupio tak płacić jak za normalnych gości, bo jednak 3 osoby z zespołu i do tego 2 fotografów(małżeństwo), a tak to by się 5 znajomych wzięło,ostatecznie ludzie sa w pracy,ale uważam, ze głupio jakby jedli kanapki i patrzyli na smakołyki weselne, także myślę, ze powinno być za nich 50%. my w pon. będziemy w naszej restauracji to się dowiemy jak tam jest.

Offline ska
  • forumowicz
  • data ślubu: 25-04-2009
« Odpowiedź #37 dnia: 12 Marca 2009, 15:02 »
Wy macie fajnie, jak się Wam zgadzają, aby za technicznych było taniej...

Offline michasia

• forumowicz
  • data ślubu: 30.05.2009
« Odpowiedź #38 dnia: 17 Marca 2009, 12:56 »
my byliśmy wczoraj ustalić menu i chyba o wszystko wypytałam. za obsługę (u nas 5 osób) nie płaci sie dodatkowo, oni mają osobny stoliczek i jedzenia dla nich jest brane tak jakby od gości.czyli na 50 osób przypada 150 kawałków mięsa i kilka z tego idzie do obsługi.

Offline Doradca_śląsk

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 18 Marca 2009, 15:27 »
Witam.
Wydaje mi się że podejmowanie takiego tematu świadczy tylko o parach młodych .Osoby które od rana czy nawet dzień wczesniej pracują dla was aby zapewnić waszym gościom najlepsze jedzenie czy dobrą zabawę i wydaję mi się że powinniśćie sie wstydzidz wogóle zadawać takie pytanie czy dać im jeść czy niech sobie kanapki przyniosą.Można by powiedzieć że są w pracy i biora za to pieniądze ,ale czy to na tym polega ?
Troche wyrozumiałośći i nie bądzmy takimi egoistami .

Offline LittlePoodle

• forumowicz
  • data ślubu: 01. 08. 2009
« Odpowiedź #40 dnia: 18 Marca 2009, 17:02 »
Doradca masz racje, ale ja uwazam, ze ani obsługa, ani fotograf itp nie powinni pic alkoholu i powinni mieć osobny stolik. Sytuacja, kiedy obsługa samam czestuje sie tortem albo za  pełna cene siedzi przy stolikach z goscmi jest dla mnie nie do przyjecia. Tak samo jak nie do przyjecia jest dla mnie głodzenie ich na weselu.  Ja , jak juz pisałam mam idealna sytuacje- płace 50 proc a pan fotograf i dj dostaja wszytskie ciepłe posiłki ( mamy ich 3 ) i maja tez przystawki na swoim stoliku, maja tez bez limitu napoje bezalkoholowe- soczki, cole, fante, wode -  ale nie maja alkoholu. Obsługa nie je na sali tylko w kuchni , ale tez ma jedzonko i napoje bezalkoholowe. Nie wyobrazam sobie jak mozna ludziom nie dac jesc, ja sama wiem po sobie " małe głodne= małe złe' :)

Offline Doradca_śląsk

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 18 Marca 2009, 18:32 »
Wiesz co z takim podejciem to daleko nie zajedziemy.Wybacz ze na weselu bede szedł  do Pani Młodej i sie pytał czy mogę sie poczestowac tortem.Nikt tu nie pisze zeby obsługa siedziala z wami przy stole ale nie traktujcie ich jak trędowatych bo narazie na to wychodzi.

Offline LittlePoodle

• forumowicz
  • data ślubu: 01. 08. 2009
« Odpowiedź #42 dnia: 18 Marca 2009, 22:09 »
Hmm, no ale ja ich nie traktuje jak tredowatych, chce zeby mieli jedzenie i picie i torcika. Ale sytuacja o ktorej mowie polegała na tym ze obsługa  z pewnego hotelu najpierw sobie nałozyła torta a pozniej młodym- przyznasz, ze to nieprofesjonalne.  Przyznam szczerze, ze dotad myslalm, ze obsługa ma dobre warunki zapenione przez pracodawce- ale widze, ze sie myle. Na co zwrocic uwage przy uzgadnianiu ostatecznych szczegołów z wlascicielem i o co zadbac, zeby im sie lepiej pracowało?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #43 dnia: 18 Marca 2009, 22:35 »
Pan z orkiestry nie chce żadnych posiłków, oprócz obiadu. Zapytaj  go co będzie po północy. 

a może jest na diecie i nie je po nocy?
a może ma cukrzycę? bierze dawkę isuliny długodziałającej i już nie dojada, bo jakby jadł to musiałby sobie ciągle dostrzykiwać, a to kłopotliwe na czyimś weselu
tak trudno zrozumieć, że ktoś może żyć / jeść inaczej niż ogół?
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Doradca_śląsk

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 18 Marca 2009, 23:05 »
Hmm, no ale ja ich nie traktuje jak tredowatych, chce zeby mieli jedzenie i picie i torcika. Ale sytuacja o ktorej mowie polegała na tym ze obsługa  z pewnego hotelu najpierw sobie nałozyła torta a pozniej młodym- przyznasz, ze to nieprofesjonalne.

No to faktycznie jakieś partacze gdyby taka sytuacja miała miejsce u mnie napewno to by była ostatnia ich impreza i obawiam sie że nawet byłbym w stanie wywalić ich z imprezy a ściągnąć nowych kelnerów.Taka sytuacja nie może mieć miejsca rzecz jasna ,ale naprawde współpraca młodych z personelem który dla nich pracuje jest ważna i jeżeli ktoś normalnie podchodzi do powagi sytuacji to napewno bedzie to z zadowoleniem dla obu stron.Pozdrawiam serdecznie.

Offline margeritta

• forumowicz
« Odpowiedź #45 dnia: 19 Marca 2009, 07:28 »
Według mnie nie można popadać w skrajności. Wszystko zależy tak od nas jak i od zespołu. A jeżeli ktoś sobie czegoś nie życzy to przecież nie będę na siłę komuś jedzenia wpychać. To w końcu dorośli ludzie, z  doświadczeniem. Jeżeli ktoś mi mówi że im wystarcza obiad i nic więcej to widocznie tak jest.

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #46 dnia: 10 Maja 2009, 20:03 »
Powiedzmy sobie szczerze, że wszystko zależy od kultury obu stron. Jeżeli obie strony są w porządku to będą wiedziały co zrobić i jak się zachować. Całkowicie zgadzam się z Doradcą, że obsługa i zespół w tej dyskusji są traktowani jak zło konieczne. Z wypowiedzi niektórych wynika, że większość członków zespołu i obsługi to ludzie zdeprawowani i nie uczciwi. Tak po prostu nie jest. Owszem i tacy się zdarzają, ale to wyłącznie margines, który psuje opinię pozostałym.

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #47 dnia: 15 Czerwca 2009, 13:41 »
To zależy od sali (właściwie od właściciela). Np. w Atenie w Sosnowcu kamerzysta, fotograf i zespół otrzymują 50% menu, a w praktyce nie mają nawet tego. Dotyczy to także ciepłych posiłków, pomijam jakieś desery, które mogą być, ale nie muszą. :obiad: Ale to nie ważne, przecież niektórzy wychodzą z założenia, że Ci których wymieniłem przychodzą do pracy, a nie na "wyżerkę" ;)

Offline mk.mika
  • maniak
« Odpowiedź #48 dnia: 15 Czerwca 2009, 15:28 »
Jeżeli chodzi o menu jakie miała ekipa pracująca podczas wesela, czyli fotograf i zespół, mieli te same posiłki co wszyscy goście, pytaliśmy czy wszystko mają czy im nie brakuje czegoś, byli zadowoleni i mówili że wszystko ok.
Za menu dla obsługi i dzieci do lat 6 płaciliśmy 50%.

RELACJA

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #49 dnia: 17 Czerwca 2009, 19:14 »
W ogóle o tym nie pomyślałam. A co jeśli fotograf jest tylko do północy? Zgodzić się na pełną kwotę? Jak myślicie?

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #50 dnia: 18 Czerwca 2009, 09:40 »
Jeżeli fotograf jest go godz. 1 w nocy (bo zazwyczaj jest do oczepin i trochę po nich) to uważam, że nie trzeba opłacać jego menu w 100%. Chodzi tylko o to, żeby nie był głodny :D.

Offline mk.mika
  • maniak
« Odpowiedź #51 dnia: 18 Czerwca 2009, 10:11 »
W jednych restauracjach nie ma problemu z tym, ale inne restauracje życzą sobie 100% ceny i nie da się negocjować, zawsze warto próbować rozmawiać na temat opłat za obsługę czy fotografa czy zespołu...

RELACJA

Offline Agii_87

• użytkownik
  • **
  • Otworzyłeś moje serce i uratowałeś moją duszę :*
  • data ślubu: 17.07.2010
« Odpowiedź #52 dnia: 18 Czerwca 2009, 19:11 »
My nie płacimy za fotografa, nam powiedziano, ze nie ma problemu zeby wziasc z platerów kilka porcji jedzenia, goście na tym nie ucierpią a bez sensu żebyśmy płacili :)

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #53 dnia: 23 Czerwca 2009, 13:48 »
Byleby nie zbierali z platerów podczas wesela i to przy gościach, a najgorzej jeszcze przy fotografie. :hahahaha: Poważnie, kiedyś dawno temu byłem świadkiem takiej sytuacji, ale to dotyczyło zespołu :koncert: Był pełny obciach :D

Offline kate_bush

• bywalec
  • "Serce ma swoje racje, których rozum nie zna."
  • data ślubu: 26.06.2010 godz.16:00
« Odpowiedź #54 dnia: 28 Stycznia 2010, 19:29 »
nasza menadzerka chciala liczyc zespol klamerzyste i fotografa jako 100% a zaproponowaliśmy jej żeby dostali cieply posilek co 4 godz (my mamy co 2) do tego oczywiscie obiad, zimne zakaski ciasta napoje cieple i zimne torta tez dostana a na koniec wesela po flaszce (nie pija w trakcie wesela-sami tak zastrzegli) mysle ze to dobre rozwiazanie

Offline veronka17

• zapaleniec
  • .: co mnie nie zabije , to mnie wzmocni :.
  • data ślubu: Jak będzie , to sie dowiecie :)
« Odpowiedź #55 dnia: 3 Marca 2010, 12:26 »
Fajnie  , jeśli lokal zaproponuje niższą stawkę dla osób z obsługi , ale jeśli nie , to nie ma co sie zastanawiać , tylko albo ograniczyć osoby obsługujące (tzn.wziąć mniejszy zespół np) , albo zapłacić , ile chcą.
Byłam 2 lata temu na weselu , gdzie obsługa dostała tylko obiad , a potem mieli pusty stół.......Pomijam fakt , że nie zadobrze to wyglądało :) w porównaniu ze stołami gości , które uginały się od żarcia ;) , ale podobno jedli potem swoje kanapki :) obciach na maxa....:) Ja osobiście tego nie widziałam , bo byłam zajęta zabawą , ale kilka osób przyuważyło i potem było tylko gadanie za plecami pary młodej.
Kurcze , nie chciałabym chyba , żeby moje wesele było tak zapamiętane przez gości.

Wysłany przez: ska  
Umieść cytat
U mnie się płaci- decyzja lokalu, a najlepsze jest to, że uw umowie z dj mam zapis że musze mu zagwarantować jedzenie, chociaż, wiem, że jest w pracy, ale jak ma być nie zadowolony- wiadomo Polak głodny to zły   więc dam i niech wszyscy będą zadowoleni

.........No trochę mnie dziwi takie podejście do sprawy.....i co z tego , że jest w pracy? Ja wiem , że może niektórzy nie jedzą w pracy wogóle ( w szczególności kobiety ) , ale są i tacy , którzy pracując 8 godz. maja przerwy na jakies kanapki chociażby. A taki dj przecież pracuje więcej niż 8 godz. więc chyba ma prawo być głodny?Uważacie , że taki zapis w umowie jest poniżej godności?Mi się wydaje , że wszyscy z obsługi powinni mieć zapewnione posiłki i napoje , no chyba , że wyraźnie sobie tego nie życzą...

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #56 dnia: 3 Marca 2010, 14:50 »
veronka17

Offline ajka85

• entuzjasta
  • Miłość, miłości jakże pięne bramy
  • data ślubu: 21.08.2010
« Odpowiedź #57 dnia: 3 Marca 2010, 19:40 »
takze uwazam ze cala obsluga powinna miec zapewnione wyzywienie i nie wyobrazam sobie aby mogloby byc inaczej

Offline Myszuś

• zapaleniec
  • data ślubu: 30.04.2011
« Odpowiedź #58 dnia: 4 Marca 2010, 08:31 »
 u nas na szczęście jest tak, że płacimy 50 % za kamerzyste, fotografa i orkiestre
w sumie powinniśmy zapłacić też za dj-a na poprawinach, ale chcemy sie zapytać czy jego mozna wliczyć do tego co płacimy za kamerzyste itp na weselu - tam ich będzie 6 a na poprawinach tylko 1 osoba. jeśli się nie uda - trudno, zapłacimy za wyżywienie dj-a.
ale wiemy napewno, że na ich stole nie będzie wódki z resztą oni sami mówią, że w trakcie wesela nie piją alkoholu co mnie bardzo cieszy  ;D

ale też jestem tego zdania, że nie zapewniając tym osobą wyżywienia byłoby bardzo nie ładnie
przecież to oni powodują, że wszyscy sie bawią na weselu i mają dobry humor.... dlaczego mają sie męczyć bo są głodni albo chętnie zjedli by tego pysznego kurczaka który został akurat podany niż swoją kanapke???  :P

Offline obserwator
  • maniak
« Odpowiedź #59 dnia: 4 Marca 2010, 10:03 »
Nie wiem jak to się stało, że mój wcześniejszy post jest niedokończony. Jeszcze raz powtórzę: veronka17 wielkie brawa! Trafiłaś w dziesiątkę :)