Autor Wątek: PORADNIA RODZINNA................WYKRESY............  (Przeczytany 146449 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Anita Maja
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: PORADNIA RODZINNA................WYKRESY............
« Odpowiedź #120 dnia: 8 Kwietnia 2010, 23:32 »
Widzę, że sporo osób podchodzi do poradni jako do zła koniecznego i tylko myśli jak tego uniknąć.  A przecież możecie na tym skorzystać.  To mi przypomina jak w szkole nie chciało mi się uczyć języka obcego a teraz płacę za kurs i żałuję że byłam kiedyś taka głupia.  To prawda, że dużo zależy od osoby prowadzącej, więc warto wybrać dobrą poradnię :)
My zrobiliśmy tak, że zdecydowaliśmy się na intensywne dwudniowe nauki przedmałżeńskie (zajęcia od rana do późnego wieczora) - wróciliśmy wykończeni ale szczęśliwi, bo bogatsi o nową wiedzę (nigdy nie jest tak że się wie wystarczająco dużo). 
Nigdy nie zapomnę jak mój kuzyn śmiał się, że ktoś każe mu wysłuchiwać cokolwiek na temat małżeństwa i kwestii związanych z życiem seksualnym, bo uważał, że skoro zrobił swojej dziewczynie dziecko to już wie wszystko na ten temat. . .  no i "specjalista" od relacji damsko-męskich szybko rozwalił swoje małżeństwo. . . 

Człowiek jest na tyle skomplikowany, a związek dwojga ludzi jeszcze bardziej skomplikowany, że radzę Wam nie marnować żadnej szansy na to by dowiedzieć się czegoś nowego, choćby właśnie o metodach naturalnego planowania poczęcia, bo kto wie czy to się nie przyda kiedyś w przyszłości.  To nie istotne, że wszystko może być przedstawione w sposób jednostronny (tylko jeden punkt widzenia), bo to też jest jakaś wiedza - nikt nie zarzuca, że biolog opisuje świat tylko z biologicznego punktu widzenia a chemik tylko z chemicznego itp. , więc dlaczego niektórzy mają za złe, że Kościół przedstawia świat tylko z punktu widzenia wiary chrześcijańskiej - ma do tego prawo i co więcej powinien to robić, bo skąd państwo młodzi, którzy nie rozumieją nauki Kościoła, mają wiedzieć co to jest ślub KOŚCIELNY (bo jeśli go biorą to tak jakby publicznie deklarowali, że zgadzają się z nauką Kościoła).

Offline Nika_19

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 21.08.2010
« Odpowiedź #121 dnia: 28 Czerwca 2010, 17:47 »
ja osobiście też nastawiałam sie negatywnie do tej poradni, ale po 2 spotkanich uważam ze nie było tak źle. Wystarczy słuchać, kiwać głową i nie zadawać duzo pytań a szybko minie. Parę rzeczy na pewno było fajnie posłuchać (np. pare prawd życiowych o facetach-100% zgodności z życiem :skacza: no a ta sprawa kalendarzyka to na szczęście tylko teoretycznie wysłuchliśmy i nie trzeba było robić nic samemu jak ktos nie chciał. W przyszłości jak ktos będzie chciał to sam będzie wiedział czy chce tak postepowac czy nie, zresztą myslę ,że każda kobieta która wychodzi za mąż jest na takim etapie że zna dobrze swoje ciało...polecam nauki i poradnie w parafi św.rodziny na królowej korony w szczecinie;)

Offline Tulinka

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 03.09.2010
« Odpowiedź #122 dnia: 21 Lipca 2010, 14:23 »
A my byliśmy wczoraj u Pani W. w Katedrze. Spotkanie trwało 50 minut i obejmowało tylko to 1 spotkanie. Po wszystkim dostaliśmy podpis i po sprawie :) A co do samej poradni rodzinnej, to tak jak szliśmy jak na skazanie, tak wyszliśmy bardzo pozytywnie zaskoczeni :) Pani jest naprawdę świetna, nie zadaje niezręcznych pytań, nie osądza młodych, do tego bardzo życiowa i z ogromną wiedzą, gdyż zajmuje się tym już od wielu wielu lat. Serdecznie Wam polecam :)

Offline Kokieteria

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #123 dnia: 12 Sierpnia 2010, 16:01 »
Tulinka, wielkie dzięki za informację. Na pewno skorzystamy.

Offline karolina5600

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 06.2012
« Odpowiedź #124 dnia: 5 Lutego 2011, 00:08 »
Ok planowanie rodziny według zasad kościoła. Mój ślubuje normalnie tak jak amen w pacierzu ja jako ateista. I teraz kwestia tego, już wiemy że czeka nas inseminacja jak pójdą wszystkie badania i biopsja super to będzie z jego nasienia, a jak nie to z dawcy. Każdy odczuwa swoją wiarę na swój sposób. Mnie kościół kojarzy się tylko z wyzyskiem, homo, i tym pier** o tych wszystkich owieczkach. A najbardziej rozwala mnie ostatnia wypowiedź papieża nt ślubów. I szczerze gówno mnie obchodzi co oni myślą na temat in vitro czy tam inseminacji. ICH to nie dotyczy wiec po co się wypowiadają na takie tematy ?? Chcą sobie posłuchać czy co ?

[...] miłość trzeba budować, odkryć ją to za mało.
— Paulo Coelho
Czarownica z Portobello

Offline karolina5600

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 06.2012
« Odpowiedź #125 dnia: 5 Lutego 2011, 00:18 »
Więc jak dla mnie takie spotkania są bez sensu, nie potrzebna mi porada takiej osoby która i tak nie może wypowiedzieć się na temat który nas dotyczy.
Pozdrawiam

[...] miłość trzeba budować, odkryć ją to za mało.
— Paulo Coelho
Czarownica z Portobello

Offline smile
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #126 dnia: 7 Lutego 2011, 11:48 »
polecam Panią w poradni podwarszawskiej jeśli komuś zależy na życzliwosci i delikatności a do tego komptenecji. .  a poza tym szybkie terminy, bo "prowincja" aż tak nie jest oblegana malzenstwo. wit@tlen. pl

Offline Renatka
  • bywalec
  • data ślubu: 10.09.2011
« Odpowiedź #127 dnia: 29 Sierpnia 2011, 09:12 »
Ech, no cóż... trochę się zawiodłam  :cry:  Niespodziewałam się, że takie (nieuczciwe) ściągi pojawią się także na tym Forum!!! Uważam, że nie potrzeba dużego wysiłku, żeby poobserwować siebie przez pewien czas, a może to jedyna szansa dla niektórych kobiet, co by trochę chociaż swój organizm poznać?!!
A poza tym i tak osóbce, która pojęcia nie ma na ten temat te wykresy i tak niewiele powiedzą, no chyba, że sobie korepetycje jakieś załatwi...
Po prostu lenistwo i oszustwo  :cry:   :cry:   :cry:  

PISZESZ ZE ŚCIĄGANIE WYKRESÓW JEST NIE UCZCIWE I JEST OSZUSTWEM a jak pani prowadząca poradnie w katolickim kosciele jest po rozwodzie to jest ok? albo jak umoralnia badz kobiety majace juz dzieci ktore chca wstapoc w zwiazek malzenski sa wyzywane ze sa glupie ze nie potrafia piz## trzymac (tak tak zdarzaja sie takie panie), alo jak dziewczyny pisza - PRACUJEMY, UCZYMY SIE DUZO STRESU MALO CZASU nikt teraz takich wykresow nie robi....

Offline GosiaaP.

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 1 kwietnia 2010r (slub cywilny) 10 sierpnia 2013r
« Odpowiedź #128 dnia: 8 Marca 2012, 01:22 »
poradnia rodzinna jest jeszcze przed nami. .  juz ie boje czytajac powyzej posty ???

Offline sonia86
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 06.10.2012
« Odpowiedź #129 dnia: 29 Maja 2012, 22:56 »
Czy w Waszych poradniach też są takie kolejki? My zapisaliśmy sie dopiero na za miesiąc, a kolejne spotkanie za kolejny miesiąc.  NIe dało sie wcześniej bo do ślubu jeszcze daleko

Offline Eufeminka
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #130 dnia: 28 Listopada 2016, 11:53 »
co do kursu języka obcego to mi też się kiedyś totalnie nie chciało uczyć a teraz sama się zapisałam  mobile language bo zmądrzałam "na starość" Człowiek madry po szkodzie
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2016, 13:29 wysłana przez zibi »