Autor Wątek: PORADNIA RODZINNA................WYKRESY............  (Przeczytany 146865 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
PORADNIA RODZINNA................WYKRESY............
« Odpowiedź #60 dnia: 23 Listopada 2006, 16:05 »
ana23, myśle, że to śmieszne ukrywać ciążę...
Jesteś w stanie błogosławionym i tyle, powinnaś byc z tego dumna i nie tym Paniom wydawać sądy o Tobie.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline SaTine

• ღ KM ღ
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 21.06.2008
« Odpowiedź #61 dnia: 28 Stycznia 2007, 18:27 »
A ja mam pytanie odnośnie tego tematu (bo całkowicie nie mam o tym pojęcia) :mdleje:

A wiec czy trzeba przed slubem chodzić do takiej poradni? Czy bez tego można bedzie wziąść ślub, i jaki cel ma ta poradnia rodzinna?

Offline agi_82
  • bywalec
  • data ślubu: 11.08.2007r.     godz. 15:00
« Odpowiedź #62 dnia: 14 Marca 2007, 19:11 »
SaTine, niestety musisz mieć zaliczoną poradnie tak samo jak i nauki przedślubne i rozmowę w kancelarii.
My jutro idziemy już na ostatnie nauki i zostanie nam poradnia (czego się trochę obawiam bo słyszałam, ze nie jest ciekawie ;( ). Jak już będziemy po spotkaniu w tej poradni to opiszę jak było.

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #63 dnia: 30 Marca 2007, 23:43 »
ja jestem po 2 spotkaniu w poradni i jakos da sie przezyc. Niestety poradnia jest obowiazkowa.

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #64 dnia: 20 Kwietnia 2007, 20:52 »
A moja koleżanka sama chodziła do poradni bo jej przyszły był wtedy za granicą... no i niby pani pomarudziła ale nie mówiła nic ze nie da zaświadczenia.
A plan awaryjny miała taki ze weżmie swojego brata jako przyszłego- ale nie było takiej konieczności :taktak:

Offline Neila09
  • forumowicz
  • data ślubu: 04.08.2007 Gliwice
« Odpowiedź #65 dnia: 22 Kwietnia 2007, 14:28 »
Dziewczyny ja mam pytanie czy spotkania w poradni sa indywidualne dla par i mozna sobie wybrac dowolny termin czy to sa zajecia grupowe odbywajace sie w okreslonych dniach .

Offline kawaii2
  • uzależniony
  • data ślubu: 30-08-2008
Odp: PORADNIA RODZINNA................WYKRESY............
« Odpowiedź #66 dnia: 23 Maja 2007, 00:25 »
to tak jak po kilku kielonkach, albo w ogole, w codziennym zycou, BO TAK! I co, nie ma prostszej odpowiedzi.
A zreszta co?? Jestesmy kobietamu, wiec wolno nam ;)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #67 dnia: 23 Maja 2007, 16:32 »
my mieliśmy szczęście i udało nam się załatwic poradnię na jednym indywidualnym spotkaniu - u pani w domu - takie uroki pracy w innym mieście;

Offline grubcio

• zapaleniec
« Odpowiedź #68 dnia: 28 Czerwca 2007, 08:02 »
ja się dopiero wybieram do poradni. ale czytam i wychodzi że to nic miłego :-\

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #69 dnia: 28 Czerwca 2007, 08:26 »
a to zależy dokogo trafisz.. możesz mieć zajęcia z nawiedzoną dewot albo logicznie myślącą panią, która ma wykształcenie i wiedzę pozwalającą na przekazanie wiedzy..

ja iałąm fajną kobietkę.. jak dowiedziała się jaki mam zawód odpóściłą sobie bazisy i wszystko co miałą powiedzieć zamknęła w 1 godzinnym spotkaniu ;)
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline grubcio

• zapaleniec
« Odpowiedź #70 dnia: 2 Lipca 2007, 12:37 »
na razie zaliczyłam jedno spotkanie nauk przedmałżeńskich i było takie ogólne gadanie ble ble ble.
takie na zasadzie jesteśmy tutaj wszyscy na siłę bo tak trzeba  - włącznie z prowadzącym księdzem.
mam nadzieję że na pozostałych godzinach tak nie będzie ziewająco.

a poradnia jeszcze przed nami.

Offline Karolcia_us

• użytkownik
  • **
  • Kocham Cie - moje serduszko...
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #71 dnia: 11 Września 2007, 00:02 »
A mam pytanko - ile czasu przed ślubem najlepiej zgłosi się do poradni...  ::) ?

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #72 dnia: 2 Października 2007, 06:32 »
 3- 4 miesiace chyba wystarcza.

Offline the_rose

• Prawdziwa miłość przenika tajemnice i samotność kochanej osoby, pozwalając jej zachowć swoje sekrety i pozostawia jej wewnętrzną wolność
  • uzależniony
  • data ślubu: 07.07.2007
« Odpowiedź #73 dnia: 7 Października 2007, 12:54 »
Ja proponuje chodzić na nauki na słonecznym w sanktuarium, tam poradnia i nauki to dwa w jednym. Szybko, przyjemnie i bez zbędnych formalności.
Mama Aniołków 8tc,7tc i 5tc

Offline Honey

• bywalec
« Odpowiedź #74 dnia: 11 Listopada 2007, 20:19 »
A ja wam powiem tak. :)
Mój brat od 2 lat jest w Anglii a jego narzeczona przez ten czas była tu. Wkocu zaczlei planować ślub i fizycznie niemożliwe było chodzic na nauki , do poradni i  gdzie tam jeszcze trzeba :) i co? i poprostu nie poszli a ślub i tak wzieli kościelny :) a dlaczego? bo ksiądz był wyrozmiały

Offline KatiankaL

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #75 dnia: 20 Listopada 2007, 14:37 »
My nie musimy chodzić na żadne spotkania przed ślubem. Obydwoje mieliśmy takie kursy w liceum. Ja z Sperrr katechetką a mój narzeczony z księdzem... Podczas kursu też przerabiałam  tzw. kalendarzyk i nawet była z tego klasówka... Ale nasza katechetka była naprawde super więc nie przejęła się bardzo jak kilka z dziewczyn dostało z tego jedynki (ja dostałam 3:)). Powiedziała, że gdy będziemy zakładać własne rodziny to zawsze możemy skorzystać z różnych publikacji i książek, wtedy każda z nas indywidualnie będzie mogła sobie wybierać metodę czy antykoncepcji i czy planowania potomstwa. Opowiedziała nam jakie są metody, jakie srodki, jak działają i jaki stosunek ma do nich Kościół.  Obydwoje mamy tzw."prawojazdy na małżonka" :) (to oczywiście taki zarcik, żeby nikogo nie urazić:)) i z tym idziemy do proboszcza, no i nauki mamy z głowy...
I nie przejmujcie się dziewczyny, nie warto dodawać sobie stresów, bo i tak wiele nerwów przed nami:0 związanych z innymi - ważniejszymi sprawami!!

Offline czarnulka

• Kasia i Tomek
  • nowicjusz
  • *
  • Szczęśliwa Narzeczona
  • data ślubu: 29 MARZEC 2008
« Odpowiedź #76 dnia: 1 Stycznia 2008, 23:24 »
dziewczyny ja nie dlugo tez musze isc sie do poradni czy zadaja tam takie pytania jak czy my juz mielismy ten pierwszy raz za soba a jak sie spytaja to sklamac czy raczej mowic prawde  bede wdzieczna za pomoc

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #77 dnia: 2 Stycznia 2008, 11:57 »
Nikt ni ma prawa pyytać Was czy wspólżyjecie...poza księdzem na spowiedzi.
I nie sądzę, by ktos w poradni próbwał.
Nas nikt nie pytał.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Natienka

• ...ubi tu, ibi ego...
  • uzależniony
  • ...miłość nie ustaje...
  • data ślubu: 21 czerwca 2008
« Odpowiedź #78 dnia: 6 Stycznia 2008, 14:10 »
Katianka niestety i tak bedziesz musiala odbyc nauki i poradnie. Ja tez mialam zwolnienie dzieki religii, ale to jest zwolnienie z kursu przedmalzenskiego (te 10 spotkan) a oprocz tego sa nauki (np. 2-3 spotkania) ktore omawiaja technikalia zwiazane ze slubem, no i poradnia rodzinna.
Chyba ze masz wyrozumialego ksiedza ;)

Ja mialam 2 spotkania w poradni naraz - mielismy najstarsza babke pod sloncem ktora czytalam nam katechezy ze swojego kajecika i potem pokazala nam rozne metody aborcji na ktorych sie poryczalam. Mam nadzieje ze przemowi jej to do rozsadku zeby takich zdjec nie pokazywac, i bez tego jestem przeciw aborcji :/

No ale kazala robic kalendarzyk. Musze przyznac ze sie nawet zapalilam, zwlaszcza do aspektu poznania siebie - ale chyba to u mnie nie wypali, jak ja caly czas w samolocie i co miesiac przeziebienie albo cos od tego - niewiele mi to da bo sie caly czas temperatura i tak zmienia.

No i przynioslabym jej gotowy ale sama nie wiem a glupio mi poiwedziec ze nie robilam :/

Offline srebrny
  • bywalec
« Odpowiedź #79 dnia: 5 Lutego 2008, 16:29 »
no rewelacja.... polecam zajęcia u salezjanów na witkiewicza.... pani z poradni jest bardzo super super......

ja też polecam :)

Offline wika8
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 23.08.2008
« Odpowiedź #80 dnia: 8 Marca 2008, 19:02 »
Właśnie wróciłam z konsultacji w poradnii życia rodzinnego i powiem Wam, że nie było tak źle.  Po tych Waszych opowieściach :-) i rozmowach ze znajomymi byłam lekko przerażona, ale w gruncie rzeczy było ok.  Siedzieliśmy tam koło 15 min, ale wcale nie odczuwało sie  tego czasu.  Rozmowa płynęła dość szybko i bezstresowo.  Tak więc drogie Dziewczyny nie ma sie czego bać!!!

Offline justyska

• bywalec
« Odpowiedź #81 dnia: 17 Marca 2008, 16:56 »
My mielismy szczesie bo nie musielismy jezdzic specjanlie do poradni,gdyz wszysko bylo juz w ramach naszego kursu w kosciele :):)

Offline aadaa

• Ada
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06/09/2008
« Odpowiedź #82 dnia: 18 Maja 2008, 20:11 »
Dziewczyny my we wtorek smigamy do poradni na Gumiencach ... ciekawe jak to bedzie hmmm.... jak rozmawialam z Ta Pania pzez tel to nie bylo konca co za gadula heheh pewnie zagadan nas we wtorek.
B .: 02/06-2010    K.: 20/06-2012

Offline pejsj

• nowicjusz
  • *
  • To moje aktualne zdjątko...w ciemnych włoskach:)
  • data ślubu: 2008-07-19
« Odpowiedź #83 dnia: 23 Maja 2008, 15:02 »
Dziewczyny opowiem Wam moją historię z naukami;)
Na kursach przedmałżeńskich mielismy jedno spotkanie z Panią z poradni.  Potem trzeba było umawiać się indywidualnie na kolejne 2.  Na początku mój ksiądz coś zakręcił, że tylko kursy wystarczą, ale niestety nauki też musieliśmy mieć :(
Najpierw przez 2 tyg.  wydzwanialiśmy do babki, w końcu udało się i wyszło, że pomyłka - spisałam zły numer :D Potem, jak już udało nam się umówić, chciałam być szczera i co? Mój Kochany ma zaliczone 3 spotkania, a ja dostałam do domu książeczkę i wykresy do przeanalizowania i muszę iść 26 maja-Dzień Matki:P . Będę uczyć się pomiaru temperatury. . . rysowania wykresików;D

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #84 dnia: 23 Maja 2008, 21:21 »
U mnie było podobnie, tylko że ja jasno zakomunikowałam Pani z poradni, że nie dębę tej metody stosowac i nie zamierzam się jej uczyc - koniec kropka; zagroziła nawet, że powie Proboszczowi ale mnie to nie zraziło, chociaż teraz stosuję własnie NPR ;D

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #85 dnia: 24 Maja 2008, 22:20 »
hihi ja tez zaklinalam sie ze nie bede sie uczyc tej metody a  teraz co??? mierze grzecznie tempke i obserwuje sluz:)

Offline aadaa

• Ada
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #86 dnia: 26 Maja 2008, 08:38 »
Kochane my bylismy na tej pierwszej KATECHEZIE i powiem wam, ze to jest okropne. Pani jest jednostrona i nie ma mowy o wypowiedzenieu swojego zdania ... wiec juz pozniej sie nie odzywalismy i tak nas trzymala bardzo dlugoo prawie 2 godziny. Jeszcze zostaly nam dwa takie spotkania. A ja temperatury nie bede mierzyc - przynajmniej teraz !

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #87 dnia: 26 Maja 2008, 08:51 »
Ja też nie mierzyłam, nawet babce powiedziałam, że powinna docenić, że jej uczciwie to mówię, a nie jak większość przyrysowuje z książek ... takie oczy zrobiła  :o i zagroziła, że nie dostaniemy slubu kościelnego ;D - jak widać w tym roku bedzie nasza 4 rocznica, a to że jakieś pół roku po ślubie zaczęłam stosować NPR to byla tylko i wyłącznie moja decyzja, wybrałam też metodę, która mnie odpowiadała a nie Pani z poradni i nie żałuję, że się jej wtedy postawiłam.

Offline Karolcia_us

• użytkownik
  • **
  • Kocham Cie - moje serduszko...
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #88 dnia: 27 Maja 2008, 21:58 »
My jesteśmy po pierwszym spotkaniu w poradni - jeszcze 2..  ::) Wrażenia po pierwszym spotkaniu.. hmm.. dziwne... siedzieliśmy prawie 2 godziny :o
aadaa a gdzie dokladniej na gumieńcach..?

Offline aadaa

• Ada
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #89 dnia: 28 Maja 2008, 08:57 »
Zapisalismy sie na kolejne spotkanie :(  Chielismy aby polaczyla nam 2 i 3 KATECHEZE jednak nie milam sily ja przekonac :( twierdzi, ze ta TRZECIA jest tak dluga, ze .... musi byc osobno - no i cos czuje ze przetrzyma nas ze 3 godziny.

Karolcia_us   Na Gumieńcach w Kosciele Przemienienia Panskiego na Sw Kingi, a wy gdzie?