Autor Wątek: PORADNIA RODZINNA................WYKRESY............  (Przeczytany 146864 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aleksad

• forumowicz
PORADNIA RODZINNA................WYKRESY............
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Października 2005, 12:41 »
No i masz rację Agnieszko,nie będzie Ci jakaś baba mówić,co masz robić:)Popieram  :ban:  dla tej kobiety

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Października 2005, 22:44 »
boże o czym wy tu rozmawiacie jakie wykresy??????????
u mknie czegoś takeigo nie było
o co come on????

Agnieszka myśle ,że zareagowałabym tak samo jak ty wkońcu ile my mamy lat hallo :twisted:  :twisted:  :evil:  :evil:

Offline Smietanowie
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 21 Października 2005, 09:58 »
O rany..............,my jesteśmy przed wizytą w poradni i szczerze mówiąc nie bardzo mi się podoba to, że ktoś będzie mnie przekonywał do swoich racji :evil:  Poza tym nie bardzo rozumiem po co są wizyty w poradnii, czy same nauki nie wystarczyłyby???
[/url]

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #33 dnia: 21 Października 2005, 10:19 »
Spotkana w poradni rodzinnej skończyłam :D Oczywiście budowę wykresów, sposób nanoszenia na nich konkretnych treści, wyliczeń poznałam dogłębnie (nawet miałam małe zadanie domowe), ale nikt nie przymuszał mnie do rysowania wykresów... Dostałam oczywiścię kartę obserwacji, ale przemiła pani Ania powiedziała, że mam ją zacząć prowadzić kiedy uznam to za stosowne. Były pogadanki o więzi rodzinnej, o wzajemnym poszanowaniu się nawzajem, o różnicach między kobietą a mężczyzną, o idei małżeństwa, o Bogu, dzieciach, wychowaniu, ale były to rozmowy naturalne- nikt na mnie nie krzyczał, do niczego mnie nie zmuszał. Pani Ania przekazała nam naukę Kościoła na temat instytucji małżeństwa i jego roli w społeczeństwie i na tym koniec.

U mnie nie było aż tak źle...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Smietanowie
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 21 Października 2005, 10:53 »
mam jedynie nadzieję, że nam też trafi się taka Pani Ania :D  W poniedziałek mamy pierwsze spotkanie z babeczką z poradnii, ponieważ prowadzi nauki na zmianę z księdziem, więc będę miała mniej więcej wyobrażenie jak wyglądają spotkania w poradnii :lol: Na naukach mamy bardzo fajnego ksiedza, więc może i babeczka będzie ok?!
[/url]

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #35 dnia: 21 Października 2005, 11:33 »
Cytat: "Smietanowie"
mam jedynie nadzieję, że nam też trafi się taka Pani Ania

oczywiście tego Wam serdecznie życzę :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Agnieszka32

• phpBB Moderator
  • uzależniony
« Odpowiedź #36 dnia: 21 Października 2005, 11:45 »
Cytat: "Smietanowie"
my jesteśmy przed wizytą w poradni i szczerze mówiąc nie bardzo mi się podoba to, że ktoś będzie mnie przekonywał do swoich racji

To nie musi tak być, że ktokolwiek będzie Wam cokolwiek narzucał. Pani, która prowadziła zajęcia u mine też mówiła całkiem przyjemnie, miło i do rzeczy do momentu, gdy nie zaczęła o antykoncepcji i wykresach itp....nie, nie było żadnych krzyków, ale widać było, że nie podoba się Pani nic, co wykracza poza Jej tok rozumowania. Ja dostałam zadanie domowe w postaci obserwacji swojego ciała, ale to absolutnie nie musi oznaczac, że wszyscy tak mają i że wszystkie poradnie są be

Offline Smietanowie
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 21 Października 2005, 14:04 »
Trochę się tego wszystkiego obawiam, ale z drugiej strony skoro większość z Was to przeżyła, to ja też dam radę :wink:
[/url]

Offline Smietanowie
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 23 Listopada 2005, 14:27 »
Witajcie,
nawiązujac do moich obaw przed wizytą z poradni, chcialabym powiedzieć, że jesteśmy po pierwszej wizycie, a następną mamy umówioną na 12.XII.
Na całe szczęście nie było tak tragicznie, babeczka okazała się bardzo sympatyczna, mam sobie poczytać  o naturalnej metodzie planowania rodziny, żeby na nastepnym spotkaniu zadac jej pytania, o ile będę miała jakieś wątpiwości ( oczywiście nie mam zamiaru mieć żadnych, ponieważ nie mam zamiaru jej stosować  :mrgreen: )
Pozdrawiam, S.
[/url]

Offline karin

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 24 Listopada 2005, 11:39 »
O jejku ja pierwszy raz slysze o tej poradni to znaczy ze mnie tez to czeka a niby od kogo sie dowiem ze musze tam isc i gdzie bo nawet nie wiem gdzie u nas jest taka poradnia :?

Offline pioteras

• uzależniony
  • Już jest KUBUŚ... i JULIA też :-)
  • data ślubu: 15.07.2006
« Odpowiedź #40 dnia: 24 Listopada 2005, 12:31 »
karin, jeśli bierzesz ślub kościelny to nie bój żaby  :mrgreen:  ksiądz Was przypilnuje. No chyba że jesteś w takiej parafii że macie księdza luzaka i przymyka oko. Najlepiej go zapytać czy poradnia jest konieczna czy nie. Bo jeśli jest konieczna a on Wam  nic nie powiedział to może tego potem wymagac na sam koniec gdy będziecie mieli masę innych spraw, lepiej zapytaj.

Offline Smietanowie
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 24 Listopada 2005, 13:04 »
U nas poradnia jest obowiązkowa, na samym poczatku dostalismy książeczki, do których wpisuje się ksiądz i kobitka z poradni - w sumie mamy 10 spotkań+3 wizyty w poradni. Jest tam również miejsce na wpis księdza, że było się u spowiedzi.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.
[/url]

Offline karin

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 24 Listopada 2005, 14:08 »
Dzieki ze napisalismi mi ze bym sama tego przypilnowala bo naprawde nie mialam o niczym pojecia  :Daje_kwiatka:

Offline kasienka22
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 13 Grudnia 2005, 17:54 »
Witam babeczki!!!

Nasz ślub jest 7 stycznia, ale poradnię rodzinną zaliczyliśmy już w listopadzie.Nie było wcale tak źle jak myślałam na początu.Babka była fajniuchna.Proponuję, żeby chodzić do tej poradni, zwłaszcza, że są to tylko 3 spotkania,bo w razie jakichkolwiek poźniejszych kłopotów będzie można się tam zgłosić!!!

buziaczki-kasieńka :P

Offline Agnieszka32

• phpBB Moderator
  • uzależniony
« Odpowiedź #44 dnia: 13 Grudnia 2005, 22:13 »
A moze powiedz jaka to poradnia, moze komus to ułatwi zycie :)

Offline Dziuuu
  • nowicjusz
  • *
Metody naturalne - tak czy nie?
« Odpowiedź #45 dnia: 3 Stycznia 2006, 00:02 »
Troszkę Was nie rozumiem dziewczyny. Nie rozumiem tego, że tak bardzo boicie się tych poradni i naturalnych metod. Jak można negować coś czego się nie próbowało? Uwierzcie, że ja tez tak do końca nie wierzyłam tym metodom, ale znalazłam wiele dowodów na to, że to nie żadna "katolicka ściema". Przeczytałam parę książek. Na przykład jedną z nich napisali protestanci, którym religia nie zabrania stosowania prezerwatyw, spiral, pigułek itd. Małżeństwo to opisywało swoje doświadczenia dotyczące stosowania różnych środków. Przez 12 lat używali środków mechanicznych, następnie zdecydowali się na dziecko, a pożniej stosowali już tylko i wyłącznie metody naturalne, a gdy po kilku latach z czystej ciekawości "odstawili" kalendarzyk, kobieta odrazu zaszła w ciążę! Coś w tym musi być! Nie utożsamiajce metod naturalnych tylko i wyłącznie z kościołem i księżmi. Przecież to nie księża wymyślili, tylko tak my kobiety zostałyśmy stworzone i wykryli to naukowcy, a nie księża! A tak poza tym to troszkę się Wam dziwię dziewczyny, że jesteście tak podległe mężczyznom. Ja brałam pigułki przez 3 miesiące i wiem, ze już w życiu tego nie zrobię, bo dlaczego to właśnie ja mam się poświęcać? Raz jeszcze powtarzam, że nie rozumiem jak można negować coś tak z góry. Jak nie spróbujesz to się nie przekonasz! Nie mówię tego złośliwie, ale proszę Was, poczytajcie sobie książki na ten temat, nie koniecznie chrześcijańskie, a same się przekonacie. Pozdrawiam serdecznie!!!

Offline Agnieszka32

• phpBB Moderator
  • uzależniony
« Odpowiedź #46 dnia: 3 Stycznia 2006, 08:58 »
Cytat: "Dziuuu"
Troszkę Was nie rozumiem dziewczyny. Nie rozumiem tego, że tak bardzo boicie się tych poradni i naturalnych metod. Jak można negować coś czego się nie próbowało? Uwierzcie, że ja tez tak do końca nie wierzyłam tym metodom, ale znalazłam wiele dowodów na to, że to nie żadna "katolicka ściema".

Powiem w swoim imieniu, ale myślę, że wiele dziewczyn się ze mną zgodzi......nikt tu niczego nie neguje, ani nie uważa NPR za katolicką ściemę....przeciwnie, gdzieś już tutaj chyba pisałam, że metoda ta bywa bardzo pomocna, zwłaszcza w sytuacjach, gdy para chce mieć dziecko (łatwiej zaplanować właściwy moment). I nie można też tutaj mówić o strachu....tylko o tym, że wiele pań w poradni ma osobliwy sposób na przedstawianie i promowanie tej metody, opowiadając stek bzdur na temat innych metod antykoncepcji i uznając NPR za jedyną słuszną metodę planowania potomstwa i kontrolowania ilości dzieci w rodzinie. Człowiek (a przynajmniej część ludzi) jest takiej konstrukcji, że nie lubi jak nie daje mu się alternatyw; a już z pewnością nie lubi, jak mu się wciska ciemnotę w imię swoich przekonań i ideałów. I pół biedy, gdy słuchaczami tych pań są osoby, które sporo wiedzą w temacie...posłuchają i pójdą, bo swoje wiedzą.....gorzej jak się sieje te kocopoły (nie mówię tu o wszystkich poradniach) wśród ludu, a któś później idzie i klepie to dalej.

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #47 dnia: 3 Stycznia 2006, 09:16 »
muszę zgodzić się z agnieszką.. nie chodzi o metodę a poprostu o ludzi...

kiedyś usłyszałam od jednej pani - naco dzień pracującej w poradni,ze jeśli matka ma grypę to dziecko genetycznie ma ją przekazaną i że urodzi się już z ta grypą.. spytałam się jej czy wie jakie bzdury ludziom gada.. oczywiście za chwilkę wyniknęła z tego wymiana zdań.. pani z poradni kontra lekarz.. przeszłyśmy kolejno genetykę, choroby genetyczne, hormony, gospodarkę hormonalną.. ehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.. pani nie miała wiedzy w temacie poza paroma broszurami + wiedzą z podręcznika z liceum.. mówiłą mi o muszkach owocówkach  :?

panie pracujące w poradni narzucają metody, niejednokrotnie uważając prezerwatywę jako środek poronny... matko!!! kto je tego uczy???? wiele z tych pań jednocześnie jest katechetkami lub mają silne powiązania z kościołem.. rozumiem religijność ale poradnia powina być zupełnie oddzielona od kościołą..  wiara to jedno a planowanie rodziny (nawet metodą NPR) to drugie....

mnie do ślubu przygotowywałą kobietka z poradni na witkiewicza (u salezjan) .. taktowna, przemiła, pracująca nacodzień z młodymi matkami... widziała w nas ludzi dojrzałych a nie pare smarkaczy więc rozmawiała z nami w zupełnie inny sposób... nie narzucała.. delikatnie proponowała.. i takich pań z poradni życzę wam na wasze drodze....
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #48 dnia: 17 Października 2006, 15:43 »
Cytat: "monia"
nie chodzi o metodę a poprostu o ludzi...

Dokładnie tak...
Ja tez mam obawy przed wizytą w proadni - nie dlatego, że jestem jakims antyciałem jesli chodzi o NPR, tlyko czasem nerwowo nie wytrzymuje tych opowieści..
W takich proadnaich powinni byc ludzie znający sie nie tlyko na npr..ale i na innych apsletach zycia ludzkiego :)

Sowja dorga powiem wam , z ejak mi mój ginek zasugerował, zbey robiła wykreys to myslam, ze oszalał.. ale jemu chodizło o to, żebym kontrolował organizm i "obczaiła' z jego pomoca czy mam  owu... Innym rozwiązniem były testy owu..ale ta metodoa, mzoe bardziej czasochłonna, ale tańsza... :)
No i co - i poki co bawie sie 2 cykl.. :)hehehe i jak bedzie trzeba to pokaze w proandiw ałsne wykresy..nie znam anzw metod, ani sposobów ich interpetacji - tlyko same kluczowe rzeczy dla mnei :0 no ale w tym wypadku npr okazło sie przydatne :)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #49 dnia: 17 Października 2006, 15:57 »
Jak na razie ekspertem jest u nas Merkunek - ja jak mam watpliowści to zwracam się do niej bo stosuję nPR niespełna rok. Raczkująca jestem ale pilna. :mrgreen:

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #50 dnia: 18 Października 2006, 18:21 »
Cytat: "Maja"
Raczkująca jestem ale pilna

o to ja jezcze wieskz eniemowle w tym zakresie niż ty majeczko - bo ja koncze dopiero 2 cykl :) hehehe
A wiecie, ż epojaiwł się tkai nowy program, a raczej www  - polsak wersja, gdzie mzoan wsyztsko sobei znaczyc, notowac, a do tego...przyajciólki, jesli zechcemy moga komentowac i pomagac:)??
Pewnie wiecie i ja znacie....  jeśli tak to musimy sie tam "odszukać" :)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #51 dnia: 19 Października 2006, 12:42 »
Też znam taką stronkę, na której można prowadzić wykres  
1. Wejdź na stronkę wykresy
2. Zarejestruj się za darmo. Po przyjsciu potwierdzenia możesz się zalogowac na stronke.
3. Poczatkowy miesiac uzytkowania FF jest jako VIP. Masz wtedy dostepne wszystkie funkcje, które po miesiacu sa platne. Jest to analizator plodnosci, analizator objawow ciazowych, specjalne wydarzenia nanoszone na wykres. Po uplywie miesiaca masz wersje podstawowa, która i tak pokaze ci owulacje i dni plodne.
4. Wchodzac na swoja stronke widzisz kalendarz.
5. Najpierw zanim zaczniesz nanosic dane musisz kliknac zakladke DATA - CYCLES - START NEW CYCLE

UWAGA! Kolejny cykl zacznie sie automatycznie gdy wprowadzisz w pozycji MENSES krwawienie.
6. Tam wpisujesz pierwszy dzien cyklu i możesz już zanosic kolejne temperaturki klikajac na poszczegolnym dniu.
7. Wazne, żeby temperaturke nanosic z kropka (np. 36.1 a nie 36,1)
8. W zakładce SHARING jest HOME PAGE SETUP.
U gory jest tez adres twojego wykresu, który możesz podac na forum w podpisie. W HOME PAGE SETUP najwazniejsze jest żeby ustawic temperature na stopnie CELSJUSZA. Domyslnie sa to Faherneheity. Możesz tez zaznaczyc, żeby wykres, który będzie widoczny po kliknieci linku pokzaywal wyniki testu ciazowego, kiedy się przytulalas (Intercourse).
Możesz tez zaznaczyc, żeby pokazywal Twój suwaczek cyklu. (Suwaczki sa dostepne także w dziale SHARING - TICKERS - CHARTING TICKERS)
W tym miejscu ustaw wykresy, ktore chcesz aby byly widoczne na Twoje stronce głownej:

W wersji VIP (tylko tej pocztakowej) mozesz pokazac wszytskie swoje wykresy. Pozniej beda pokazane tylko biezacy i ten ktory wskazesz.

9. Po ustawieniu tych wszystkich rzeczy klikasz oczywiście SAVE SETTINGS.

10. Napisze jeszcze wyjasnienie podstawowych zakladek podczas nanoszenia temperaturki:

- discarded - nanosisz temperaturke, ale nie jest ona uwzgledniona w wykresie (w czasie goraczki, po nieprzespanej nocy)

- Cervical Fluid - sluz (suchy,klejacy, kremowy, wodnisty, bialko kurze)
- Menses/spotting - miesiaczka/plamienie ( plamienie, lekka, srednia, mocna)
- Intercourse / insemination - stosunek , sztuczne zaplodnienie (Tak - jeśli nie pamietasz o jakiej porze dnia było, AM - rano; PM - popoludniu, wieczorem; both - rano i wieczorem, IUI - inseminacja, IVF - in vitro)
- Cervix - szyjka macicy - pozycja(nisko, srednio, wysoko), tekstura (twarda, srednia, miekka), otwarcie (zamknieta, srednio, otwarta)
- Testy
OPK (owulacyjny) - reszta - Monitor i Ferning Test raczej u nas nie sa stosowane (mozna podac wyniki z Mikroskopu)
Ciazowy ( blood oznacza test z krwi )
11. w OPTIONS / SETUP ustaw dzisiejsza date i godzine. Podaj tez jeszcze raz jak mierzysz temperature ( jakich stopniach i gdzie - w pochwie, odbycie) Podaj tez swoja date urodzin, jak dlugo się starasz i od kiedy mierzysz tempke.

To chyba tyle.....Oczywiście wszedzie trzeba pamietac o SAVE

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #52 dnia: 19 Października 2006, 12:46 »
Majeczko dzieki z ainstrukcje, ale własnei chodzi o to, ze ruszyła w tym meisacu polska stronka, spełniająca niemal wszysktie funkcje FF... :)
Wiem, z ejak sie juz przyzczai do jednje to ciekzo to zminic, ale moze akurat spodba Ci sie :) wsyle na priv, coby nie krzyczeli :)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #53 dnia: 19 Października 2006, 12:47 »
Dobra, może być na priv-chociaż myślę, że tutaj by się przydała - mogłyby inne dziewczyny skorzystać

Offline Vall

• Chuck Norris
« Odpowiedź #54 dnia: 19 Października 2006, 12:48 »
tutaj by się przydała - mogłyby inne dziewczyny skorzystać

Ale czy mozna!!??

Dobra - najwyżej wykasuję :)

Dziewczynki polska strona do prowadzenia wykresików wg metod NPR :)
www.28dni.pl Polecam!! :)

Offline ana23
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 22 Listopada 2006, 14:09 »
Witam dziewczynki. Mam prosbe,ma moze jescze któraś z Was te sciagawki z tymi wykresami. Bo ja mam jutro spotkanko idywidualne i mamy przyniesc swoje, a ze wzgledu na to iz spodziewam sie dzidziusia nio to neima sesnu abym przynosila swoj bo bede miala linie prosta. Z gory bardzo dziekuje za pomoc .. wiem z ebyly na poczatku podawana te sciagawki ale mis ie niewyswietlaja wiec jakby tylko mi to prosze o przeslanie na e-mail :) ana251@interia.pl

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #56 dnia: 22 Listopada 2006, 14:22 »
A czy nie lepiej powiedzieć prawdę? Zwłaszcza, że w ciąży jesteś?

Offline ana23
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 22 Listopada 2006, 15:05 »
szczerze to sama nie wiem co lepiej, troche dziwne te panie tam sa..  zrsezta wiadomo jakie jest najczesciej myslenie na temat tego, ze przyszla panna mloda jest w ciazy.  Zreszta bez wykresu to nei wiem na czym to spotkanie bedzie poelgac, skoro mial byc omawiany niby moj wykres ..a pol godziny "patrzenia sobei w oczy" to troche bez sensu

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #58 dnia: 22 Listopada 2006, 15:15 »
Cytat: "ana23"
szczerze to sama nie wiem co lepiej, troche dziwne te panie tam sa..  zrsezta wiadomo jakie jest najczesciej myslenie na temat tego, ze przyszla panna mloda jest w ciazy.  Zreszta bez wykresu to nei wiem na czym to spotkanie bedzie poelgac, skoro mial byc omawiany niby moj wykres ..a pol godziny "patrzenia sobei w oczy" to troche bez sensu

na nic Cię nie namawiam, zrobisz jak będziesz chciała, ale zwróć uwagę na to, że te panie też myślą...

Offline ana23
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 22 Listopada 2006, 15:29 »
troche obawiams ie ich toku myslenia :P,no ale jak nie bede miec inengo wyjscia to trudno ..