Autor Wątek: IMIONA  (Przeczytany 184468 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
Odp: IMIONA
« Odpowiedź #750 dnia: 31 Lipca 2010, 09:06 »
Moja córka ma na imie Gabriela i często na nią wołamy Rysia:) Kiedyś małżeństwo na spacerze spojrzało się na nas jak na wariatów, bo M krzyczał do niej Ryszarda:)

Offline julenka

• * * * * *
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #751 dnia: 31 Lipca 2010, 10:57 »
Joachimów-Achimów na Śląsku jest sporo.. ale właśnie raczej starsze roczniki, osobiście nie spotkałam małego Achima :)

Offline elba
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #752 dnia: 31 Lipca 2010, 11:01 »
Ale od Gabrysi - jest Gabi - zwykle tak wołają rówieśnicy (znajomi itd.), od Adasia - Adi. A z niektórymi imionami ciężko - jak np moje;/

Offline Magda M.
  • uzależniony
  • data ślubu: sierpień 2006
« Odpowiedź #753 dnia: 31 Lipca 2010, 20:44 »
Ja ostatno jestem fanką Gustawa Gucia ;)

Miło mi Ryba, witaj w klubie  ;)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #754 dnia: 31 Lipca 2010, 20:49 »
Kolejny kffiatek...GAWIN!

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #755 dnia: 31 Lipca 2010, 21:13 »
Martyna dobrze że nie Gowin ;D;D

Offline Madzialena

• Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz dlaczego...
  • maniak
  • Aniołek [*] 16.01.2009
  • data ślubu: 17.09.2005r.
« Odpowiedź #756 dnia: 1 Sierpnia 2010, 11:38 »

A my ciągle dumamy nad imieniem... mój mąż jest uparty jak osioł i NIC oprócz Marcela, albo Cezarego nie wchodzi w grę  ::)
A mi się Kajetan zaczął bardzo podobać  :-\
mnie niestety, przez pracę, ubywają kolejne imiona, które kiedyś brałam pod uwagę... albo które były przynajmniej ładne..albo nawet neutralne  

i tak np. nasz Marcel... sympatyczne dziecko, z dużymi możliwościami i umiejętnościami, ze sporą widzą, bardzo chętny do pomocy, mógł rozmawiac na wiele tematów... ale..,,, dziecko duże, z problemami emocjonalnymi, (wizyty u psychologa, psychiatry)miewał ataki, podczas których rzucał się na nas (swoje panie), niesamowicie silny.. 2 lub 3 osoby musiały go trzymać.. rozwalił tablicę (taką stojąca dla dzieci), pani dyrektor zerwał z ręki bransoletkę i tak ją chwycił, że miała dużego siniaka przez parę dni.. koleżance o mało nie wybił palca.. po próbie opanowania dziecka byłyśmy dosłownie mokre.. bo siłę miał niesamowitą...generalnie ciężko...
Czarek.. dziecko bojaźliwe, co jakiś występ w przedszkolu zaproszonego gościa (np. na bal), on płacze bo się boi.. niechętny do brania udziału w zajęciach, niewielki poziom wiedzy,...małe umiejętności organizowania sobie zabawy..

i tak o każdym bym mogła coś dobrego i niestety niedobrego powiedzieć... a to się przekłada na stosunek do imion..Rozmawiam z koleżankami i coś w tym jest.. to jest...
Podobał mi się Nikodem.. ale był taki jeden.. i już mi przeszło  >:(
To jest chyba tak, że każda z Was miała jakąś tam koleżankę czy kolegę w okresie dzieciństwa, która źle się zachowywała, źle się uczyła, dokuczała Wam, czy no nie wiem,.. inni się z niej śmiali... no w każdym razie, że imię, które ona nosiła, nie kojarzy Wam się najlepiej..y
A my spotykamy się z taką liczbą dzieci, że niestety coraz więcej imion zaczyna nam odpadać z listy tych ulubionych..

A tak wracając do tego wątku... był zakładany 5 lat temu, od tamtej pory wiele z Was, które wcześniej tylko zastanawiały się nad imionami ma już dzieci... czy pozostałyście wierne swoim wyborom?
 Bo np. wyczytałam, że Asia miała mieć Laurę, a w końcu ma Aleksandrę..
ja pisałam Tomasz, Mateusz i Kacper i na dzień dzisiejszy został mi tylko Tomasz, a żeńskie w ogóle mi się zmieniły..

jak u Was?

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #757 dnia: 1 Sierpnia 2010, 11:48 »
Mnie się jeszcze podoba Leon - po teściu ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #758 dnia: 1 Sierpnia 2010, 16:58 »
Madzielena bo trza imię odczarować....i właśnie dać takie swojemu dziecku, w końcu będzie jakaś/jakiś mądry/a XXXXXX
...niedawno sobie wykombinowałam jak dałabym na imię mojej drugiej córce (o ile będzie)....
imię jednej z najgłupszych moich koleżanek... :D :D :D :D
w końcu świat będzie mieć jakąś mądrą...tyle, że musiałby się jeszcze mąż zgodzić...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline ewelinkas

• zapaleniec
  • Żoną być ...
  • data ślubu: 12 07 2008
« Odpowiedź #759 dnia: 1 Sierpnia 2010, 17:06 »
Madzialena nauczycielki tak mają  :D , moja mama (przedszkolanka) jak wybierałam imię dla córki
mówiła: "była taka ( tu padało imię ) straszna beksa, rozrabiara, złośnica, córeczka mamusi" itd. itp.
Zawsze coś znalazła, aż ja znalazłam imię ostatnio rzadko nadawane BASIA  ;D, i się spodobało
 ;D

Ja chciałam mieć Franie lub Julke ale mąż się nie zgodził  :D

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #760 dnia: 1 Sierpnia 2010, 20:16 »
Lila czyli jakie to imię?
mi sie podoba: Laura, Ania , i Monika
dla chłopakow: nie zmiennie Michał, Patryk i Adrian  :)
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #761 dnia: 1 Sierpnia 2010, 20:39 »
Lila też tego imienia jestem ciekawa.

Basia - mnie też się podoba. ale jest już u mnie w rodzinie.  niedługo zrobi się bardziej popularna, bo w jednym serialu jest niemowlę z imieniem Basia.

Madzialena, u mnie miała być zuzia i jest zuzia. Z Filipa pod wpływem biologi musiała zrobić się Agatka.  ;)

A moim znajomym urodziłą się wczoraj Asia .
moje staresze dziecko ostatnio oglada bajkę "Bolka i Lolka" . oglądam sobie z nią, a tam w napisach czytam, że za dźwięk odpowiedzialny był pan OTOKAR jakiśtam.....

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #762 dnia: 1 Sierpnia 2010, 22:16 »
jak się dorobię córki, to się dowiecie.... :P :P

w innym wypadku możecie to ze mnie wyciągnąć po kilku głębszych....jak będę miała nastrój i melodię...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline mikoala

• Chuck Norris
« Odpowiedź #763 dnia: 3 Sierpnia 2010, 22:40 »
Mi dookoła mówili ze Marcel to rozrabiaka ble bbble ble... jedna ze ma w rodzinie i to kryminalista inna odrazu ze gang Marcela...
Miałam to w du... mój kochany synus i tak jest Marcelkiem :) a co z niego wyrosnie to czas pokaze.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #764 dnia: 4 Sierpnia 2010, 20:47 »
oj Lila wielka szkoda....

Offline Kasiq

• uzależniony
  • data ślubu: 29.09.2007
« Odpowiedź #765 dnia: 4 Sierpnia 2010, 21:40 »
Gosiaczku ten AUTOKAR bo tak nazywano tego Pana w studio, naprawdę nazywa się  OTOKAR BALCY i jest przesympatycznym staruszkiem zasuszonym w dymie papierosowym ;D
z Tobą odeszły anioły...

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #766 dnia: 5 Sierpnia 2010, 09:38 »

Offline martusia83

• uzależniony
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #767 dnia: 5 Sierpnia 2010, 15:19 »
b@by u nas też jest jak na razie Wiktor dla chłopca bo to jedyne imie na, które ja się zgadzam i toleruje mój mąż, ale szczerze mówiąc jak na razie słyszałam tylko raz jak mama wowała tak do swojego 2-3 letniego syna. Wiktoria czy Weronika to wiem, że są popularne. Choć i tak często bywa tak, że wydaje nam się, że jakieś imię jest mało spotykane a jak się zaczniemy nim interesować bądź nadamy dziecku tak na imię to słyszymy je wszędzie w koło. Może to wynika z faktu, że wtedy zwracamy większą uwagę na imiona, przysłuchujemy się, a wcześniej poprostu człowiek tak nie szuka ile dzieci jest z takim samym imieniem.

A co do dziewczynki to opcja nadal od kilku lat niezmienna Nadia choć tu faktycznie słyszę coraz częściej to imię, a jeszcze kilka lat temu było bardzo orginalne.   

Offline milenaw
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08-09-2007
« Odpowiedź #768 dnia: 6 Sierpnia 2010, 11:48 »
Moja mama pracuje w żłobku  i też ma już utarte zdanie na temat niektórych imion. :D Tak to już chyba jest. A pomyślcie, że nasi rodzice nawet nie mieli takich możliwości żeby szukać imion. Moi rodzice moje imię wzięli z czeskiego filmu :roll:

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #769 dnia: 6 Sierpnia 2010, 12:02 »
Oj to prawda... Nie znam zbyt wielu dorosłych Szymonów, ale ci których kojarze wszyscy maja bardzo podobne charaktery. I dlatego właśnie nasz Szymek został Szymkiem a nie Adasiem :)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #770 dnia: 6 Sierpnia 2010, 15:37 »
Dzis wysyłajac wnioski o wize czytam imiona pracownikow i co widze:

Iwo Bonawentura - oba to imiona of kors i drugi Muthapandian Paweł 8)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline milenaw
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08-09-2007
« Odpowiedź #771 dnia: 6 Sierpnia 2010, 19:44 »
To drugie jest nieźle zakrecone. Za to w piątek zawsze w Dzienniku są zdjęcia noworodków i tam było imię Tonnie.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #772 dnia: 7 Sierpnia 2010, 16:20 »
Odnośnie Twojeog pytania Madzialena- zazwyczaj co innego jak mamy wypisać imiona, które nam się podobają, tzw typy, a co innego jak przychodzi nazwać swoje dziecko... dla mnie to totalna masakra! Czuję ogromną odpowiedzialność pod tym względem ;) Byłoby łatwiej jakbym miała upatrzone "od zawsze" jedno, dwa imiona, ale tak... ehh...
i generalnie nie mam skojrzeń odnośnie imion, nawet jak znałam jakiegoś tam głupiego Filipka, czy przemądrząłą Wiktorię ;) Jakoś nie wierzę w to, ze imię determinuje charakter, choć uważam, że dobrze dobrane może w życiu pomóc.

My chyba zdecydowaliśmy się na imię dla drugiego synka. Piszę chyba, bo z nami to nie wiadomo do samego końca :P
Na dzień dzisiejszy będzie Kajetan. Kajtuś ;) Mąż przekonany :D Tydzień nad jeziorem, podawanie zimnego piwka i od razu jakie rezultaty :P

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #773 dnia: 7 Sierpnia 2010, 16:29 »

Kajtuś bardzo bardzo mi się podoba!!!!

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #774 dnia: 7 Sierpnia 2010, 16:33 »
Ania dobrze napisała imię to odpowiedzialność...
— Richard M. Devos

Offline kamyczek

• maniak
  • data ślubu: 28.12.2006
« Odpowiedź #775 dnia: 12 Sierpnia 2010, 13:02 »
Kajetan :)
bardzo mi sie podoba! i kiedys powaznie sie nad tym imieniem dla Tymka zastanawiałam....
Jeśli się kiedyś synek braciszka doczeka, to tak będzie miał na imię :)
ANCYMONEK :)

Offline BOZENA28

• Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.09
« Odpowiedź #776 dnia: 12 Sierpnia 2010, 16:08 »
no to ja sie Wam pochwale naszym wyborem:
Oliver (Oli) dla chlopca i Garbriella (Gabi) dla dziewczynki  ;D
Mi sie rowniez podoba Abi - Abigail.  ;D ;D

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #777 dnia: 12 Sierpnia 2010, 16:14 »
Dobrze, że padło na Gabi ;)  ;D Oliver też mi się podoba, choć bardziej w formie Oliwier- bardziej "po polskiemu", ale patrząc skąd jesteś rozumiem, że chcesz, aby było bardziej uniwersalnie pod kątem mieszkania za granicą.
Kamyczek  ;D

Offline BOZENA28

• Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.09
« Odpowiedź #778 dnia: 12 Sierpnia 2010, 21:09 »
no imiona mamy teraz tylko dzieci brak  ;D

• Chuck Norris
« Odpowiedź #779 dnia: 15 Sierpnia 2010, 12:25 »
Gabriel(l)a super. Jeśli imię determinuje charakter to uwaga...mam w domu 2,5 latkę o tym imieniu...urwis jakich mało  ;D