Autor Wątek: ocena kamerzysty  (Przeczytany 107187 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Justysia888

• użytkownik
  • **
  • [
  • data ślubu: 20 czerwiec 2009
Odp: ocena kamerzysty
« Odpowiedź #150 dnia: 19 Lutego 2010, 20:01 »
Witajcie forumowicze. Strasznie Wam zazdroszczę tych emocji związanych z przygotowaniami, ja juz jestem po. Przejrzałam sobie kilka wypowiedzi, które tu się znajdują jak mogę doradzić u nas był pan ze SPOTSTUDIO - FILM REWELACJA, Same superlatywy. Otwarty na wiele propozycji, sam również podsuwa gotowe scenariusze. BOMBA. Wypowiem się również na temat EMOTION, niestety również mało pozytywnie, pierwsze wrażenie było mało fajne, a postawa marketingowa w celu zdobycia zlecenia poniżej krytyki. I ten film, który widzielismy trageeeeeeeedia. pozdrawiam wszystkich :)

Offline miki0429

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 05.06.2010
« Odpowiedź #151 dnia: 19 Lutego 2010, 22:06 »
My właśnie będziemy korzystali z usług Pana z firmy spotstudio. Zarówno z filmowania jak i fotografowania. Mieliśmy już pierwszą sesyjkę narzeczeńską i jesteśmy pod ogromnym wrażeniem. Bardzo podobają mi się jego zfoteczki są poprostu rewelacyjne. I jak pisała Justysia888 jest to bardzo sympatyczny Pan jak i jego żona -która też zajmuje się fotografowaniem. Atmosferę oboje potrafią stworzyć bardzo przyjacielską podczas "pracy" z nimi. I znają się na rzeczy, potrafią doradzić i można się z nimi dogadać pod każdym względem. Póki co jestem bardzo zadowolona  :)

Offline incognito
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: czerwiec 2010r. :)
« Odpowiedź #152 dnia: 24 Lutego 2010, 20:04 »
SPOT STUDIO kręci piękne filmy i robi piękne ujęcia. Ale trzeba przyznać, że za tą "wyższą jakość" trzeba słono zapłacić - 2500zł za film i 4000zł za zdjęcia (na ten rok) - to już ceny z wyższej półki, choć efekty są tego warte...

Offline Daisy87
  • uzależniony
« Odpowiedź #153 dnia: 9 Marca 2010, 13:08 »
przerażaja mnie te ceny... ja osobiście nie nalegam na kamerę bo nie lubię być filmowana no ale przyszła teściowa się nie zgodzi, żeby kamery nie było :P sęk w tym że chciałabym maxymalnie 1500zł na to wydać bo budżet naszego wesela nie jest niestety zbyt duży... mam nadzieję, że coś przyzwoitego znajdę w tej cenie...

Offline jordinia
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 10,09,2011
« Odpowiedź #154 dnia: 10 Kwietnia 2010, 12:13 »
również poszukuje kamerzysty do 1500 zl;) jak kogos znajdziesz daj znac:) na prv jordinia@o2. pl

Offline martika131
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #155 dnia: 15 Kwietnia 2010, 21:10 »
U nas również film i zdjęcia Spot Studio.  Za to do dziś z wielką radością i sentymentem wracamy do fotografii jakie otrzymaliśmy, i  nie żałujemy ani jednej wydanej złotówki.
Nikt z Bydgoszczy nie robi takich zdjęć.
Film był bardziej dla rodziców, ale efekt z Bazyliki z 3 kamer jest powalający, szczególnie ujęcia z chóru robią wrażenie.
Z czystym sumieniem mogę polecić tę firmę.

Offline Drzewko

• użytkownik
  • **
  • Zatrzymać chwilę!
  • data ślubu: 12 sierpnia dawno temu :-)
« Odpowiedź #156 dnia: 15 Kwietnia 2010, 22:18 »
Tak podpisuje się, Marcin jest dobry w tym co robi  ;D
« Ostatnia zmiana: 4 Maja 2010, 13:25 wysłana przez Maja »

Offline Precelek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2011
« Odpowiedź #157 dnia: 27 Kwietnia 2010, 21:46 »
Tak sobie myślę, że przydałaby mi się taka konkretna cena ;) czy któraś z Wam miała może kamerzystę i fotografa z Emotion? Jesli tak, to prosze o podanie ceny, jeśli nie można na forum to poproszę na prv. Byłabym wdzięczna :)

Never run faster than your guardian angel can fly ....

Offline kamagl@

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 14.08.2010
« Odpowiedź #158 dnia: 27 Kwietnia 2010, 23:34 »
wydaje mi sie, ze cos ok.3tys,ale nie ejstem pewna

Offline Nemezis

• maniak
  • data ślubu: 3 lipca 2010
« Odpowiedź #159 dnia: 28 Kwietnia 2010, 11:26 »
3 tys za samego kamerzystę? ??? :szczeka: :szczeka: :szczeka: Masakra... :-\

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #160 dnia: 28 Kwietnia 2010, 12:16 »
oj...drogo... to chyba w jakości HD kręci i to bardzo drogim sprzętem.
Ja mogę też polecić swojego i podać stronę z próbką jego możliwości ;)

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #161 dnia: 28 Kwietnia 2010, 12:19 »
carollaa, nemezis, ja pytałam o kamerzystę i fotografa razem, i wydaje mi się, że dopwoiedz właśnie dotyczyła ceny łącznej, ja to tak odebrałam.
Jeśli (carollaa, nemezis) macie jakeis tansze namiary, godne polecenia, to poproszę na prv :) :)

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #162 dnia: 28 Kwietnia 2010, 20:35 »
Jeżeli ktoś byłby zainteresowany to mogę podać na priv namiary na naszego kamerzystę - facet zna się na rzeczy i według nas robi profesjonalne, bardzo dobre filmy ( pracuje w telewizji ale ma też swoją firmę i swoje studio ). Robił nam już kiedyś studniówkę ( bo chodziliśmy razem do jednej klasy ;) ), więc jest sprawdzony i teraz będziemy go mieli na naszym weselu :)

mój kamerzysta też pracuje w tv :) być może to ten sam :)

A jak się nazywa, może to ten sam, którego ja polecam? ;)

Offline AniaRomek

• forumowicz
  • data ślubu: 21.08.2009
« Odpowiedź #163 dnia: 2 Maja 2010, 23:31 »
Dla osób,które jeszcze szukają kamerzysty polecam Wojtka Witkowskiego (Wojwit) Długo trzeba czekać ,ale naprawdę warto!!!! Rewelacja!!! :brawo_2: :brawo_2: :brawo_2:

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #164 dnia: 3 Maja 2010, 00:35 »
jeszcze nie bardzo orientuje sie w cenniku, powiedzcie mi prosze ile mniej wiecej bede musiala przygotowac kasy na kamerzyste? podajcie mi prosze przykladowe ceny...

Offline kamagl@

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #165 dnia: 3 Maja 2010, 12:04 »
ja place za 2 kamery- 2500zł, ale jakosć pierwsza klasa!

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #166 dnia: 3 Maja 2010, 15:43 »
Ja place za mojego 1 450 zl , ale full pakiet, czyli ju od przygotowan i kamera bedzie na poprawinach z dwie godzinki.

Offline ulanowski

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #167 dnia: 3 Maja 2010, 22:22 »
Tak się ostatnio porobiło, że teraz każdy może kupić aparat czy kamerę. Następnie zakłada www i reklamuje się jako profesjonalista. Sam niedawno w Warszawie prowadziłem szkolenie na zlecenie Urzędu Pracy dla chłopaka, który montuje kominki. Miał założyć firmę "fotografia ślubna". Bardzo sympatyczny, szybko się uczy, ale jak można nauczyć fachu w 5 dni? Osobiście zajmuję się fotografią w Bydgoszczy ponad 15 lat i ciągle uważam, że jestem daleko w polu.
Ale wracając do tematu. Jak najszybciej założyć biznes? Do zawodu prawnika czy lekarza potrzeba wielu lat ciężkiej nauki. Żeby grać na weselach to trzeba umieć śpiewać i znać nuty. Dlatego najłatwiej nabyć drogą kupna sprzęt foto- wideo i trzaskać śluby.
Dowiodły tego ostatnie targi ślubne. Na moje oko 30-40 % wystawców to była właśnie branża foto. Połowa z nich to same nowe i nieznane nikomu w branży twarze. Na temat usług, które mają być najważniejszą pamiątką  z najważniejszego dnia, nie będę się wypowiadał. Każdy, kto ma średni poziom estetyki zauważy, jakiej jakości produkty ci nowi "profesjonalni" próbują wcisnąć klientom.
Powiem natomiast, jak to wygląda z punktu widzenia fotografa. Dla reportażystów najważniejsza jest naturalność, spontaniczność, nieingerowanie w akcję, wykorzystywanie naturalnego oświetlenia. Dlatego karygodne jest mówienie do PM "uśmiechnij się", "pocałuj go", ponieważ ten uśmiech i pocałunek będą sztuczne i nieszczere. A bądźcie pewne, że aparat to wychwyci.
I niestety często trafia się "profesjonalny" kamerzysta. Zamiast filmować naturalne zachowania PM i gości, zaczyna reżyserować. Kilka autentycznych przykładów- na słowo "akcja" Pan Młody ma wejść do pokoju i pocałować narzeczoną. Na słowo "ruszacie" PM ma wyjść z klatki i wsiąść do samochodu. I jak Para Młoda wtedy wygląda? Czy jest szczęśliwa, radosna?
Kolejny problem to halogeny używane przez kamerzystów. W domu czy w kościele używają punktowych halogenów nałożonych na kamery. Efekt jest taki, że postacie są oświetlone, a tło to ciemna studnia. Tak samo na weselach. Halogeny budowlane niestety ciągle są w modzie. Efekt- jasno i gorąco jak na plaży w sierpniu. Skutkuje to tym, że goście nie chcą się bawić, a fotograf nie może wykonać dobrego (czytaj klimatycznego) zdjęcia. Dlaczego? Odpowiem pytaniem- czy lepiej wygląda kolorowe światło i lasery DJ czy kilka tyś watów kamerzysty?
Dlaczego to piszę? Ano dlatego, żeby powiedzieć Wam, że w całym zalewie "profi kamerzystów" (polecam przy okazji stronę Kameruni- do wygooglania) najlepiej wg mnie wykonują swoją robotę Wojtek Witkowski (Wojwit) oraz Darek Kuś (Studio GAGA). Stoją z boku i filmują, a nie "reżyserują". W Kościele i na weselu nie wchodzą plecami w kadr. Nie używają zbędnego oświetlenia, ponieważ potrafią w pełni wykorzystać możliwości swojego b dobrego i b drogiego sprzętu. I b dobrze znają swoją robotę.
To takie luźne myśli po lekturze tego wątku.
Życzę Wam pięknych ślubów :-)

Piotr Ulanowski

Offline kamagl@

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #168 dnia: 3 Maja 2010, 22:40 »
PAnie Piotrze, a co sadzi Pani o spot-studio??Ale tak szczerze??

Offline ulanowski

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #169 dnia: 3 Maja 2010, 22:48 »
Z Marcinem robiłem chyba 1 ślub. Na temat filmu się nie wypowiem, ponieważ nie widziałem.
Natomiast dobrze wspominam współpracę- rozumieliśmy się bez słów, nie reżyserował, nie używał dodatkowego oświetlenia.
Tak, było OK :-)

Piotr Ulanowski
« Ostatnia zmiana: 4 Maja 2010, 13:22 wysłana przez Maja »

Offline Drzewko

• użytkownik
  • **
  • Zatrzymać chwilę!
« Odpowiedź #170 dnia: 4 Maja 2010, 00:04 »
Tak się ostatnio porobiło, że teraz każdy może kupić aparat czy kamerę. Następnie zakłada www i reklamuje się jako profesjonalista.

Piotr Ulanowski

Takie czasy, ale jak ktoś nie ma "daru" to nawet po 15 latach nie będzie robił fajnych zdjęć, a znam takich którzy po roku- dwóch świetnie daja sobie radę.
Dalatego nie zgadzam sie całkowicie z Pana referatem  :)
Osobiście bardziej upodobałam sobie fotografie dziecięcą i rodzinną, co nie znaczy że ślubnie nie daje rady  :D

Nie jestem Panem Piotrem, też polecam Asie i Marcina, znają sie na tym co robią  :)

Offline Nemezis

• maniak
« Odpowiedź #171 dnia: 4 Maja 2010, 11:34 »
Tym razem zgadzam się z Panem Piotrem ;) Kamerzysta powinien być "niewidoczny" w dniu ślubu. Jednak dodałabym coś jeszcze - dobrze nakręcony film to połowa sukcesu, druga połowa to perfekcyjny montaż, który wymaga wielu dni pracy, ale dzięki niemu film jest dynamiczny i nie nudzi :) Dlatego jestem tak zachwycona Panem Robertem (który nakręci mój ślub i którego poleciłam już wielu osobom na tym forum), bo on nie tylko nie ingeruje w przebieg uroczystości i nie używa dodatkowego oświetlenia, ale przede wszystkim nie kręci filmów według jednego schematu, do każdego klienta podchodzi indywidualnie i każdy jego film jest wyjątkowy. Jednak nakręcenie filmu ślubno-weselnego, to dla niego dopiero początek pracy. Później przez ok. 10 dni po 8 godzin dziennie montuje go, dobiera muzykę i tworzy arcydzieło, które zwala z nóg ;D Jeśli to, co piszę, wydaje się mało wiarygodne, to osoby, które się jeszcze wahają, zachęcam do umówienia się z nim i zobaczenia na własne oczy tych cudeniek :) Namiary podaję na PW. Pozdrawiam! :)

Offline martika131
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #172 dnia: 4 Maja 2010, 11:45 »

Z Marcinem robiłem chyba 1 ślub. Na temat filmu się nie wypowiem, ponieważ nie widziałem.
Natomiast dobrze wspominam współpracę- rozumieliśmy się bez słów, nie reżyserował, nie używał dodatkowego oświetlenia.
Tak, było OK :-)

Piotr Ulanowski

Może dlatego się rozumieliście bez słów bo Marcin też fotografuje, ale trochę Pan nakłamał z tym oświetleniem. Spotstudio  z tego co mi wiadomo i tak było również u mnie zawsze używa oświetlenia na sali, co prawda nie są to halogeny budowlane ale kolorowe efekty dyskotekowe które tworzą nastrój do zabawy. Mają też dymy. Moja impreza w Pałacu pod namiotem bardzo na tym zyskała.
Co do samego filmu to jest to rzeczywiście reporterski zapis, realizowany z kilku kamer w zależności od wyboru klienta. My mieliśmy 3 kamery w bazylice i efekt ujęć z góry jest znakomity, o dźwięku nie wspomnę.
Szkoda tylko że to już nami...

Offline ulanowski

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #173 dnia: 4 Maja 2010, 11:51 »
Może dlatego się rozumieliście bez słów bo Marcin też fotografuje, ale trochę Pan nakłamał z tym oświetleniem. Spotstudio  z tego co mi wiadomo i tak było również u mnie zawsze używa oświetlenia na sali, co prawda nie są to halogeny budowlane ale kolorowe efekty dyskotekowe które tworzą nastrój do zabawy. Mają też dymy.

Nie nakłamałem :)
Poprostu nie wiedziałem, że to oświetlenie jest własnością kamerzysty.

Piotr Ulanowski

Offline Drzewko

• użytkownik
  • **
  • Zatrzymać chwilę!
« Odpowiedź #174 dnia: 4 Maja 2010, 12:55 »
Dlatego lepiej czasami nie pisać takich referatów, bo mozna komuś niechcąco zaszkodzić  ;)
« Ostatnia zmiana: 4 Maja 2010, 13:23 wysłana przez Maja »

Offline Mariusz Sarzyński
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #175 dnia: 4 Maja 2010, 19:28 »
Pomimo tego, że uważam Piotra za jednego z moich najgroźniejszych (najlepszych!) konkurentów w regionie kujawsko-pomorskim (choć on "konkuruje" z Bydgoszczy, a ja z Torunia :-)), i, teoretycznie przynajmniej, powinienem wbijać mu szpilki na każdym kroku, w 100% podpisuję się pod pierwszą częścią jego wypowiedzi.
Wiele osób ulega czarowi marketingu, sprytnie zaprojektowanej strony www, chwytliwym sloganom, czasem postrzega usługę fotografowania lub filmowania głównie przez pryzmat ceny, a zapominają o ty najważniejszym, czyli o produkcie finalnym - i jest to szansa na "zaistnienie" przez rok dla osób, których kwalifikacje fotograficzne lub filmowe ograniczają się do posiadania jakiegoś sprzętu. Czy osoba bez doświadczenia i umiejętności, która kupi sobie aparat jest w stanie robić dobre zdjęcia ślubne lub film po roku lub dwóch? Nigdy w życiu, proszę wskazać mi taką osobę, a wytatuuję sobie jej nazwisko na ramieniu, a sam zajmę się hodowlą jedwabników :-)

W przeciwieństwie do Piotra nie zarekomenduję za to żadnej firmy video. Zrobiłem to raz, po długich prośbach mojej klientki-panny młodej, dziś dzwoniła do mnie z pytaniem "Jak delikatnie uświadomić kamerzyście aby ubrał się porządnie, bo nie chcę go urazić?" - 1 maja spotkała go na ślubie koleżanki i podobno wystąpił w trampkach i T-shircie  ???  

Offline Nemezis

• maniak
« Odpowiedź #176 dnia: 4 Maja 2010, 20:11 »
Wiele osób ulega czarowi marketingu, sprytnie zaprojektowanej strony www, chwytliwym sloganom, czasem postrzega usługę fotografowania lub filmowania głównie przez pryzmat ceny, a zapominają o ty najważniejszym, czyli o produkcie finalnym - i jest to szansa na "zaistnienie" przez rok dla osób, których kwalifikacje fotograficzne lub filmowe ograniczają się do posiadania jakiegoś sprzętu.

Dlatego każda rozsądna osoba, zanim podpisze umowę z kamerzystą, powinna obejrzeć kilka filmów przez niego nakręconych. To powinno rozwiać wszelkie wątpliwości co do jego doświadczenia i umiejętności :)

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #177 dnia: 4 Maja 2010, 21:59 »
poczytała trochę na forum o tych kamerzystach i pogadaliśmy z naszym fotografem i kurcze niestety mam mieszane uczucia. Chyba zdecydujemy sie tylko na kamerzystę w kościele i na poczatku wesela, jak widzę taką opcję umożliwia nam póki co tylko Studio Woga, które polecała Natalia, za tydzień umówiliśmy sie na spotkanie z nimi.
Napisałam już do kilku firm zajmujacych się filmowaniem wesele i w zasadzie każda z nich ma pakiety i minimalny pakiet zawsze wychodzi około 1200zl a 1500zl, a wg mnie to troszkę za dużo za dosłownie 3-4 godziny kręcenia.

Offline Nemezis

• maniak
« Odpowiedź #178 dnia: 4 Maja 2010, 22:47 »
Precious, a kontaktowałaś się z tym kamerzystą, na którego wysłałam Ci namiar? Nie słyszałam, żeby miał jakieś "pakiety". My np. zażyczyliśmy sobie, że nie chcemy mieć kręconych przygotowań i nie było problemu. Płacimy oczywiście odpowiednio mniej :) Swoją drogą, ciekawa jestem, dlaczego chcesz mieć nakręcony tylko początek wesela? ???

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #179 dnia: 4 Maja 2010, 23:20 »
Nemezis, do twojego bede jutro dzownić, na  razie pisalam tylko maile okolo 10 i tyle mam te zodpowiedzi i o tym pisalam na forum ;)
Głownie chodzi nam o kościół a poczatek ze względu na to,ze są wówczas wszyscy goście, i jest pierwszy taniec :) POwitanie i takie tam pierdołki :)
Poza tym, najabrdziej zależy nam na zdjęciach i niechętnie podchodzimy do wydania 1500 czy 2000 zl na kamerzystę :)