Autor Wątek: Agnieszka i Patryk-ostatnie 4 miesiące w stanie wolnym:)  (Przeczytany 36055 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ineeze

• entuzjasta
  • Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest....
  • data ślubu: 2o.o6.2oo9[
Odp: Agnieszka i Patryk-ostatnie 4 miesiące w stanie wolnym:)
« Odpowiedź #150 dnia: 9 Marca 2009, 14:11 »
Buraczek, witam serdecznie :)
Oleandro- pytanie do księdza brzmiało ile kosztuje ceremonia, a on na to że co łaska i zaczął się mieszać i uciekać wzrokiem, to my pytamy ile zwyczajowo wynosi "co łaska" a on zaczął wymieniać, że u nas daje się 700 złotych plus zwyczajowo 100 dla organisty i za wystrój kościoła. Więc nie jest to nasze dopowiedzenie, tylko kwota za ślub wyrażona dosłownie przez zmieszanego z lekka księdza w kancelarii.

Offline oleandro

• uzależniony
  • data ślubu: sierpień 2010
« Odpowiedź #151 dnia: 9 Marca 2009, 15:48 »
Szok! uwazam ze nigdy ksiadz nie powinien powiedziec komus ze trzeba zaplacic 800zl bo moze kogos nie stac...  Dla mnie to wszystko jest przykre! Kazdy powinien dawac tyle ile uwaza...

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #152 dnia: 9 Marca 2009, 17:34 »
O Jezu... No pięknie Wam zaśpiewali!
U Nas jest około 200-250 zł plus organista 100 zł, mamy w porządku Proboszcza(poza szczegółami.. ::) )

Offline buraczek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 27.06.2009
« Odpowiedź #153 dnia: 9 Marca 2009, 17:39 »
u nas za organistę płaci się oddzielnie- na szczęście mamy w parafii 2 organistów i można sobie wybrać, no i wystrój kościoła we własnym zakresie (tzn. u nas w kościele dają czerwony dywan i kwiaty na ołtarz za darmo a reszta jak kto chce).

Offline marta83

• bywalec
  • Nareszcie...
  • data ślubu: *  09.05.2009   *
« Odpowiedź #154 dnia: 9 Marca 2009, 20:36 »
U nas jak zapytalam Pania w kancelarii (tez w Katedrze tyle, ze w Szczecinie) to sie oburzyla, ze  jak moge pytac. To nie jest instytucja swiecka tylko kosciol i kazdy daje tyle na ile go stac. Ja oczywiescie spytalam ile zwykle sie daje, uslyszlam ze tyle na ile mi fundusze pozwalalaja. To jest podejscie nalezyte. Co innego  u organisty, tam jest cena ustalona, poniewaz organy sa na duzymmmm dlugu i proboszcz z gory ustalil cene. Sumujac wyjdzie nam kolo 900zl (ksiadz, organista i wystroj-z zywymi kwiatami).

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #155 dnia: 9 Marca 2009, 20:42 »
800 zł  :o :o :o no nieźle  :-\ lekko przesadzają  ::) hmmm lekko to mało powiedziane
Nam powiedzieli co łaska, a jak się pytałam ile daja  to tak od 300 zł do 1000 zł  ::) oprócz tego organista i dekoracje ale to już we własnym zakresie  ;)

Offline kabama

• forumowicz
  • data ślubu: 23.05.2009
« Odpowiedź #156 dnia: 10 Marca 2009, 08:13 »
 Ineeze my też mamy ślub w katedrze. W czwartek spisywaliśmy protokół i nam ksiądz nie powiedział "co łaska" tylko na nasze pytanie ile to będzie kosztować bez zmieszani powiedział wprost 700 zł z oragnistą i 100 zł za przystrojenie kościoła :(

Offline ineeze

• entuzjasta
« Odpowiedź #157 dnia: 10 Marca 2009, 11:04 »
Ineeze my też mamy ślub w katedrze. W czwartek spisywaliśmy protokół i nam ksiądz nie powiedział "co łaska" tylko na nasze pytanie ile to będzie kosztować bez zmieszani powiedział wprost 700 zł z oragnistą i 100 zł za przystrojenie kościoła :(
Kabama, widocznie trafiliśmy na księdza, który miał większe skrupuły....przynajmniej się wstydził takich kwot. Bo moim zdaniem, to naprawdę sporo jak za godzinną ceremonię. Zresztą, jak piszą inne Forumki z naszego okręgu, jest to kwota dość wygórowana.

Offline ineeze

• entuzjasta
« Odpowiedź #158 dnia: 10 Marca 2009, 12:28 »
Postaram się wkleić obiecane zdjęcia butów, ale nie wiem czy za pierwszym razem mi się to powiedzie:
    P9252119.JPG
Tak jak myślałam, poprosze o mały instruktaż: mam założone konto na fotosik.pl i wrzuciłam tam zdjęcia. Jednak nie wiem jak to zrobić, żeby wyświetlały się pod wiadomością. Na wszelki wypadek prześlę linki do stron ze zdjęciami, a Was kochane poproszę o lekcję na przyszłość :)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc2885e4528b084b.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/59c950cf0908c5d3.html

Offline wiśniowa

• forumowy
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.05.2009
« Odpowiedź #159 dnia: 10 Marca 2009, 13:31 »
buciki są śliczne!!! po prostu cudne  :o :o :o
ile ma cm obcasik?

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #160 dnia: 10 Marca 2009, 14:30 »
Mi rowniez buty sie bardzo podobaja! Stylowe!

Ale wlasnie ile cm ma obcas - bo wyglada na bardzo wysoki?? Mi sie wydaje ze ciezka sprawa ogolnie z butami na wesele bo wiadomo ze kupuje sie zawsze nowe buty, ale takie nierozchodzone moga przysparzac problem podczas wesela...

Offline wiśniowa

• forumowy
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #161 dnia: 10 Marca 2009, 14:34 »
oleandro ja w swoich chodzę po domu póki co... myślę, że do maja będa już rozchodzone  ;)

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #162 dnia: 10 Marca 2009, 14:41 »
no wlasnie dobry pomysl :) bo po co sie pozniej meczyc  i o polnocy z odciskami  siedziec przy stole  ;D

Offline buraczek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #163 dnia: 10 Marca 2009, 14:46 »
o rany, bardzo wysoki obcas mają te Twoje buciki :o nie boisz się, że będą Cię nogi bolały??? poza tym to buciki bardzo ładne, no i ryłko porządna firma ;)

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #164 dnia: 10 Marca 2009, 15:52 »
o rany-podziwiam dziewczyny,które chodzą w takich bucikach;-)))obcas dla mnie po prostu nieziemski jest;-)))mi plączą się nogi w balerinkach,a co dopiero z taaaaakąąą podeszwą  ;D ;D ;D ;D ja myślę o jakiś 2 cm i już się boję jak je założę;-)))

Offline wiśniowa

• forumowy
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #165 dnia: 10 Marca 2009, 15:59 »
ja niby nie nosze bardzo wysokich obcasów ale mam jedne ryłki prawie 10 cm i jakoś w nich wytrzymuję.. chyba najważniejsze żeby bucik był dobrze wyprofilowany, czasem w płaskim może być bardziej niewygodnie niż w takim na obcasie  ;)

Offline ineeze

• entuzjasta
« Odpowiedź #166 dnia: 10 Marca 2009, 17:38 »
Ja jestem przyzwyczajona do wysokich obcasów, a w butkach już śmigałam po domu i są bardzo wygodne obcas ma 8,5 albo 9 cm zależy jak mierzę. Ważne, żeby buty miały wygodną wkładkę wewnątrz i były dobrze wyprofilowane. Cieszę się, że Wam się podobają. Nie wiem jedynie jak wklejać fotki pod postem, pomóżcie :-*

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #167 dnia: 10 Marca 2009, 18:13 »
Ineeze wklejam instrukcje wklejania z dzialu Technikalia:
na wszelki wypadek tutaj link do Technikalia https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=2381.0

Wklejanie zdjęć na forum można przeprowadzić na dwa sposoby:

1. Jeżeli zdjęcie jest już umieszczone na jakieś innej stronie i chcemy to zdjęcie wkleić na forum, wtedy potrzebujemy adres zdjęcia. Adres zdjęcia znajdujemy poprzez kliknięcie na zdjęcie PRAWYM przyciskiem myszy, a następnie w szarym okienku, jakie się pojawi klikamy na "właściwości". Sa to właściwości obrazka. Nas interesuje ADRES obrazka. KOPIUJEMY GO.
Następnie wklejamy do swojego posta na forum dodając na początku adresu obrazka kod 

Jeżeli strona, z której zabraliśmy zdjęcie nie jest przed tym procederem chroniona, to zdjęcie powinno się grzecznie pojawić.

2. Jeżeli zdjęcie mamy ściągnięte na swój komputer. Trzeba je umieścić na jakimś serwerze. Polecam ImageShack. Adres http://www.imageshack.us/ Na tej stronie ładujemy dowolne zdjęcie ze swego komputerka i klikamy w  HOST IT
Pojawi nam się cała strona różnych adresów naszego zdjęcia do wklejania.
Wklejając linki THUMBNAIL spowodujemy, że na forum pojawi się miniaturka zdjęcia.
Aby tego uniknąć i otrzymać duże zdjęcie należy skopiować i wkleić na forum link oznaczony słowami:
HOT LINK FOR FORUMS

Aby załadować kolejne zdjęcie klikamy w napis Upload another image. znajdujący się na górze strony pod żółtą żabą.

ps. Polecam także DARMOWY, dobry program do obróbki zdjęć (typu zmniejszanie- bowiem, sporo zdjęć, jakie chcecie wklejać jest po prostu za dużych). Program nazywa sie FastStone Image Viewer i jest do ściągnięcia tu: http://dobreprogramy.com/index.php?dz=2&id=1337&t=5

To Twoje butki wklejone za pomoca ImageShack :)

Offline ineeze

• entuzjasta
« Odpowiedź #168 dnia: 10 Marca 2009, 18:42 »
Oleandro dziękuję Ci bardzo za pomoc i pozdrawiam  :)

Offline wiśniowa

• forumowy
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #169 dnia: 10 Marca 2009, 21:48 »
a były inne kolory tych bucików? ile kosztowały jesli można wiedzieć?

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #170 dnia: 10 Marca 2009, 22:28 »
Bardzo ładne butki  ;) podziwiam za ten obcas :D

A w fotosiku musisz kliknąc na pobierz pozostałe kody bądź generuj kody jakoś tak  ::) i stamtąd skopiowac link do forum tam bedzie podpisane  ;)

Offline marta83

• bywalec
  • Nareszcie...
  • data ślubu: *  09.05.2009   *
« Odpowiedź #171 dnia: 11 Marca 2009, 09:10 »
Butki cudne, obcas rewelacyjny tez mam wysokie 10cm  ;D  Jesli mozesz pochwal sie cenka?

Offline ineeze

• entuzjasta
« Odpowiedź #172 dnia: 11 Marca 2009, 12:20 »
Jasne, cena nie jest tajemnicą, kosztowały 229 złotych, ale są w całości wykonane z licowej skórki. Były też kolory cappucino i ecru. Ja kupiłam butki w Katowicach na ul. 3 Maja.

Offline ineeze

• entuzjasta
« Odpowiedź #173 dnia: 11 Marca 2009, 12:55 »
Poniżej spróbuję wkleić zdjęcia wybranych przez nas obrączek, które zamawiamy:

Udało się, to drugie zdjęcie z innej perspektywy:

a wcześniej zastanawialiśmy się nad takimi:

Offline buraczek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #174 dnia: 11 Marca 2009, 12:56 »
śliczne obrączki wybraliście!!! a gdzie zamawiacie i ile płacicie? my jeszcze nie mamy obrączek wybranych...

Offline ineeze

• entuzjasta
« Odpowiedź #175 dnia: 11 Marca 2009, 13:02 »
Buraczek, kupujemy je u Jubilera w Sosnowcu w bramie na ul. Modrzejowskiej Promenada. Kosztują 1390 złotych, ale udało nam się je kupić po promocyjnej cenie na Allegro. Tam także wystawiają swoje wyroby, obniżając dość mocno ceny. Wybór mają spory, na priv mogę podesłać Ci linka do ich strony. Te na końcu, z 15 brylancikami, które również podobały mi się, kosztują 1650 złotych. Męska jest prosta i nie matowiona jak na tym zdjęciu, a damska jest od góry wysadzana kamieniami, na które w tym sklepie dają certyfikat autentyczności.

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #176 dnia: 11 Marca 2009, 13:07 »
sliczne obraczki!
super ze mozecie przymierzyc i zobaczyc obraczki na zywo w sklepie, a nastepnie w ciekawej cenie kupic na Allegro - to najlepsze rozwiazanie.

A tak swoja droga to nie wiedzialam ze obraczki kosztuja 1390zl - myslalam ze sa tansze  :glupek: oczywiscie to zalezy od wagi i proby zlota, a tak w ogole to jaka proba jest najdrozsza i czym rozni sie od tanszego??? bo ja nie mam pojecia

Offline buraczek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #177 dnia: 11 Marca 2009, 13:13 »
dziękuję za namiary, oglądałam w zeszłym tygodniu na allegro obrączki z tej firmy i właśnie bardzo mi się podobają! a powiedz mi jeszcze: najpierw zamówiliście przez allegro, czy najpierw pojechaliście do sklepu, poprzymierzaliście o dopiero wtedy kupiliście przez allegro? o ile taniej was wyjdą jeśli je kupicie przez allegro???

Offline ineeze

• entuzjasta
« Odpowiedź #178 dnia: 11 Marca 2009, 13:17 »
Oleandro w Polsce generalnie stosuje się próbę złota 585, co oznacza, że w stopie jest ponad 58% czystego złota, reszta to inne metale. Są próby wyższe np. 375, stosowana w Anglii, oznacza że ma ponad 37% złota w stopie. Oczywiście najdroższe są wyroby wykonane ze złota tzw. "pierwszej próby złota czyli 24- karatowego. Jednak rzadko widuje się wyroby z takiego stopu, gdyż jest bardzo nietrwałe (łatwo się niszczy), z uwagi na to, że złoto samo w sobie jest dość miękkim metalem. W Polsce oprócz tzw. "trzeciej próby złota", czyli 585 stosuje się także drugą, czyli 750 i to te wyroby uchodzą za najdroższe.
Ceny obrączek, zależą od wagi złota, oczywiście od próby, wykonania (ręczne lub maszynowe) oraz od zastosowanych dodatków np. brylancików, itp. Nierzadko cenę obrączek podnosi automatycznie marka salonu jubilerskiego, która dodaje za samą nazwę sporą marżę. ZA takie same obrączki u "zwykłego" jubilera płaci się znacznie taniej.
Oczywiście, literówka pisząc o próbie 375, miałam na myśli próbę niższą, a nie wyższą ;)

Offline oleandro

• uzależniony
« Odpowiedź #179 dnia: 11 Marca 2009, 13:22 »
Ineeze bardzo dziekuje za wytlumaczenie, bo nie mialam pojecia jak to wyglada. :Daje_kwiatka:

Masz racje ze cena obraczek czasami wzrasta ze wzledu na nazwe salonu jubilerskiego, a przynajmniej slyszalam ze tak jest w Szczecinie.