Autor Wątek: gdzie obrączki???  (Przeczytany 72084 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline carollaa

• Chuck Norris
Odp: gdzie obrączki???
« Odpowiedź #60 dnia: 28 Kwietnia 2009, 07:37 »
ska i jak obrączki noszone już na zawsze? :D

Offline ska
  • forumowicz
  • data ślubu: 25-04-2009
« Odpowiedź #61 dnia: 28 Kwietnia 2009, 14:04 »
witam. Ja od 3 dni nosze obrączki, poświęcone i są cudne :), bardzo o nie dbamy, ściągamy podczas mycia itp., chociaż nie musimy, ale lubimy dbać o własne rzeczy, szczególnie jeśli my za to płacimy :).  teraz się śmiejemy z tego, że nieraz je "przymierzaliśmy" w domu.

Offline remlin
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #62 dnia: 30 Maja 2009, 16:28 »
Witam!!!
Czy ktoś z Was słyszał o jubilerze na Poznańskiej 12 Andrzeja Maćkowiaka?
Pozdrawiam

Offline incognito
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: czerwiec 2010r. :)
« Odpowiedź #63 dnia: 11 Lutego 2010, 22:10 »

podrzucam!

gdzie zamówić obrączki? :)

Offline hanka

• forumowicz
  • Bo ja, bo Ty, bo tylko my...
  • data ślubu: 1.05.2010
« Odpowiedź #64 dnia: 11 Lutego 2010, 22:18 »
My kupiliśmy obrączki u p.Andrzeja Maćkowiaka - jesteśmy bardzo zadowoleni choć jeszcze ich nie nosimy ( tylko ciągle przymierzamy ;) ). Mieliśmy prosty wzór, który u Kruka kosztował 1600 za komplet a my zapłaciliśmy 1100 i w dodatku za większą ilość złota niż w Kruku. Grawer gratis, zmniejszanie i powiększanie przez rok od daty zakupy też gratis. Znajomi też od niego brali i też byli bardzo zadowoleni. Po 1 maj napiszę jak się sprawdzają na co dzień ;)

Offline JoAnn
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 06.03.2010r.
« Odpowiedź #65 dnia: 22 Lutego 2010, 22:01 »
z racji tego,ze na kupno  obraczek mielismy  tylko jeden dzien zwiedzilismy wszystkie mozliwe galerie w bdg-byla to  niedziela,wiec  inne  jubilerskie byly zamkniete. . . . .
obraczki ktore podobalynam sie najbardziej byly wAuchanie-przy wejsciu  jest ten jubiler-ale to nie APART, niestety na zamowienie-realizacja 6-8tyg ;/

zdecydowalismy sie  na ELIZE-jest w Realu i Galerii Pomorskiej. . . . od reki mieli  zwykle obraczki oraz sciete skosy-takie wybralismy(taki sam wzor jest w Aparcie-drozszy o 200zl). . . . cena przystepna, z rabatem nieco  ponad 800zl, do tego kupon rabatowy  na 100zl przy zakupie kolejnego swiecidelka
:)

Offline PrzemoBydg
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 15/05/2010
« Odpowiedź #66 dnia: 23 Lutego 2010, 08:22 »
A teraz pytanie z innej beczki.  Czy ktoś może wie jak w użytkowaniu zachowajują się obrączki o szerokości 8-9 mm? Wiadomo, że podczas przymierzania wszystko jest OK, ale jak to się sprawdza w codziennym użytkowaniu? Słyszałem opinie, że na dłuższą metę może być niewygodnie.

Offline k8

• "Miłość jest radością świata, Słońcem życia, wesołą melodią na pustyni. "
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 05.06.2010
« Odpowiedź #67 dnia: 23 Lutego 2010, 12:30 »
My zamówiliśmy obrączki w takim małym jubilerze na Błoniu koło rynku.  Jesteśmy bardzo zadowoleni.  Daliśmy swoje złoto tak wiec dopłacić musieliśmy tylko za robociznę i grawerowanie.  Obrączki śliczne, duży wybór wzorów no i obsługa świetna, zawłaszcza Pan który wykonuje obrączki.  Zdecydowanie polecam!
www. suwaczek. pl/cache/3c4e18ded0. png

Offline hanka

• forumowicz
« Odpowiedź #68 dnia: 23 Lutego 2010, 12:32 »
Wygoda chyba zależy bardziej od kształtu niż od szerokości - wiem np. że bardziej płaskie sa wygodniejsze niż takie tradycyjne, półokrągłe bo te drugie mogą się czasem "wrzynać" w paluchy jak będzie cieplejszy dzień i spuchną ręce. Myślę, że co do szerokości to chyba kwestia przyzwyczajenia.

Offline PrzemoBydg
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 23 Lutego 2010, 13:37 »
My zamówiliśmy obrączki w takim małym jubilerze na Błoniu koło rynku.
Gdzie dokładnie ten Jubiler? Po tej samej stronie co rynek, tylko nieco przed?

wiem np. że bardziej płaskie sa wygodniejsze niż takie tradycyjne
Właśnie płaskie wydały mi się dużo wygodniejsze. Te które mierzyliśmy były jakieś takie cienkie (pewnie dlatego, że to były próbki nie ze złota). Pozostaje tylko kwestia trwałości takiej cienkiej obrączki?

Offline OlaSzelag

• Już na zawsze razem !!!
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 07.08.2010
« Odpowiedź #70 dnia: 23 Lutego 2010, 14:17 »
Zainteresowała mnie propozycja firmy OMEGA która była na targach za takie same obrączki co w Aparcie zaproponowali o 500 zł tańszą cenę I dokładnie mówię o tej samej gramaturze i wyglądzie bo pokazałam im zdjęcie z katalogu muszę chyba się do nich przejechać. Ktoś coś o nich słyszał??

Offline k8

• "Miłość jest radością świata, Słońcem życia, wesołą melodią na pustyni. "
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 05.06.2010
« Odpowiedź #71 dnia: 24 Lutego 2010, 23:24 »
PrzemoBydg . . . ten jubiler jest na Broniewskiego idąc od Szubińskiej to przed rynkiem po tej samej stronie.  Mają naprawdę duży wybór każdy coś dla siebie znajdzie :P
www. suwaczek. pl/cache/3c4e18ded0. png

Offline PrzemoBydg
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 25 Lutego 2010, 22:29 »
Teraz pytanie do tych, którzy robili obrączki u Janickiego? Jakie wrażenia? Wszystko zostało zrobione tak jak chcieliście i w terminie?
Pan, z którym rozmawialiśmy (chcemy szerokie obrączki wg. upatrzonego wzoru) był w rzeczowy i co dla mnie ważne nie narzucał się, że już mamy zamawiać itp.
Prawdopodobnie się zdecydujemy i zamówimy u nich.

PS. Może ktoś jeszcze słyszał o złotniku na ulicy Krasińskiego blisko byłego kina, schodami na dól się idzie. Wzorów żadnych nie ma, ale mówi że wszystko zrobi. Cena dość korzystna 100 zł / za gram gotowego wyrobu. U innych złotników około 120-130 zł / za gram.

Offline hanka

• forumowicz
« Odpowiedź #73 dnia: 25 Lutego 2010, 22:37 »
Właśnie płaskie wydały mi się dużo wygodniejsze. Te które mierzyliśmy były jakieś takie cienkie (pewnie dlatego, że to były próbki nie ze złota). Pozostaje tylko kwestia trwałości takiej cienkiej obrączki?

cienka? to zależy jaką sobie zamówisz bo może być wzór "półpłaski" ale obrączka może być tak samo gruba jak nie grubsza od takiej półwypukłej - my przymierzaliśmy półpłaskie w Kruku i wydawały nam się trochę cienkie więc jubilerowi powiedzieliśmy, żeby zrobił nam z większej ilości złota, żeby było je czuć na palcu

A co do jubilera na krasińskiego to jeśli to jest ten koło byłego kina polonia to wiem, ze jest on podwykonawca Apartu - wiem o tym od pani pracującej w Aparcie, która z mrugnięciem oczka nam o tym powiedziała bo żadne z apartowskich obrączek nam się  nie podobały więc nam zdradziła kto dla nich robi i może nam zaoferować więcej modeli

Offline PrzemoBydg
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: 25 Lutego 2010, 22:45 »
Chyba mówisz o profilu obrączki. Chodzi o to, że 9 mm obrączki ważyły razem niecałe 13 gram. Złotnik na około 18 gram to wyliczył.

Offline hanka

• forumowicz
« Odpowiedź #75 dnia: 25 Lutego 2010, 23:04 »
Nasze mają szerokość 4mm i ważą około 4g każda i są wg mnie dobrze wyważone - nie za cienkie, czuć je na palcu ale nie za grube. Nie wiem czy Ci to jakoś ułatwi rozważania - ale u mnie jest mniej więcej tak, że na 1 mm przypada 1 g złota - żeby i Twoje byłyby tak samo grube to by każda musiała ważyć 9g więc chyba wam złotnik dobrze wyliczył, jak będą tyle ważyć to wtedy nie powinny być za cienkie.

Offline katepolak

• bywalec
  • data ślubu: 11.06.11.
« Odpowiedź #76 dnia: 26 Lutego 2010, 20:20 »
a wiecie może coś o obrączkach Breuning???

Ja jestem prawie zdecydowana właśnie na ta firmę, dystrybuuje ją m.in. MiniMax w Auchan.
Są to niemieckie obrączki, których szczególną zaletą jest to, że można je dowolnie poszerzać i zmniejszać nawet jeśli mają osadzony brylant....Pani mi tłumaczyła, że jest to możliwe dzięki innowacyjnej metodzie dzielenia obrączki na malutkie kawałeczki a nie rozciągania (jedyny minus jest taki, że takie serwisowanie obrączek trochę kosztuje, ponieważ one zawsze w takich wypadkach wedrują do Niemiec).
Dodatkowy atut to wyoblenie, które daje niesamowity komfort noszenia. Mój K. jest przerażony noszeniem obrączki, bo poza spinkami do mankietów nie toleruje żadnej biżuterii, więc wyoblenie go mocno zachęciło:)
Są dosyć drogie po rabacie za upatrzoną parę zapłacimy prawie 2 tys., ale będzie brylant:)...chiałam z niego nawet zrezygnować, ale sie totalnie nie opłaca, bo różnica w cenie między damską a męską jest 50zł (dziwneeeeee)...

Aaaaaaa mam jeszcze jedno pytanie, Pani, która opowiadała mi o Breuningach powiedziała, że obrączki innych firm nie są całe z białego złota, co oznacza, że za czas jakiś jak się zetrą będzie wyłazić żółte złoto...strasznie mnie to zszokowało i oburzyło, ale nie zdołałam tego jeszcze zweryfikować, wiecie może coś na ten temat??? ...to prawda???

Offline hanka

• forumowicz
« Odpowiedź #77 dnia: 26 Lutego 2010, 20:45 »
co to jest "wyoblenie" obrączki  :drapanie:

Offline silena

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: czerwiec 2010
« Odpowiedź #78 dnia: 26 Lutego 2010, 21:44 »
chyba chodzi o to, że od środka też jest lekko wypukła. My mamy takie obrączki- robiliśmy u złotnika na Cieszkowskiego ( taki czerwony szyld). Są piękne, grubsze niż te w sklepach. A złotnik też sprawdzony- wcześniej pracował u Janickiego i moi znajomi robili u niego obrączki jakieś 15lat temu- białe i żółte złoto z brylancikami ( wtedy nie było to tak popularne jak teraz) i nadal są piękne. Polecam.

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #79 dnia: 26 Lutego 2010, 21:50 »
My byliśmy u Janickiego, jak szukaliśmy obrączek, ale pan nas jakoś nie przekonał, wręcz przeciwnie, jakoś dziwnie mnie niepokoiło jego zachowania i to, co mówił, ale to kwestia, kto czego szuka :)

Offline silena

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 26 Lutego 2010, 21:53 »
Ale ja nie mówię o Janickim. Ten złotnik, o którym pisałam, jest teraz naprzeciwko Janickiego- przed laty u niego pracował.

Offline katepolak

• bywalec
« Odpowiedź #81 dnia: 26 Lutego 2010, 22:01 »
Tak, wyoblenie to obrączka wypukła wewnątrz. Muszę Wam powiedzieć, że to jest niezły bajer...włożyłam i miałam wrażenie jakby była obszyta akasamitem w środku taka wygodna:P  Noszę pierścionki na codzień, ale żaden nie sprawia takiego wrażenia.

Z tego co się oreintuję YES też oferuje obrączki w takich kształtach:)

Offline PrzemoBydg
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: 26 Lutego 2010, 23:37 »
To wyoblenie to się nazywa soczewka. Każdy złotnik takie coś zrobi jeśli się chce. Z tym czy to jest bardziej wygodne od zwykłych czy też nie to różnie mówią. Mi też generalnie obrączka nie do końca pasuje na palcu, ale najlepiej taka szeroka się sprawdziła podczas przymierzania i takie właśnie będziemy zamawiać.

Ten złotnik na przeciwko Janickiego to Dariusz Pietrosiuk. Byliśmy też u niego, ale nie miał prawie żadnych wzorów i coś tam na kartce rysował jak mogą obrączki wyglądać, kompletnie to nas nie przekonało.

Nadal nie ma nikogo kto by robił obrączki u Janickiego albo na ul. Krasińskiego?

Offline PrzemoBydg
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: 26 Lutego 2010, 23:46 »
bo różnica w cenie między damską a męską jest 50zł (dziwneeeeee)...

To jest właśnie wada Jubilerów sieciowych (takich jak apart, kruk, itp.) Ceny mocno zawyżone i jeszcze damska obrączka w takiej samej cenie jak męska. Ciekawe co by powiedzieli jakbym chciał zamówić dwie sztuki w takim samym b. dużym rozmiarze? Warto spytać jeszcze ile waża obrączki.

Dlatego generalnie lepiej robić u złotnika i płacić rzeczywiście za wagę gotowego wyrobu a nie za szyld w sklepie.

Offline silena

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #84 dnia: 27 Lutego 2010, 00:02 »
Ten złotnik na przeciwko Janickiego to Dariusz Pietrosiuk. Byliśmy też u niego, ale nie miał prawie żadnych wzorów i coś tam na kartce rysował jak mogą obrączki wyglądać, kompletnie to nas nie przekonało.

My poszliśmy z własnym wzorem, też coś tam sobie na kartce rysował. Obrączki wyszły dokładnie takie jak na zdjęciu. Naprawdę nie spodziewałam się, że tak ładne będą.

Offline incognito
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: czerwiec 2010r. :)
« Odpowiedź #85 dnia: 27 Lutego 2010, 00:48 »
A czy ktoś wie może, kto robi obrączki dla YES? Bardzo mi zależy na informacji, bo tam właśnie upatrzyliśmy sobie dość specyficzny wzór a boję się ryzykować z pierwszym lepszym jubilerem...

Będę wdzięczna!

Offline asiul
  • zapaleniec
  • data ślubu: 17.07.2010
« Odpowiedź #86 dnia: 27 Lutego 2010, 00:59 »
a czy ktoś z was słyszał o pracowni Marcina Jarockiego? Aurifex czy jakoś tak...

Offline silena

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #87 dnia: 27 Lutego 2010, 02:06 »
A czy ktoś wie może, kto robi obrączki dla YES?

Masz na myśli kto robi TE obrączki, które sprzedaje się w YES czy kto robi TAKIE obrączki jak sprzedaje się w YES?

Podobno obrączki "salonowe" robi maszyna. Może to i prawda zważywszy na ilość, którą sprzedają sieciówki.

Offline katepolak

• bywalec
« Odpowiedź #88 dnia: 27 Lutego 2010, 08:50 »
Ja nie wiem dlaczego, ale jakoś nie mam zaufania do małych złotników...ale może jeszcze zmienię zdanie, mam jeszcze sporo czasu:) Może pokażecie nam swoje cacuszka, te od złotników i nie tylko???

Offline hanka

• forumowicz
« Odpowiedź #89 dnia: 27 Lutego 2010, 14:39 »
Ja też nie byłam przekonana ale jak zobaczyłam, że obrączki u mniejszych jubilerów są takie same a często i lepsze bo z większej ilości złota za mniejszą cenę to się przekonałam.
Mnie od małych jubilerów odstraszał kolor złota - niby próba wszędzie ta sama a złoto bywało takie rude, "ruskie". Dlatego poszliśmy do jubilera na poznańskiej, który wykonuje obrączki też dla jakiejś większej firmy. Wytłumaczył nam, że to jaki kolor ma złoto nie zależy tylko od próby ale też  od ilości złota jaką się na raz przetapia - zwykle mali jubilerzy przetapiają tylko tyle, ile potrzeba na komplet obrączek ( czyli w gramach ) a on produkuje takie ilości, że przetapia od razu ok 2kg dzięki czemu złoto ma ładny, żółciutki kolor. Bynajmniej tak mówi ;) Zamówiliśmy u niego i mamy piękne obrączki, dokładnie w takim kolorze złota, w jakim mam pierścionek zaręczynowy z Apartu.
Kiedyś też chciałam od markowych jubilerów, bo to na pewno nie oszukane złoto, i na pewno lepiej wykonane ale przekonałam się, że nie warto przepłacać. A różnica w cenie jest spora, a jakość - taka sama jak nie lepsza :)