Składniki
Spód pizzy
1 łyżka oliwy z oliwek
130 g wody
15 g drożdży świeżych, pokruszonych
1 łyżeczka cukru
35 g mąki ryżowej, białej, bezglutenowej
130 g miksu mąk bezglutenowych do wypieku chleba, Schär Mix B®
½ łyżeczki soli
Dodatki
150 g przecieru pomidorowego, typu passata
1 szczypta soli
1 szczypta oregano, suszonego, pokrojonego na kawałki
100 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
15 - 20 g oliwek, bez pestek, pokrojonych w plastry
30 g pieczarek marynowanych, przekrojonych na pół
50 - 60 g kiełbasek, bezglutenowych, np. frankfurterek lub kabanosów, pokrojonych w plastry
1 łyżka oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Spód pizzy
Dno silikonowej formy do ciasta lub formy do tarty z wyciąganym dnem (Ø 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić oliwą, odstawić.
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 1 min/37°C/obr. 2.
Dodać mąkę ryżową, miks mąk bezglutenowych do wypieku chleba i sól, wyrobić 2 min/. Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej formy, zwilżonymi wodą dłońmi wyłożyć dno i boki formy ciastem, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
Dodatki
Do naczynia miksującego wlać przecier pomidorowy, dodać sól i oregano, wymieszać 10 s/obr. 4. Sos pomidorowy przełożyć na spód pizzy, dokładnie rozprowadzić za pomocą kopystki, odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godz.
Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mozzarellę, oliwki, pieczarki marynowane i kiełbaski, odstawić.
Spód pizzy piec 10 min. (200ºC), na dolnej szynie piekarnika. Ostrożnie wyjąć z piekarnika, na spodzie pizzy ułożyć odważony wcześniej ser mozzarella, oliwki, pieczarki marynowane i kiełbaski, polać oliwą, piec kolejne 15-20 min (200ºC).
Bezglutenową pizzę z oliwkami i kiełbaskami podawać pokrojoną na kawałki bezpośrednio po przygotowaniu.