jako przekaski polecam jeszcze slimaki na przerwe, ja daje jeszcze szynke pokrojoną drobno
Składniki
Ciasto
60 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
180 g mleka
20 g drożdży świeżych, pokruszonych
10 g cukru
230 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
½ łyżeczki soli
Nadzienie
170 g sera żółtego, pokrojonego na kawałki, np. Gouda, Ementaler
50 g cebuli, pokrojonej na kawałki
10 g oleju rzepakowego
350 g pieczarek, przekrojonych na pół
10 g masła
½ płaskiej łyżeczki soli
1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ślimaków
Sposób przygotowania
Ciasto
Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać 2 min/60°C/obr. 1.
Dodać mleko, drożdże i cukier, podgrzewać 3 min/37°C/obr. 1.
Dodać mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą i sól, wyrobić 2 min/. Ciasto przełożyć do natłuszczonej masłem miski, przykryć ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 50 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
Nadzienie
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 8 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać olej, dusić 2 min/120°C/obr. 1.
Dodać pieczarki, rozdrobnić 2 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać masło, sól i pieprz, dusić bez założonej miarki 10 min/120°C//obr. 1.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na prostokąt (ok. 25 x 45 cm). Na cieście rozsmarować duszone pieczarki z cebulą i posypać rozdrobnionym wcześniej serem, pozostawiając wzdłuż dłuższego boku 2-3 cm margines. Za pomocą pędzelka posmarować pozostawiony margines roztrzepanym jajkiem. Ostrożnie zwinąć ciasto w rulon zaczynając od długiego boku, kończąc na marginesie. Rulon pokroić na 15 kawałków (grubość ok. 3 cm).
Ślimaczki układać poziomo w 5-7 cm odstępach na przygotowanej wcześniej blasze. Odstawić do wyrośnięcia na 25-30 min.
Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C.
Wyrośnięte ślimaki posmarować jajkiem za pomocą pędzelka. Piec 7-10 min (250°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru.
Ślimaki na przerwę podawać na ciepło lub po ostudzeniu na drugie śniadanie lub jako przekąskę.
paluchy te
https://www.przepisownia.pl/slone-wypieki-przepisy/paluszki-szynkowo-serowe/2lgdaevh-fb625-918046-cfcd2-3zw9di7n