Poprosze przepis na te polędwiczki dziewczyny
Składniki
500 g polędwiczek wieprzowych, pokrojonych w 1,5 cm plastry
¾ łyżeczki soli
¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
300 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
2 ząbki czosnku
20 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do obsmażenia mięsa
300 g wody
1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
1 płaska łyżeczka majeranku, suszonego
½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
1 łyżka mąki pszennej
40 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
Sposób przygotowania
Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej polędwiczki, odstawić.
Plastry polędwiczki rozbić tłuczkiem na grubość ok. 7 mm, oprószyć ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu, następnie obsmażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju ok. 30 s z każdej strony. Obsmażone polędwiczki umieścić w dolnej części przystawki Varoma (kawałki mięsa mogą na siebie nachodzić), odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać olej, dusić 4 min/120°C/obr. 1.
Dodać wodę, koncentrat bulionu mięsnego, majeranek, słodką paprykę, pozostałe ¼ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
Do naczynia miksującego dodać mąkę i śmietanę, zmiksować 30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Powstały sos przelać do sosjerki.
Polędwiczki wieprzowe podawać polane sosem cebulowym, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków lub kaszy gryczanej.