Andzelika? Z którego przepisu korzystałaś ?
z cookido.
130g cukru
225 g miękkie masło w kawałkach
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szczypta soli
400 g mąki pszennej
Dekoracja
200 dżemu truskawkowego
46 migdałów w płatkach ( ja dałam zwykł)
Do naczynia wsypać cukier15s/obr 10. Cukier zgarnąć dodać masło, jako , ekstrakt waniliowy, sól, mąkę wymieszać przy pomocy kopystki 15s/6
Ciasto podzielić na pół zawinąć w folię spożywczą i na 1 godzinę do lodówki.
Naczynie umyć.
Rozgrzać piekarnik 180stopni.
Wyjąć z lodówki 1/2 ciasta , uformować wałek grubość 2 cm, pociac na kawałki.kazdy kawałek lekko zaokraglic.Za pomocą wykałaczki odcisnąć 4 linie ( na wysokości 1/2 i 2/3 długości palucha).
Jeden koniec docisnąć palcem ( ja robiłam migdałem) tworząc wgłębienie na paznokieć.
Do piekarnika .pięć 12-18 min.
Odstawić na 5 minut , a następnie studzić na kratce.
.do naczynia włożyć dżem 3 minuty/90 stopni/1 obr. Maczać w dzemie migdały i nakładać na paluchy w miejscu wgłębienia.Odsatwiac do wystygnięcia.Trzymac paluchy w puszce