0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Właśnie zrobiłam sos po bolońsku z ksiązki Dobre Gotowanie - ja nie wiem...
Ok, potwór śpi Piąty ząb jej idzie, więc ostatnio ze spaniem jest u nas różnie, ale może uda mi się wklepać cały przepis. Ostrzegam, to nie jest typowy przepis na TM,który się robi w 5 minut. Żeby sos się dobrze zredukował i był dobry, całe gotowanie trwa około godzinę.Fiolkowe spaghetti bolognese - przepis dla 3-4 osób, albo dwóch żarłoków na dwa dni Składniki:-średnia cebula-główka czosnku-oliwa z oliwek (extra vergine)-dwie średnie marchewki -dwie puszki pomidorów (nie ważne czy krojone czy nie)-mięso mielone wieprzowo-wołowe lub wołowe-opcjonalnie: bułka tarta lub mąka ryżowa lub pieczarki-majeranek suszony-suszona lub świeża bazylia-suszone oregano-suszona papryka słodka-sól, pieprz, cukier-tarty parmezan lub mozarella-makaron1. Pokrojoną w ćwiartki cebulę i czosnek wrzucamy do naczynia i rozdrabniamy obr. 5 / 6 sek. Jak na oko są za duże kawałki to jeszcze raz to samo.Potem zalewamy oliwą (ok. 40 gram) i nastawiamy temp. 120 stopni / 5 min. / obr. soft (bez miarki TM)2. Wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew: temp. 120 stopni / 5 min. / obr. soft. 0 (bez miarki TM)3. Wrzucamy pomidory z puszki: temp. 100 st. / 20 min. / obr. soft (tu już zakładamy miarkę)4. W tym czasie smażymy mięso na patelni - na oliwie z oliwek. W mniej więcej połowie smażenia posypujemy mięso szczyptą majeranku.5. Odcedzamy mięso na sitku i wrzucamy do TM - temp. 100 st. / 20 min. / obr. soft (zamiast miarki kładziemy koszyczek - żeby sos nie pryskał, a sos się redukował) - TU WŁĄCZAMY OBROTY WSTECZNE I MUSZĄ BYĆ DO KOŃCA WŁĄCZONE!6. Jeżeli sos jest zbyt rzadki to można zagęścić bułką tartą albo mąką ryżową lub jak ktoś lubi podsmażonymi i odcedzonymi pieczarkami (w wersji z pieczarkami sos wychodzi bardziej sycący)7. Przyprawiam na końcu: pół łyżeczki oregano, czubata łyżeczka bazylii suszonej lub garść świeżych porwanych liści bazylii, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, pół płaskiej łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku (pieprzu bardzo mało żeby nie zepsuć słodkiego posmaku - nie więcej niż 1/3 łyżeczki)8. Całość może sobie jeszcze pyrkotać w temp. 90-100 st. / obr. 1 tak długo aż ugotujemy makaron.9. Gotujemy makaron z dwiema łyżkami oliwy.10. Podajemy w konfiguracji: makaron, na to duuużo sosu, na to starty parmezan albo mozarella, na to listek bazylii.SMACZNEGO!
Jeju sorki... TO z książki Włoska Kuchnia...