Autor Wątek: Gabrysia-córcia Naszej "Dosiado"jest juz z nami !!!  (Przeczytany 32337 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dosiado

• uzależniony
Odp: Gabrysia-córcia Naszej "Dosiado"jest juz z nami !!!
« Odpowiedź #90 dnia: 9 Października 2008, 21:07 »
jak widać warto podzwonić;

Dokładnie! Zawsze troche kasy w kieszeni zostaje!

Gabiś - tak myślałam, ze mnie z kuchasia pomyliłaś :) Ja już nie w dwupaku, choć ten stan bardzo mi odpowiadał - jeśli w kolejnej ciązy miałabym się tak samo czuć, to mogę zaczynać starania już dziś! Jutro - bo mąż w delegacji ;)

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #91 dnia: 13 Października 2008, 11:24 »
Dziewczyny! Dałam Małej Nan i chyba jej nie pasuje, bo strasznie po nim zwracała. Jakie mleko powinnam teraz kupic, żeby wszystko było ok? Czy to znaczy, że na Nan jest uczulona? Sama nie wiem...

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
« Odpowiedź #92 dnia: 13 Października 2008, 12:03 »
Hmm...a pierwszy raz piła?? Co wcześniej piła??

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #93 dnia: 13 Października 2008, 12:39 »
ale zwracała czy ulewała?
ulanie to delikatne a zwracanie to jak chlusta aż

może jej nie słuzyc ale może tez być taka reakcja jak jej pierwszy raz podałas

generalnie NAN jest mlekiem starego typu i wiele dzieci na niego źle reaguje
ale po pierwszym razie ciezko jest określic dlaczego

ja daje bebilon bo jakoś mam największe zaufanie
zawsze możesz spróbowac z tym nowym nanen Active

a czemu dałas jej mleczko? glodna była?

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #94 dnia: 14 Października 2008, 00:00 »
KAHA - Mała jest na piersi, a nan piła wcześniej w szpitalu kiedy nie miałam jeszcze wystarczającej ilości pokarmu - wtedy jej się strasznie ulewało - trzy razy ją przebierać musiałam. A teraz zwracała - tak jak pisze jagodka24, że aż chlustało - dzięki temu skojarzyłam, że podobnie zachowywała się w szpitalu.

Dałam jej mleko sztuczne, bo ona nie umie pić z butelki i zaczynam trochę panikować, że będzie z tym problem jak będę musiała do pracy wrócić... Chce ją powoli do butli przyzwyczajać, a nie chcę mleka ściągać za dużo, żeby mleczarnia na pełnych obrotach nie pracowała - ja i tak mam dużo pokarmu, a jak zacznę ściągać to się chyba zaleje...

A teraz Gabrysia w swojej ulubionej pozie do zasypiania - z głową w dół ;)

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
« Odpowiedź #95 dnia: 14 Października 2008, 07:06 »
Wiesz, mojej Łucji też się ulewało. Bardzo, połowę tego co zjadła szło na drzewo...aż do momentu, kiedy kupiłam najwolniejszy smoczek. Skończył się problem z ulewaniem i zachłystywaniem. Jadła łapczywie jak smok. Ja kupiłam najwolniejszy smoczek aventu plus butla i looz. Moja myszka też wciąga nan1 i jest git. Z wolnym smokiem kamienie na początku trało nawet do 30 minut, ale warto, bo dzidzia nie jadła tak łapczywie i wszystko w brzuszku zostawało. A ile zjada na raz z butli??

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 14 Października 2008, 07:41 »
Moja Tosia jest na NAN uczulona. Jako jeden z obijawów nietolerancji mleka lekarze wskazali właśnie zwracanie. Zrób eksperyment i podaj jej Bebilon. A nawet jak dasz rade kupić to sprobój ten Pepti...

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #97 dnia: 14 Października 2008, 14:14 »
Właśnie miałam pisać: może ma za "szybki" smoczek i jak pije to za szybko i dużo powietrza łyka. Moja mysza ma TT rozmiar 1 i nie będę jej na razie zmieniać, pije sobie powoli, trwa to jakieś 20min ale wszystko zostaje w brzusiu.

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #98 dnia: 14 Października 2008, 19:15 »
KAHA - po Nan jej się nie ulewa, ale ona wszystko zwraca. Ja ją tylko piersią karmię i raz tylko podałam jej butle, wypiła niecałe 75 ml
rybkawiedenka - dziękuję baaaardzo za rade, spróbuje w takim razie z Bebilonem,a o tym Pepti nie słyszałam - ciężko to dostać?
Elcik - Gabrysia mimo, że nie z butelki to też strasznie łapczywie pije, szczególnie jak jest bardzo głodna, nie wiem co z tym zrobić?

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #99 dnia: 14 Października 2008, 19:30 »
Tata z córą :)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 14 Października 2008, 19:37 »
Ale ona jest słodzieńka!!!

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #101 dnia: 14 Października 2008, 20:44 »
słuchaj kup jej butelke dr browna i spróbuj
może rzeczywiscie za szybko pije a z tej butelki to uwierz szybko jej nie poleci

no a z mlekiem poczekaj chociaz ja i tak wole bebilon ale napewno nie pepti bo to bez sensu podawac małej hydrolizat jak nie ma stwierdzonej alergii
jesli juz to podaj jej bebilon HA bedzie łagodniejszy

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #102 dnia: 15 Października 2008, 09:43 »
Mojemu małemu tez się bardzo ulewało.Co zjadł to zwrócił i to nawet kilka godzin po posiłku. Też dostawał Nan.Zmieniłam mu mleka noa bebilon,to zielone - najzwyklejsze i widzę poprawę. Czasem jak beknie to mu troszkę się uleje,ale bez porównania. Ja bym na twoim miejscu nie dawała jej butli jesli masz zamiar karmić piersią przez najbliższy okres.Ja mojemu podałam,bo myslałam ze sie nie najada i teraz nie chce ssać cyca. A żródełko szybko wysycha,wiec jak nie będziesz stymulowac laktacji to może się szybko skończyć.Ja tez miałam bardzo dużo pokarmu,ale skończył się szybciutko jak tylko mały przestał ssac.A ściaganie ręczne nic nie pomogło. Martwisz się,że mała się nie przyzwyczai do butli? - niepotrzebnie. Z niej łatwiej wylatuje mleko i jeśli pare razy jej podasz to odrazu się polubuje w tym.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #103 dnia: 15 Października 2008, 10:58 »
BETI ...nie koniecznie...
Syn mojej szwagierki - cycowe dziecko- od 4-5 mż jadł z butli okazyjnie (jak rodzice musieli pojechac kiedys na dwa dni i zostawili go z babcią) a teraz siłą go do niej nie zmusisz...tylko cyc i nic. Oczywiście je pokarmy stałe łyżeczką.

Każde dzieco jest inne...moja córka od 3 miesiecy je i butle i cyca i nic jej nie przeszkadza....

Ale uważaj Dosiado...bo faktycznie może sie i tak skończyc jak Beti prorokuje...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #104 dnia: 15 Października 2008, 11:27 »
kazde dziecko inne jedno przyjmie i cyca i butle a drugie zrezygnuje

ale wypróbuje tego dr browna bo to naprawde dobre butle tylko upierdliwe w myciu :)

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #105 dnia: 15 Października 2008, 11:49 »
Np. u nas jest tak, że na wieczór już codziennie po kąpieli idzie butla i Patrycja cwana bestia już o tym wie i jak nadstawiam cycuszka do possania najpierw, to nieeeee butla ma być i już! A jak już wytrąbi 150ml i jeszcze chce sobie possać to nadstawiam pierś, ale ona wtedy nie umie jej złapać... łapie tak jak butle a to nie working. Butla też jest u opiekunki w ciągu dnia (jeszcze z odciągniętym mleczkiem... jeszcze).

Rano natomiast po przebudzeniu i po przyjściu z pracy nie ma najmniejszego problemu ze ssaniem maminego mleczka prosto ze źródełka.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #106 dnia: 15 Października 2008, 12:00 »
Dr Brownsa polecam...w myciu faktycznie upierdliwe, ale leci dość wolno i faktycznie z zachłystywaniem się, cz yz łykaniem nadmiaru powietrza nie ma problemu...

Widzisz Elcik, a moja córa bez problemu przerzuca sie z cyca na butlę i z butli na cyca bez jakiejkolwiek przerwy. Czasem sie zastanawiam czy na to eż nie mają wpływu te butelki...bo na nich też sie musi napracować....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #107 dnia: 15 Października 2008, 13:32 »
Nom bardzo możliwe.... u nas z cyca na butlę bez problemu, ale spowrotem już gorzej. I na to na pewno ma wpływ butla i sposób jej ciągnięcia (niestety nie mamy jak tego sprawdzić same organoleptycznie :).

Offline kuchasia

• Szczęśliwa Pani W.:)
  • Chuck Norris
  • Lenka-Nasz Największy Skarb...
  • data ślubu: 21.04.2007 godz.18.00 Sak
« Odpowiedź #108 dnia: 15 Października 2008, 13:44 »
Ale Gabrysia sliczniutka :)No i jaka duzia juz:)
Co do karmienia to ja poki co malo wiem wiec sie nie wypowiadam:)Ale tez mam ta butelke dr brownsa ale poki co jest nie potrzeba:)

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #109 dnia: 15 Października 2008, 21:13 »
No i bądź babo mądra...
Myślę, że kupie ten Bebilon i sprawdze czy Mała nie zwraca. Jak będzie ok to wtedy "zainwestuje" w butelke.
Troche mnie przestaszyło, że jak zastąpie jeden posiłek cycusiwy butlą, to źródełko w postaci cyca wyschnie... No bo cyc najlepszy jest. Ale za pare miesiecy Mała będzie zdana w większości dnia  tylko na butle, nawet jeśli z moim odciągniętym mlekiem, to będzie tylko butla...

Dziś Gabrysia przespała prawie całą noc - zasnęła ok. 23.oo a obudziła się dokładnie o 5.43 :)
A mama wreszcie się wyspała! Ja nie odsypiam w dzień bo nie umiem w dzień jakoś spać i ta dzisiejsza noc podziałała na mnie zbawiennie. Taka jestem z niej dumna :)

A wczoraj byłam z Mała na pierwszej wizycie kontrolnej z bioderkami. Po wizycie byłam tak wzburzona, że wczoraj nic tu nie pisałam, bo musiałam emocje nieco oswoić.
Otóż wyobraźcie sobie - przeciętny czas pobytu w gabinecie trwał jedną minutę, w moim wypadku to były dwie minuty, bo pan doktor uzupełniał dokumentacje dziecka, które było przed nami w kolejce i wizyta którego trwała ok 30 sekund. Otóż wchodzę, rozbieram dziecko a pan doktor dogiął jej tylko nózki do brzuszka, zrobił USG prawego i lewego bioderka i do mnie z takim tekstem, cytuję:
Dziecko ma słabo rozwinięte stawy biodrowe, za często jest kładzione na boku. Prosze je kłaść na wznak i na brzuchu, na brzuchu od 6 do 8 godzin, nie minut. Wizyta kontrolna za 6 tygodni. Dziękuję, do widzenia

Tak mnie to zatkało, że nawet nie miałam siły zaprotestować i powiedzieć mu, że odkąd Mała skończyła 3 tygodnie nie układam jej na boku!!! Na brzuchu też kładę ją nie za często, dziennie wychodzi może pół godziny, ale poza tym to Mała na wznak leży!!!
Od wczoraj kładę ją częściej na brzuchu, ale i tak nie daje to nawet tych 6 godzin... On chyba troche przesadził, nie sądzicie?
Ale już boję się tej wizyty za 6 tygodni!!!

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #110 dnia: 15 Października 2008, 21:48 »
a u kogo bylas?
zazwyczaj ta wizyta tyle trwa niestety
wiesz jakie są kolejki i oni chcą jak najszybciej wszystkich obsłuzyc

a jesli chodzi o kładzenie to tak
lekarz pediatra powie ze jak ulewa to najlepiej na boku bo wtedy w razie W sie nie zakrztusi
a ortopeda powie ze na wznak i na brzuchu

ja kladłam mała przede wszystkim na boku poniewaz ulewała mocno
no i bardzo czesto na brzuchu praktycznie przed kazdym jedzeniem nawet w nocy mimo jej glosnych protestów

jesli powiedziel ci ze bioderka są nierozwinięte tzn ze musisz cos zrobic tzn kłasc jak najcześciej na brzuszku bo pozycja ta pomaga i to bardzo
ja mialam zalecone szerokie pieluszkowanie ale  tego nie robilam
brzuszkowanie wystarczylo

bedzie dobrze nie denerwuj sie

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #111 dnia: 16 Października 2008, 09:13 »
tak, jak pisze jagódka - u nas też wizyta trwała może z min
i ja polecam kładzenie na brzuchu

Offline kuchasia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #112 dnia: 16 Października 2008, 09:38 »
Dominika u jakiego lekarza bylas jesli moge wiedziec?Ja badanie bioderek ide 20 listopada.I jeszcze mam pytanko jak dlugo do Ciebie polozna przychodzila?Buziaki dla Gabrysi

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #113 dnia: 16 Października 2008, 11:52 »
nasza wizyta trwała może minut 5...
a za brak zgodnosci ortopedyczno - pediatrycznej w tym jak układac dziecko kiedyś o mało nie oblałam egzaminu z ortopedii....
co lepsze odpowieziałm na ortopedyczną modłę, ale sam egzaminator zaczął gadać ja to robią i mówią pediatrzy....a potem o mało mnie nie oblał...
jaja jak berety...ostatcznie wyszłam z 4...wściekła...bo odpowiedziałam na wszystko...
— Richard M. Devos

Offline dosiado

• uzależniony
« Odpowiedź #114 dnia: 16 Października 2008, 13:13 »
Myślałam, że tylko ja trafiłam na takiego lekarza gbura i pędziwiatra.
jagodka24 - ja byłam w Ostrowie, do Kalisza dostałam od położnej namiar na Kwiatową, ale tam są straszne kolejki i wcześniej zarejestrowałam się w Ostrowie, nie pamietam jak sie gosciu nazywał, musiałabym do ksiązeczki zdrowia zajrzec.  Agata, a ile ją kładłaś na tym brzuchu? 6 godzin? Gabrysia lubi leżeć na brzuchu, ale nie 6 godzin!!! Dziś na noc włozyłam jej oprocz pampersa pieluszke tetrowa i staram sie ja klasc na brzuchu tak czesto jak to mozliwe. mam nadzieje, ze bedzie ok!

kuchasia - w pierwszym tygodniu położna przychodziła codziennie, potem tak 2 razy na tydzień, potem raz. Nie pamietam dokładnie jak długo, chyba z 4 tygodnie...

Anusia-szczecin - dzięki za radę. Ona mnie chyba znieznwidzi za to kładzenie na brzuchu, ale skoro to pomoże to troche ją pomęczę...

liliann - sama widzisz jak to jest. ja Małej odkąd umie sama obracać głowke nie układam juz na boku.

Malutka dopiero usnęła, coś od rana marudzi, zasypia i po 5 minutach sie budzi. Teraz zapodałam jej kołysanki od Agnieszki i spi az miło :)
A tak bawiła sie pod karuzelą

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #115 dnia: 16 Października 2008, 18:29 »
wiesz może nie 6 godz ale napewno czesto
potem moja tak pokochala tę pozycje ze inaczej nie lubiła
i uwierz nie znienawidzi cie a bedą z tego same dobroci

wiecej i efektywniej zje bo pozbędzie sie nagromadzonego powietrza z brzuszka
a na brzuszku latwiej i bączka puścić i sobie beknąc

uwierz mi same korzysci

ja bylam na kwiatowej u kurpika i to jest wlasciwie najlepszy specjalista od bioderek
ale nasza wizyta trwala tak samo "długo" :)

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline kuchasia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #116 dnia: 16 Października 2008, 18:48 »
Ja tez jestem zapisana do Kurpika na Kwiatowa.Jagodko czy mozesz mi powiedzec czy jak mam termin na godz 18ta to tak bede przyjeta czy ta godzina to jedno a siedzenie tam to drugie?

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #117 dnia: 16 Października 2008, 19:07 »
U nas pierwsza wizyta u ortopedy też tak krótko trwała. Też dostaliśmy zalecenie kładzenia na brzuszku i pieluchowania. Musisz to robić bardzo często,a jak ją nosisz na rękach to tez staraj się jej nóżki na boki rozkładać. Wszystko się unormuje.zobaczysz.I tak jak dziewczyny piszą - same dobroci z tego płyną  ;)

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #118 dnia: 16 Października 2008, 20:33 »
wiesz co trudno mi powiedziec jak to jest bo juz nie pamietam
ale wydaje mi sie że tam to idzie dosyć szybko i to taśmowo
ale spokojnie oni wiedzą tam że przychodzą malutkie dzieciaczki wiec spokojnie
pomysl następnym razem o tym ze w okrągłym szpitalu też jest poradnia ortopedyczna i tam jest często mniej ludzi
pomysl o tym

a jeszcze jedna rada
możesz mała nosić w pozycji na brzuszku
dużo dzieci to lubi bo to zmienia pozycje i punkt widzenia

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #119 dnia: 16 Października 2008, 22:19 »
dokładnie
 ja Ewę nosiłam w pozycji na brzuszku, bo leżec nie lubiła...teraz niby lubi, ale w kratkę...
— Richard M. Devos