Słodkości znajdujące się na weselnym stole mają swoją symbolikę - wróżą parze młodej dostatnie życie. Słodycze, ciasta i tort to elementy ściśle związane z planowaniem weselnego menu. Ilości tych smakołyków najlepiej zamawiać uwzględniając upodobania kulinarne gości. Jeżeli w planach są poprawiny, to należy pamiętać, aby odpowiednio zwiększyć zamówienie na wypieki.
Tortowy szyk
Trendom ślubnym podlegają także łakocie na weselu. Sezon 2012 przynosi nam najróżniejsze pomysły łączenia wielu motywów na raz. Najbardziej pożądane torty, to te, które posiadają misterną siatkę imitującą delikatny splot koronki (hit w modzie ślubnej w obecnym sezonie). "Koronka" będzie jeszcze piękniejsza, jeśli zewnętrzna warstwa tortu będzie zrobiona z pełnej i szczelnie kryjącej tort masy marcepanowej. Najmodniejszą weselną atrakcją nadchodzącego sezonu będą babeczki i ciastka wyglądające jak miniaturowe torciki. Kolorowe, fantazyjne i bajeczne będą znakomitą ozdobą stołu weselnego konkurując nawet z najbardziej wymyślną dekoracją.
Jak zamawiać
Przy wyborze tortu należy pamiętać również o jego odpowiedniej wielkości. Średnio przyjmuje się około 10 dag na osobę + 30% więcej na ewentualne dokładki. Jeśli więc planujemy wesele na sto osób, to nasz tort powinien ważyć średnio 13-15 kilo.
Atrakcje z łakociami
Czekoladowe fontanny to świetny pomysł na uatrakcyjnienie wesela. Usługę zamawiamy względem ilości gości. Firmy zajmujące się tego typu atrakcjami dostarczają na miejsce wszystkie niezbędne elementy, a także na bieżąco uzupełniają zapas czekolady, która płynie w fontannie. W ofercie dostępne są różne rodzaje fontann. Największe mogą obsłużyć nawet do kilkuset gości. Do wyboru mamy rozmaite smaki - od klasycznej czekolady mlecznej po truskawkową, limonową, deserową, a także białą. Dodatkami są zazwyczaj świeże owoce sezonowe (banany, truskawki, brzoskwinie, arbuzy, melony, ananasy), a także wafelki, rurki, ciastka - wszystko w zależności od ustaleń.
Dla najmłodszych
Ciasta, które zostaną ustawione na osobnych stołach będą zapewne blisko ekspresu do kawy i dzbanków z gorącą wodą, a przy ciastach i łakociach z pewnością będą kręciły się dzieci. Aby uniknąć niebezpiecznych sytuacji związanych z ewentualnym poparzeniem, warto wygospodarować specjalne miejsce na sali tylko dla maluchów. Niektóre lokale mają nawet specjalne bawialnie czy pomieszczenia, gdzie dzieci mogą zająć się sobą, a także oglądać bajki. W takich pomieszczeniach warto też ustawić misy ze słodyczami czy przygotowane kolorowe mini torciki. Można także postawić kolorowe kubeczki papierowe i napoje.
Upominki dla gości
Od kilku lat przyjęła się w Polsce moda na obdarowywanie gości niewielkimi upominkami. Malutkie podarunki przyjmują różne formy - od zwykłych czekoladek Raffaelo czy Ferrero ustawionych przy nakryciu, przez ręcznie wykonane woreczki z satyny lub organzy z migdałami w środku, aż po specjalnie przygotowane upominki, które para młoda będzie rozdawać dopiero po zakończeniu uroczystości. Żegnając gości można im również podarować butelkę wina w eleganckiej, drewnianej skrzynce wraz z wypisanym bilecikiem i podziękowaniem. Jeśli wesele odbywać się w porze zimowej, świetnym pomysłem będą pierniki, na których napis - imiona młodych, data ślubu - będzie wykonany z lukru. Te smakołyki można zamówić w większości cukierni, ustalając indywidualnie ich ilość i kształt (serce, choinka, etc).
KM