targi ślubne Szczecin

Artykuły powiązane

Tradycyjne polskie wesele składa się z wielu obyczajów, przesądów i oczywiście jedzenia. Trudno wyobrazić sobie zabawę bez huku strzelających korków od szampana, a także rozmaitych trunków. Wszystko jednak można urządzić ze smakiem, zachowując zarówno tradycję, jak i etykietę alkoholową.

Etykieta alkoholowa to pojęcie obce na wielu przyjęciach weselnych. Kieliszki wydają się być napełnione zanim stosowna osoba wygłosi toast, a czasem nawet zanim podadzą jakiekolwiek danie. Zasady serwowania alkoholi są proste i warto się ich nauczyć, aby goście zapamiętali wesele ze smakiem. Wszystko zależy od tego, jakie alkohole zostaną podane na weselu. Nakrycie powinno składać się ze szklanki typu long, przeznaczonej do picia wody lub napojów bezalkoholowych. W nakryciu nie może zabraknąć kieliszka do wina, a także do wódki. Likierówki podaje się po zakończeniu posiłku już napełnione odpowiednim alkoholem. Na stole nie powinny stać szklanki do whisky, a także koniakówki. Nie wszyscy goście będą pili inne alkohole niż wódkę, dlatego warto pomyśleć nad osobnym stolikiem, gdzie będą stały różne trunki, a goście będą mogli się nimi częstować. Wówczas przy nakryciu może stać szklanka do soku i kieliszek do wódki, a reszta szkła powinna być ustawiona w rzędach na osobnym stoliku.

Bąbelki
Para młoda i goście są witani przy wejściu szampanem. Prawidłowe odkorkowywanie win musujących nie ma nic wspólnego z hukiem, który przyprawia o szybsze bicie serca. Otwieraniu butelki powinien towarzyszyć jedynie delikatny syk uwalnianych bąbelków. Aby uzyskać ten efekt, po usunięciu drucianej siatki przytrzymującej go na butelce, wystarczy nacisnąć lekko korek w dół. Ciśnienie wina musującego samo wypchnie korek w górę.

Białe, czerwone, różowe
Etykieta serwowania win dotyczy również tych niemusujących. Czerwone wina uzyskują najlepszy aromat pod wpływem tlenu zawartego w powietrzu, dlatego powinny zostać otworzone około pół godziny przed podaniem. Białe i różowe wina najlepiej smakują lekko schłodzone. Jeżeli wesele odbywa się latem, warto umieścić butelki w specjalnych coolerach z lodem, aby wino było schłodzone przez całą noc. Etykieta dotyczy również napełnienia kieliszków. Nigdy nie należy nalewać wina po brzegi. Czerwone wino leje się do 1/3 objętości, zaś białe do 3. Szampana nalewamy na dwa razy, czekając aż opadnie piana.

Kieliszki
Do każdego alkoholu należy dobrać odpowiedni kieliszek. Szampana podajemy w długich smukłych szampanówkach lub szerokich pucharkach. Kieliszki do białego wina mają kształt tulipana, natomiast do czerwonego są zdecydowanie większe i bardziej rozszerzone u dołu. Likiery serwujemy w malutkich kieliszkach na wysokiej nóżce. Ważna jest również etykieta picia alkoholi. Jeżeli kieliszek posiada nóżkę, to w żadnym wypadku nie chwytamy go za czaszę (zasada ta nie dotyczy jedynie koniaku). Szkło powinniśmy chwytać za nóżkę, aby nie ogrzewać alkoholu, który pod wpływem ciepła może tracić swoje walory smakowe.

Toasty
Serwowane trunki na weselu służą także do wznoszenia toastu za młodą parę. Przemówień nie powinno się wygłaszać na początku przyjęcia. Prawo do pierwszego toastu ma ojciec panny młodej i zazwyczaj przemawia pod koniec obiadu. Jako drugi głos zabiera pan młody lub jego tata. W następnej kolejności mogą wystąpić seniorzy rodu, ewentualnie świadkowie. Toastów nie powinno być zbyt wiele i nie powinny być one nużące. Koniecznie należy użyć mikrofonu, aby wszyscy mogli usłyszeć, co ma do powiedzenia osoba przemawiająca. Jeżeli toast nie będzie dobrze słyszany, goście stracą zainteresowanie i zajmą się czymś innym. O ile rodzicom państwa młodym można wybaczyć ckliwe wystąpienia, to toast świadka powinien być żartobliwy i w swobodnym tonie. Najlepiej, aby zawierał zabawną anegdotę z czasów narzeczeństwa państwa młodych lub zdradzał zabawną przygodę pana młodego. Zarówno rodzice, seniorzy rodu, jak i świadkowie powinni unikać form: "wypijmy za". Zdecydowanie bardziej elegancką formą będzie: "wznoszę toast za". Koniecznie należy również pamiętać, że podczas toastu nie należy trzymać alkoholu w ręku. Elegancki toast powinien zostać wzniesiony winem, w żadnym wypadku wódką.