Artykuły powiązane

W zależności od płci mamy różne preferencje smakowe. Panie najchętniej zamawiają kolorowe i słodkie drinki oraz kompozycje z bąbelkami. Umawiając się na spotkanie z przyjaciółkami w lokalu, możesz mieć pewność, że zaopatrzenie bufetu dogodzi nawet najbardziej wymagającym gustom.

Na początek - aperitif
Nazwa pochodzi od łacińskiego aperire - otwierać. Aperitif, którego zadaniem jest pobudzenie apetytu, można przyrządzić na bazie wina, likieru lub wódek. Na początek wieczoru doskonale nadają się wina słodkie lub dojrzałe na przykład Porto, a także szampany. Jako aperitif polecamy również Campari z sokiem pomarańczowym lub zawsze doskonałe Martini.

Wódka biała, kolorowa, aromatyzowana
Tradycyjnie kojarzony z Polską i wschodem trunek nie musi oznaczać jedynie czystej wódki. Poza białą wódką istnieją także jej smakowe i kolorowe odpowiedniki. I tak, wśród wielu wiodących marek alkoholi, możemy wybierać między ulubionymi smakami, na przykład żurawinowym, grejpfrutowym, waniliowym czy cytrynowym Wśród najnowszych propozycji znajdują się także melon i gruszka. Kolorowe wódki są bardzo delikatne w smaku. Można je pić z dodatkiem lodu lub, według uznania i upodobań, połączyć z różnymi napojami. Najczęściej osoby nie zorientowane w miksowaniu drinków piją smakową wódkę z sokiem pomarańczowym lub colą. My proponujemy nieco mniej intensywnego w smaku sprite'a. Dzięki niemu owocowy aromat alkoholu zostanie podkreślony. Do tego lód, plasterek cytryny lub limonki i najprostszy long drink dla pań jest już gotowy!

Wina
Obecny wybór wina na rynku sprawia, że w każdym lepiej zaopatrzonym sklepie monopolowym możemy zakupić butelkę tego trunku pochodzącą z najodleglejszych stron świata. Białe, wytrawne wino podajemy do przekąsek z ryb, cielęciny oraz drobiu. Wytrawne, czerwone idealnie pasuje do wołowiny, wieprzowiny, dziczyzny, a także do gęsi, kaczki i serów. Słodkie wina nadają się do deserów, ciast, owoców i potraw przyrządzanych na słodko. Jeżeli dopiero stajesz się koneserem, nie rzucaj się od razu na głęboką wodę, zamawiając czerwone wytrawne wino, którego wypicie może okazać się zbyt dużym wyzwaniem. Na początek wybierz delikatniejsze, lekkie, półsłodkie lub półwytrawne wina. Potem przyjdzie czas na zmierzenie się z wytrawnymi odpowiednikami.
Od paru lat coraz większą popularność zdobywają wina Nowego Świata. Jeżeli jesteście sympatykami tego trunku, koniecznie spróbujcie win z Chile, Argentyny, Australii czy RPA. Są wyjątkowe, bardzo bogate i wyraziste w smaku i co ciekawe zwykle tańsze od win włoskich czy francuskich.

Szampan
Szampan to szlachetny trunek znany na całym świecie i kojarzony ze świętowaniem i luksusem. Nazwę swą zawdzięcza Szampanii - regionowi w północno-wschodniej Francji, głównemu miejscu jego produkcji. Jedna butelka oryginalnego szampana kosztuje minimum kilkaset złotych. To, co zwykle znajduje się na stołach przy okazji świętowania Nowego Roku czy dnia urodzin, to po prostu wina musujące, które z luksusowym napojem mają niewiele wspólnego.
Szampan doskonale odpręża i wprawia w wyśmienity nastrój. Należy go serwować dobrze schłodzonego. Pamiętajcie jednak, żeby schładzać go w lodówce lub coolerze z lodem, nigdy w zamrażalniku. Szampan może być składnikiem wielu koktajli lub można go pić z dodatkiem syropu granadine (syrop z granatów) oraz plasterkami cytryny i limonki. Fantastycznie smakuje podany ze świeżymi, soczystymi truskawkami.

Koktajle
W każdym lokalu panie mają do wyboru kartę różnokolorowych koktajli. Często zamawianym drinkiem jest Sex on the beach, który w zależności od lokalu może łączyć w sobie malibu, likier brzoskwiniowy, sok porzeczkowy, pomarańczowy, ananasowy lub żurawinę. Coraz większą popularność zdobywają też drinki znane z wielkiego ekranu. Stylem Jamesa Bonda możemy zamówić Martini wstrząśnięte, nie mieszane. Można się również poczuć jak Carrie z "Seksu w wielkim mieście" i zamówić Cosmopolitan. Wszystko się pięknie nazywa i jeszcze lepiej smakuje, ale składniki takie jak blue curacao czy likier cointrau mogą budzić popłoch wśród debiutantów. Sprawdźmy więc, jak od podstaw zrobić koktajle. Wiele książek wśród potrzebnych przyborów barmańskich wymienia między innymi shaker i różnego typu miarki. Jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę z miksologią wystarczy zwykły kieliszek o pojemności
40 ml i czysty słoik z nakrętką. Jeśli po kilku próbach uznasz, że czas przejść na wyższy poziom, wszelkie przybory zakupisz bez problemu w większości marketów.

Podpowiedzi

  • Zanim nabierzesz doświadczenia w komponowaniu drinków, korzystaj ze sprawdzonych przepisów, przestrzegaj podanych w nich proporcji.
  • Do przygotowania koktajli używaj soków najlepszych marek. Z średniej jakości soku nie zrobisz dobrego drinka.
  • Pamiętaj, że najbardziej przydają się w barze soki cytrusowe, ponieważ tworzą doskonałe połączenia nie tylko z wódką, ale też z ginem, rumem, whisky i brandy. Od pewnego czasu są też w modzie drinki z sokiem ananasowym i żurawinowym.
  • Do dekoracji drinków używa się tych samych owoców, z których zostały przygotowane. Najczęściej są to plasterki cytryny, limony, kawałki ananasa, świeże zioła, wisienki koktajlowe, oliwki.
  • Koktajle podaje się w przezroczystych, szerokich u góry kielichach lub wysokich szklankach.
  • By ozdobić brzeg kieliszka, najpierw trzeba go posmarować np. sokiem z pomarańczy czy cytryny, a potem zanurzyć w cukrze albo soli. Uatrakcyjni to też smak koktajlu.
* * *



Cosmopolitan - 45 ml czystej wódki, 15 ml likieru pomarańczowy cointrau lub triple sec (do kupienia w marketach lub lepiej wyposażonych sklepach alkoholowych), 30ml soku żurawinowego, 15 ml soku z limonki, lód. Wszystkie składniki poza cytryną należy połączyć z lodem w shakerze i kilka razy energicznie wstrząsnąć. Następnie przelać do kieliszka koktajlowego i dodać plasterek limonki.


Margarita - 35ml tequili, 15ml soku z limonki, 20ml likieru cointreau, lód, 1 łyżeczka soli. Do shakera włożyć pokruszony lód i wlać pozostałe składniki. Wymieszać. Koktajl przelać do kieliszka cocktailowego ozdobionego crustą z soli.

Pina Colada dla dwojga - 1 puszka (165ml) śmietanki kokosowej (do kupienia w marketach lub sklepach z orientalną żywnością), sok ananasowy, rum (jasny lub ciemny), cukier. Śmietankę przelać do półlitrowego pojemnika (nie wyrzucaj puszki - posłuży ci jako miarka). Do śmietanki dodać sok ananasowy - objętość jednej puszki po śmietance. Tyle samo rumu i około pół puszki cukru (najlepiej brązowego). Wszystko połączyć za pomocą miksera. Można podawać z lodem.

Tequila Sunrise - 60ml tequili (złotej lub srebrnej), 10ml soku z cytryny, 120ml soku pomarańczowego, 20ml syropu granadine, lód. Do shakera wlać wszystkie składniki oprócz syropu grenadine, dodać kostki lodu i shakerować energicznie. Następnie przecedzić do szklanki wypełnionej lodem. Ostrożnie wlać syrop grenadine. Powoli zamieszać, aby uzyskać efekt "wschodu słońca".