Artykuły powiązane

Czekoladowe fontanny - hasło, które zaczęło pojawiać się na stronach internetowych, zastanawiało i intrygowało.  Niewiele osób wiedziało, co to naprawdę jest i jak dokładnie wygląda? Na szczęście na naszych targach 4. Wielkiej Gali Ślubnej  w Hotelu Radisson SAS pojawiły się aż trzy firmy z taką ofertą w tym Pani Joanna Cieślak reprezentantka firmy Marcin Budnicki Czekoladowe Fontanny.

Pani Joanno kiedy Czekoladowe Fontanny weszły tak naprawdę na polski rynek?

Czekoladowe Fontanny już od kilku lat są obecne w Stanach Zjednoczonych i wielu krajach europejskich. Od niedawna goszczą na polskich weselach i eventach, jednak w naszym regionie są zupełną nowością. Jako pierwsi wprowadziliśmy Czekoladowe Fontanny na lokalny rynek, co okazało się strzałem w dziesiątkę, bo zainteresowanie słodką atrakcją jest bardzo duże.

Z tego co można było obserwować na targach Pani stoisko przeżywało prawdziwe oblężenie. Polacy generalnie, do tej pory dość konserwatywni, lecieli do fontann jak pszczoły do miodu...

Dokładnie. Nasze stoisko cieszyło się ogromną popularnością. Wszyscy chcieli zobaczyć, jak to wygląda i smakuje. Z drugiej strony nie ma co się dziwić, dla wielu osób Czekoladowe Fontanny to całkowita nowość, nie mieli pojęcia, do czego to służy i jak z tego korzystać.

No właśnie. Wiele osób zastanawia się w jaki sposób czekolada płynie. Czy może nam Pani zdradzić ten sekret?

Czekoladowa Fontanna działa na zasadzie zamkniętego obiegu. Na dno fontanny wlewamy rozpuszczoną czekoladę. Następnie specjalny mechanizm, przypominający korkociąg przenosi czekoladę do najwyższej części urządzenia, skąd gęsta, aksamitna czekolada kaskadami spływa ponownie na dno.

Czy czekolada, żeby płynąć musi mieć jakieś szczególne warunki?

Czekolada nie potrzebuje jakiś specjalnych warunków. Najodpowiedniejsza jest dla niej temperatura pokojowa i miejsce osłonięte od wiatru, gdyż chłodne wietrzne otoczenie może zakłócić płynność czekolady.

 Do tej pory myślałam, że fontanny czekoladowe to raczej standardowe smaki: mleczna czy gorzka, więc  zdziwiło mnie to jakie inne smaki czekolad oferujecie do fontann.

Rzeczywiście jest w czym wybierać. Myślę, że wybór czekolad zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Do Fontann serwujemy czekoladę: mleczną, deserową, białą, karmelową, truskawkową, pomarańczową, miodową, cappuccino i o smaku limonki. Pragnę jeszcze zaznaczyć, że każda z tych czekolad posiada charakterystyczny dla swojego smaku kolor. Możemy więc zaskoczyć gości czekoladą o smaku limonki, płynąca piękną soczystą zielenią.

 

Prawdę mówiąc sama się skusiłam i spróbowałam marcepana zanurzonego w czekoladzie. I nie chodzi już o tego marcepana, którego smak uwielbiam, ale chodziło o samą czekoladę. Była gęsta, delikatna w smaku i przepyszna. Dużo czekolad jadłam w swoim życiu, ale ta czekolada powaliła mnie z nóg. Co to za czekolada?

Do fontann stosujemy specjalną czekoladę w pastylkach. Musi to być czekolada dobrej jakości, aby po roztopieniu była właśnie taka delikatna i miała jednolitą konsystencję. W naszych Fontannach płyną najlepsze belgijskie czekolady Barry Cellebaut lub Giles & Posner, które nie mają sobie równych i wciąż zachwycają swoim słodkim aromatem i rewelacyjnym smakiem.

Czekolada płynie smakowitymi kaskadami, a co pasuje do takiej ciepłej czekolady?

To, co będziemy zamaczać w gęstej czekoladzie zależy od preferencji i fantazji samych degustatorów. Polecamy przede wszystkim świeże owoce: truskawki, maliny, kiwi, banany czy ananasy jak i wyroby cukiernicze takie jak: biszkopty, rurki, ciastka czy marcepan. Połączenie chłodnych, soczystych owoców z ciepłą i gęstą czekoladą zapewnia niezapomniane wrażenia smakowe, nieporównywalne z żadnym innym doznaniem.

Pani Joanno, proszę jeszcze powiedzieć, gdzie taką czekoladową fontannę można ustawić i na jakie okazje?

Fontannę najlepiej ustawić w centralnym miejscu Sali. Zapewniając swobodny dostęp do Fontanny, osadzonej w efektownie podświetlonej podstawie, tworzy się malowniczy punkt integrujący zebranych Gości. Czekoladowa Fontanna może być atrakcją każdego wesela, przyjęcia, jubileuszu, eventu, kinder balu, wieczoru kawalerskiego, panieńskiego czy imprezy firmowej. Właściwie nie ma takiej uroczystości, gdzie Fontanna by się nie nadawała. Wyjątek stanowią niestety imprezy plenerowe, gdyż słodki zapach czekolady z całą pewnością zwabi owady, a jak już wspominałam, jest to obieg zamknięty i jedna pszczółka może zniszczyć cały efekt i smak płynnej czekolady.

Przyjmijmy teraz, że chcę zorganizować swoje wesele i marzy się czekoladowa fontanna dla mnie i dla moich gości? Dzwonię do Was i co dalej?

Na podstawie przeprowadzonego z Tobą krótkiego wywiadu, wiemy gdzie będzie wesele, kiedy, na ilu gości, jaki smak czekolady wybierasz i jakie chcesz przekąski. Na tym kończy się Twoja rola, resztę robimy my. Przyjeżdżamy do sali weselnej najlepiej na dwie godziny przed rozpoczęciem uroczystości. Ustawiamy stół w dogodnym miejscu, dekorujemy go, rozstawiamy fontannę i przekąski. Zaplecze, chociaż jakiś kąt jest nam niezbędny, aby rozpuścić tam czekoladę, dokładać czy ewentualnie dokrajać przekąski.

Serdecznie dziękuję Pani Joanno za wywiad. Życzę dużo sukcesów zawodowych i osobiście nie mogę się doczekać następnych degustacji i możliwości spróbowania nowych smaków czekolad. Kiedy to nastąpi? Następne targi?

Z całą pewnością spotkamy się na 5. Wielkiej Gali Ślubnej, ale może wcześniej na Pani  weselu?

Bardzo bym chciała, bo czekoladowa fontanna podbiła moje serce.  A poza targami jak można z Panią można nawiązać kontakt?

Zapraszam do kontaktu bezpośredniego pod numerem telefonu: 0 515 128 485.

Rozmawiała MARZENA ROSIAK
Zdjęcia MARIUSZ BUDNICKI CZEKOLADOWE FONTANNY