Artykuły powiązane

 
fot. GROS Remy/Agence DER / fotolia.com

Do niedawna wesele bez wysokoprocentowego alkoholu po prostu nie mogło się odbyć. Taka tradycja. Koniec, kropka. Na szczęście wszystko się zmienia. Także wspomniane „tradycje” ulegają modyfikacjom.


fot. Dmitry Melnikov / fotolia.com

Na przestrzeni ostatnich dekad można zaobserwować, że preferencje naszych rodaków względem napojów wysokoprocentowych uległy sporym zmianom. Zaczęliśmy odchodzić od mocnych alkoholi dostrzegając jednocześnie szeroką ofertę win czy piw. Nie dość, że Polacy zaczęli pić lżejsze alkohole, to dodatkowo zaczęli być bardziej rozsądni w ich spożywaniu. Zmiany te widać między innymi podczas przyjęć weselnych.


fot. fotolia.com

Bez alkoholu
To rozwiązanie nadal należy do niszowych, choć zdarzają się pary, które organizują wesele bez alkoholu. W takiej sytuacji ważne jest, aby na etapie zapraszania gości poinformować ich o formie przyjęcia. Być może ci, którym nie będzie odpowiadała zabawa przez procentów po prostu zrezygnują z przyjścia na wesele.


fot. Shaiith / fotolia.com

Druga sprawa to zadbanie o odpowiednią oprawę muzyczną (niektórzy dj’e specjalizują się w prowadzeniu przyjęć bezalkoholowych), dzięki czemu nawet bez drinków goście będą się świetnie bawili.
I trzecia kwestia – będąc zaproszonym na tego typu imprezę i zakładając swoją na niej obecność, warto uszanować prośby i założenia gospodarzy o abstynenckim charakterze przyjęcia. Lepiej nie „przemycać” piersiówek i nie robić „wyskoku” do najbliższego sklepu lub na stację benzynową celem zaspokojenia „pragnienia”. Takie zachowanie będzie nieeleganckie i niekulturalne. 

Profesjonalny bar
Jestem zdeklarowaną zwolenniczką wynajęcia na przyjęcia weselne drink barów. Dlaczego? Po pierwsze będzie to jedna z atrakcji dla wszystkich – i dla gospodarzy i dla gości. Co istotne barmani wyczarują koktajle bez dodatku napojów wyskokowych – idealne w przypadku wesela bezalkoholowego. Nie dość, że drinki będą smaczne, to forma podania będzie niezwykle atrakcyjna. A to ma ogromne znaczenie.


fot. Marta_M / fotolia.com

Najczęstszy scenariusz
Menu weselne, w tym bufet alkoholowy, zależy od gospodarzy wieczoru, czyli pary młodej. Jeżeli podejmują oni decyzję o pojawieniu się alkoholu podczas przyjęcia, zwykle oprócz wódki goście znajdą w bufecie także whisky, wino (białe, czerwone, różowe) oraz coraz częściej piwo.

Z lekkimi procentami
Bywa, że narzeczeni ograniczają wybór alkoholi do wina. Najczęściej dzieje się tak w sytuacji, gdy para młoda zamiast organizowania wesela podejmuje swoich najbliższych obiadem w restauracji. W zależności od wyboru menu serwowane jest odpowiadające daniom wino.



fot. JG Swanepoel / fotolia.com