Podejmując decyzje dotyczące weselnego menu, warto brać pod uwagę dania na bazie tego, co akurat serwuje nam dana pora roku. Latem paleta możliwości jest największa, dzięki czemu można wybierać i przebierać do woli. Tym razem kierujemy zoom na owoce, które podczas przyjęć weselnych nie tylko dodają kolorytu stołom, ale zwykle cieszą się sporym zainteresowaniem ze strony osób mających ochotę na coś słodkiego i lekkiego zarazem. Przygotowaliśmy dla was garść pomysłów na niebanalne wykorzystanie i ekspozycję owocowych przekąsek i deserów.
Patery, szkło i lustra
Patery mogą być jednopoziomowe lub piętrowe, szklane, metalowe lub porcelanowe. Ich rodzaj powinien być dopasowany do stylu i wystroju słodkiego kącika. Najbardziej uniwersalne będą wszelkiego rodzaju szklane naczynia. Polecam także ekspozycję owoców i słodkości na lustrzanych taflach, które odbijając położone na nich kulinaria, zapewniają dodatkowy efekt wizualny.
W wafelkach
Kruche wafelki do lodów można wykorzystać do podania owoców. Wydrążone kulki arbuza i melona, kostki ananasa, kawałki truskawek, a do tego kuleczki jagód, borówek i maliny będą świetnie wyglądały i jeszcze lepiej smakowały.
Kieliszki, filiżanki, miseczki
Alternatywne wykorzystanie wszelkiego rodzaju naczyń potrafi przynieść nieoczekiwane efekty wizualne i estetyczne. Kieliszki i proste filiżanki z owocowym wsadem z dodatkiem ziół lub polewą będą zachęcały do sięgnięcia i skosztowania zdrowych smakołyków.
Szklanki
Też będą się świetnie nadawały do podania owocowej przekąski. Szkło dodatkowo wyeksponuje kolory poszczególnych owoców. Aby było jeszcze ciekawiej i bardziej smakowicie możecie pomyśleć o dodaniu do owoców naturalnego jogurtu, kremu na bazie serka mascarpone lub puddingu z nasion chia.
Szaszłyki
Małe co nie co na ząb. Po owocowe szaszłyki chętnie sięgną i dzieci i dorośli. Kolorowe kawałki truskawek, melona, borówek, malin, kiwi nabite na patyczki mogą być zaserwowane na talerzach.
Owocowe koszyki
Czyli wydrążone arbuzy, ananasy i melony, których wnętrza posłużą za „naczynia”. A w środku zagości przepyszna, owocowa sałatka.
Papierowe torebki
W ten sposób będą mogły być podane tylko nieliczne owoce. Papierowe torebeczki najlepiej sprawdzą się w przypadku czereśni, truskawek (tylko suchych i zwartych) czy agrestu. Będzie ekologicznie i nietuzinkowo.
Lody sorbetowe
Owocowe sorbety będą idealne podczas upałów. Orzeźwią, schłodzą i będą stanowiły niskokaloryczną, słodką przekąskę. Szklane pucharki lub wafelki będą odpowiednie do serwowania tego deseru.
Zmiksowane owoce
Czyli ulubione letnie owoce (ananas, arbuz, melon, truskawki, jagody, a do tego np. banan lub kiwi) w zblendowanym wydaniu będą stanowiły alternatywną formę deseru. Odpowiednie dla dzieci, ale i dorosłych. Lekkie, pyszne i bez dodatku cukru. Zmiksowany owocowy miąższ można zamrozić, dzięki czemu otrzymamy domowe sorbety.
Wypieki z owocami
W weselnych wypiekach owoce będą się pięknie prezentowały na przykład w duecie z muffinkami czy babeczkami. Owoce albo mogą być zatopione w cieście i upieczone, mogą też pełnić formę dekoracji. Truskawki, jagody, borówki amerykańskie czy maliny będą smakowicie wyglądały jako zwieńczenie babeczek np. z kremem na bazie serka mascarpone. Do tego aromatyczny listek mięty lub melisy, odrobina płynnej czekolady i gotowe – można serwować weselnym łasuchom.