Finger food to kolejna propozycja na z jednej strony urozmaicenie weselnego stołu, a z drugiej na ułatwienie gościom skosztowania rozmaitych dań nie narażając ich jednocześnie na nadmierną konsumpcję.
Znaczenie
Finger food to nic innego jak żywność jedzona palcami (z ang.). Innymi słowy są to małe koktajlowe przekąski na ząb, na jeden kęs.
Działać na zmysły
Finger food działa w pierwszej kolejności na zmysł wzroku. Nie znam osoby, która byłyby w stanie oprzeć się tego typu przysmakom. Te miniaturowe przekąski wyglądają przepięknie i niezwykle efektownie.
Specjaliści przygotowujący tego typu smakołyki dbają o wygląd, zestawienia kolorystycznie poszczególnych składników, ale także o samą ekspozycję przekąsek na stołach. Często są one umiejscowione np. na dużych lustrach, czy szklanych taflach, co wzmaga efekt wizualny.
Pełna swoboda
Chodzi o swobodę konsumpcji.
Finger food pozwala na kosztowanie poszczególnych dań bez udziału typowej zastawy stołowej (talerza, sztućców). Dzięki temu niekoniecznie trzeba zasiadać przy stole. Jedzenie może odbywać się na stojąco podczas żywiołowych dyskusji.
Lekkie i smaczne
Przekąski typu finger food zwykle są lekkie i niezwykle smaczne.
Sam fakt, że porcja jest nieduża pozwala na skosztowanie wszystkich przygotowanych dań i finalnie skupienie się na tych, które nam najbardziej smakowały.
Co podać?
Wybór jest ogromny. W zasadzie ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Przekąski możecie dopasować do stylu waszego wesela (typu np. meksykańskiego, włoskiego, japońskiego, etc) lub waszych gustów kulinarnych.
Najczęściej serwuje się rozmaite koreczki, miniaturowe kanapeczki, mini pierożki z różnym nadzieniem, sałatki z tuńczyka, owoców morza, koktajl krewetkowy, tortille z aromatycznymi dodatkami, mikro burgery, tartaletki, babeczki ze szpinakiem i ricottą, mus z łososia z rucolą na krakersach, pomidorki koktajlowe faszerowane pastami, etc.
Desery
Przekąski wytrawne to jedno, ale finger foods to także desery.
Malutkie porcje smakowitych przekąsek zawrócą w głowach nie jednego pasjonata słodyczy.