Artykuły powiązane

 

Przed nami najcieplejsze miesiące, dużo słońca, spotkania z przyjaciółmi oraz szczyt ślubnego sezonu. Podczas upałów z przyjemnością sięgniemy po orzeźwiające drinki. Oto kilka, mniej lub bardziej znanych, przepisów na wiosenne i letnie koktajle.

Mojito (Kuba) – wariacje na temat
Jeden z najbardziej znanych na świecie drinków, którego ojczyzną jest Kuba. Orzeźwiający, aromatyczny i prosty w przygotowaniu.

W skład klasycznego Mojito wchodzą: biały rum (80ml), cukier trzcinowy (2 łyżeczki), świeża mięta (kilka listków), limonka (1 sztuka), woda gazowana, kruszony lód.
Limonkę pokrój na ósemki. Cztery cząstki limonki + listki mięty wrzuć do wysokiej szklanki (najlepiej z z grubego szkła), delikatnie rozgnieć. Dodaj cukier, wymieszaj. Uzupełnij rumem, kruszonym lodem (do ½ wysokości) i gazowaną wodą.
Wersja bezalkoholowa - zamiast rumu uzupełniamy szklankę wodą gazowaną.
Żujito to rodzima odpowiedź na kubański koktajlowy hit. Zamiast rumu należy dodać żubrówkę. Reszta składników pozostaje bez zmian.

Pina Colada (Karaiby)
Delikatny, ananasowo-kokosowy słodki koktajl zasmakuje szczególnie kobietom.

Do blendera wlej biały lub ciemny rum (50ml), mleczko lub śmietankę kokosową (50ml), sok ananasowy (100ml), dorzuć kostki lodu. Całość należy zblendować, przelać do wysokiego kieliszka (typu Poco Grande), udekorować kawałkiem ananasa.

Caipirinha (Brazylia)
Nazwa odzwierciedla łatwość wykonania drinka („caipira” po portugalsku oznacza coś prostego). Będą potrzebne: limonki (1-2 sztuki), lód, cukier trzcinowy (ok.3 łyżeczki) i Cachaça (50-60ml). Limonki należy pokroić, przełożyć do szklanki, posypać cukrem, dodać Cachaça, uzupełnić lodem, wymieszać. Gotowe.

Margarita (Meksyk)
Skoro Meksyk, to musi być tequila (35ml) i dodatkowo likier triple sec (20ml), sok z limonki (15ml), lód.

Brzeg schłodzonego kieliszka (w kształcie odwróconego kapelusza) potrzeć kawałkiem limonki i „obtoczyć” w soli. Do shakera wrzućcie kostki lodu i resztę składników, dokładnie wymieszajcie potrząsając. Po chwili zawartość należy przelać przez sitko do przygotowanego kieliszka.
A co powiecie na truskawkową odsłonę tego drinka?

Wystarczą truskawki (0,5kg), tequila (40ml), triple sec (10ml), sok z limonki (10ml), cukier trzcinowy (ok.2 łyżeczki), lód. Wszystko należy przełożyć do blendera, zmiksować, przelać do kieliszka obtoczonego w cukrze. Zamiast truskawek można użyć np. arbuza.

Cold Strawberry
Skoro mowa o truskawkach, oto kolejny pomysł na owocowy koktajl. Świeże owoce (ok.2 garści), świeża mięta (kilka listków), wódka (50ml), cukier trzcinowy (ok.1 łyżka), sok z cytryny, lód. Truskawki, lód, miętę, cukier, sok z cytryny zblendować, przelać do kieliszka, udekorować miętą i truskawką.

Bellini (Wochy)
Z wykorzystaniem włoskiego musującego wina Prosecco.

Oprócz wina (500ml) będzie potrzebna dojrzała brzoskwinia (1 sztuka). Do blendera należy włożyć brzoskwinię (nieobraną, bez pestki), dolać szklankę mocno schłodzonego wina, zmiksować. Dolać resztę wina, jeszcze raz zmiksować, przelać do kieliszków. Można udekorować kawałkiem owocu.

Mango z procentami
Będzie egzotycznie. Mango (½ owocu), banan (½ owocu), wódka (50ml), świeża mięta (kilka listków), sok z cytryny, lód. Zmiksować wódkę, lód, owoce, sok z cytryny, miętę. Napój przelać do szklanki lub słoika do drinków.

Woda z miętą i limonką
Podstawowy, bezalkoholowy napój na upały.

Najprostszy, najlepiej gaszący pragnienie, świetnie nawadniający. Woda mineralna niegazowana, limonka (1sztuka), cytryna (1sztuka), świeża mięta, melisa (kilka listków), lód. Limonkę i cytrynę pokroić, wrzucić do karafki/dzbanka/butelki. Dodać zioła, kostki lodu, uzupełnić do pełna wodą. Opcjonalnie może dodać plastry pomarańczy i listki melisy.

Woda arbuzowa
Coś dla abstynentów. Arbuz (1kg), schłodzona woda mineralna (1litr), sok z jednego czerwonego grapefruita, sok z jednej cytryny.

Arbuza pokroić na mniejsze cząstki, usunąć pestki, zmiksować. Dolać sok z grapefruita, wodę mineralną i sok z cytryny. Gotowe do serwowania.

Woda ogórkowa
Ogórek świeży (1sztuka), sok z limonki (3 łyżki), cukier (2 łyżki), woda niegazowana (szklanka), świeża mięta, lód.

Obranego ogórka zblendować z wodą, przecedzić przez sitko rozcierając łyżką miąższ. Dodać cukier, sok z limonki, kostki lodu, udekorować miętą.
Druga propozycja to wrzucenie do karafki/butelki/dzbanka plastrów świeżego ogórka i cytryny, uzupełnienie naczynia wodą mineralną, dodanie listków mięty i/lub melisy.

Woda truskawkowa
Świeże truskawki (20dkg), cukier (2 łyżki), sok z 1/2 limonki, woda niegazowana (szklanka), lód. Wszystko zmiksować, przelać do szklanki, kieliszka lub słoiczka. Smacznego :)