Artykuły powiązane

Organizując przyjęcie weselne, święta tudzież spotkanie z przyjaciółmi, rodziną czy wieczór we dwoje koniecznie wpiszcie do menu rozgrzewające napoje. Teraz nastał ich czas i właśnie teraz smakują najlepiej.
 
Weselne przyjęcie
Organizując przyjęcie weselne, przygotujcie dla waszych gości specjalny powitalny napój, który skutecznie wszystkich rozgrzeje i nie będzie klasyczną lampką wina musującego. Lubiany przez wszystkich grzaniec, nieznany większości skandynawski glögg lub rum na gorąco będą drinkami idealnymi właśnie na jesień i zimę. Zadbajcie również o to, aby w trakcie trwania wesela były serwowane herbaty oraz kawy z korzennymi dodatkami, które podkreślą wyjątkowość pory roku, w której postanowiliście powiedzieć sobie sakramentalne tak.
 
 
Herbata w różnych odsłonach
Zimową herbatę można przygotować na mnóstwo sposobów. W zasadzie możecie stworzyć swój własny przepis w zależności od tego, co lubicie. Do ulubionego naparu dodajcie np. cynamon z cytryną, pomarańczą, aronią, malinami, goździkami, gałką muszkatołową, kardamonem, chili, miodem. Będzie bardzo aromatycznie, zdrowo i pysznie.
 
Rozmaryn w natarciu
To może być niezapomniana przygoda. Wystarczy, że do waszego ulubionego herbacianego naparu  włożycie gałązkę rozmarynu, a klasyczny do tej pory napój objawi się zupełnie nowym obliczem. Możecie się pokusić o dodanie plasterka cytryny, pomarańczy lub odrobiny miodu.
 
 
Imbirowy świat
Jeżeli lubicie smak świeżego imbiru mam dla was prawdziwy hit na jesienne i zimowe wieczory. To  receptura przyjaciółki. Kawałek imbiru (wielkość wg uznania) przeciśnijcie przez np. wyciskarkę do czosnku. Całość wraz z sokiem, który się wydobędzie włóżcie do dużego kubka dodajcie plaster pomarańczy, cytryny, trzy goździki i odrobinę cynamonu. Całość zalejcie wrzątkiem i zostawcie pod przykryciem. Po kilku minutach napój jest gotowy do wypicia. Dla smaku (po przestygnięciu) można dodać odrobinę miodu.
 
Czekoladowe wariacje
Czekolada na gorąco to jest to! Rozgrzewa, dodaje energii i pysznie smakuje. Aby nadać jej zimowego sznytu, dodajcie do czekoladowego napoju odrobinę chili.
 
 
Grzaniec
Wkraczamy w świat jeszcze bardziej rozgrzewających receptur. Klasyczny grzaniec zimą smakuje najpełniej. Zamiast kupować gotowce, przygotujcie swój napój w domu. Wystarczy butelka czerwonego wytrawnego wina, cynamon w laskach i proszku, skórka pomarańczowa, goździki, miód. Wino podgrzej z przyprawami i na koniec dodaj miód. Rozlej do pucharków i podaj z laską cynamonu.
 
 
Glögg
Czyli grzaniec inaczej. Ta receptura choć wywodzi się ze Szwecji jest popularna w całej Skandynawii oraz w Estonii. Jest serwowana głównie w okresie świąt bożonarodzeniowych. Chcecie spróbować? Oto przepis. Czerwone, wytrawne wino, miód, cynamon, imbir, goździki, skórka pomarańczowa, bakalie (migdały, rodzynki). Całość podgrzać, podawać w kubkach z rodzynkami i migdałami. Napój można wzmocnić wódką lub koniakiem.