Artykuły powiązane

 

Decydując się na ślub w miesiącach letnich, należy pamiętać między innymi o ślubnym cateringu, który, biorąc pod uwagę wysokie temperatury, wymaga więcej uwagi i bardziej dokładnego doboru. Skupmy się na słodkościach, a konkretnie na torcie weselnym. Co zrobić, by weselny wypiek był jak najbardziej odporny na wysokie temperatury oraz jakie smaki i kolory będą najbardziej wskazane na letnie przyjęcia? Oto rozważania na dziś.

Rezygnujemy
Lato to lekkość, zwiewność, subtelność. Takie też powinny być torty na letnich weselach. Zrezygnujcie więc z ciężkich kremów, tradycyjnych mas czy dodatków na bazie czekolady, która może się rozpuścić.

Lekka wersja
Lato to sezon na wszelkiego rodzaju świeże owoce. Wykorzystajcie to wybierając swój tort. Lekki i kwaskowaty w smaku wypiek będzie miłym orzeźwieniem. Wnętrze może być wypełnione pokrojonymi lub zmiksowanymi owocami na przykład z dodatkiem serka mascarpone. Idealny na tą porę roku będzie mus cytrynowy, truskawkowy lub wiśniowy. Jeżeli koniecznie będziecie chcieli tort na bazie bitej śmietany, skonsultuj pomysł z cukiernikiem, który będzie przygotowywał wypiek. Przekażcie swoje obawy dotyczące niechcianego efektu w postaci rozpuszczenia się bitej śmietany. Z pewnością znajdzie wyjście z sytuacji.

 

 

Kolory i dekoracje
Kolor tortu dopasowuje się najczęściej do przewodniego koloru przyjęcia. Jakby nie było latem bardziej wskazanymi będą jasne odcienie. Wszelkie pastele oraz biel i ecru będą idealnym wyborem. W kwestii dekoracji weselnego wypieku - postawcie na owoce i żywe kwiaty.

Nagi tort
Czyli tzw. naked cakes to trend, który króluje na weselach od dwóch sezonów. W obecnym roku nadal jest lansowany. Biszkopt przełożony owocami, bez zbędnych ozdobników będzie idealny na letnie wesela.

 

 

Nowocześnie
Osobom, które myślą o nowej odsłonie weselnego tortu być może przypadnie do gustu pomysł na weselne cupcakes. Babeczki ułożone są na paterze piętrowo, mogą być jednakowe i jednolite lub na każdym poziomie inne kolory i odrębne smaki. Podobnie można postąpić z makaronikami, które będą alternatywą dla tradycyjnego tortu. Będzie nowocześnie, z pomysłem i z pewnością zaskoczycie wszystkich.