targi ślubne Szczecin

Artykuły powiązane

Organizując swój wielki dzień, narzeczonym często zależy na efekcie wyróżnienia się i zaskoczenia swoich gości. Można to zrobić na wiele sposobów. Jednym z nich jest zaserwowanie niebanalnej potrawy podczas weselnego przyjęcia.
Oryginalną przekąską będzie, zdobywające coraz większe rzesze fanów, sushi. Ci, którzy nigdy nie jedli tego japońskiego dania będą mieli okazję spróbować. Z kolei goście, którzy doskonale znają i lubią - chętnie sięgną po małe ruloniki.

Warto wiedzieć
Istnieje wiele rodzajów sushi. Niezwykle istotne są trzy kwestie. Każdy kawałek powinien mieć taką wielkość, która pozwoli na zjedzenie go w całości. Druga sprawa to aspekt estetyczny – sushi musi wyglądać smakowicie. Koniecznością jest także staranne serwowanie dania. Po trzecie - wszystkie składniki użyte do wykonania sushi muszą być najlepszej jakości.

 

 

Rodzaje
Najbardziej popularnymi są maki i nigiri. Maki powstają z płatków glonów (nori), ryżu i dodatków w postaci ryby lub warzyw. Całość zwijana jest w rulon i krojona na małe porcje. Podstawą nigiri są bloczki z ryżu, na których położony jest kawałek ryby, owoce morza lub warzywa.

Skojarzenia
Wielu Polakom sushi nieodłącznie kojarzy się z surową rybą. W niektórych odsłonach rzeczywiście takowa jest wykorzystywana, ale nie we wszystkich. Alternatywnymi składnikami mogą być choćby wędzone ryby takie jak tuńczyk czy łosoś. Wegetarianie także znajdą coś dla siebie. Warzywne dodatki w postaci ogórka, papryki, bakłażana lub awokado są często wykorzystywane.

 

 

Specjalny pokaz
Jeżeli zależy wam na efekcie zaskoczenia, rozważcie pokaz mistrza sushi, który na oczach zaproszonych gości będzie robił i serwował japoński przysmak. Poza wymiarem estetycznym będzie to niewątpliwie wspaniała i oryginalna atrakcja przyjęcia weselnego. Świeżo przygotowane sushi zaserwowane w lodzie lub na ochłodzonej tacy długo zachowa pożądany smak. Całość będzie się prezentowała bardzo elegancko i wytwornie.

Dodatek
Z sushi idealnie komponuje się zielona herbata. Można ją podać w specjalnych imbryczkach wraz z eleganckimi filiżankami. Z alkoholi najodpowiedniejszym będzie dobre, białe, wytrawne wino.

Na plus
Sushi jest lekkostrawne, więc będzie świetną propozycją dla osób dbających o linię. Spośród wielu rodzajów maków i nigiri każdy znajdzie coś dla siebie - zarówno wegetarianie będą mieli w czym wybierać, jak i osoby, które w swojej diecie dopuszczają mięso i ryby.

Geneza
Nazwa sushi, pochodzi od solonej ryby fermentującej wraz z ryżem. Dzięki temu sposobowi konserwacji rybę można było spożywać nawet po roku. Taka forma sushi rozpowszechniona była w wielu azjatyckich krajach, nazywana była narezushi. Warto wspomnieć, że wówczas spożywano jedynie mięso, ryż był odrzucany. Wiek XX, coraz bardziej powszechny dostęp do elektryczności oraz wynalezienie lodówek pozwoliły na spopularyzowanie sushi poza Azją.