Artykuły powiązane

Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym dla naszego życia. Najbogatszym źródłem żelaza w diecie jest czerwone mięso. Duże ilości znajdują się również w tłustych rybach, mięsie kurczaka i indyka, niektórych orzechach, nasionach, suszonych owocach, ciemnozielonych warzywach i wzbogacanych płatkach śniadaniowych. Niewystarczające spożycie tego pierwiastka odbija się niekorzystnie na naszym zdrowiu. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego wytwarzania hemoglobiny (czerwonego barwnika krwi) i dostarczania tlenu wszystkim komórkom organizmu. Pierwszym objawem zbyt niskiego spożycia żelaza jest osłabienie i zmęczenie. W grupie ryzyka utraty zapasów żelaza i wystąpienia objawów niedoboru są kobiety i dziewczęta, jedzące małe ilości mięsa, drobiu i ryb. Wiele kobiet traci dużo żelaza podczas obfitych miesiączek. Niezbędne jest wówczas przyjmowanie żelaza w postaci suplementów.