Autor Wątek: Nasze odliczanie - majowe M&M ślubowanie :)  (Przeczytany 71702 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Nasze odliczanie - majowe M&M ślubowanie :)
« Odpowiedź #360 dnia: 16 Marca 2015, 20:38 »
Mi się podobają OE-171 ;) mamy bardzo podobne, tylko z żółtego złota ;)

Offline klimmarta
  • bywalec
  • data ślubu: 05.06.2015
« Odpowiedź #361 dnia: 16 Marca 2015, 21:58 »
Dziewczyny, a powiedzcie mi jak wyglądają formalności w urzędzie w przypadku ślubu konkordatowego? Chodzi mi konkretnie o zaświadczenie o braku przeszkód do zawarcia małżeństwa. Płaci się coś za to? Przelewem, czy można na miejscu? Na stronie urzędu znalazłam tylko informację o kwocie za sporządzenie aktu małżeństwa.

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 7.06.2014
« Odpowiedź #362 dnia: 16 Marca 2015, 22:02 »
Płaci się , ale nie pamietam ile  :P coś koło 80 zł

można w okienku pocztowym na miejscu zapłacić  :)

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
  • Ja kocham tylko Ciebie, Ty jesteś moim niebem :*
  • data ślubu: 03.08.2013
« Odpowiedź #363 dnia: 17 Marca 2015, 08:22 »
my mamy OE11  tyle że z brylantami w mojej :)

Offline magna

• uzależniony
  • data ślubu: 27 czerwiec 2015
« Odpowiedź #364 dnia: 17 Marca 2015, 20:28 »
84 zł. Płacisz na miejscu. :) Jestem zorientowana w temacie, bo idziemy 3 kwietnia :) o ile urzędy będą otwarte...

Offline klimmarta
  • bywalec
« Odpowiedź #365 dnia: 17 Marca 2015, 21:52 »
Dokładnie tak jak piszecie, już dzisiaj to załatwiliśmy :)

Offline magna

• uzależniony
« Odpowiedź #366 dnia: 24 Kwietnia 2015, 08:19 »
Co tam u Ciebie? Jak przygotowania?

Offline klimmarta
  • bywalec
« Odpowiedź #367 dnia: 24 Kwietnia 2015, 11:45 »
U nas tyle się działo przez ostatni czas, że nawet nie miałam kiedy pisać. Narzeczony miał miesiąc temu wypadek i mało co sprawa nie skończyłaby się w sądzie. Dodam, że wypadek miał tego samego dnia, w którym miał służbowo lecieć do Francji (dzień po tej katastrofie Lufthansy, tym samym samolotem miał lecieć). Kolizja trzech samochodów, facet przed nim gwałtownie zahamował, narzeczony wyhamował metr za nim, ale kierowca jadący z tyłu nie hamował w ogóle bo miał nie do końca sprawne hamulce i w dodatku jechał 70 km/h gdzie ograniczenie było do 55 km/h i wjechał nam z impetem w tył. Narzeczonemu poduszka wystrzeliła, na chwilę stracił przytomność, potem się ocknął i zabrała go karetka na obserwację. Oczywiście kierowca z pierwszego auta wyskoczył z krzykiem na narzeczonego, że co on zrobił (nie używał miłych słów), no to narzeczony też mu odpyskował że to nie jego wina itp. Na miejscu ustalona była wina tego kierowcy, który jechał z tyłu, ale do czasu jak się potem okazało. Do szpitala przyjechała po kilku godzinach policja oddać dokumenty i do narzeczonego z tekstem: "co, nie wyhamowało się młody kierowco?" Facet jadący z przodu powiedział, że poczuł dwa potężne uderzenie i oni na tej podstawie stwierdzili, że najpierw musiał uderzyć narzeczony w tego z przodu, a potem ten z tyłu w niego, co jest kompletnym absurdem bo przodu nie mieliśmy w ogóle uszkodzonego, a tył zmiażdżony. Na każde tłumaczenie narzeczonego policja śmiała mu się w twarz mówiąc, że przecież oni ponad 20 lat pracują w zawodzie i wiedzą lepiej i że skoro się nie przyznaje to zadzwonią za kilka godzin i powiedzą co ustalili. A jak wychodzili to rzucili "no to się będziemy sądzić". I po kilku godzinach zadzwonili, że pan z przodu nadal się upiera że czuł dwa potężne uderzenie więc na pewno musiał uderzyć i czy w związku z tym przyjmuje mandat. Wiadomo, że nie przyjął bo nie uderzył i sprawa miała być skierowana do sądu. Po jakimś czasie narzeczony zgłosił się najpierw na komisariat na wyjaśnienia i całe szczęście że trafił na super policjantkę, która mu uwierzyła. Przyszedł z plikiem dokumentów z oględzin samochodu, na których widać, że przód mamy w ogóle nieuszkodzony, dzwonił też po okolicy miejsca zdarzenia z zapytaniem czy przypadkiem któraś z kamer czegoś nie nagrała bo świadków nie było, albo nie chcieli się zgłosić bo szukaliśmy przez długi czas. Policjantka powiedziała, że jej zadaniem byłoby skierowanie sprawy od razu do sądu, ale widzi pewne niejasności i chce zweryfikować wersje. Kierowca który jechał z tyłu przyznał się do winy, jego wersja zgadzała się z wersją narzeczonego, tylko pan jadący z przodu miał wersję zupełnie inną. Na szczęście po 2 tygodniach zadzwoniła ta policjantka, że sprawa zakończona i jedynym winnym jest kierowca z tyłu. Ale co się stresu najedliśmy to sobie nie wyobrażanie... sprawa sądowa prze ślubem, koszty sądowe, koszty powołania biegłego, po prostu byliśmy kłębkiem nerwów przez ten czas. Teraz stres zszedł, zostaliśmy bez auta bo sprzedamy je warsztatowi w którym stoi, a po ślubie kupimy nowe.

Offline klimmarta
  • bywalec
« Odpowiedź #368 dnia: 24 Kwietnia 2015, 11:47 »
Narzeczonemu nic poważnego się nie stało, boli go czasem jeszcze kręgosłup i nosił kołnierz ortopedyczny.

A co do samego ślubu: wczoraj odebraliśmy obrączki, 2 tyg temu kupiliśmy garnitur, byłam na przymiarce sukni, kupiłam biżuterię, w sobotę idę do fryzjera na próbną fryzurę, tydzień temu byłam na próbnym makijażu i to chyba tyle :)

Offline magna

• uzależniony
« Odpowiedź #369 dnia: 24 Kwietnia 2015, 12:28 »
Jezu... :o to faktycznie mieliście stresu... No to teraz stres przedślubny Ci nie straszny ;)

Offline klimmarta
  • bywalec
« Odpowiedź #370 dnia: 24 Kwietnia 2015, 13:01 »
Ślubem też już się stresuję. Do tego będę niebawem mieć obronę na uczelni więc też stres dochodzi.

Offline klimmarta
  • bywalec
« Odpowiedź #371 dnia: 26 Maja 2015, 13:17 »
Zostało tylko 10 dni. Jak ten czas szybko zleciał...
Już się porządnie stresuję. Wszystko mamy załatwione, ale boję się, że coś nie pójdzie po naszej myśli. Aktualnie chodzimy na kurs pierwszego tańca. Trzymajcie kciuki, żebyśmy mieli ładną pogodę :)

Offline Alis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #372 dnia: 26 Maja 2015, 13:19 »
pogodę zapowiadają piękną  :)  :) :)

ostatnie 10 dni... pamiętam jak by to było wczoraj a tymczasem zostało mi 11 do 1 rocznicy  ;)

jakieś wieczory kawalersko-panieńskie się szykują ?

Offline klimmarta
  • bywalec
« Odpowiedź #373 dnia: 26 Maja 2015, 13:22 »
Panieński i kawalerski mieliśmy w zeszły weekend :) Mężczyźni grillowali na działce u moich rodziców, a my miałyśmy posiadówkę w domu do nocy.
Tak mi się teraz nasunęło: jak u Was wyglądał polter? Długo goście siedzieli? Różnie ludzie mówią i myślimy jak się do niego przygotować.

Offline Alis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #374 dnia: 26 Maja 2015, 14:02 »
polter wyglądał tak ze zjeżdżali się znajomi i sąsiedzi, wszyscy tłukli szkło, my laliśmy wódkę, na stole w ogrodzie stały sałatki, zakąski itp.
mój tata się chciał popisać i upiekł dzika w całości   ;)
Ci co nie szli na wesele składali życzenia, dostaliśmy kilka drobnych prezentów

schodzić się zaczeli koło 16 - 17

u nas większość siedziała do 19, my wyszliśmy po angielsku chyba koło 21,
wcześniej przed wyjściem zamiotłam szkło na koniec (nie chciało mi się co chwila zamiatać  :P :P :P)

część gości (w większości znajomi zza płotów moich rodziców) siedzieli jeszcze, ale oni się tak normalnie spotykają na posiadówki w ogrodach co dzień u kogoś innego wiec w ogóle w to nie ingerowałam  ;) ;)

i tyle właściwie  :)

Offline magna

• uzależniony
« Odpowiedź #375 dnia: 27 Maja 2015, 11:56 »
Jej.. to już tuż tuż.. zostało Wam coś jeszcze do przygotowania?

Offline klimmarta
  • bywalec
« Odpowiedź #376 dnia: 27 Maja 2015, 14:58 »
W zasadzie to już wszystko mamy. Czekamy tylko na wysyłkę prezentów dla rodziców i dla świadków. I szlifujemy pierwszy taniec :)

Offline violiza

• uzależniony
« Odpowiedź #377 dnia: 27 Maja 2015, 16:01 »
jejku, czemu tu nie zawitałam do Twojego wątku ???
Super że już wszystko macie. A jaki prezent kupiliście dla świadków i rodziców?:) Powodzenia!
jestem forumową skrzypaczką,->
https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=49937.new#new  zagram też na Waszym ślubie ;)
zapraszam do kontaktu :)

Offline klimmarta
  • bywalec
« Odpowiedź #378 dnia: 27 Maja 2015, 16:08 »
Nie kupowaliśmy oklepanych prezentów, tylko stwierdziliśmy że chcemy zrobić coś od siebie.
Rodzicom zamówiliśmy albumy z podziękowaniem, moja siostra zrobiła nam zdjęcia na których dziękujemy za różne rzeczy, wywołamy je i dodamy zdjęcia z dzieciństwa.
Świadkowie dostaną fotoobraz z naszym zdjęciem na którym jesteśmy oboje i trzymamy kartkę z napisem "dziękujemy najlepszemu świadkowi "imię świadka" i to samo dla świadkowej.

Myślimy tylko nad prezentem dla babci, ale przypuszczam, że w tym przypadku raczej tradycyjnie kupimy kwiaty.

Offline violiza

• uzależniony
« Odpowiedź #379 dnia: 27 Maja 2015, 16:35 »
Świetne pomysły. Może dla babci też mały albumik? Jak nie to na pewno kwiaty też będą dobre:)
https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=49937.new#new  zagram też na Waszym ślubie ;)

Offline Kara-90

• entuzjasta
  • data ślubu: 09.09.2016
« Odpowiedź #380 dnia: 10 Czerwca 2015, 08:25 »
klimmarta spóźnione ale szczere życzenia, mało się udzielałam ale śledziłam Twój wątek :P :D
Napisz jakieś szczegóły :D

Offline violiza

• uzależniony
« Odpowiedź #381 dnia: 10 Czerwca 2015, 09:01 »
No właśnie. Co to za zachowanie że nic się nie pochwalisz?! :D

Najlepsze życzenia na Waszej nowej drodze życia! DUŻO MIŁOŚCI!:)

Offline Alis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #382 dnia: 10 Czerwca 2015, 09:25 »
Wszystkiego najlepszego na nowej drodze   :-* :-* :-* :-* :-*

dużo miłości, wytrwałości i zrozumienia  ;)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #383 dnia: 10 Czerwca 2015, 10:18 »
Odezwij się, kochana, opowiadaj :) :-*

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #384 dnia: 10 Czerwca 2015, 13:54 »
wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia ;*

Offline klimmarta
  • bywalec
« Odpowiedź #385 dnia: 10 Czerwca 2015, 14:57 »
Hej, dziękuję wszystkim za życzenia.
Już opowiadam :) Było naprawdę lepiej niż mogliśmy sobie wymarzyć.
Rano obudziłam się tak zestresowana że ryczałam, ale jak siedziałam u fryzjera to mi przeszło. Potem pojechałam do rodziców się przygotowywać i tam znowu się zaczęło. Tata był tak przejęty faktem, że wydaje córkę za mąż, że co chwila się wzruszał i nie wiedział co ma ze sobą zrobić. Malowała mnie Ola z Oliskova Make up, mogę śmiało polecić. Przed 16:00 przyjechał narzeczony (teraz już mąż) na błogosławieństwo. Zapieraliśmy się że nie będziemy płakać, starałam się trzymać, ale jak zobaczyłam jak mąż płacze to potem już wszyscy ryczeli :) O 16:40 ruszyliśmy do Kościoła i musieliśmy trochę poczekać bo przed nami też był ślub. Jak czekaliśmy już z tyłu aż ksiądz po nas podejdzie to znowu płacz - mieliśmy zespół (skrzypce, gitara i śpiew) i jak ich usłyszeliśmy to pękliśmy. Potem msza: kazanie piękne, na przysiędze się nie pomyliliśmy i nie płakaliśmy, ksiądz nas rozśmieszał co chwilę. Potem na podpisy zagrali nam Hallelujah, wyjście przy marszu weselnym i standardowi ryż, grosiki i płatki. Ci co nie jechali na wesele złożyli nam życzenia i pojechaliśmy na salę. Tam dalszy ciąg życzeń, toast, tłuczenie kieliszków i obiad. Potem pierwszy taniec. Stresowałam się, że zapomnę kroków, ale wyszło idealnie. Tańczyliśmy walca angielskiego do "what the world needs now". Dalej tańce itp. Tort po 23:00, mieliśmy od Sowy, ładny i bardzo smaczny tylko ciężko było kroić ten pierwszy kawałek :) Następnie podziękowania dla rodziców, babć i świadków. Oczepiny - welon złapała moja siostra więc tata się śmiał, że na razie ma puste kieszenie i musi zbierać na następne wesele :D  Tradycyjne zbieranie kasy do welonu. Po oczepinach zabawy: "taniec z gwiazdami" wyszedł rewelacyjnie, mój wujek z ciocią mieli do zatańczenia tango, wujek wziął różę w zęby i nosił ciocię po parkiecie :) DJ stwierdził, że tak świetnie ta zabawa jeszcze mu nie wyszła, my byliśmy w jury, wszyscy łącznie z fotografem płakali ze śmiechu :D Z innych zabaw była "jaka to melodia" i "wycieczka do zoo". Wszyscy bawili się świetnie, do 4:00 było ponad 20 osób na parkiecie (mieliśmy 56 gości). Nikt się nie spił, nikt nie pokłócił, poznałam talent taneczny cioć i wujków :) I mimo wcześniejszych obaw, szczerze polecam Telimenę. Obsługa niewidoczna, dbali o wszystko, jedzenia zamówiliśmy co prawda więcej niż w standardowym menu i jak się okazało o wiele za dużo bo połowa została. W sobotę mieliśmy poprawiny na działce u moich rodziców. Teraz czekamy na plener. Mam kilka zdjęć zrobionych przez siostrę, kto ma konto na facebooku na pewno widział, kto nie - mogę wstawić tutaj jeśli chcecie. Za tydzień będziemy mieć film i teledysk więc też się podzielę :)

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #386 dnia: 10 Czerwca 2015, 15:16 »
to super, że wszystko się udało ! :) ja też byłam zadowolona z Telimeny . :)

niestety nie mam Cie w znajomych na fb :( więc chciałabym zobaczyć Cie w całej okazałości :)

Offline violiza

• uzależniony
« Odpowiedź #387 dnia: 11 Czerwca 2015, 08:08 »
Gratulacje! Super że jesteś tak zadowolona:) mam nadzieje że u mnie też tak się będą bawić;)
a jakiego dj'a miałaś?
Ja też nie mam Cię na fb więc liczę na dalszą relację ze zdjęciami itp... ;)

Offline Alis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #388 dnia: 11 Czerwca 2015, 09:25 »
super ze się wszystko udało  :)

ja mam Cię w znajomych to wieczorkiem zerknę  ;)

Offline Kara-90

• entuzjasta
  • data ślubu: 09.09.2016
« Odpowiedź #389 dnia: 12 Czerwca 2015, 19:08 »
ja też nie mam Cię w znajomych, podziel się fotkami tutaj :D