Poniewaz zostal mi w zasadzie miesiac (fajnie by bylo gdyby bylo mniej

), to podziele sie z wami refleksjami jakie mnie ostatnio nachodzą.
Po pierwsze - "czy prac"

A minaowicie czy prac wszystko, ubranka rzecz oczywista ale czy zasada prania dotyczy tez wozka, fotelika, maty edukacyjnej i zabawek wszelkiej masci. Poruszylam te kwestie w watku Ewuni Lilian, ale bez jednoznacznego rostrzygniecia. Moj maz uwaza, ze przeciez calego mieszkania nie wypiore, tapicerki w samochodzie tez nie i nie ma tez potrzeby dzieciaka wyjalawiac

Chyba troche racji w tym jest. Poza tym jak wyprac grajace zabawki zeby nie zepsuc grania - raczej niemozliwe.

Postanowilam jak na razie poprzestac na ubrankach, co do zabawek sie zobaczy, wozka i fotelika prac nie bede.
Po drugie jak opiekowac sie malenstwem zeby go nie zepsuc.

Takie to wszystko ma delikatne, jak przewijac, ubierac zeby nie uszkodzic stawow, zeby uchonic dziecie przed koslawymi nozkami. Takie paranoiczne mysli mi przychodza do glowy, ze jak bede cos zle robic to zrobie jej krzywde na cale zycie. Jak kłasc spac, kąpac zeby szkody nie zrobic. Podziwiam mamy, ktore to wiedza. Uczyli nas na szkole rodzena dwa tygodnie temu przewijania i przebiarania na lalce, ale taka lalka to nie wlasnie dziecko, nad ktorym stane i bede sie trzesla ze jej krzywde zrobie, bo takie to wszystko bedzie watle i malenkie.
Po trzecie dajac upust mojej paranoi zakupilismy nianie elektroniczną z monitorem oddechu (co spotkalo sie tylko z popukaniem sie w glowe ze strony mojego Meza

) Niew iem czy mnie to uspokoi zale zawsze warto spobowac. Zapoatrzylam sie tez w ksiazke Pawla Zawitkowskiego z filmem instruktarzowym o pielegnacji niemowlaka. Obejrze moze cos mi w glowie zostanie.
Po czwarte cisnie mi sie do glowy tysiace pytan w stylu: a jak nie bede umiala karmic piersia

a jak Ewka bedzie miala uczulenia i skaze bialkową

a jak porod bedzie przez cesarke (poki co brak symptomow) i nie bede miala sily sie nia zajac

a jak po porodzie bedzie mnie wszystko bolalo i tez nie bede miala sily

a jak nie bedzie chciala ciagnac z cyca

itd.
Czesc moze glupia ale spedza mi sen z poiwiek.