Autor Wątek: Martynka tuli już do serduszka Gabrysię  (Przeczytany 94415 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
Odp: Martynka tuli już do serduszka Gabrysię
« Odpowiedź #60 dnia: 29 Grudnia 2007, 12:07 »
wyślij do mnie
Witajcie. Nocka niespokojna, Gabrysia budziła się co godzinę, chciała jeść, possała 5 min i zasypiała. Nie najadała się i dlatego co chwilę się budziła. A poza tym nie spodobało jej się chyba łóżeczko i spanie przy zgaszonym świetle, w szpitalu była cały czas przy mnie a w pokoju paliło się światlo.
poczatki są trudne
słuchaj czy jak mała je to przełyka - mój przy jkedzeniu sapie, świszczy, meczy się  - po tym poznaję, ze połyka mleko a nie "smoczkuje"
a jak mała nie bedzie sie najdać to daj jej butlę ze sztucznym oczywiście dalej przystajwiaj ją do piersi - ja tak robiłam przez kilka dni i u mnie ruszyła produkcja mleka a mały nie był głodny

Szukamy pediatry na prawobrzeżu, musimy Małą dziś zarejestrować a nie mamy pojęcia kto jest dobry. Jak macie jakiegos lekarza godnego polecenia to proszę o info.
tu nie pomoge.

teraz pytanie: od wczoraj prawie po każdym jedzeniu ma czkawkę, co to znaczy?? Że się nie najada? Czy z przejedzenia?  Teraz jest chyba najedzona, bo 2 razy jej sie ulało, a czkawkę miała.
każdy maluch ją ma - mój też. ponoć to normalne. na necie znalazłam, ze trzeba małego przystawić do cycka albo potrzymac pionowo.

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #61 dnia: 29 Grudnia 2007, 12:42 »
mam niezwykłą przyjemność przedstawić Gabrysię

...na prośbę Martynki usuwam fotki Gabi...
« Ostatnia zmiana: 6 Kwietnia 2008, 12:10 wysłana przez asia »

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #62 dnia: 29 Grudnia 2007, 12:55 »
o jaka śliczniutka :)

I jaki dumny tatuś :)

I nawet na pierwszym zdjęciu widać kawałek szczęśliwej mamusi :)

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 10.09.2005r.
« Odpowiedź #63 dnia: 29 Grudnia 2007, 13:01 »
Gabrysia jest prześliczna  :D ale teraz widzę jeszcze dumnego Tatusia  :Wzruszony:
Super Rodzinka... juz się nie mogę doczekać Martynko naszych wspólnych spacerków z naszymi Córciami  ;D

Offline natusia999

• bywalec
  • data ślubu: 22-07-2006
« Odpowiedź #64 dnia: 29 Grudnia 2007, 13:07 »
 :hello:

:Wzruszony: :Wzruszony: :Wzruszony: :Wzruszony: :Wzruszony:

Cudna, poprostu prześliczna, a jakie włoski długaśne :) - gratulacje dla dumnego tatusia i bardzo dzielnej mamusi - prosimy o więcej fotek   :skacza:

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #65 dnia: 29 Grudnia 2007, 13:26 »
Martynko czkawka to normalne, mój Mały też ją często miał i ma.

Co do pediatry to też nie pomogę, my w Podjuchach jesteśmy zapisani więc to za daleko dla Was.

A Gabrysia jest cudna  :-* Zresztą już wiesz : ;D

Offline promyczek

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 13.08.2006
« Odpowiedź #66 dnia: 29 Grudnia 2007, 13:41 »
 :D sliczna niunia

i jak fajnie trzyma smoka  :D

Offline met

• Młoda Żonka
  • Chuck Norris
  • Amor Vincit Omnia
  • data ślubu: [size=
« Odpowiedź #67 dnia: 29 Grudnia 2007, 13:51 »
jaka ona cudna! :serce:
Taka maciupka i bezbronna. A jaka cudniasta :D

Offline the_rose

• Prawdziwa miłość przenika tajemnice i samotność kochanej osoby, pozwalając jej zachowć swoje sekrety i pozostawia jej wewnętrzną wolność
  • uzależniony
  • data ślubu: 07.07.2007
« Odpowiedź #68 dnia: 29 Grudnia 2007, 13:52 »
śliczne maleństwo:)))) Gratulacje:)
Mama Aniołków 8tc,7tc i 5tc

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #69 dnia: 29 Grudnia 2007, 15:36 »
Dziękujemy za wszystkie miłe słowa :)
Pozdrawiamy

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 29 Grudnia 2007, 15:44 »
Martynko czkawka oznacza ze mloda ma jeszcze nie wyksztalcony przewod pokarmowy i poprostu po jedzienu kiedy lyka powietrze reaguje w ten sposob.

jesli jje 5 min i zasypia to musisz ja obudzic, nie moze tak pojadac po kilka minutek..

co do spania to moze rzeczywscie roznica jest dla niej nowosica lae przyzwyczajaj ja do lozeczka i spania osobno, moze przy malej lampce? U nas na poczatku sprawdzala sie metoda - dziecko owiniete ciasno kocykiem i obok moja koszulka....

Offline Kasia*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #71 dnia: 29 Grudnia 2007, 15:50 »
śliczności :)
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #72 dnia: 29 Grudnia 2007, 15:52 »
Martynko ale fajnie, że już jesteście w domku. Gabrysia jest cudna. Życzę powodzenia w codziennych obowiązkach.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #73 dnia: 29 Grudnia 2007, 16:53 »
Martynko czkawka oznacza ze mloda ma jeszcze nie wyksztalcony przewod pokarmowy i poprostu po jedzienu kiedy lyka powietrze reaguje w ten sposob.

jesli jje 5 min i zasypia to musisz ja obudzic, nie moze tak pojadac po kilka minutek..

co do spania to moze rzeczywscie roznica jest dla niej nowosica lae przyzwyczajaj ja do lozeczka i spania osobno, moze przy malej lampce? U nas na poczatku sprawdzala sie metoda - dziecko owiniete ciasno kocykiem i obok moja koszulka....

Dziękuję Rybko za odpowiedź. Gabi spała tylko po pierwszym karmieniu u nas, później przełożylam ją do łózeczka. Dzis cały dzien staralismy sie, zeby w nim spała i spała...a co do budzenia, o to chodzi, ze ja ruszam za policzki, nosek, gilgocze a ona nie reaguje. Ale dzis w dzien jadla w miare normalnie (ok 15 min) i spala 1.5 godz zawinięta własnie w kocyk, wiec chyba nie jest najgorzej. Może potrzebuje teraz wiecej jedzonka i dlatego budzi sie co 1.5 godz.

Gabi jest strasznym zmarźluchem...ma łapki zimne jak lody, ubieramy ja cieplo i owijamy kocykiem+ przykrywamy kołderką. 

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 29 Grudnia 2007, 17:07 »
Martynko niekoniecznie jest zmarziluchem, porpostu jej system ukrwienia jest jeszcze niedoskonaly, krew nie do konca podrozuje tak jak powinna. To normalne u takich maluszkow. Oczywiscie dlatgo tez potrzebuja wiecej ciepla.

Jesli nie jestes pewna czy mala zjada wystarczajaco to daj jej swoje mleko z butelki, mozesz sciagnac wiecej niz na oko srednio zjada i bedziesz wiedziala czy spala dluzej.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #75 dnia: 29 Grudnia 2007, 17:12 »

Jesli nie jestes pewna czy mala zjada wystarczajaco to daj jej swoje mleko z butelki, mozesz sciagnac wiecej niz na oko srednio zjada i bedziesz wiedziala czy spala dluzej.
własnie tak dzis chcielismy zrobic, wydawalo mi sie, ze mam pelne piersi, ale polecialo doslownie troszkę. Zaraz spróbuje z tej piersi, ktora jej teraz nie karmilam i zobaczymy jaki bedzie efekt...

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 29 Grudnia 2007, 17:14 »
Wiesz to najlepsza matoda, mozesz do tego zapisywac o ktorej jje i np co drugie karmienie dac jej butle ze swoim i zapisac ile wypila i jak dluga miala przerwe, bedziesz miala srednia.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #77 dnia: 29 Grudnia 2007, 17:16 »
Wiesz to najlepsza matoda, mozesz do tego zapisywac o ktorej jje i np co drugie karmienie dac jej butle ze swoim i zapisac ile wypila i jak dluga miala przerwe, bedziesz miala srednia.

jak bedzie mi sie udawalo sciagac, to tak bede robila.

Idę przygotować się psychicznie do pierwszej kąpieli:)

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 29 Grudnia 2007, 17:18 »
O!! To koniecznie napisz jak poszlo! I nie zniechecaj sie lzami i krzykiem. NORMA :)

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #79 dnia: 29 Grudnia 2007, 17:26 »
Martynka - Rybka ma rację co do zimnych łapek (zresztą wszystko co napisała to sama prawda  ;) )
sprawdzaj małej kark czy ma ciepły; mój do tej pory miewa zimne łapki

O!! To koniecznie napisz jak poszlo! I nie zniechecaj sie lzami i krzykiem. NORMA :)
dokłądnie!ja teraz małego karmię przed kapielą i jest o niebo lepiej; potem coś dojada po niej i śpi ładnie
mam nadzieję, ze po kąpieli bedzie spała dłużej bp budzenie co 1,5 to cię zamęczy

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 29 Grudnia 2007, 17:29 »
Anusiu lata praktyki :) Po 2 dziecku \9jeszcze tak upiornym jak tosia) to ja ksiazki o maciezynstwie moge pisac :)

Martynko najwazniejsze to podejsc na luzie i sie nie denerwowac!!!!!!!!!!!!

• Chuck Norris
« Odpowiedź #81 dnia: 29 Grudnia 2007, 19:29 »
Dzięki dziewczyny:)

I po stresie. Kąpał tata, Mała o dziwo nie płakała, było jej chyba cieplo, bo tak to przy kazdej zmianie pieluchy, jak jest pol naga placze:)  pozniej mam zrobila masazyk z oliwka, wyczesalismy jej wloski, bo miala jeszcze skrzepy krwi, nie domyli jej w szpitalu.

Sciagnelam pokarm Rybko, tak jak pisalas. I z obydwu piersi wyszlo tylko 30ml (ale z jednej 15 min wczesniej jadla), Mała to zjadła przed kapiela, pozniej troszke dojadla i teraz lezy w lozeczku z zamiarem spania... Wydaje mi sie, ze to bardzo mało.

Jak narazie nie stresuje sie, do wszystkiego podchodze spokojnie.

Mam pytanie, czy spuchnięte oczka to norma??

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 29 Grudnia 2007, 19:35 »
Kochana 30ml to sporo, ja mam rozpiske kamienia tosi - gdie ja dawalam tylko butle, i tez zpo czatku czesto dawalam po max 30-40 ml wiecej nie chciala. Najwazniejsze to sobie wszystko zapisuj, potem masz porownanie ile jadla w 1,2 itd tygodniu.

Spuchniete oczki i cala buzia to norma, powinno jej zejsc do 14 dni. Nic sie nie martw :)

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #83 dnia: 29 Grudnia 2007, 23:07 »
GRATULUJE   :D
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

• Chuck Norris
« Odpowiedź #84 dnia: 30 Grudnia 2007, 09:17 »
Martaxyz dziękuję.

A teraz kolejne pytanie do doświadczonych mam: Czy to normalne, że ulalo jej się na czerwono ?? Musialo to się stać w nocy, bo dopiero rano zauważyłam, że ma zabrudzone ubranko.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #85 dnia: 30 Grudnia 2007, 10:00 »
Rybko jaka ty kurcze jestes wszechstornna :) Na wszytsko masz odpowiedz :)
Gabrysia jest śliczna :) Taka czarniutka :)

A co do ulania na czerwono ? Nie mam pojecia  ::) chyba to zależy od inensywnosci tego koloru  ::)
nie wiem nie chcem głupot pisac ale myśle tak jak by mi sie takie coś przytrafiło  ::)
moze poporstu podrazniony ma przełyk od ulewania i dlatego jest czerwone ? Ale bardzo czerwone czy tylko torszke ?
Moze zadzwon do lekarza i sie zapytaj ? Bo ja naprawde nei wiem bo sama nie miałam takiej sytuacji .
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

• Chuck Norris
« Odpowiedź #86 dnia: 30 Grudnia 2007, 10:08 »
Rybko jaka ty kurcze jestes wszechstornna :) Na wszytsko masz odpowiedz :)
Gabrysia jest śliczna :) Taka czarniutka :)

A co do ulania na czerwono ? Nie mam pojecia  ::) chyba to zależy od inensywnosci tego koloru  ::)
nie wiem nie chcem głupot pisac ale myśle tak jak by mi sie takie coś przytrafiło  ::)
moze poporstu podrazniony ma przełyk od ulewania i dlatego jest czerwone ? Ale bardzo czerwone czy tylko torszke ?
Moze zadzwon do lekarza i sie zapytaj ? Bo ja naprawde nei wiem bo sama nie miałam takiej sytuacji .

Nie jest takie mocno czerwone. Ona ulała może ze 3 razy odkąd się urodziła, więc podrażnione raczej nie jest. Jak lezalam w szpitalu na podtrzymaniu to nowonarodzona córeczka kolezanki tez tak ulewala i polozne mowily, ze to norma, bo moze ulewac wodami, ale to bylo dzien-dwa po porodzie, a Gabrysia juz jest 5 dobę. Nawet nie mamy jeszcze swojego lekarza, bo wszystko bylo pozamykane w piatek i wczoraj. Zadzwonie zaraz na oddział noworodkowy, gdzie lezala.

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #87 dnia: 30 Grudnia 2007, 10:32 »
Witam, śliczna ta Twoja niunia!!!!!!!!!!!
Co do ulewania to ja pojęcia nie mam, bo moje młode nie ulewało...daj znać, czego się dowiedziałaś...

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #88 dnia: 30 Grudnia 2007, 10:33 »
No i chyba to będzie najlepsze rozwiązanie , zadzwonic do szpitala .
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #89 dnia: 30 Grudnia 2007, 11:04 »
Hej Martynko :D

Gabi - sliczna  :-* :-* :-*

Kochana ja juz z malym 2 tyg - a nadla ma 100 pytan, mase wątplwiosci, rozterek... ::)

ehhh..początki bywaja trudne  :-\ dobrze ze mamy forumowe mamuski, ktore nas wspieraja  :-*