Autor Wątek: Martynka tuli już do serduszka Gabrysię  (Przeczytany 94237 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
Odp: Martynka tuli już do serduszka Gabrysię
« Odpowiedź #180 dnia: 6 Stycznia 2008, 15:32 »
ja tez dzis wypuścilam sie na male zakupy :D

hihi :) fajnie było, choć nie powiem, zamiast skupić się co miałam kupić myślałam jak sobie tata radzi mimo, że wiedziałam, że jak Gabi zasnęła, to 2 godz musi spać. Ale spokojnie wszystko kupiłam i o dziwo o niczym nie zapomnialam :) Po powrocie sypnęło za oknem pięknie śniegiem...ehhh, szkoda że jeszcze nie możemy wyjść z Gabrysią na dwór...

Ach i byłam w aptece, zapłaciłam 65zł! Witamina K "jedyne" 39zł do tego sól fizjologoczna (pediatra kazała dawać jej po kropelce do noska, zeby jej sie lepiej oddychało (tak zapobiegawczo) ) i wit. D3 i tu rodzi sie pytanko: dajecie bezpośrednio do buźki?? Ja się boję, że niechcący dam jej więcej tych kropelek niz zalecono...
« Ostatnia zmiana: 6 Stycznia 2008, 15:36 wysłana przez martyna1985 »

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #181 dnia: 6 Stycznia 2008, 16:04 »
Ja wit.D3 daje na lyzeczce z  moim mleczkiem bo inaczej sie nie wchlonie , mysle ,z eodrazu do buzki tez mozna podawac jesli odrazu po podaniu karmisz mala .

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #182 dnia: 6 Stycznia 2008, 16:07 »
Wit D powinno się podaać od razu do buzi...
Ale jak jej podasz z łyżeczki to nie sądzę, żeby to miało wpływ na wchłanianie....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #183 dnia: 6 Stycznia 2008, 16:08 »
ja wkraplam na nakłądkę aventu i od razu do buźki

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #184 dnia: 6 Stycznia 2008, 16:26 »
a ja podaje z łyżeczki...
wit K, wit D, i cembionmulti.... :)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #185 dnia: 6 Stycznia 2008, 16:28 »
Mi pediatra powiedziala, zeby na łyżeczce nie dawać, bo zawsze coś zostanie...chyba bede wkrapiała do butelki, do mojego odciągniętego mleka, dam jej mniej mleczka, w razie zeby nie zostawila.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #186 dnia: 6 Stycznia 2008, 16:31 »
Martynka chodzi własnie o to żeby to w mleku nie lądowało tylko szło od razu do buzi...
to już naprawdę łyzeczka jest lepsza....
a powinno się bezpośrednio do dzioba
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

• Chuck Norris
« Odpowiedź #187 dnia: 6 Stycznia 2008, 16:35 »
Martynka chodzi własnie o to żeby to w mleku nie lądowało tylko szło od razu do buzi...
a powinno się bezpośrednio do dzioba

aaaaaaa, tego to ja nie wiedzialam. to zobaczę jak będzie nam lepiej i jak szybko te kropelki lecą z dozownika. Mamy jeszcze czas to środy (kiedy kończy 2 tyg), żeby się przygotować :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #188 dnia: 6 Stycznia 2008, 16:39 »
....potrenuj....

;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
— Richard M. Devos

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #189 dnia: 6 Stycznia 2008, 16:59 »
A mi maly plul witamina wiec musialo isc do mleka. U nas to wiekszej roznicy nie zrobilo bo witamine K szybko odstawilismy bo maly jadl duzo modyfikowanego gdzie owa witaminka juz jest a witamine D3 zabroniono podawac przez szybko zarastajace ciemie.

Martynko nawet apteki wiedza jak zarobic na dzieciach. Pisalam Ci wczesniej ze troszke bulniesz za te witamine K. Pamietaj zeby spozyc ja do 3 tyg. po otwarciu. Niby jest tam tyle ktopel by dokladnie starczylo  ale roznie to bywa.

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #190 dnia: 6 Stycznia 2008, 17:00 »
Martynko ja daję wit. D3 na takiej prawie płaskiej łyżeczce i "wycieram" resztki w języczek, jak wkraplałam do buźki to różnie bywało ....!!A ceny leków i tych wszystkich potrzebnych bajerów dla dzieci to faktycznie masakra  ::), wiedzą, że na dziecku oszczędzała nie będziesz!!( jak Pola miała kolkę to na same leki na nią wydawaliśmy ok 100 zł. miesięcznie)!!

• Chuck Norris
« Odpowiedź #191 dnia: 6 Stycznia 2008, 22:08 »
Dzięujemy za porady.

A teraz pytanko: Można dwa razy podgrzewać ściagnięte mleko??

Offline olkahof

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.04.2007
« Odpowiedź #192 dnia: 6 Stycznia 2008, 23:04 »
Dzięujemy za porady.

A teraz pytanko: Można dwa razy podgrzewać ściagnięte mleko??

Ja staram się tego nie robić. Zdarzyło się może raz i niby nic się nie stało, ale wolę tego unikać.

A witaminy D3 nie podaję małej, bo mi tu nic nie zalecili, więc nic nie poradzę  :-\

Offline PumoRi

• maniak
« Odpowiedź #193 dnia: 6 Stycznia 2008, 23:09 »
hmm, wg mnie raczej nie powinno się dwa razy podgrzewać...

My Misiowi witaminkę dajemy prosto do pysia, a zaraz potem karmimy. Bywa, że wpadną dwie krople, ale to chyba nie tragedia, bo ponoć niektórzy pediatrzy zalecają 2 krople :)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #194 dnia: 7 Stycznia 2008, 11:39 »
No to nie będziemy dwa razy podgrzewać.

Dziś Gabi coś się poprzestawiało i miała małe problemy z zaśnięciem i ku naszej rozpaczy karuzela już jej tak nie uspokaja jak dotychczas :( W nocy musiała być lulana, żeby zasnąc, budziła się co 2 godz. i dalej mamy problemy ze złapaniem dobrze piersi podczas jedzenia. Smoczka juz jej nie dajemy, ale wczoraj piła moje mleko z butelki i chyba za latwo jej szło, że pozniej nie chciala ciagnac piersi.

Po południu będziemy pierwszy raz werandować Małą, a za dwa dni chcemy wyjść na pierwszy spacerek jak pogoda pozwoli:)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #195 dnia: 7 Stycznia 2008, 11:45 »
Martynko ciesze się że Gabi zdrowo rośnie!! Byleby lepiej spała!! no i fajnie byłoby gdyby spacerek sie udał:):) Pozdrawiam was cieplutko:)

• Chuck Norris
« Odpowiedź #196 dnia: 7 Stycznia 2008, 11:47 »
Martynko ciesze się że Gabi zdrowo rośnie!! Byleby lepiej spała!! no i fajnie byłoby gdyby spacerek sie udał:):) Pozdrawiam was cieplutko:)

Gabrysia przestawia się tak mniej więcej co drugi dzien:) Mam nadzieję, ze dziś już będzie lepiej, bo jak nie to chyba się poddam i bede dawala jej butle z moim mlekiem w nocy, bo szkoda mi jej jak się złości, bo to ją wybudza.

A spacerek mi się marzy...wczoraj tak pięknie spadł śnieg i wyobrażałam sobie nas na spacerku, ale jeszcze za wcześnie.

Pozdrawiam

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #197 dnia: 7 Stycznia 2008, 13:43 »
Prawda mleka nie mozna dwa razy podgrzewac. Modyfikowane trzeba podac do 30 minut po przygotowaniu bo bakterie sie rozwijaja wiec i z naturalnym tak moze byc.

Pomyls z butla w nocy wydaje mi sie bardzo dobry - same plusy - mala dostanie Twoje mleko, nie bedzie sie denerwowac a i pewnie szybciej zje i sie tak bardzo nie wybudzi. Dobrze jest tez uczyc dziecko do butelki bo potem jak mama rezygnuje z kamienia piersia to sa problemy.

Zycze super pogody by mozna isc na spacer. Moj maly jakos szczescia nie ma. Zimno od ponad tygodnia, pada deszcz a dzis taka plucha ze po spacerze z wozkiem od razu do myjni bym sie musiala udac :P

Martynko pamietaj dobrze chronic uszka pzred zimnem !

Moge zapytac jak duze ciemie mala miala jak sie urodziła ??

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #198 dnia: 7 Stycznia 2008, 14:46 »
dziś oglądałam :mamo to ja: i tam lekarz mówił, ze nawet dwie krole wit d3 to żaden dramat
mleka nie podgrzewaj dwa razy
super, ze werandujecie mała - soacer to mega wydarzenie i sama przyjemność
no poza znoszeniem wzka z drugiego pięta - to u mnie  :-\

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #199 dnia: 7 Stycznia 2008, 15:41 »
i ja spóźniona, ale gratulacje składam...
musze nadrobić zaległości...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

• Chuck Norris
« Odpowiedź #200 dnia: 7 Stycznia 2008, 16:35 »
Antalis dziękuję za cenne rady. W książeczce ma wpisane ciemię 3,0x3,0, a czemu pytasz??

Ania u nas nici z werandowania, Mała długo spała, a teraz już mi się nie chce jej ubierac. Jutro jak nie będzie wiało.

demka witam u  nas i dziękujemy za gratulacje :)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #201 dnia: 7 Stycznia 2008, 16:41 »
Mleczka na pewno nie można 2razy podgrzewać, co do witaminki to ja daję na łyżeczce D3.
Buziaki

• Chuck Norris
« Odpowiedź #202 dnia: 7 Stycznia 2008, 20:49 »
Mleczka na pewno nie można 2razy podgrzewać, co do witaminki to ja daję na łyżeczce D3.
Buziaki

To my tez tak spróbujemy.

Dziś stwierdzam, że macierzyństwo jest baaardzo stresujące. Zwłaszcza, jak się ma tak zjechaną psyche jak ja, tzn. skłonność to wymyślania problemów. Dalej jestem zmartwiona tym prężeniem Gabrysi i stękaniem głównie w nocy. Dziś tak odgięła głowę do tyłu, że aż zaczeła piszczec z bólu. Czasami tak się napręży, ze nie można jej wziąć na rece, bo nie wiadomo jak. A ja durna naczytałam się o upośledzeniach itp, co potęguje mój strach.
Po kąpieli bidulka tak się spłakała, że nie mogliśmy jej uspokoic. Była głodna, a ja jej nie nakarmiłam przed kąpielą jak zwykle, tylko po. Boże...aż się sama poryczałam. Wypiła moje mleczko z butelki (60ml) i zasnęła...zobaczymy na jak długo.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #203 dnia: 8 Stycznia 2008, 10:28 »
Martynko a może spróbuj się przejść do innego lekarza. Pewnie nic się nie dzieje ale po co masz się denerwować i zamartwiać :( Ja bym tak zrobiła. Mi naprawdę to zachowanie podchodzi pod tą przepuklinę co mial kuzynki synek, raz dwa coś tam Mu przykleili i było już w porządku a też się tak wyginal, prężył i płakał. To od za krótko obciętej pępowiny. Ja bym nawet prywatnie poszła byleby tylko mieć spokój i być na 100% pewną że wszystko jest w porządku... i nie czytaj na necie! Niepotrzebnie się dodatkowo nakręcasz a zwykle i tak nic się nie zgadza! Ja już wiem po sobie jak sie naczytałam o tym co Szymek mial na główce, mało zawału nie dostałam a NIC Mu nie było :) Główka do góry...

• Chuck Norris
« Odpowiedź #204 dnia: 8 Stycznia 2008, 11:14 »
Tak własnie zrobimy. W piatek jade do rodzicow i niech moja mama zobaczy i powie, czy to normalne. Jak nie, to pojdziemy prywatnie. Tylko, że ona nie płacze przy tym...
« Ostatnia zmiana: 8 Stycznia 2008, 11:16 wysłana przez martyna1985 »

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #205 dnia: 8 Stycznia 2008, 11:20 »
Martynko...ja tez licze na obserwacje mojej mamy - jade w sb. i pewnie zostane jakis czas... i mam nadzieje, ze rozwieje je wszelkie wątpliości ::)

Offline AGULA

• entuzjasta
  • data ślubu: 25.06.2005 r.
« Odpowiedź #206 dnia: 8 Stycznia 2008, 12:19 »
Witaj Martynko i Witaj Gabrysiu!!! :D
Przepraszam, że piszę dopiero dziś, ale dopiero dorwałam się do neta.
Jeszcze raz serdecznie gratuluję córuni!!!
 :Zakochany: Gabi jest śliczna!!!!!! Jaka cudna malutka slodycz!!!! :Serduszka:

... Relacja z porodu zapiera dech w piersiach!Byłaś dzielna i odważna i tego Ci gratuluję.  I również gratuluję Twojemu mężusiowi, że był tak dzielny! A widzisz, to prawda, że ból porodowy szybciutko się zapomina jak się ujrzy taką boską kruszynkę! :Serduszka:

...jeżeli chodzi o witaminkę D3 to ja na początku poprostu kropelkę kropiłam sobie na pierś a konkretnie na sutek i Kamilka w ten sposób dostawała odpowiednią dawkę (mam nadzieję)  ;) a teraz jak już jest większa to zaraz po kąpieli wkrapiam Niuni prosto do buźki (a Ona wtedy zabawnie otwiera buźkę i czeka hihihi), i zdarza mi się czasem wkropić więcej niż jedną kropelkę, ale doktor mówi, żeby nie panikować, i że jeżeli zdarzy się podac więcej kropelek to mamy poprostu odczekać w podaniu kolejnej dawki, np dzień lub dwa. Witaminki K nie podaję, bo nie dostałam takiego zalecenia.
A jeżeli chodzi o zakupy w aptece to wiem coś na ten temt, kasa idzie jak szalona! ;D

... Na temat prężenia się Gabuni niewiele pomogę bo taki stan jest nam obcy, chociaż pamietam, że Kamilka w pierwszych dniach swojego zycia miewała kolki i wtedy płakałam razem z nią. Więc wiem co czasem czujesz. Ale wszystko się ułoży, zobaczysz! Gabrysi rozwija się układ pokarmowy i to też może być przyczyną prężenia.

...Cieszę się, że jesteś tak szczęśliwa!Z twoich relacji wynika, że promieniejsz!!!Gratuluję jeszcze raz serdecznie!
 Prawda, że macierzyństwo jest pięknym etapem naszego życia?  :Serduszka: ;D

... Ucałuj swój Skarb od Nas bardzo gorąco!
Kończę, bo słyszę, że moje Szczęście gaworzy sobie cudnie i radośnie piszczy w łóżeczku (bawi się w "a kuku" z misiem ...hihii), więc czas lecieć i pobawić się z dzidzią!
Pozdrawiam Cię serdecznie!!!
Ucałuj Gabi!
 :przytul:

• Chuck Norris
« Odpowiedź #207 dnia: 8 Stycznia 2008, 15:07 »
Marta ja też mam nadzieję, że moja mama rozwieje moje wszelkie wątpliwości.

AGULA dziekujemy za odwiedzinki :) Jestem szczęśliwa, oj jestem:) I mam nadzieję moje szczęście nie minie i tak będzie zawsze:) Najgorzej jest przestawić się z lenistwa i zacząć też myśleć o szkole...notatki wszystkie mam, ale zeby zajrzec do nich...nie mogę się zebrać, a czas goni. Powinnam wykorzystać chwile, że maż na urlopie a Gabrysia w dzień śpi...

A dziś pierwszy raz werandowalismy naszą królewnę :) Pod koniec juz jej się chyba nie podobało, bo płacz był. Mam nadzieję, że jak pojutrze z nią wyjdziemy to już nie będzie histerii:)

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #208 dnia: 9 Stycznia 2008, 16:13 »
Kochana Ty się na zapas nie zamartwiaj, bo to, że ona się pręży to raczej nie jest oznaka uposledzenia, a może ona poprostu tak się rozciąga, albo brzuszek ją lekko przeżyna, dla pewności idź do innego lekarza i nie czytaj bzdur na necie bo ja jak się naczytam takich rzeczy to później wszystko u Poli widzę a tak naprawdę nic jej nie jest. rozumiem cię doskonale bo sama też mam taką zjechaną psychę i zawsze szukam problemów ( tak jakbym zawsze musiała się czymś martwić masakra)!!Głowa do góry i jakby co to wal do lekarza bo tylko lekarz jako fachowa siła powie Ci jeżeli będzie coś nie tak!!Buziaczki i trzymajcie się dziewczyny!!

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #209 dnia: 9 Stycznia 2008, 16:19 »
Nie, my foremki tak mamy. Uwielbiamy googlować, a nie zawsze na korzyść....

Nic się nie martw. Musi być dobrze, bo jest :)