Autor Wątek: Tymon Emanuel - znany jako Kropek :D  (Przeczytany 69730 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
Odp: Tymon Emanuel - znany jako Kropek :D
« Odpowiedź #180 dnia: 10 Stycznia 2008, 19:14 »
PumoRi zakładasz Tymkowi jedną czy dwie czapeczki? Bo z fotek wydaje mi się, że jedną. Pytam, bo nie wiem, czy ja dobrze robię zakładając Gabi dwie czapki (jedna bawełniana, druga gruba) jak ma np bluze i kombinezon z kapturem  ::)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #181 dnia: 10 Stycznia 2008, 19:53 »
Martynko podobno najgorsze co moze byc to przegrzanie glowki. Gruba czapa i np kaptur wystarczy chyba. Dzidzia jest w wozku schowana i nie pzrewieje jej. Wazne by uszka dobrze byly zakryte.

Co do dietki to ja bym malego na mleczko lecznicze przerzucila. On potrzebuje silnej mamy !!
A Tymus karuzelkowy rewelacja :)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #182 dnia: 10 Stycznia 2008, 20:07 »
Martynko podobno najgorsze co moze byc to przegrzanie glowki. Gruba czapa i np kaptur wystarczy chyba. Dzidzia jest w wozku schowana i nie pzrewieje jej. Wazne by uszka dobrze byly zakryte.

Tylko, że ta gruba jest trochę za duża i uszu na pewno dobrze nie zakrywa  ???

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #183 dnia: 10 Stycznia 2008, 20:56 »
Ja do tej pory mam problem z ubieraniem małego  :P
...zawsze za grubo ,za gorąco ,za duzo.,...
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #184 dnia: 10 Stycznia 2008, 22:16 »
Ja bym kupila ciepla ktora uszy zakrywa. dwie to moim zdaniem stanowczo za duzo. Albo zakladala kaptur zeby podtrzymac czapke.

Znam twoj problem - dlatego ani jednej z dziewczyn nie karmilam - wybralam walke z anemia i karmienie butelka. Od samego poczatku, jeszzcze przed porodem :)

Offline PumoRi

• maniak
« Odpowiedź #185 dnia: 10 Stycznia 2008, 22:40 »
Rybka, Antalis skłaniam się ku tej decyzji, ale podejmę ją po weekendzie (zobaczę skutki elektrycznego odciągania, jak ilość pokarmu się zwiększy, to dam sobie szansę, jeśli nie, chyba nie będzie już co się zapierać rękami i nogami... i będzie tylko butla)

Co do czapeczki, to my syniowi nakładamy jedną. Nie jest jakaś mega ciepła, a kaptur średnio pomaga, bo jest za wielki. Jednak często kontroluję ciepłotę główki Tymusia i zawsze ma milutko ciepłą. Nie przegrzaną i nie chłodną, więc myślę, że jest ok :)
Inna bajka z uszkami  ::) Czapa jest w prawdzie z uszkami, ale Misiek tak merda główką , że co chwila środek czapy ląduje gdzieś z boku i jedno uszko jest wtedy odkryte. Ja mu wtedy poprawiam, a on hyc główkę i zabawa od nowa   :twisted:

Martyna słyszałam teorię, że jeśli ciepła czapa nie jest z naturalnego materiału, to wtedy warto pod nią nałożyć cienką bawełnianą czapeczkę. My tego nie robimy, bo nasza czapa ma podszewkę bawełnianą :) A jeśli duża nie zakrywa Wam uszek, to ja zostałabym przy tej bawełnianej też.

Ela mnie położna środowiskowa opierniczyła, że chłodzę synia, bo miał chłodne rączki. Potem dowiedziałam się, że 2-tygodniowy malec ma prawo do chłodnych rączek i stópek, bo ma jeszcze słabe krążenie w tych częściach ciałka  ::) Natomiast nasza pani położna ze szkoły rodzenia (jej ufam) powiedziała mi kiedyś, że ubieram małego na spacer za ciepło i kazała zdjąć bluzę polarową. Od tamtego czasu Synuś jeździ na spacer w takim schemacie: body, śpiochy+skarpetki, albo rajstopki, bluzeczka bawełniana, spodnie sztruksowe ogrodniczki (dość ciepłe), rękawice, czapa, kombinezon-śpiwór. Do tego jest przykryty kocykiem polarowym i pokryciem wózka (cienki, raczej nic nie daje). I to wsio :) Dzidziul jest po wyjęciu cieplusi, ale nie spocony i myślę, że to jest najlepszy wykładnik, czy dziecku jest ok :)

Ściskam mocno i do jutra :)
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2008, 22:50 wysłana przez PumoRi »

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #186 dnia: 10 Stycznia 2008, 23:36 »
Kaja, Kubuś tez jest butelkowym dzieckiem i jest oki, ja też miałam mega anemię po porodzie, Kuba problemy z jedzeniem z piersi i przeszliśmy na butlę i było i jest dobrze :-)

Co do chłodnych rączek, to nas uczono na szkole rodzenia, że dziecku sprawdza się ciepłote na karku, ze rączki czesto sa zimne i to nie jest miarodajne, więc spokojnie, położna niech się douczy :P

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #187 dnia: 11 Stycznia 2008, 07:55 »
Co do chłodnych rączek, to nas uczono na szkole rodzenia, że dziecku sprawdza się ciepłote na karku, ze rączki czesto sa zimne i to nie jest miarodajne, więc spokojnie, położna niech się douczy

święta prawda...jest to kwestia niedojrzałości układu krwionośnego...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
« Odpowiedź #188 dnia: 11 Stycznia 2008, 09:08 »
Współczuje dylematów z karmieniem bo wiem że ciężko Ci zdecydować ale pamiętaj że to tylko Twoja decyzja i nie pozwól żeby ktoś decydował za Ciebie, To Ty i Synek macie być szcześliwi :ok:

I dobrze że nie przegrzewasz Tymusia - tak trzymać!
Fajne zdjątka spacerowe - widzę że ładne tam tereny macie do spacerków :)

A propo zimnych rączek i stópek - to u dzieci których mamusie mają ten sam problem - całkiem normalne zjawisko, też tak mamy :) a nawet jeśli dziecko ma gorące rączki i nóżki  to może  świadczyc o goraczce, nam tak położna mówiła.

pozdrówki :serce:
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #189 dnia: 11 Stycznia 2008, 09:27 »
PumoRi jeśli ja cos bym miała doradzić to jednak przeszlabym na mleko sztuczne i zajęła się sobą, bo po 1. tak jak któraś z dziewczyn napisała - Tymkowi potrzebna silna mama a po 2. i tak już dokarmiasz Tymka więc wg mnie nie ma sensu się męczyć, gdybyś miała bardzo dużo pokarmu i karmiła tylko cycusiem to myślę że wtedy warto by było spróbować a tak to nie ma co.

Fotki obłędne!!! ŚLiczny Tymuś :-*

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #190 dnia: 11 Stycznia 2008, 09:34 »
no moj Maksio tez ma zimne łapki bardzo czesto :D ale karczek cieplutki :)

Offline PumoRi

• maniak
« Odpowiedź #191 dnia: 11 Stycznia 2008, 16:14 »
witam, witam :)
Ano od kiedy wiem o tych zimnych rączkach, mam luza na komentarze babć i innych nadgorliwców, że chłodzę dziecko  :P Na szczęście już jego krążenie dochodzi do siebie i z reguły ma cieplusie rączki :)

Dziś Misio miał ciężką noc :( Prężył się i stękał a w pieluszce same siurki :( Przykre to było okrutnie. W dodatku wzmogło mu apetyt (do tej pory zjadał 120ml, teraz każde karmienie 160ml, bo jak nie dostanie to płacz!) i bałam się, że to nasili problemy brzuszkowe. Jakoś jednak po kawałku przetrwaliśmy noc, a rano...

nawet udało się tak, pod czujnym okiem mamusi

hehe... a w radiu leciał R. Rynkowski "Nie budźcie marzeń, niech śpią po ciężkiej nocy..."  ;D

Niestety mama nie pozwoliła za długo, bo mieliśmy dziś pierwsze szczepienia  :-\
Zdecydowaliśmy się niestety dla Misia na trzy kłucia, bo słyszałam opinię, że szczepionki skojarzone nie są dobrym rozwiązaniem dla dzieci alergicznych :(
Misio oczywiście się rozpłakał i tak płacze do teraz, z krótkimi chwilami snu :(

A z dobrych wiadomości... Misio waży już 4560!  ;D Przez dwa ostatnie tygodnie przybrał 680gr  :o !! I na samą wieść o tym wciągnął na obiadek... 210ml!!!

Teraz znów zaczyna plumkać, więc lecę lulać synia, papa!

P.S. Tajusia, ten las mamy za oknem :) ale ja i tak nie mogę doczekać się pierwszego spacerku nad morzem. Jakoś nie mogę zdobyć się na podróż komunikacją miejską  ::)
« Ostatnia zmiana: 11 Stycznia 2008, 16:18 wysłana przez PumoRi »

Offline rajdowka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #192 dnia: 11 Stycznia 2008, 16:22 »
Wlasnie tez slyszalam ze powinno sie sprawdzac szyjke z tylu - czy nie jest mu za zimno czy za cieplo :)

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #193 dnia: 11 Stycznia 2008, 17:11 »
oj 3 kłucia :-[  - biedny Tymuś  :-*

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #194 dnia: 11 Stycznia 2008, 17:19 »
Z tymi szczepionkami to tak na prawde niewiadomo.
Kazde dziecie zareaguje inaczej. Jeden alergik dobrze i jego mam apowie ze szczepionka ok a inny alergik zle i pojdzie fama ze szczepionka jest fe.
Tez mielismy zagwostke co wybrac ale wybralismy skojarzona i wiemy ze dobrze zrobilismy.Wybralismy Pentaxim bo ostatnio gro Infanrixow jest wycofywanych.
Jedyny plus tego wszystkiego to taki ze zaoszczedzicie. :)

Pumori a moze te prezenia to z glodu ?
Znow sie powtorze - moj maly mial tak samo i okazalo sie ze sie nie najadal.Potem wcinal mi 150 bez problemu modyfikowanego i klopoty zniknely. Podobno maluszki niektore jak sa glodne to je to boli ze tak powiem, takie skurzce zoladeczka maja i stad te prezenia. U nas sie sprawdzilo.
A co do wzmorzonego apetytu - moj musial miec zageszczane juz jako 1,5 miesieczny malec bo taki byl glodny a wypic to i z 200 potrafil ale zoladeczek tyle nie przyjmowal. Wiem jedno - maly z tego wyrosl i teraz zjada 180 tak jak wiekowo mu przypisane :)

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #195 dnia: 11 Stycznia 2008, 17:40 »
U nas tez alergik i dostala skojarzona. Nawet nie wpadlam na pomysl zeby zrobic inaczej!

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #196 dnia: 11 Stycznia 2008, 18:03 »
My tez Pentaximem szczepilismy. A zdjecia... rewelacja!  :-*

Offline PumoRi

• maniak
« Odpowiedź #197 dnia: 11 Stycznia 2008, 20:35 »
Ale to nie, żebym miała coś przeciwko szczepionkom skojarzonym :) Ja po prostu wolę dmuchać na zimne. Może jestem przewrażliwiona, ale ja jestem alergikiem, mój mąż też... Jest ponoć maść miejscowo znieczulająca, którą można posmarować niemowlaczka w miejscu gdzie będzie szczepiony i będzie bez bólu. Niestety dowiedziałam się tego po fakcie, ale warto wiedzieć na następny raz :)
Tu nie chodzi o oszczędności (pobieraliśmy krew pępowinową, a to już mega rozrzutność ;) )... Po prostu co mama, czy lekarz to opinia, a my ostatecznie musimy kierować się swoim sercem. Ja strasznie boję się powikłań, z całą świadomością, że wcale nie muszą wystąpić :)

Antalis o co chodzi z tym zagęszczeniem (więcej miarek na mniejszą ilość wody?)? Nasz zjada sporo, ale nic nie ulewa, więc chyba żołądek daje radę. Nie sądzę, żeby był głodny. Ok, poprzednia sprawa to co innego, wtedy nie przybierał na wadze, ale teraz... 680gr w dwa tygodnie  ??? To sporo ponad normę.
Poza tym to było tak, że poprzednie dnie jadł za każdym razem 120ml i robił kupki i było dobrze, bez sensacji brzuszkowych. A wczoraj jadł jak na niego sporo, min. 150ml, ale głównie koło 180ml i nie robił kupki. Dziś jak wreszcie po południu ją zrobił, uspokoił się i teraz ładnie śpi.

Hehe, mamusia też pójdzie zaraz spać, bo zmęczona dziś okrutnie :)

A tatuś z kolegami na podwójnym pępkowym  :-\

Wszystkim Wam życzymy dobrej nocki :)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #198 dnia: 11 Stycznia 2008, 21:02 »
Antalis zagęszczała mleko odrobiną kleiku ryżowego.

A ile kosztuje to pobranie i przechowywanie krwi pępowinowej? To jakoś się płaci co ileś tam chyba, tak? za przechowanie? Czy coś pokićkałam? :) Też sie zastanawialiśmy ale jakoś w końcu do tego nie doszło. Ale moze przy nastepnym dziecku? :)

Offline PumoRi

• maniak
« Odpowiedź #199 dnia: 11 Stycznia 2008, 21:08 »
Anulko, już dokładnie nie pamiętam, ale nas to kosztowało ok. 1700pln, a mieliśmy jeszcze zniżkę na szkołę rodzenia  :-\ A teraz co rok 400pln. Niby dużo, ale jak przeliczyliśmy, że za głupią TV płacimy więcej, to przestaliśmy się zastanawiać :)

I obyśmy nie musieli nigdy z tego korzystać!  :)

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 10.09.2005r.
« Odpowiedź #200 dnia: 12 Stycznia 2008, 15:51 »
Synusia macie prześlicznego słodziaka - i fotki robisz mu cudne.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #201 dnia: 12 Stycznia 2008, 16:09 »
Pumori tak jak napisala Anulka dodawalam malemu do mleczka lyzeczke kleiku.
Nie wolno zmieniac proporcji mleka !
Ja tez myslalam ze nie jest glodny a tu prosze. 680 gr w 2 tygodnie i mowisz ze duzo ?? Moj w ciagu 2 tygodni jak tak duzo jadl przytyl caly kilogram !!Mial wtedy 2 miesiace niecale.Bylo to tylko raz ale było. Ale wyrosl z tego, jak powiedziala lekarka mial ten okres szybkiego wzrostu o ktorym pisaly mi dziewczyny. Teraz maly je co 4 godz po 180 ml a w nocy je tylko raz takze calkowicie w normie :) I Kacpus tez wtedy nie robil regularnie kupek ale tez sie nie meczyl.
Sadze ze Tymus juz wkrotce wroci "do normy". W koncu nie zabronisz mu jesc prawda ?

Offline PumoRi

• maniak
« Odpowiedź #202 dnia: 12 Stycznia 2008, 21:36 »
Antalis, pewnie, że niech synek zjada ile ma ochotę  :D Dajemy mu tyle, aż sam zacznie wypuszczać smoka z pysia :) Wtedy wiemy, że na pewno ma dość :) Hehe, Kacperek mi zaimponował :) 1kg w dwa tygodnie!
Wczorajsza noc była bardzo spokojna (bo i kupki już są normalnie). A dzisiaj pojechaliśmy wreszcie z synusiem i tatusiem nad morze :) Odwiedziliśmy dawno niewidziane przez nas molo w Orłowie :) Misiek jak zwykle wszystko przespał, ale chociaż nawdychał się trochę jodu :)

Dzisiaj Mistrzuniu znów je te swoje 120ml na karmienie, tyle, że miał 7 karmień a przez ostatnie dni jadał 6 razy na dobę. A po karmieniu wieczornym tatuś położył Misia do łóżeczka, a on grzeczniutko zasnął :) Czasem zadziwia mnie to nasze dzieciątko  :Serduszka:

Asiu dziękuję kochana za komplement dla Misia i moich zdjęć  :-*
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2008, 21:40 wysłana przez PumoRi »

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #203 dnia: 12 Stycznia 2008, 21:39 »
Moje ukochane Orlowo!!!!!!!!! Oby do czerwca i znow bede tam na 3 miesiace!!!!!  Zdjecie sliczne!!!

Offline PumoRi

• maniak
« Odpowiedź #204 dnia: 12 Stycznia 2008, 21:51 »
Rybko! W takim razie jeszcze raz dla Ciebie :)

Pozdrowionka :)
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2008, 22:19 wysłana przez rybkawiedenka »

Offline PumoRi

• maniak
« Odpowiedź #205 dnia: 13 Stycznia 2008, 21:57 »
Witamy w niedzielę :)
Dziś mieliśmy cudowny spacerek z tatusiem do lasu, a że była piękna pogoda, chodziliśmy 2,5 godziny  :D Dotleniliśmy się i przygotowaliśmy na wizytę dziadków. Misio dostał amku i zasnął w łóżeczku. Niestety nie pospał długo, obudzony rozmowami i zachwytami na swój temat. Ale muszę przyznać, że synio popisał się przy dziadkach :) Całe popołudnie przesiedział dzielnie w leżaczku (na codzień nie lubi za długo w nim siedzieć i marudzi) i z zainteresowaniem przyglądał się albo nam, albo swoim zabaweczkom  :D Kochany synuś, wie, że babcia by mamusi suszyła głowę, jakby maleństwo marudziło, więc jej tego oszczędził  ;D

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #206 dnia: 13 Stycznia 2008, 22:29 »
PumoRi sunus rosnie jak an drozdzach  ;D

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
« Odpowiedź #207 dnia: 14 Stycznia 2008, 09:35 »
Jaki on śliczny :D i taki delikatny :D i z atakim zainteresowaniem obserwuje świat :D

juz zapomniałam jak moja maluda była taka tycia

Ślicznie tam macie nad morzem- może się kiedys przeniosę na wybrzeże, to moje marzenie :)

ściskam Was serdecznie

P.S. A jazda komunikacją miejską nie jest taka zła  ;) ja się przekjonałam i muszę powiedzieć ze jest całkiem fajnie i zawsze mi ktoś pomoże, nigdy nie mam problemów z wózeczkiem :)
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #208 dnia: 14 Stycznia 2008, 11:17 »
Ponadrabiałam, ileż tu do czytania, ho,ho...a ta fotka mnie rozczuliła po prostu - miodzio!!!

Buziaki dla Was  :-* :-*

Offline kamyczek

• maniak
  • data ślubu: 28.12.2006
« Odpowiedź #209 dnia: 14 Stycznia 2008, 11:25 »
Tymuś chiba do mamusi podobny? ;)

super spacer nad morzem! tak bardzo chciała bym zabrać nad morze Tymka! jeszcze nigdy nie widziałam morza zimą :) musi być pięknie, kiedy jest śnieg i mróz
ANCYMONEK :)