Autor Wątek: Ceny , ceny , ceny foto i video  (Przeczytany 9009 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
Odp: Ceny , ceny , ceny foto i video
« Odpowiedź #90 dnia: 24 Października 2008, 14:41 »
z perspektywy czasu..

zrezygnowałabym z kamery.. 1) dośc wysoki koszt, 2) dodatkowa osoba za która trzeba płacic  na weselu ( niejednokrotnei normalną  stawke jak za weselnika)

obecnie organizując wesele  wolałabym  zatrudnic  fotografa.. nawet 2ch żeby wszystko było uwiecznione.. po zdjęcia sięga się mega razy cześciej niz po film... świeta racja fasolku...

inwestujcie w dobre zdjęcia... to one sa dla was najlepsza pamiatka...  ;D
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline missmax

• entuzjasta
« Odpowiedź #91 dnia: 24 Października 2008, 14:56 »
e tam, dużo frajdy jest przecież z oglądania filmu ze ślubu i wesela. Wspomina się i przeżywa się ten dzień i wieczór ponownie. Zdjęcia ze ślubu oczywiście są również WAŻNE!! i muszą być (no ba, jak wszędzi gdzie się coś dzieje) - ale z kamery nie zrezygnowałabym napewno . Traktuje te dwie rzeczy priorytetowo na równi.

W ogóle nie mogę także zrozumieć tych osób, które dobrowolnie rezygnują z kamery na swoim weselu . . ???

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2009
« Odpowiedź #92 dnia: 24 Października 2008, 15:04 »
Dzięki za poparcie Monia  :) Na razie wszyscy znajomi nam pukają w głowę, że kamerzysty nie chcemy, ale stawiamy opór :brewki: W końcu to nasza decyzja, a jakoś nam się nie wydaje, żebyśmy mieli żałować  ;D

missmax: my rezygnujemy, bo po prostu wiemy, że ten film się będzie oglądać na początku, a potem tak jak reszta filmów będzie się kurzyć w pudełku na półce. Zdjęcia mają dla nas większą wartość :) No i oczywiście nie stać nas na super fotografa i super filmowca. Wolimy mieć bardzo super fotografa a kamerę odpuścić w tym momencie :)

Ale tylko się cieszyć, że każdy człowiek jest inny, ma inne gusta i priorytety, bo inaczej byłoby baaaardzo nudno na tym świecie :)
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline oleczka

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 28 sierpnia 2010
« Odpowiedź #93 dnia: 24 Października 2008, 17:14 »
Grunt by każdy był zadowolony z tego co sobie weźmie :)

Dla mnie najważniejszy będzie fotograf, a nad kamerzystą jeszcze się nie zastanawialiśmy, ale chyba niedługo będzie trzeba :)

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
« Odpowiedź #94 dnia: 24 Października 2008, 19:42 »
my tez nigdy nie chcielismy kamerzysty-i powiem niedyplomatycznie-nie podobaja mi sie filmy z wesela:) i o to chodzi-kazdy ma co lubi:)
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline izabell26

• kolorowe życie
  • entuzjasta
  • data ślubu: 09.08.2008
« Odpowiedź #95 dnia: 24 Października 2008, 21:12 »
efekt choc czesciowy mozna obejrzec https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=11815.

fakt film oglada sie rzadziej, ale jak jest zrobiony "z jajem" to chetnie sie do niego wraca..a jaka frajde beda mialy dzieci za 15 lat ogladajac nas:-))

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #96 dnia: 25 Października 2008, 14:21 »
Izabell26: wolałabym żeby moje dzieci się ze mnie nie śmiały ;) hehe  :)
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline aaniiusiaa

• forumowicz
  • data ślubu: 08.08.2009
« Odpowiedź #97 dnia: 26 Października 2008, 14:10 »
my mamy studio wyli + studio s4
fotografowanie 1550
filmowanie 1950

może tanio nie jest, ale zdjęcia i film to najlepsza pamiątka, do której bedziemy wracać laaaaatami;)

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #98 dnia: 27 Października 2008, 14:25 »
ja dalej sie zastanawiam.  wiem ze chce plener i reportaz foto ze slubu (kocham zdjecia i wiem ze tysiące razy do nich wróce) ale nie wiem co z kamerzystą. . .  w gre wchodzi tez kasa, co tu duzo mowic.  wole zainwestowac w dobrego fotografa
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline izabelle13

• Chuck Norris
  • data ślubu: 8.09.2007
« Odpowiedź #99 dnia: 27 Października 2008, 15:51 »
Jeśli można wtrącę swoje skromne zdanie-my też nie będziemy mieli kamerzysty-walka z rodziną trwała długo,ale uparliśmy się-przede wszystkim zarówno ja jak i mąż nie znosimy się oglądac na filmach a poza tym moim zdaniem to stresujące dla gości i takie "wyreżyserowane"
Oczywiście każdy ma swoje zdanie na ten temat ale my postanowiliśmy zainwestowac w dobrego fotografa i miec zdjęcia w pełnym pakiecie tj.do oczepin bo tak jak większośc z Was wspomina po zdjęcia sięga się setki razy:)
A poza tym film  nagrany bedzie przez brata tak tylko do pośmiania się bez wycinania tego czego"nie powinno byc"  100%naturalności.
Pozdrawiam dziewczyny :D

Offline missmax

• entuzjasta
« Odpowiedź #100 dnia: 29 Października 2008, 12:35 »
mamy kamerzystę - cena 1600zł , chciałam do 1500 góra, ale nie dało się... choć może jakbym bardziej poszukała  ::); ale to mój narzeczony już zarządził. Choć jakbym postawiła na swoim to by się dalej szukało... ale mi się już nie chciało. A kamerzysta taki wychwalany przez forumowiczów na e-wesele, i forum.gazeta.pl , no i spodobał się mojemu PM. A mi?  No spoko, choć pan kamerzysta zapisał już pewną moją uwagę  ;)

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #101 dnia: 1 Listopada 2008, 22:05 »
ja tez jestem zdania ze fotograf to podstawa a kamerzysta nie koniecznie, i dlatego mamy fotografa studio s4-1550zl i ebdzie z nami na weselu wiec beda profesjonale fotkia  kamerzystny nie bedzie , bo my nie jestesmy tez jakismy osobami ktore sie pchaja przed kamere, i fillmy z wesela i tak sie przewija i takie to ogladanie...

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #102 dnia: 2 Listopada 2008, 10:27 »
ja poprostu wiem ze po zdjęcia sięgne wiele razy, po płyte hmmm możliwe ze parę. jeszcze nad tym myśle ale raczej wole mieć pełny zestaw foto :)
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline graziella
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: i już po
« Odpowiedź #103 dnia: 2 Listopada 2008, 21:09 »
Witam wszystkich!!! Jest to mój w sumie pierwszy post.  Ale dla mnie czy to zdjęcia czy film robi się w zasadzie dla potomnych aby np.  wnuki wiedziały jak było u babci, takie pamiątki nabierają znaczenia po latach.  Ile to razy słyszało się od ciotek i babć że szkoda że w tamtych czasach nie było kamer.  To tyle na początek

Offline missmax

• entuzjasta
« Odpowiedź #104 dnia: 3 Listopada 2008, 08:25 »
..zgadzam sie, ja usługę filmowania nie biore tylko dla siebie,ale też dla rodziny.Wiem,że wlasnie babcie,ciocie... rodzice uwielbiaja ogladac film.Ja sama lubie,ale gdybym tego nie potrzebowala, to w rodzinie napewno znalazlby sie ktos, kto by chcial obejrzec slub/wesele. Zwlaszcza starsze osoby, chore, które nie mogą być na weselu - a są bardzo ciekawe jak było.

Ja sama bylam w sierpniu na weselu,gdzie nie bylo kamery.Dobrowolnie zrezygnowali,bo fotograf-caly pakiet-byl wlasnie kosztowny,wiec na kamerzyste nie starczyło. Słyszalam, że wiele osob mówilo,ze szkoda,ze nie bylo kamery; no ale sami sobie cos tam ponagrywalismy.Nie ma jednak jak profesjonalne kamerowanie i kamerzysta który nagrywa prawie wszystko i odciąża od tego weselników. Choć ja i tak lubie sobie pofilmować sama, tak dla siebie i dla innych, jak jestem gościem na weselu..  ::)
« Ostatnia zmiana: 3 Listopada 2008, 10:08 wysłana przez Maja »

Offline izabelle13

• Chuck Norris
  • data ślubu: 8.09.2007
« Odpowiedź #105 dnia: 16 Listopada 2008, 13:31 »
Witam
I znalazłam juz fotografa Pana Rafała ze Szczecina ;D
Widziałam jego prace w internecie i w relacyjce jednej z dziewczyn i myślę że to jest to-cena 2200 ale  wierzę że warto ;Dpoza tym będzie to jedyna pamiątka
Pozdrawiam :o

Offline mary_83

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 15.08.2009
« Odpowiedź #106 dnia: 5 Grudnia 2008, 18:38 »
Dziewczyny wiecie co, ja nie wiem czy to jest normalne zeby nie dostac od fotografa zadnych zdjec na plycie? My zalatwilismy ( a raczej moj narzeczony) fotografa +  kamerzyste z jednej firmy i dowiedzielismy sie od znajomych ktorzy mieli ich 2 miesiace temu, ze nie daja zadnych zdjec na plytce. A film jest na plytce dvd, ktorej nie mozna przegrac:( Dalismy zaliczke 300 zl, ale nie wiem czy nie zrezygnowac, bo chce miec tez zdjecia na plycie:( :cry:

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #107 dnia: 5 Grudnia 2008, 19:10 »
mary_83: Jeśli nie dają zdjęć na płycie, to ja bym zrezygnowała. W końcu nie mam obowiązku za każdym razem, gdy chcę zrobić odbitkę, iść do tego studio po kolejne fotki >:(. A nie sądzę, żeby np za rok robili takie odbitki. No i oczywiście na początku, jak się podpisuje umowę, nie wie się do końca, ile jakich ujęć będziemy chcieli ::)
Ale najlepiej najpierw sama się dowiedz w tym studio, czy dają płytkę czy nie :) To na pewno oszczędzi Tobie wiele nerwów i niepokoju. Jak się okaże, że nie dają, to wtedy będziesz myśleć, co z tym fantem zrobić :)
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline mary_83

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: 5 Grudnia 2008, 20:39 »
Mam zamiar sie tam wybrac. Przeciez to jest smieszne!  Podobno nawet jakby sie chcialo doplacic za plytke ze zdjeciami to nie chca sprzedac >:( Szkoda tylko ze dowiedzialam sie dopiero po wplacie zaliczki... Pojade tam, moze cos wynegocjuje. W ostatecznosci jeszcze czas zeby ich zmienic. Pozdrowienia :)

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
« Odpowiedź #109 dnia: 5 Grudnia 2008, 21:50 »
w niektórych studiach płytka ze zdjęciami za dopłatą-np ja płace 90zł za zdjecia z sesji na cd
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline KRZYSZTOF

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #110 dnia: 5 Grudnia 2008, 21:57 »
A film jest na plytce dvd, ktorej nie mozna przegrac
No właśnie, czyli rozumiem,że nie możesz sama zrobić sobie kopii tego nagrania, albo jeszcze dalej kilka,kilkanaście kopii. I SŁUSZNIE !  A wiesz, co to są prawa autorskie i producenckie? Ten wątek był już poruszany na tym forum wprawdzie dość dawno.A co do zdjęć na płytce: poprostu fotograf broni się przed tym,żeby poza jego studiem nie robić odbitek- proste.
TRZYMASZ FASON- TO TRZYMAJ GO DO KOŃCA

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #111 dnia: 5 Grudnia 2008, 22:18 »
z reguły przy podpisaniu umowy autor, tworca, czyli kamerzysta upoważnia licencjobiorce ( czyli Parę Młodą) do korzystania z filmu w oznaczony sposób. Sposób ten powinien byc określony w umowie. I przepraszam bardzo jeżeli płacę facetowi 1500 zł za JEDEN dzien pracy to POWINIEN upoważnic mnie do korzystania z tego filmu jakkolwiek zechę ( oczywiście jeśli nie ponoszę korzysci majątkowych z tego tytułu). Jeśli kamerzysta uważa inaczej to raczej straci klientów... Jego wybór

♡ Szymon & Leon ♡

Offline Agniesz_ka

• forumowicz
« Odpowiedź #112 dnia: 5 Grudnia 2008, 22:44 »
. I przepraszam bardzo jeżeli płacę facetowi 1500 zł za JEDEN dzien pracy

chciałam się odnieść do JEDNEGO dnia pracy - nie jest to jeden dzień, naprawdę. Gdyby był jeden - kamerzysta, fotograf - oddawali by od razu po zakończeniu pracy karte/kasete/płyte - i szli do domu -  najwięcej czasu zajmuje obrobka materiału - i nie 2-3h tylko kilka dni. No chyba, że ktoś oddaje surówkę - to winszuje ;)

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #113 dnia: 5 Grudnia 2008, 22:59 »
rzeczywiście racja... są to ok trzy dni pracy, chyba że montażysta się ociąga. I nie przeczę że jest to dużo, na prawdę dużo roboty. Oczywiście za porządną robotę, tez się nieźle płaci ( co uważam za słuszne).... ale ta jedna kopia to przegięcie...

♡ Szymon & Leon ♡

Offline mary_83

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #114 dnia: 6 Grudnia 2008, 09:26 »

No właśnie, czyli rozumiem,że nie możesz sama zrobić sobie kopii tego nagrania, albo jeszcze dalej kilka,kilkanaście kopii. I SŁUSZNIE !  A wiesz, co to są prawa autorskie i producenckie? Ten wątek był już poruszany na tym forum wprawdzie dość dawno.A co do zdjęć na płytce: poprostu fotograf broni się przed tym,żeby poza jego studiem nie robić odbitek- proste.

Ja rozumiem prawa autorskie itd. Ale chcialabym moc taki film czy zdjecia z mojego wesela przegrac komus z mojej rodziny kto by chcial. A tak to co. Film bede musiala pozyczac moj po calej rodzinie. Albo trzeba bedzie dokupic dodatkowa kopie u nich wlasnie taka do pozyzczania dla rodziny. A jesli chodzi o zdjecia to wiele firm (fotografow) udostepnia zdjecia na plytce (ewentualnie za dodatkowa oplata). No coz, zostaje mi sie tam wybrac i dogadac sie jakos  Mam nadzieje. Pozdrawiam wszystkich :smile:         

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #115 dnia: 6 Grudnia 2008, 16:35 »
. I przepraszam bardzo jeżeli płacę facetowi 1500 zł za JEDEN dzien pracy

chciałam się odnieść do JEDNEGO dnia pracy - nie jest to jeden dzień, naprawdę. Gdyby był jeden - kamerzysta, fotograf - oddawali by od razu po zakończeniu pracy karte/kasete/płyte - i szli do domu -  najwięcej czasu zajmuje obrobka materiału - i nie 2-3h tylko kilka dni. No chyba, że ktoś oddaje surówkę - to winszuje ;)

hehe.. to tak powiedziec architektowiz,e bierze tyle a tyle za 1 projekcik domku alebo notariuszowi,ze za 1 stronę gotowca ( z wpisanymi nazwiskami0 płaci sie ilesset złotych...

sama bawię sie w robienie zdjęc i  wiem ile czasu zajmuje obróbka fotek.. zrobisz, wstajesz na nastepny dzien i.. dochodzisz do wnioskuz,e może cośby jeszcze  mozna był ozrobić i tak bez końca ;)
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #116 dnia: 6 Grudnia 2008, 16:47 »
Monia wiem ile to pracy bo sama projektuje. Przesadziłam z tym jednym dniem i to przyznałam pozniej. Szanuje czyjąs pracę i to bardzo, bo wiem ile trzeba włożyc pracy w efekt końcowy, ale przyznajcie same że 1500 zł i brak zdjęc na płycie, lub jedna kopia filmu to lekkie przegięcie jak za taką cenę. Ja np. robiąc projekt nie mam wpływu na to co ostatecznie zostanie zrobione, jak przetworzona i co dodane. I nie mam wpływu na to czy sąsiad mojego klienta nie zrobi sobie identycznie... Klient zapłacił, klient robi z tym co chce.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline Beata 84
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #117 dnia: 15 Grudnia 2010, 10:14 »
Ja wydałam 800 złotych na film, fajnie zmontowany 30 min z dobrą muzyką kamerzysta byl na ślubie i weselu do 2 godziny. . . fajnie wszystko wyszło, młody człowiek kontaktowy, jeśli chcecie tanie fajne wideo i nie macie wygórowanych wymagań( typu plener, przygotowania jakies sesje), a film ma się przyjemnie oglądać to polecam
« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2010, 11:45 wysłana przez Maja »

Offline darek_k
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #118 dnia: 15 Grudnia 2010, 12:32 »
ceny, ceny
ach te ceny
wychodząc na przeciw młodym ludziom obniżamy koszty do minimum, film z wesela już za 800 stówek, tyle że sprzęt do filmowania adekwatny do wydanej kasy  ;)
chcesz mieć studyjną jakość obrazu i dźwięku to płać, a jak nie, to nie narzekaj

zdjęcia , foto, też , przykład , sprzęt Canon 50D + coś ze stałym światłem, umiejętności nabyte na patrzeniu jak robią, i co 700 stówek za fotki, tyle że żadnych albumów i obróbki , przebrane fotki i na płytę nagrane
chcesz jakość i wyjątkową sesję foto to płać, a jak nie, to nie narzekaj