Autor Wątek: Ceny , ceny , ceny foto i video  (Przeczytany 9290 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline izabelle13

• Chuck Norris
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: Ceny , ceny , ceny foto i video
« Odpowiedź #60 dnia: 28 Września 2008, 11:21 »
Witam wszystkich
kjp83 czy mogę prosic o namiary na priva na Twojego fotografa i informację skąd jest-dziękuję :D :D

Offline missmax

• entuzjasta
« Odpowiedź #61 dnia: 29 Września 2008, 22:55 »
hmm hmm hmmm czy te ceny ponad 1000zł nie są za wysokie za podstawowe filmowanie? dziś się dowiedziałam, że pewien kamerzysta z mojego osiedla, który już filmuje na weselach od pewnego czasu bierze... gdzieś tak 650zł za cały dzień, ślub i wesele.

Czy cena ponad 1000zł to już czy aby nie przesada? ? ? No a przecież jeszcze i tak większość kamerzystów bierze jakieś 2000zł lub nawet i więcej  :o.

Skąd taki wielki narzut cenowy, jak, jak widać, można to wszystko zrobić taniej. Bo ten kamerzysta za 650 zł nagrywa wszystko, chodzi z kamerą - nie że postawi w jednym miejscu, robi montaż, nagrywa na nośniki cd, video....
Dlaczego inni za takie same czynności biorą dwa, trzy razy więcej ?? A za już jakieś wstawki, teledyski, przejścia jak w filmie cena jest niebotycznie wysoka... za te czynności,które tak naprawdę aż tak trudno nie jest zrobić (są od tego SUPER programy).A na pewno najtrudniej jest nagrać i być w odpowiednich momentach a potem ładnie zmontować. Wstawki i efekty komputer i inteligentny program+człowiek sam zrobi
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2008, 23:05 wysłana przez missmax »

Offline monia

• złośliwy skorpionek :)
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2005
« Odpowiedź #62 dnia: 29 Września 2008, 23:01 »
podniesie ceny na 100% jesli tylko  zaistnieje na rynku..
przyjaciel gdy powiesz "zabiłem", odpowie "gdzie go zakopiemy"

Offline missmax

• entuzjasta
« Odpowiedź #63 dnia: 29 Września 2008, 23:03 »
^gościu już średniego wieku, pewnie nie sława mu w głowie. Jak widać, jest to jego pasją...pewnie to jego dodatkowa praca.

ale chodzi mi o to, że za taką cenę, też można nakręcić film i zmontować. A ponoć klientów z mojego osiedla ma. Ja bym musiała zobaczyć płytkę jakąś demo i porównać z jakimś demo innej firmy za ponad 1000zł..
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2008, 23:10 wysłana przez missmax »

Offline Olaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #64 dnia: 29 Września 2008, 23:14 »
Nie każdemu podobają się zdjęcia robione przez jedną firmę. Są gusta i guściki..
Ja widziałam zdjęcia robione przez Pawła Dzika (ślub kjp83) i jestem naprawdę pod wielkim wrażeniem.

Co z tego, że ktoś wyda 2000 zł na kamerę (ja) skoro ma ochotę i możliwości.
Zaoszczędziłam na zaproszeniach, winietkach, wynajmie auta, butach ect. ect.

Missmax, pasja nie pasja - ważna, żebyś była zadowolona z efektu :)
There is no such thing as an ending. Just a new beginning...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #65 dnia: 30 Września 2008, 09:21 »
a ma facet działalność, odporwadza podatki??? czy tak sobie chałturzy na boku relakmując sie osiedlowo...
no i dlatego jest tańszy....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #66 dnia: 30 Września 2008, 10:10 »
a ja uważam że jeśli ktoś jest dobry w tym co robi to powinien sie cenić. A filmowanie czy robienie zdjęc na weselu to wcale nie jest jeden dzień, tylko ok tydzień- wesele, plener później montowanie lub obróbka. Poza tym nie płacimy tylko za czas. Koszty, niewielkie czasami ale jednak są jeszcze w materiale, wydruki, albumy. Trzeba doliczyc jeszcze koszty własne. Tak więc nie wychodzi z tego jakaś fortuna.
A ten pan o którym piszesz mismax to chyba po wszystkim na 0 wychodzi, albo niewiele z tego ma. No rodziny nie wykarmi.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline Madzior23
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 26 wrzesień 2009
« Odpowiedź #67 dnia: 3 Października 2008, 11:00 »
Nam udało się, że mamy naprawdę dobrego kamerzystę z okolic Częstochowy za 1000 zł a facet ma do tego dryg i oko ;) kręcił już dla paru naszych znajomych także efekt końcowy jest nam znany a nad fotografem ciągle się zastanawiamy

Offline Iga_

• bywalec
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #68 dnia: 4 Października 2008, 19:55 »
nam kamerzysta trafił się z polecenia i jakoś tak w pośpiechu podpisaliśmy umowę. za 1100 zl mamy od przygotowań do oczepin - 2 płyty dvd w eleganckich oprawach plus jedna z możliwością przegrywania. Pan ma zarejestrowaną działalność i może wystawić fakturę.
Fotograf - tu już świadomy wybór, najlepszy jakiego znaleźliśmy, nietuzinkowy, młody z polotem i ambicjami. Za 1500 zl mamy płytę ze zdjeciami plus kilka wielkoformatowych wydruków wybranych zdjęć. Czas akcji: od samego ranka do 1-2 w nocy plus plener w wybranym dniu
Na fotografa kasy nie pożałowaliśmy i mam nadzieję, ze i efektów nie będziemy żałować :)

Offline KRZYSZTOF

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 8 Października 2008, 20:46 »
MISSMAX: ty chyba na innym świecie żyjesz.Tak jak ktoś pisze wczesniej-poprostu facet chałturę odwala, nie płaci podatków, zusu, zaixu, pracuje na lewym oprogramowaniu etc itd....To za takie pieniądze można robić. Ja tylko jestem ciekawy, jak ta stawka ma się do Twojego wesela , jego wielkości, lokalu, strojów itd itd...Wniosek z tego,że najlepiej wyrejestrować firmę, nie płacić podatków,wtedy robota będzie i kupa zleceń.Takie właśnie jest myślenie Polaków- dlatego tak u nas w Polsce jest.A wracając do takiego  gostka co ,,kręci'' te filmy na lewiźnie: taki ktoś kto w ten sposób postępuje jest pospolitym złodziejem, a kto korzysta z usług złodzieja jest paserem.Proste? .....proste.
TRZYMASZ FASON- TO TRZYMAJ GO DO KOŃCA

Offline missmax

• entuzjasta
« Odpowiedź #70 dnia: 8 Października 2008, 23:15 »
Dobra, dobra  ;D ale tanio bierze ... :) hm, coś czuję, ze nie ma zarejestrowanej działalności ... się dowiem co i jak i napisze Wam; bo napisałam do znajomej której ten kamerzysta filmował ślub - z zapytaniem jaka jakość nagrania. Zresztą od początku jak zobaczyłam faceta jak kręcił na jej ślubie (w kościele byłam) to pomyślałam, że nie chciałabym takiego kamerzysty (nie wiem, właśnie wydał mi się mało profesjonalny, obraz mu się przy przybliżaniu kamery chyba troszeczkę trząsł nawet). Wiecie....  chciałoby się trochę mniej po kosztach zrobić (choć za jakość przecież się płaci). No ale w sumie podobno ten facet z osiedla ma pochlebne opinię... więc od razu też i  niska cena pokusiła.

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2009
« Odpowiedź #71 dnia: 10 Października 2008, 00:01 »
Witajcie!

A ja tak czytam i czytam te informacje o foto i video i ciągle jakoś nie mogę tego ogarnąć- dlaczego zdjęcia i film o nagle taki problem się zrobił? ???.  Mam wrażenie że z innej planety jestem  ??? Jestem właśnie z moim Kubą na etapie wyboru fotografa i kamerzysty.  Podoba nam się parę stylów prezentowanych przez różne studia w Szczecinie, cen jeszcze nie znam bo zwyczajnie nie wiem o co pytać- jak tak poczytałam teraz to tak jak wczoraj wiedziałam o co pytać tak teraz się okazuje, że to wcale nie jest takie proste jakie się wydawało i zwyczajnie muszę się nieźle zastanowić jakie pytania zadać ;)
Na co Wy zwracałyście/zwracaliście uwagę (poza gustem) przy wyborze tego a nie innego fotografa? Niby wiadomo że cena im niższa tym lepsza, ale tak naprawdę to ile tych zdjęć powinno być w cenie? :drapanie: Ktoś ma jakieś takie rozeznanie? ::) Będę baaaardzo wdzięczna za choćby drobne wskazówki :)
Ściskam cieplutko i życzę dobrych snów  ;D
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline fifi0808
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 08.08.2009
« Odpowiedź #72 dnia: 10 Października 2008, 08:03 »
a ja mam kamerzyste za 2400 - od rana do 1 w nocy
i fotografa za 2800 :o (!!!!! wiem,wiem-drogo,ale swetne zdjecia robi i obrabia je potem przez 2 tyg. ) tez od rana do 1 w nocy w tym plener  ;D

Offline Iga_

• bywalec
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #73 dnia: 10 Października 2008, 12:35 »
Fasolek
dla nas ważna była nietuzinkowość, pomysłowość i przede wszytskim choć to moze dziwne osobowość fotografa. Nie chcieliśmy mieć ani sztywnego perfekcjonalisty ani zbyt wyluzowanego lekkoducha. Musiałam być pewna, ze człowiek z którym spędzę cały dzień (od przygotowań po wesele) nie popsuje mi humoru.  :Kill:
A ilość zdjęć jakie wykonuje jest przerażająca - my wybieramy 300-400 z całości do obróbki

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #74 dnia: 10 Października 2008, 13:09 »
Iga- w sumie racja, w końcu ten ktoś będzie ze mną już wtedy, gdy PM nawet nie może o tym pomarzyć- gdy się szykuję do ślubu, więc nie  może być jakiś irytujący. . .  Swoją drogą zastanawiam się, czy ja sama nie będę irytująca dla otoczenia z nerwów :brewki:
Może uda mi się sklecić dziś jakiegoś sensownego maila do fotografów- wynikami na pewno się z Wami podzielę  ;D
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #75 dnia: 20 Października 2008, 14:46 »
widzę ze musze się wybrac na rundkę po szczecińskich foto i video.  cholerka foto wiem że chce este lub na pietrze ale na kamerzystach nie wiem nic.  słyszałam tylko o video kadr
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #76 dnia: 20 Października 2008, 15:45 »
czy ktoś miał problemy ze skontaktowaniem się ze studio Este i Na Piętrze??? ::) Bo ja do nich maila wysłałam jakiś tydzień temu i do tej pory nie mam odpowiedzi :protestuje: Cholerka, skoro dają adres mailowy na swoich stronach to fajnie by było gdyby odpowiadali na listy :evil:
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
« Odpowiedź #77 dnia: 20 Października 2008, 16:41 »
hej Fasolek-a czemu nie zadzwonisz?
mysle-ze to lepsza forma kontaktu:)
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #78 dnia: 20 Października 2008, 23:35 »
Ehhhh, nie lubię dzwonić, jakoś wolę albo maila albo spotkanie na żywo, ale żeby się na nie umówić też wolę pisać niż gadać....Jakiś dziwoląg ze mnie ;)
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #79 dnia: 21 Października 2008, 23:42 »
no właśnie...czyli lubisz odwrotnie jak reszta społeczeństwa....myślę, że w tym wypadku kontakt telefoniczny byłby lepszy....
zadzwonisz, umówisz sie i po sprawie...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline madziulka1021

• entuzjasta
  • data ślubu: 17.10.2009r.
« Odpowiedź #80 dnia: 22 Października 2008, 16:54 »
Mam nadzieje dziewczyny ze coś doradzicie. . . otóż mamy problem z fotografem i kamerzystą. . nie możemy się zdecydować,a za bardzo nie orientujemy się w cenach, niby byliśmy w kilku miejscach i popytaliśmy. . . Jak wiadomo zdjęcia i film to najlepsza pamiątka i nie powinno sie  bardzo na tym oszczędzać. . ale jak wiadomo cena też powinna być przyzwoita. .  ;) Byliśmy na spotkaniu z kamerzystą który zaproponował nam jak wiadomo film od początku przygotowań do mniej więcej 2,3 w nocy, + zdjęcia od samego początku przygotowań do 2,3 w nocy+ plener -innego wybranego dnia. . . usługa 2. 500zł. . . czy to dużo???Fakt że album jest fajny taka foto książka. . . ale co myślicie o cenie????

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #81 dnia: 22 Października 2008, 19:05 »
jak dla mnie za cały pakiet film+ zdjęcia  który opisałaś 2500 to mało. Gdzie ty taką firmę znalazłaś ??? :o
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline oleczka

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 28 sierpnia 2010
« Odpowiedź #82 dnia: 22 Października 2008, 21:06 »
madziulka1021 wiesz co, mi się wydaje że to jest średni pomysł brać kamerzystę i fotografa w jednym :)

Bo weź pod uwagę, że przecież się nie rozdwoi, czyli na zdjęciach i na filmie będą identyczne ujęcia. Nie wiem czy to fajne, jednak 2 osoby to 2 spojrzenia na całą uroczystość :) JA to widzę w ten sposób :)

Oczywiście każdy bierze co chce :) No i często jest tak, że gdy dostajemy zdjęć 500-1000, no to raczej nie są to wypieszczone fotografie. Nie mówię o nie wiadomo jakiej obróbce, wyszczuplaniu itp :) Ale gra kolorami, uważam, że jest jak najbardziej wskazana, by uzyskać tę magię.

Kocham zdjęcia i moje muszą być wyjątkowe, bo do zdjęć wraca się częściej niż do filmu :) Przynajmniej w moim kręgu takie są tendencje :)

Życzę udanych wyborów :D

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #83 dnia: 22 Października 2008, 21:23 »
Ja mam pakiet film plus zdjecia i płace za to 1900zł  ;D z tym ze to jest małzeństwo i ona kreci a on robi zdjecia  ;)
Jeśli chodzi o zdjęcia to w tym mam :
- reportaż od ubierania sie do 2 w nocy
- i taki mini plener 15 ujęć w albumie  ;)
Oprócz tego bede miała znajomą która zajmuje sie amatorsko fotografia więc z nią zrobimy taki większy plener  ;)

Offline madziulka1021

• entuzjasta
  • data ślubu: 17.10.2009r.
« Odpowiedź #84 dnia: 22 Października 2008, 21:42 »
Państwo są z okolic Warszawy. . . . jest to małżeństwo. . . jedno zajmuje sie zdjęciami a drugie filmem ;) ciężka decyzja. . . ale chyba jeszcze się rozejrzymy. . . na pewno decyzja trudna ;)

Offline paooolka

• Niufomaniaczka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #85 dnia: 23 Października 2008, 13:56 »
moze któraś z was udzieli mi informacji, hmmm byłaby baaardzo wdzieczna:)
ile bierzes studio este za reportaz ze slubu? chce jeszcze plener.  no i kamerzyste na slubie i weslelu.  nie wiecie ile mniej wiecej moze mnie to wyniesc wszystko?
Il corpo è solo uno strumento. Il corpo senza lo spirito non ha nessun valore.

całkiem nowa JA

Offline oleczka

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #86 dnia: 23 Października 2008, 19:27 »
w każdym roku jest inny cennik :)

Musisz pochodzić i się rozeznać, albo wybrać na targi listopadowe ;)

Offline missmax

• entuzjasta
« Odpowiedź #87 dnia: 24 Października 2008, 08:58 »
a co myślicie o cenie kamerzysty - 1500, a fotografia (troszkę studio/ troszkę plener,fotoreportaż) - ok 1300 ?
Szukać taniej? czy to raczej mało prawdopodobne. Bo Ci są na dobrym/średnim poziomie.

APROPO tego Pana, z osiedla, o którym pisałam, że bierze z jakieś 650 za kamerowanie. No to widziałam video. No i na pierwszy rzut oka przecietne kamerowanie, nawet powiedziałabym że przyzwoite. Ale potem jak wpuścił jakiś podkład muzyczny to było ciszej, a potem nagle głośno - i trzeba było przyciszać. Potem w kościele księdza nie było nic słuchac, trzeba było podgłaszać. Potem znów zciszać. No i źle przybliżał.... eh, wiecej wad niż zalet. NO i "teledysk "/podsumowanie na końcu ... takie trochę biedne jak na dzisiejsze czasy.

Czyli mieliście racje  ;D

Offline oleczka

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #88 dnia: 24 Października 2008, 11:31 »
missmax i tak to właśnie jest, że gdzieś ta jakość końcowego produktu nie jest na najwyższym poziomie, bo przecież taki kamerzysta ma mniejszą motywację nawet:) Widziałam kilka filmów za kwotę 1500 i były fajne :) Co do fotografa, no to kwestia ile to troszkę :) czy po 10 ujęć Cię satysfakcjonuje, czy jednak wolałabyś w plenerze pojechać nad morze, do jakiegoś parku, kawiarenki itp :)

Poza tym kochani szukajcie ludzi z pasją :) po spotkaniu z takim usługodawcą powinno się wyczuć, czy tą osobę kręci to, czym się zajmuje. Wtedy możecie liczyć na jakieś twórcze fotografie/ciekawe dodatki filmowe. To, że zobaczycie u koleżanki świetny film z wesela, to jeszcze nie wszystko. Na pewno nie chcecie mieć identycznej kompozycji :) Trzeba poprosić kamerzystę by pokazał kilka swoich dzieł :)
Ja to tak widzę, że to co dostanę ma być wyjątkowe :D Wiadomo, że są pewne granice, bo pomysły mogą się wyczerpać :) Ale nie chcę mieć do czynienia z ludźmi, którzy pracują schematycznie :) bo filmowanie/fotografowanie ma być sztuką :) A jak to w sztuce- nie chcemy drugiego obrazu Damy z łasiczką :)

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #89 dnia: 24 Października 2008, 14:27 »
Oleczka- masz rację!! Popieram w 100%  ;D

A ja tam się cieszę, że już znaleźliśmy z narzeczonym fotografa ;D Jednak oglądać zdjęcia w necie to jedno, a spotkać się z kimś na żywo to drugie. Pozostaje mi się tylko cieszyć, że w naszym przypadku wszystko cudnie się zgrało ;D. Zdjęcia w necie nas oczarowały a po spotkaniu nie wyobrażam sobie współpracy z kimkolwiek innym :skacza:

Z kamerzysty rezygnujemy, bo zdjęcia się ogląda częściej a poza tym zawsze nas wkurzało jak kamerzysta na weselach latał i nas np na parkiecie filmował, albo wszyscy się przed kamerą chowali bo się wstydzili  :o . No a w filmie chodziło nam o to, żeby ludzi na weselu wypytać, jak się bawią, czy mają dla nas jakieś życzenia itp- po rozmowie stwierdziliśmy, że obarczymy takim zadaniem świadka :D

Ale się cieszę :los: :hopsa: Normalnie jak wariat jakiś, hehe :glupek:
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011