Autor Wątek: OKULARNICA  (Przeczytany 36073 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sophia
  • zapaleniec
OKULARNICA
« Odpowiedź #30 dnia: 11 Kwietnia 2005, 13:31 »
zdjęcia faktycznie skopane, racja Davyjohn. To z niebieską ścianą w tle również :) klimat uroczy, ale technika do bani.
A co do okularów, to ja też się wahałam i zastanawiałam nad szkłami. problem ostatecznie rozwiązał mój przyszły mężuś. Kategorycznie zażądał, żebym była w okularkach ponieważ (jego zdaniem) wyglądam w nich prześlicznie :lol:  :oops: skoro tak, to moim zdaniem sprawy nie ma, w końcu najbardziej zainteresowana osoba już jest zachwycona :wink:

Offline agniesiak1
  • użytkownik
  • **
OKULARNICA
« Odpowiedź #31 dnia: 11 Kwietnia 2005, 23:04 »
Cytat: "Madzialena"
Witam..  :)
w doborze fryzury nie pomogę... a swoją drogą faktycznie.. nigdzie nei widziałam przykładów fryzur dla osób noszących okulary...  :(

Ja mam pytanie do krótkowidzów, którzy noszą swoje okularki,ale nie cały czas... Ja własnie jestem taką osobą i nie wiem co zrobić.. :?
 Okulary zakładam na wykłady,czasem na ćwiczenia.. do kina, do tv,do prowadzenia autka...  Tak normalnie najczęściej ich nie noszę..  

I myślę,jak rozwiązać sytuację podczas ślubu i wesela.. na pewno okularów nie założę..  :!:  nie chcę wyglądać tak  :shock:  (zresztą jakoś mi to nie pasuje.. panna młoda, suknia i okularki)  ale z drugiej strony chcę z daleka widzieć gości, dekoracje itp... a nie robic  :zdziwko:

Jak Wy rozwiązujecie ten problem :?:
 Ja zastanawiam się właśnie nad szkłami kontaktowymi (ale słabszymi od okularów,żeby nie przemęczyć oczu) ... tylko nie wiem, jednodniowe czy miesięczne,by przyzwyczaić oczy, sprawdzic czy nie będą mnie oczy szczypac itp.

A może w ogóle sobie odpuściś i jedno i drugie..?  :?
Jak Wy radzicie sobie z tym problemem?

Madzialenia, ja jestem taka osoba ktora nosi okularki ale nie wyobrazam sobie - piekna suknia, piekny makijaz i bryle na nosie. Tak samo jak wychodze na imprezy - zakladam jednodniowe szkla kontaktowe. Kiedys nosilam caly czas ale teraz nie moge. Wiec moja rada - sprobuj jednodniowe na ten wielki dzien - ale musisz wyprobowac wczesniej jak twoje oczy zareaguja. Nie przyzwyczajaj wzroku dzien lub dwa przed slubem. Najlepiej pare razy zaloz takie jednodniowe na godzine dwie i coraz dluzej. Zacznij nawet kilka m-cy przed slubem.

Wybierz soczewki ktore zawieraja max ilosc wody i maksymalnie przepuszczaja tlen do oka. Nie wiem czy sa inne marki soczewek ale ja kupowalam soczewki Focus dailies i sa jeszcze firmowe express optyk- focus kosztuja 75 zl za 30 sztuk a te drugie 65 zl za tyle samo- to chyba nie jest taki wielki koszt.
A & M

Offline sylwka

• bywalec
OKULARNICA
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Września 2005, 13:53 »
Ja też ma problem z okularkami. Zastanawiam sie na szkłąmi, ale po prostu boję się. Albo dam sie przekonać na szkła albo zmienię oprawki na takie prawie niewidoczne :lol: Na pewno nie pójdę do slubu bez okularów i bez szkieł bo nie chcę mieć oczu jak zaba.

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
OKULARNICA
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Września 2005, 15:22 »
Cytat: "agniesiak1"
Nie wiem czy sa inne marki soczewek ale ja kupowalam soczewki Focus dailies i sa jeszcze firmowe express optyk- focus kosztuja 75 zl za 30 sztuk a te drugie 65 zl za tyle samo- to chyba nie jest taki wielki koszt.

ja za swoje półroczne ( 6 par soczewek miesięcznych- na astygmatyzm kupuje sie je w większych kompletach) zpłaciłam prawie 400zł...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
OKULARNICA
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Września 2005, 21:54 »
sylwka nie przejmuj się panna młoda w okularkach też ślicznie wygląda nawet w albumie jest zdjęcie sophi i zobacz jak fajnie wyglądała :)

Offline Beth

• maniak
  • Master of disaster!
  • data ślubu: 02.09.2006
OKULARNICA
« Odpowiedź #35 dnia: 3 Marca 2006, 16:21 »
U mnie sytuacja wygląda w ten sposób, że mam Mamę-okuliustkę, także w tej chwili o żadne ceny się nie martwię :) Na codzień w okularach nie chodzę - stosuję je tylko podczas jazdy samochodem w dłuższe tracy. Mam astygmatyzm - lewe oko -2, prawe -2,75. Właśnie w tej chwili jak to piszę mam na sobie soczewki. Wczoraj dostałam od Mamy parę -2 i parę -2,75 oraz dwie pary -2 niebieskich (pacific blue bausch&lomb bodajże). Generalnie sobie kombinuję i na razie noszę jedną -2 i jedną -2,75 z tych zwykłych. Wszystkie pary są miesięczne. Miałam mały problem z założeniem ich za pierwszym razem, ale dzisiaj już jest okej. Trochę jeszcze je czuję, ale oko musi się przyzwyczaić, dlatego postanowiłam zacząć od tego miesiąca. Na ślub chciałabym założyć te niebieskie (w tej chwili moje oczy są ciemno-niebieskie, podejrzewam, że w tych soczewkach pacific-blue trochę pojaśnieją i będą wyglądać fajnie), ale zacznę je wypróbowywać dopiero w okolicach sierpnia.
Gdybym nosiła okulary codziennie pewnie miałabym problem z przestawieniem się na soczewki, także Was dziewczyny rozumiem. Po ślubie planuję zrezygnować z soczewek, ale chciałabym podczas uroczystości i wesela widzieć wszystko bardzo dobrze :) W tej chwili bez okularów też widzę, ale dalekie kontury są już takie lekko zamglone, nie wspominając już o tym, że jak wchodzę do pubu nie mogę dostrzec znajomych i robię "krecika". Gdy wada mi się powiększy (a pewnie tak będzie kiedyś) to zamiast okularów na pewno będę chodzić w soczewkach, bo są wygodniejsze, a ja do okularów nie jestem przyzwyczajona.
Ale nie wydaje mi się, żeby panna młoda, która już jakiś czas nosi okulary źle wyglądała na zdjęciach. Jeśli macie okularki modne i dopasowane do Waszej buzi, to mogą być nawet atutem. A czasem nawet jest tak, że babka całe życie chodzi w okularach, na ślub zakłada soczewki i wszyscy są bardziej zafascynowani jej "nową twarzą", bo bez okularów niż sukienką itp. ;)

Offline Aniołek

• uzależniony
  • data ślubu: 20-05-2006
OKULARNICA
« Odpowiedź #36 dnia: 3 Marca 2006, 16:41 »
a ja bym chciała właśnie wiedzieć czy duzo drozsze sa te "kolorowe" szkła? chciałabym jakas odmianę, choc lubie swój kolor oczu, ktory sie tak diametralnie zmienia pod wpływem światła...

Offline Beth

• maniak
  • Master of disaster!
OKULARNICA
« Odpowiedź #37 dnia: 3 Marca 2006, 21:32 »
A nie - ja jednak nie mam Bausch&Lombów tylko FreshLooki - dokładnie te: http://www.twojesoczewki.pl/go/_info/?id=71 (wybierz kolor PacificBlue) Jestem tylko ciekawa czy naprawdę tak będzie moje oko w nich wyglądać..
Generalnie jak widzisz soczewki tego typu kosztują w granicach 70-90zł (w internecie mogą być nieco tańsze, ale wszystko zależy gdzie kupujesz). Moja Mama niekiedy daje próbki swoim pacjentkowm (na próbkę składają się dwie 1-dniowe lub 1-miesięczne soczewki "zerówki" jeśli chodzi o kolorki), ale na tej stronie można w promocyjnej cenie kupić kolorowe soczewki Johnson&Johnson. Faktycznie kolorowe są nieco droższe od normalnych, ale myślę, że można zaszaleć w dniu ślubu :)

Offline Agutka

• maniak
  • data ślubu: 26.08.2006
OKULARNICA
« Odpowiedź #38 dnia: 4 Marca 2006, 19:59 »
Beth mam takie pytanko: mam jednoczesnie astygmatyzm i jestem krotkowidzem. Czy sa takie soczewki,ktore sluzylyby do korygowania tych dwoch wad jednoczesnie? Nosilam wczesniej soczewki,ale korygowaly mi tylko krotkowzrocznosc.Gdyby cos takiego bylo mozliwe to bylabym bardzo happy :D
Relacja z tego Jedynego Dnia :) Zapraszam  Gość
http://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?p=119076#119076

Offline asia

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 10.09.2005r.
OKULARNICA
« Odpowiedź #39 dnia: 4 Marca 2006, 22:30 »
Wiem, ze są takie soczewki ale trzeba je zamawiać indywidualnie - dobierać do danej osoby. Ale te soczewki są sporo droższe - właśnie ze względu na ten indywidualny dobór do wady. I podobno nie ma 100% gwarancji, że się je dobierze idealnie. Tzn. dobrać można ale nie wiadomo czy oko się do niech dostosuje.

Offline Agutka

• maniak
OKULARNICA
« Odpowiedź #40 dnia: 5 Marca 2006, 12:39 »
Dzieki Asiu! popytam moja okulistke.Zobaczymy co ona na to :D

Offline Beth

• maniak
  • Master of disaster!
OKULARNICA
« Odpowiedź #41 dnia: 5 Marca 2006, 17:51 »
Dokładnie tak jak napisała Asia - w tej chwili nie ma jeszcze możliwości idealnego dobierania soczewek - tzn. są bardzo niepopularne ze względu na spora cenę. Wtedy soczewki trzeba zrobić na zamówienie.

Offline azzurra
  • maniak
OKULARNICA
« Odpowiedź #42 dnia: 7 Marca 2006, 10:24 »
Zgadza się, że soczewki dla ludzi z astygmatyzmem są droższe, ale sama takie noszę, kilkoro moich znajomych też. Postęp jest ogromny, z roku na rok jest coraz większy wybór. Nie trzeba się obawiać, że nie będą dobrze dobrane, albo "oko się nie przystosuje". Trzeba pójść do dobrego okulisty, on zaaplikuje próbne soczewki, wszystko odpowiednio dobierze. Wasze obawy troszkę mnie dziwią... Macie chyba nieaktualne dane. Albo chodziście do złych lekarzy.
Na pewno nie wolno takich soczewek kupować u optyka, bez badań lekarskich.
Na babskim forum wcześniej czy później do głosu dochodzi zazdrość...

Offline Aniołek

• uzależniony
OKULARNICA
« Odpowiedź #43 dnia: 7 Marca 2006, 11:08 »

ale teraz zazwyczaj badania wykonuje sie właśnie u optyka :D

Offline azzurra
  • maniak
OKULARNICA
« Odpowiedź #44 dnia: 7 Marca 2006, 13:54 »
Cytat: "Aniołek"

ale teraz zazwyczaj badania wykonuje sie właśnie u optyka :D

No i to jest podstawowy błąd przy wyborze soczewek!!! Właśnie dlatego są one często źle dobrane, bo u optyka zazwyczaj robi się tylko badania komputerowe, a jednak do odpowiedniego dobrania soczewek potrzebna jest cała seria innych badań.
Ja noszę soczewki toryczne, czyli dla astygmatyków i nie miałam żadnych problemów!!! Poszłam do optyka, który ma umowę z firmą produkującą soczewki, dzięki czemu, gdyby po ich doborze się okazało, że coś jest nie tak, to wymieniliby mi cały komplet na nowy gratis. Zrobiono mi serię badań, założono próbne soczewki, itp. Tylko w ten sposób można mieć pewność, że są dobrze dobrane.

Teraz rozumiem, skąd miałyście takie wątpliwości... Soczewki to jednak skomplikowana sprawa, badanie komputerowe, często wykonywane nie przez lekarza, ale kogoś tam, kto jak małpka naciska przyciski, nie może zagwarantować ich odpowiedniego doboru.

Nie bójcie się soczewek! To super sprawa, ale iddźcie do lekarza na ich dobór.

Offline Agutka

• maniak
OKULARNICA
« Odpowiedź #45 dnia: 7 Marca 2006, 14:13 »
Azzura te nasze obawy wynikaja z tego,ze ja potrzebuje soczewek nie tylko korygujacych astygmatyzm ale jednoczesnie krotkowzrocznosc-bo niestety posiadam te dwie wady na raz. i w moim przypadku potrzebuje soczewek robionych na zamowienie indywidualnie pod moja wade, i faktycznie nigdy nie wiadomo jak zareaguje oko-nawet gdy bede miala bardzo dokladnie przeprowadzone badania :(

Offline azzurra
  • maniak
OKULARNICA
« Odpowiedź #46 dnia: 7 Marca 2006, 14:19 »
Agutka, ja mam astygmatyzm+dalekowzroczność. A to jeszcze gorzej, bo dalekowidze widzą w soczewkach nieco gorzej niż krótkowidze i częściej źle reagują na soczewki. Na Twoim miejscu bym zaryzykowała, bo komfort jest niesamowity! Pierwsze 3 dni widzi się źle, to prawda, ale potem nie ma praktycznie różnicy i można szaleć! A może masz mały astygmatyzm? Czasami pomija się jego korekcję, kiedy jest nieznaczny. Najlepiej idź do lekarza.  :P

Mogę na priva dać Ci namiary na świetnego okulistę, no ale tutaj, we Wrocławiu. I nie jest to nikt z rodziny ani znajomych!

Offline Agutka

• maniak
OKULARNICA
« Odpowiedź #47 dnia: 7 Marca 2006, 14:22 »
To ja Azzurra bardzo poprosze o te namiary :D Poszukuje dobrego lekarza,a do Wroclawia czasem zdaza mi sie przyjezdzac-mam z Dresden bezposrednie polaczenie, wiec nie bedzie problemu :D Z gory baaaardzo dziekuje :D

Offline azzurra
  • maniak
OKULARNICA
« Odpowiedź #48 dnia: 7 Marca 2006, 14:39 »
Poszło ;)

Mam nadzieję, że bez względu na to, czy zdecydujecie się na soczewki, czy jednak pozostaniecie przy okularach, będziecie czuć się pięknie:) Tylko pamiętajcie o zasadach makijazu pod okulary! Nie wszystkie kosmetyczki/wizażystki zdają z tego egzamin.

Offline Agutka

• maniak
OKULARNICA
« Odpowiedź #49 dnia: 7 Marca 2006, 14:49 »
Dzieki Azzurra! Ja na pewno zdecyduje sie na soczewki bo okularkow staram sie unikac-bo prostu za nimi nie przepadam.Wiadomo w pracy, na uczelni, przed komputerem itp. mam okulary na nosie,ale wychodzac na ulice juz nie :roll: Dlatego tez na slubie chcialabym miec soczewki,zeby moc wszystko dobrze widziec :wink:
A z makijazem to masz calkowita racje-to nie lada jednak sztuka :D

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
OKULARNICA
« Odpowiedź #50 dnia: 27 Marca 2006, 11:20 »
zwracam się głównie do Azzury i do Beth. Co sądzicie o dobieraniu soczewek w Vision Express?

Offline azzurra
  • maniak
OKULARNICA
« Odpowiedź #51 dnia: 27 Marca 2006, 11:27 »
Gosiaczek80, nie wiem. Ja mam mojego okulistę. Nie wiem, jak to wygląda w VE. Czy mają tam lekarza, wszystkie potrzebne aparaty, czy stosują soczewki "próbne"... Jeżeli nie masz astygmatyzmu, to pół biedy, można zaryzykować ;). Powodzenia :)

Offline aniula

• entuzjasta
OKULARNICA
« Odpowiedź #52 dnia: 27 Marca 2006, 17:51 »
Ja kupiłam sobie soczewki w Vision Express. Najpierw miałam badanie komputerowe, ale okulista obecny na miejscu  powiedział że to tylko wstępne badanie, potem szereg testów, dostałam soczewki próbne żeby sprawdzić czy wszystko jest ok, a dopiero potem dostałam receptę na zakup całego opakowania.

Offline Aniołek

• uzależniony
OKULARNICA
« Odpowiedź #53 dnia: 27 Marca 2006, 17:54 »
Cytat: "aniula"
dostałam soczewki próbne

a na jak długo są te próbne? ile płaciłaś? bo tyez zastanawiam sie nad Vision'em

Offline aniula

• entuzjasta
OKULARNICA
« Odpowiedź #54 dnia: 27 Marca 2006, 18:02 »
Za badanie płaciłam 20 zł, soczewki próbne Acuvue J&J dwutygodniowe

Offline Aniołek

• uzależniony
OKULARNICA
« Odpowiedź #55 dnia: 27 Marca 2006, 18:16 »
Cytat: "aniula"
Za badanie płaciłam 20 zł, soczewki próbne Acuvue J&J dwutygodniowe

no to świetnie! chyba tez tam sie wybiorę

Offline Beth

• maniak
  • Master of disaster!
OKULARNICA
« Odpowiedź #56 dnia: 29 Marca 2006, 13:46 »
Wszelkie "firmowe" salony mają dość dobrych okulistów, którzy znają się na rzeczy (moja Mama pracowała z nimi kilka lat). Jeśli chodzi o próbki, to próbek, że tak powiem - okulista ma w cholerę! Ja sama jadę tylko na próbkach, które moja Mama dostaje od firm produkujących soczewki, a mama mimo wszystko ma w salonie ich całą reklamówkę. I zazwyczaj są to soczewki miesięczne (których można spokojnie używać przez półtora miesiąca). Ja od kwietnia będę testowała soczewki "freshlook" pacific blue, bo w takich chcę brać ślub. Jestem ciekawa jak będę wyglądać - najbardziej boję się, że nienaturalnie. Jak dam radę zrobić sobie w nich zdjęcie, to zamieszczę :)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
OKULARNICA
« Odpowiedź #57 dnia: 29 Marca 2006, 14:23 »
Ja nosze soczewki od, no właśnie  :roll: jakieś 7-8 lat i pierwszą parę zakładał mi lekarz żeby pokazać co i jak i za te nie płaciłam, teraz chodzę raz w roku na kontrolę. Noszę 3 miesięczne, aha próbowałam niebieskich (sama mam ciemnoniebieskie oczęta) bo chciałam zobaczyć jak będę wyglądą-ojejku były okropne, paskudne i nie wiem co jeszcze, ledwo założyłam i już zdjęłam. :|

Offline Agnieszka32

• phpBB Moderator
  • uzależniony
OKULARNICA
« Odpowiedź #58 dnia: 29 Marca 2006, 14:31 »
Daawno, daawno temu, jak na rynku polskim pojawiły się soczewki kolorowe (jakieś 14-15 lat temu), moja koleżanka kupiła sobie na ślub niebieskie soczewki (ma jasno niebieskie oczy)....wyglądało to ślicznie. Na tyle ślicznie, że ja natychmiast pobiegłam mierzyć zielone (mam zielone oczy)...pomijam fakt, że soczewki kolorowe kosztowały wtedy całą moją pensję, to wyglądałam jak zdziwiona żaba...okropnie.
Więc to chyba zależy od indywidualnej urody :)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
OKULARNICA
« Odpowiedź #59 dnia: 29 Marca 2006, 14:42 »
dzięki dziewczyny! za to w ciągu najbliższego miesiąca udaje się do VE.