Autor Wątek: Kolejna plaga egipska - babcia  (Przeczytany 13804 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
Odp: Kolejna plaga egipska - babcia
« Odpowiedź #120 dnia: 30 Września 2009, 22:04 »
Franek....współczuję
nie masz możliwości, żeby się wynieść od teściów?

Offline franekkimono
  • bywalec
« Odpowiedź #121 dnia: 1 Października 2009, 07:23 »
chwilowo nie. jest tylko teściowa i musi stanac na nogi, żebysmy my mogli sie wyprowadzic. na szczescie rodziców mam blisko i jak tylko cos sie dzieje ide od razu do nich

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #122 dnia: 2 Października 2009, 08:34 »
dobrze ze masz rodziców i jeszcze jakieś rozwiazanie w rękawie....współczuję teściowej.

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #123 dnia: 2 Października 2009, 08:45 »
no, no to "se teściówka popłynęła".. nie ma co  :biczowanie:

Offline franekkimono
  • bywalec
« Odpowiedź #124 dnia: 2 Października 2009, 11:50 »
twarda ze mnie sztuka, wiec sie nie daje. obraza oczywiscie jest ale tym sie nie przejmuje

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #125 dnia: 2 Października 2009, 14:19 »
Ja tez swojej mowie co mnie na watrobie lezy .... powiedzialam ,ze to jest moje dziecko i jeszcze cos do powiedzenia mam , a jak nie to sama zostane w domu a wtedy zobaczy wnuka raz na miesiac .....

Swoje dzieci chowala jak chciala a mojego nikt nie bedzie wychowywal po swojemu , czy to sie jej podoba czy nie ja tez mam swoje zdanie , dzieki Bogu nie musze z nimi mieszkac , tak sie postawie i jak chce to niech sie obraza , idzie do domu i niech sobie przemysli na spokojnie.....  ;D

Offline aneta_81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #126 dnia: 2 Października 2009, 14:24 »
najgorsze jest, jak trzeba mieszkac z rodzicami/tesciami.
 choćby byli "najwspanialszymi rodzicami na swiecie" to i tak jest przerabane  :P

od momentu jak mieszkamy na swoim... mama jest moja przyjaciółką.. a tak, to darłyśmy cały czas koty  ::)

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #127 dnia: 2 Października 2009, 14:41 »
Aneta zgadzam sie z Toba , im dalej  to wtedy bardziej przyjemniej z relacjami  ;D 

Offline franekkimono
  • bywalec
« Odpowiedź #128 dnia: 2 Października 2009, 16:33 »
moja mama mimo, ze jest blisko to postanowiła sie nei wtracac. ona stwierdziła, ze instynkt sam podpowie mi jak mam sie zachowywac i co robic.

Offline Jagna77

• Chuck Norris
« Odpowiedź #129 dnia: 2 Października 2009, 17:04 »
Gratuluje ppodejscia Twojej mamy .....

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #130 dnia: 2 Października 2009, 18:30 »
U mnie to samo mama szanuje moje zdanie i decyzje ,czasem doradzi nie powiem ale wie ze ja jestem osoboa samodzielną i zawsze sobie radziłam ze wszystkim sama.
W tamtym tygodniu nie bylismy u tesciów i mój synek był bardzo spokojny, czyli juz wiem co tak na niego zle wpływa, to ze ja sie tam denerwuje i cała tamta atmosfera.
W niedziele chrzciny małego zobaczymy czy cos wymyslą bo jak narazie jest wielka obraza że zadecydowałam chrzcić małego w mojej parafii  ;)

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #131 dnia: 2 Października 2009, 19:25 »
boże ale ludzie sobei probelmy stwarzają
co za róznica jaka parafia????? co inny bóg?????

a moja mam czasem coś powie od siebie ale generalnie baaaardzo liczy sie z moim zdaniem
ona sama mi mówi że jak robi wszystko tak jak ja jej mówie albo jak ja bym zrobila to sie tak nie denerwuje
bo wie że mała jest do pewnych rzeczy czynności przyzwyczajona więc nie będzie się denerwować

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline franekkimono
  • bywalec
« Odpowiedź #132 dnia: 2 Października 2009, 19:44 »
no moja mama akurat sama mówi, ze ona już swoje dzieci odchowała, teraz czeka ją rola babci. jeśli bede potrzebowala rady, ona może pomóc, ale nie bedzie decydowac za mnie. jej zachowanie napawa mnei andzieją, ze istnieja jeszcze normalni ludzie;] poza tym bardzo mnie wspiera w ten sposób, chyba sama nawet nei ma o tym pojęcia. musze ją ozłocić;D

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #133 dnia: 2 Października 2009, 20:06 »
Moja mama - to babcia Anioł :) przyjeżdża do nas, aby zabrać nam córę na spacer - co by rodzice odpoczęli, gotuje nam obiady i przywozi, co dziennie była u mnie w szpitalu (7 dni leżałam) i pomagała przy Paulince. Pierwszą kąpiel też miała okazję wykonać.
Do niczego się nie wtrąca, a jeszcze mnie wspiera. I już teraz mówi, że jak Paula podrośnie, to będzie nam ją zabierać na weekendy :) razem z jej pół roku starszą kuzynką.

A babcia z drugiej strony? Jako, że jest tysiące kilometrów stąd i na razie mamy kontakt tylko telefoniczny - jest OK :)
Jutro teściu się sprawdzi :) albo i nie...

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #134 dnia: 2 Października 2009, 23:31 »
ania wiesz ty jestes z tego zadowolona ale inna mogłaby być wściekła

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #135 dnia: 2 Października 2009, 23:38 »
ania wiesz ty jestes z tego zadowolona ale inna mogłaby być wściekła

No właśnie. ja osobiście nie była bym taka szczęśliwa. wszystko chyba zależy od osobistego podejścia każdej z nas i do oczekiwań

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #136 dnia: 3 Października 2009, 04:11 »
A to do mnie? Bo ja tak, to nie wiem która mama byłaby niezadowolona z takiej pomocy - rzecz jasna za każdym razem mama uzgadnia ze mną, czy chcę, aby nam pomogła. Jak powiem, że mamy inne plany, to do nas po prostu nie przyjeżdża.
A pierwszą kąpiel wykonywała, bo z racji swojego wyuczonego zawodu (położna), potrafiła nas lepiej jej nauczyć, niż w szpitalu.

Już wolę taką babcię, niż taką, która wtrącała by mi się do wszystkiego :)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #137 dnia: 3 Października 2009, 09:34 »
Ja tam uważam że taka pomoc jest super. Przy Szymku pomagała mi teściowa, ale nie nachalnie. Tym razem będę radzić sobie sama bo sie na dniach wyprowadzamy.

Offline franekkimono
  • bywalec
« Odpowiedź #138 dnia: 3 Października 2009, 09:37 »
moim zdaniem to poprostu indywidualna sprawa. jestem za pomoca mamy, ale to ma byc pomoc, a nie granie na nerwach jak w przypadku mojej tesciowej. ale fakt faktem babcie nadopiekuńcze, albo taki, ktore wyobrazją sobie nas tylko w roli inkubatora, są plagą i to straszną

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #139 dnia: 3 Października 2009, 09:50 »
Babcie trza sobie wychować...niestety...niefajnie to brzmi, ale niestety...
Ja wychowałam obie. Jedną prośbą, drugą groźbą i sankcjami - obie chodzą jak w zegarku.
Dobrze wiedzą, że jak podpadną dłuuuuugo wnusi nie zobaczą.
Gestapowsko zabrzmiało, ale poskutkowało. Tylko, że mi mąż problemów nie robił.
Za to teraz Ewcia co drugą sobotę jest u jednych lub u drugich dziadków i wsio gra i buczy, jak w przepięknej bajce.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline franekkimono
  • bywalec
« Odpowiedź #140 dnia: 3 Października 2009, 09:54 »
no ja proces wychowywania babci (teściowej ) juz zaczęlam, mimo, że moja kruszynka dopiero w drodze. nie wiem czy mi sie uda, ale próbuje. fakt, że nawet mi sie to udaje, z tym, że jest jeszcze skutek uboczny taki jak wielki foch i placz. ale co tam. czasem ktoś musi się poswięcić ;D

Offline nikola/23

• Chuck Norris
« Odpowiedź #141 dnia: 3 Października 2009, 13:06 »
dokladnie babcie trza se wychować , ja juz powoli zaczęłam wiem ze musi minąc troche ale skutki pomału widać ,zobaczymy na jak długo................

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #142 dnia: 3 Października 2009, 14:05 »
Ja na razie nie narzekam - bo ani moja mama (już wychowana przez siostrę) ani teściowa na razie nie przejawiają żadnych zapędów we wcinaniu się do wychowywania.

Jedynie na co my jesteśmy wyczuleni i już teściowa ma zapowiedziane to walka z papierosami. Już ją uprzedziliśmy, że najlepiej jakby rzuciła palenie - do stycznia ma czas. Jak nie rzuci to będziemy krótko trzymać palenie, tzn: w dzień kiedy przyjeżdżamy nie pali się w domu, przed naszym przyjazdem zmieniają ubrania - ma nie być w tych co paliła, po papierosie umycie zębów i dłoni... Może dla kogoś to będzie dziwne, ale ja jestem z domu gdzie się nie pali, u nas też nikt nie pali i naszego dziecka nie zamierzamy truć. Zapowiedzieliśmy, że jak tak nie będzie to nie będziemy przyjeżdżać, a jak zostawimy malucha a potem poczujemy na ubrankach zapach papierosów to też będzie to ostatnie spotkanie.

Co do tego jesteśmy zgodni ja i mąż więc nie będę sama z tym walczyć co i tak nie mam żadnych oporów aby powiedzieć teściowej co myślę na temat papierosów.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #143 dnia: 3 Października 2009, 14:08 »
Ricardo ja Cię rozumiem...
Moja teściowa nie pali jak jest u nich Ewa.
I to z własnej nieprzymuszonej woli. Nic jej w tym temacie mówić nie musiałam.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #144 dnia: 3 Października 2009, 15:52 »
Pewnie moja teściowa tez by nie paliła, jakby Mała u nich była, ale nie wyobrażam sobie, że nawet jak zapali wczesniej papierosa a nie umyje zębów to będzie mi chuchać tak na dziecko... Albo przytuli i dziecko będzie wdychać dym z ubrań...

Dlatego przy tym postanowieniu jestem twarda zarówno ja jak i mąż. Poczuję dym i skończą się wizyty z dzieckiem.

Tak samo zapowiedziałam, że jak będą chcieli przyjechać do nas, to nie ma czegoś takiego jak jeszcze zapalenie papierosa na ostatnią chwilę przed klatką... Nie dam do rąk absolutnie dziecka...

Myślę, że oprócz papierosów może pojawić się drugi problem - czyli chęć namiętnego noszenia dziecka na rękach... Ale tym na razie się nie martwię - trza będzie obserwować i eliminować nieodpowiednie zachowania...

Narazie na tapecie papierosy - przypominane prawie na każdej wizycie. Przy mnie nie palą, jak przyjeżdżamy jest wywietrzone, ale ja się przecież do nich nie przytulam ani na mnie nie chuchaja czy cokolwiek innego.

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #145 dnia: 3 Października 2009, 21:41 »
u mnie nadal jest problem z fajkami
mój teściu poprostu pewnych rzeczy nie rozumie
jakbym mu powiedziała że ma myć ręce i zęby po każdej fajce jak chce jagode dotkąc (nie mówiąc o przebieraniu ) to by stwierdzil że ograniczam jego wolność
juz raz mi tak powiedział jak z nim walczyłam żeby nie palił przy mnie w ciąży
ale w koncu sie nauczyl
jedyne miejsce w ktore można go wygnać zimą to kotłownia
czasem niestety pali przy otwartych drzwiach  ::) ??? debil ale cóz nie każdy posiada mózg
njagorzej jak robi tak jak są dzieci
wtedy niestety tylko zamykamy drzwi

także plagą jest również dziadek który uwielbia całować sie z moją córeczką  :P

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline aneta_81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #146 dnia: 5 Października 2009, 08:58 »
ach te fajki.. moja mam opiekuje sie małym, niestety od roku wrocila do tego wstretnego nałogu.. po 12 latach przerwy ::)
przy małym nie pali rzecz jasna, ale czy po kazdej fajce myje zęby... wątpię  ::)

Offline nikola/23

• Chuck Norris
« Odpowiedź #147 dnia: 5 Października 2009, 16:05 »
Ja moja mame sobie wyszkoliłam po kazdym paleniu myje zeby i recę  ;D ;D z tym że ona sama po fajkach nie podchodzi do małego bo jej go szkoda żeby wdychał to  ;)

Offline franekkimono
  • bywalec
« Odpowiedź #148 dnia: 23 Stycznia 2010, 10:31 »
no dziewczyny jestem juz co raz bliżej porodu i niestety co raz bardziej mi teściowa dziala na na nerwy.
zaczynajac od poczatku:
1. Sama wybrala czas na wyszykowanie ciuszków. Wpadla mi do pokoju, poukladała wszystko tak jak chciała, nie zwracając uwagi na moje zdanie. Odebrała mi przyjemność wyprania i wyprasowania ciuszków mojego dziecka. w dodataku nie pasowalo jej to, że nie można ich wyplukac, bo przecież powinny pachnieć....mimo, ze poprzekladalam sobie ubranka tak jak chciałam, ona znów mi wszytsko przełozła...
2. Torba do szpitala. chiala mi ja sama spakowac, wybrała wszystko co dla mnei i dla dziecka bedzie najlepsze.  Oczywiście byla daleko od tego co naparwde sie przyda. Cichaczem spakowałam torbe i poprosilam meza , zeby wrzucił ją na szafe. Chcialaby przejrzeć, ale nie ma jak ;D oczywiście  bylo milion pytań co spakowałam, dlaczego nie spakowałam tego czy tamtego, ale spotkal ja  tylko zimny wzrok. w odpowiedzi uslyszalam , ze bedzie sie za mnei wstydzić, za to jak wyglądam..;/ glupia suka
3. Co do pielegnacji dziecka, uznala, że zna sie na wszystkim. Kiedy kompletowalam kosmetyki stwierdziła, ze nalezy zakupic spirytus. wiedzialąm, ze jest potrzebny do pepka, ale jej chodziło o nacieranie dzieciaczka po kąpieli. za nic na świecie nie dam jej go dotknąc.
4. Tak samo jest ze wszystkimi czynnosciami w okół mojego synka. uznala , ze ona bedzie robic z nim wszystko: ubierac ( oczywiście milion warstw i zero pomyslu na to, ze dziekcu w jej strojahc moze byc nie wygodnie) kąpac, chodzic na spacerki i najlepiej jeszcze, zeby łożeczko stało u niej w pokoju.
Szczerze mówiąc dziewczyny jestem blisko załamania nerwowego. Nie chce sie denerwować , zeby nie zaszkodzic dzidzi. Mąż stara sie reagowac, ale nie zawsze jest w pogotowiu..czysta masakra

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #149 dnia: 23 Stycznia 2010, 10:41 »
zaczyna się....
mieszkacie razem???

jeśli nie....to nie wpuszczaj jej do mieszkania... ;D...zmień zamki...

i zacznij wychowywać...już teraz...
sztywno ustal granicę...

a jak ma taką potrzebę opieki...to kup jej szczeniaka...w schronisku na pewno jest kilka bidaków...
— Richard M. Devos