wynajem jest dość drogi to zwykle na 3 godzinki- więc trochę mało.
Ale piękne to one są:D
Wiesz z tym kosztem wypożyczenia to rożnie. Faktycznie jak patrzyłam u siebie w mieście w firmie specjalizującej się w wynajmowaniu tego typu aut (repliki) koszt był bardzo wysoki (ok. 1200) i faktycznie na określoną liczbę godzin, a dodatkowo trzeba tez uwzględnić koszt paliwa - firma liczy sobie 2 zł/km. Drogi interes.
Dlatego ja poszukałam wśród fascynatów
i znalazłam hobbystę z całą masą zabytkowych aut (m. in. to pierwsze od góry co wkleiłam). Wypożyczenie to ok. 800 zł i auto jest do naszej dyspozycji cały dzień!
A ta wiśniowa warszawka to jeszcze taniej. . . A to wszystko dlatego że to prywatne osoby sobie dorabiają
bo firmy które się zajmują tego typu usługami to zdzierają kasę jak mogą!
Co do tego postu odnośnie wysokości cen za wynajem aut retro, mogę w skrócie wyjaśnić dlaczego tak się dzieje że wynajem tych pojazdów jest sporo droższy od innych aut.
Po pierwsze wynika to z faktu iż są to samochody bardzo drogie w zakupie . Samochody zabytkowe bądź stylizowane repliki aut zabytkowych to wydatek rzędu 90-150 tys. zł.
Firma świadcząca wynajem takich aut, tworząc cennik musi uwzględnić perspektywę zwrotu poniesionych kosztów, dlatego nikt nie udostępni Państwu takich pojazdów w cenach rzędu 100-150zł zł/godz.
Ponadto trzeba pamiętać iż są to auta bardzo drogie w serwisowaniu, części zamienne niejednokrotnie przewyższają wartości ustalone dla klasy aut luksusowych, dlatego w cenie wynajmu ustala się również wyższą amortyzację samochodu.
Co do kosztów paliwowych, pragnę przypomnieć iż auta zabytkowe mają zdecydowanie większą normę na spalanie niż pojazdy współczesne. Również stylizowane auta retro - kabriolety, mimo iż posiadają współczesną technikę i silniki - mają wyższe normy spalania.
Niektóre auta potrafią spalać i 20 l/100km.
Ponadto większość tych aut, w przypadku najmu na dalsze odległości - transportowana jest na lawecie, także koszty paliwowe uwzględniają również i to rozwiązanie.
Trzeba pamiętać również o wynagrodzeniu dla Kierowcy - który przecież nie pracuje za darmo.
Także zyski nie są tak kolosalne, zaś koszty uwzględniają realne , nakłady ponoszone utrzymanie i finansowanie auta.
Również sam proces przygotowania auta do uroczystości (umycie, przygotowanie, przystrojenie, dostarczenie do Klienta), jest znacznie bardziej praco - i czasochłonny niż się wydaje.
Osobom nie mającym pojęcia, powiem w skrócie iż przy wyjmie auta na 3 godz. osoba obsługująca auto - drugie tyle czasu poświęca na kompleksowe przygotowanie i dostarczenie auta.
Także widzicie Moi Drodzy że nie jest to tak różowy interes jak się początkowo wydaje.
Ale są również pozytywne strony tej działalności …
Przyjemnie jest pracować, widząc szczęście Kochających się ludzi oraz zachwyt zaproszonych gości na widok naszych aut …